Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Dorota123 22:36, 23 lip 2019

Nawet nie wiem co napisać, bo słów brakuje. Już dawno tyle nie czytałam co dziś. Bardzo przykro patrzeć na tak zdemolowany przez żywioł piękny kawałek Waszego raju. Nie umiem doradzić, ale z pewnością domek musicie przenieść wyżej. Wiem że łatwo się mówi, czytałam że pozbijany, że ciężki, ale żal go zmarnować bo fajny i przydatny. Ktoś podpowiedział, żeby łąkę zrobić na dole. Myślę,że to dobry pomysł. W razie takich powodzi były by najmniejsze straty materialne. Przykro mi bardzo że macie tyle strat.
sylwia_slomc... 22:49, 23 lip 2019

Dorota123 napisał(a)
Nawet nie wiem co napisać, bo słów brakuje. Już dawno tyle nie czytałam co dziś. Bardzo przykro patrzeć na tak zdemolowany przez żywioł piękny kawałek Waszego raju. Nie umiem doradzić, ale z pewnością domek musicie przenieść wyżej. Wiem że łatwo się mówi, czytałam że pozbijany, że ciężki, ale żal go zmarnować bo fajny i przydatny. Ktoś podpowiedział, żeby łąkę zrobić na dole. Myślę,że to dobry pomysł. W razie takich powodzi były by najmniejsze straty materialne. Przykro mi bardzo że macie tyle strat.

Dorotko ja nocami nie śpię tylko myślę co dalej robić i jak.
Milka 22:58, 23 lip 2019

A..ja czekam, co po tych doradach, wymyślicie
Po powodzi też miałam mnóstwo rad...
ElzbietaFranka 22:59, 23 lip 2019

Burza mózgów
Magara 23:43, 23 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu nie sprzedam tego i tak bo z dziada pradziada w rodzinie i to całe życie babci i dzieciństwo taty, moje wspomnienia te najlepsze......wiem, że inni nie mieli by skrupułów, ale ja inaczej nie potrafię.....
Musze zadbać i starać się by jakos sobie radziło i choć trochę wyglądało- to już dla siebie samej bym chciała

Sylwia, dziad z pradziadem, wbrew pozorom, mieli łatwiej - nie mieli takich przeciwności losu spowodowanych zmianami klimatycznymi i niszczycielską działalnością ludzi... Wy macie trudniej, dużo trudniej my wszyscy, na forum, czy inni znajomi, możemy Was wspierać mentalnie - ale to do Was należy decyzja co dalej, czy warto dalej w tym samym miejscu no i jak to ogarnąć... włożyliście w ten teren tyle pracy, osiągnęliście takie fajne efekty... ciężkie decyzje i zadania przed Wami...
Anabell 00:12, 24 lip 2019

Weszłam obejrzeć ogród a tu szok, brak słów.
Sylwio! wytrwałości życzę.
sylszu 01:24, 24 lip 2019

Sylwio ze Szmaragdowej …( i Aniu z Zielonego) Tak mi się kojarzysz Lat temu 100 ludzie tworzyli całe ogrody jako obwódki używając bukszpan. Teraz strach bo ćma bukszpanowa zje. 30 lat temu w Polsce zaczęła się moda na żywopłoty z tui. Teraz się okazuje, że trujące i żałobne. 10 lat temu zaczęła się moda na agrotkaninę i kamyki. Teraz mówią, że agro nie oddycha i w kamykach źle ! A ja powiem tak. Może należy trochę się poddać naturze? Jeżeli Was tak zalewa to albo wywalczyć w gminie, powiecie udrożnienie i inne nie wiem, nie znam się ...odprowadzanie wody. Albo się poddać i w miejscach zalewanych zrobić piękny obszar zalewowy? Ludzie płacą grube pieniądze, aby nad bagna jeździć.

Nie gniewaj się na mnie. Ale korzystam z Ogrodowiska ( niedługo) i widzę u Ciebie ciągle jakieś kataklizmy. I cholernie mi przykro jak widzę, że z tym się szarpiesz. Ogród to powinna być przyjemność. Bo zieleń...bo...
sylwia_slomc... 07:51, 24 lip 2019

sylszu napisał(a)
Sylwio ze Szmaragdowej …( i Aniu z Zielonego) Tak mi się kojarzysz Lat temu 100 ludzie tworzyli całe ogrody jako obwódki używając bukszpan. Teraz strach bo ćma bukszpanowa zje. 30 lat temu w Polsce zaczęła się moda na żywopłoty z tui. Teraz się okazuje, że trujące i żałobne. 10 lat temu zaczęła się moda na agrotkaninę i kamyki. Teraz mówią, że agro nie oddycha i w kamykach źle ! A ja powiem tak. Może należy trochę się poddać naturze? Jeżeli Was tak zalewa to albo wywalczyć w gminie, powiecie udrożnienie i inne nie wiem, nie znam się ...odprowadzanie wody. Albo się poddać i w miejscach zalewanych zrobić piękny obszar zalewowy? Ludzie płacą grube pieniądze, aby nad bagna jeździć.

Nie gniewaj się na mnie. Ale korzystam z Ogrodowiska ( niedługo) i widzę u Ciebie ciągle jakieś kataklizmy. I cholernie mi przykro jak widzę, że z tym się szarpiesz. Ogród to powinna być przyjemność. Bo zieleń...bo...

No widzisz, walczę o ogród od 2014 roku i dopiero rok temu mieliśmy raz podtopienie bez szkód, a w tym roku powódź trzy razy. Piekne bagienko by było i pomosty gdyby nie to, że przez resztę tego okresu to głównie z susza walczymy, a nie z zalewaniem. trudno bagienko stworzyć na betonie, kamieniejącym do pół metra w głąb.....
Katkak 10:04, 24 lip 2019

Musi być jakieś wyjście z tej sytuacji
Pszczelarnia 10:37, 24 lip 2019

Sylwio, rady radami, a Ty zwyczajnie potrzebujesz pomocy w ogarnięciu tego terenu.... .

Jak będzie wał to też musi być obszar wylania. I wału trzeba pilnować (rozszczelnienia, przerwanie etc.), tak samo jak odmulania drenów. To jest nieustająca praca, taką wykonywali też menonici, olendrzy w Dolinie Dolnej Wisły uprawiając swoje pola. Nie było wtedy wsparcia państwowego.

Ja nawet nie zdawałam sobie sprawy, patrząc na Twój krajobraz dookoła, że taki teren potrafi sprawiać tyle kłopotów.

EDIT: Sylwia, u Was wylała tez jakaś rzeczka w miejscowości czy to tylko rowy się napełniły?