Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Komendówka 09:28, 29 wrz 2015

Do góry
pocieszające, że brzozy szybko rosną i maluchy szybko aklimatyzują się
Zawsze jakiś plus w minusie trzeba znaleźć
Ogród Loczka 18:43, 28 wrz 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
A co tam jeszcze posadzisz? Sporo miejsca jeszcze zostało . Nie wierzę, że to już koniec

Hej. No ma razie trawnik zieleni tam mało sam bruk wszedzie, po prawej stronie dzialki tez pas zieleni bedzie szer 5x40 metrow tam chce brzozy posadzic. Jak juz trawnik urosnie to mysle o trawkach duzoooo trawek pomiedzy drzewami, ale to juz kolejny sezon.
Ogród niby nowoczesny ale... 17:46, 28 wrz 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Cudnie jest.
Te rozplenice to?

Działka z linią brzegową czy z dostępem? Duża? Drzewa duże tam masz?

Halmen

Kochanie do jeziora ze 200m...duże drzewa są w granicach dzialki...brzozy, modrzew i 2 świerki
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 15:30, 28 wrz 2015

Do góry
ivo napisał(a)
Mikami coraz piękniej u Ciebie Tez planuje zagajnik brzozowy. A jakie brzozy sadziłaś Doorenbos? I po ile kupowałaś.

Witam na plakietce pisało tylko brzoza brodawkowa z grzybnią a kupowałam po 25 zł nie wiem czy to dużo czy mało jak je kupowałam nie miałam jeszcze za bardzo rozeznania w cenach ale rosną jak na drożdżach
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 13:18, 28 wrz 2015

Do góry
Mikami coraz piękniej u Ciebie Tez planuje zagajnik brzozowy. A jakie brzozy sadziłaś Doorenbos? I po ile kupowałaś.
W Kruklandii 10:21, 28 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Super te ścieżki wygladają... Jakie są szerokie?
Widziałam ostatnio jeszcze jedną fotę u Ciebie, chciałam zacytować, ale nie mogę teraz znaleźć... z brzozami.... już bardzo klimatycznie jest u Ciebie
W jakich odstępach ma brzozy?
Ja mam ostatnio kryzysa Nie wiem czy wszystko zdąże zrobić przed zimą...

Nie mierzyłam
Wiczorem Ci odpiszę o odstępach i ścieżkach, bo nie mam pojęcia

Ja wiem na pewno, że nie zdążę dlatego nie kupuję żadnych cebul. Wiosną dalej będę kopać...
W Kruklandii 10:17, 28 wrz 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Super te ścieżki wygladają... Jakie są szerokie?
Widziałam ostatnio jeszcze jedną fotę u Ciebie, chciałam zacytować, ale nie mogę teraz znaleźć... z brzozami.... już bardzo klimatycznie jest u Ciebie
W jakich odstępach ma brzozy?
Ja mam ostatnio kryzysa Nie wiem czy wszystko zdąże zrobić przed zimą...
Mój ogród nad rzeką... 23:00, 27 wrz 2015

Do góry
Witaj
masz przepiękny dom i śliczny ogród tworzysz.
Brzozy nadają bajkowego klimatu działce.
Wszystko takie przemyślane, wypielęgnowane, bardzo mi się podoba.
Będę zaglądać pozdrawiam
Mój jest ten kawałek ogrodu 20:04, 27 wrz 2015

Do góry
Za makulaturę wzięłam trzy brzozy i zastanawiam się czy warto je sądzić na moim areale. Mąż kupił czerwoną leszczynę.
Biało różowy ogród za płotem. 13:27, 27 wrz 2015

Do góry
Łukasz nie bój się tych brzóz. U mnie jest rabata bylinowa pod ogromnym orzechem i rośliny dzielnie sobie radzą, a żadnej linii kroplującej nie mam. Dwie brzozy małe jeszcze mam posadzone na rabacie trawiasto-hortensjowej. Zamówioną mam jeszcze Gracilis . Z brzozami będzie bajka, sadź .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:00, 26 wrz 2015

Do góry
Aria - https://www.ogrodowisko.pl/watek/5238-brzozy-i-swierki-na-dlugiej-i-waskiej-dzialce
Brzoza - Betula 09:12, 26 wrz 2015

Do góry
anex napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź.

Z tym, że tuje "robią" za żywopłot i mają za zadanie dodać w przyszłości intymności memu przyszłemu ogrodowi. Zamierzam je posadzić trzcinnikiem Karl Forester lub szpalerem z lawendy, bo tam niewiele miejsca na co innego już będzie...no i tak wymyśliłam sobie z drugiej strony te brzozy - które notabene uwielbiam w każdej postaci.☺

Czyli co, pani Danusiu - nie widzi pani tej koncepcji??

Wklejam zdjęcia

To wchodząc do ogrodu (za niebieską beczką ścieżka i rabata skręcają w prawo)

A to jest częściowy widok z tarasu.

Proszę nie patrzeć na te plastikowe obrzeża (służą mi do wytyczania rabat )i ogólny nieład.

Tuje są za rzadko, nie dają ściany jaką powinny dać. Brzoza jest jako dominujące drzewo na tej osi za słaba, za rzadka za mało widoczna.
Komendówka 17:58, 25 wrz 2015

Do góry
Ewo, tu ci umknęło, bo początek pomysłu z nasadzeniem był gdzie indziej, w innym wątku. Wybieramy rośliny niewymagające, proste, niemal pospolite, a dające efekt i cieszące oczy.

Odnosnie kopania i sadzenia takich roslin - nie wszystkie to zniosą, m.in. brzozy i dla przykładu niektóre jałowce.
Komendówka 17:37, 25 wrz 2015

Do góry
No jestem i powiem, że inspiracje Toszki są cudne.

Roma, ja w projektowaniu to mocna nie jestem. Posadź póki co same brzozy.
Roma, ja to uważam tak, trzeba sadzić te rośliny które lubimy, wprowadzać kolory, które lubimy.
Brzozy maja płytki system korzeniowy, więc będą piły wodę innym roślinom. Ciebie tam nie ma więc muszą być rośliny, które radzą sobie bez wody. Poza tym te brzozy są małe i one będą wymagały ciągłego podlewania. Pamiętam jak sadziliśmy nasz las. Z brzozami był problem a z sosnami nie. Ciągle jakaś wypadała, a to za sucho, a to silny wiatr ja złamał. Porażka była zimą jak były śniegi i mrozy. Wiotkie gałęzie gięły się pod ciężarem śniegu, lód je przymroził do ziemi i wiosną były same kikuty do wymiany. A, i ciesz się, że masz małe brzózki a nie duże brzozy. U nas duże, kopane nie przyjęła się ani jedna. Chyba Ci nie pomogłam. Daj podrosnąć brzozom a potem jak one już same będą sobie radzić to dosadzisz inne. Roma, ja tez chciałam naraz dużo. Tak się nie da. Trzeba najpierw urządzić jedno i o to zadbać a potem dalej zwłaszcza, że jesteś tam rzadko i masz mało czasu.

Pozdrawiam i błagam nie bądź na mnie zła bo wiem, że Ci namotałam w głowie

Buziaki
Ogród wyrozumiały 16:56, 25 wrz 2015

Do góry
Z czasem miskantom wody będzie brakować na pewno. To zwykłe brzozy, będą wielkie. Ale to za jakiś czas. Jeśli chodzi o wodę to lepsza byłaby kosodrzewina i trzcinniki niż ML.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:47, 25 wrz 2015

Do góry
Toszko dziękuję. Teren spory, bo mniej więcej 10x20 m. Brzozy chcę posadzić nieregularnie, by wyglądały w miarę naturalnie. Tylko nie wiem czy derenie na obrzeżach, czy w środku też?

Edit: Siwa blondynka podpowiada, że zagajnik będzie z dwóch stron ograniczony płotem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:08, 25 wrz 2015

Do góry
Toszko! Złośliwa! Widziałam inspiracje przy brzozach. Ten dereń to cudo! Jutro sadzę zagajnik brzozowy. Brzózki nie wiem jak wyglądają, bo kupił je mój mąż 300 km od domu!. On niestety zgniłego pomidora potrafi kupić, to się trochę bojam. Ale nie o tym. Jak daleko od brzozy posadzić te piękne derenie "Midwinter Fire" ? I ile? żeby był efekt, a nie pojedynczy misz masz?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:09, 25 wrz 2015

Do góry
ivo napisał(a)
Ja się nie śpieszę i to mnie już kilka razy uratowało przed wpadką. Na razie planuje i jak czas pozwoli to powytyczam rabaty dowiezie się ziemi w niektóre brakujące miejsca. Jak się nie uda tej jesieni to zawsze przyjdzie wiosna i tez można A tak naprawdę PLANOWANIE - to krew pot i łzy wole już sadzić kopać ryć w tej ziemi.
A odnośnie drzew to na pewno będą:
- graby kolumnowe
- brzozy Doorenbos
- Wisnie Umbraculifiera

Wszystkie trzy lubię choć tylko graby mam Brzozy za 10 lat i u mnie będą rosnąć
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:50, 25 wrz 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Świetnie teraz ogród wygląda. Trochę dojrzeje, nabierze masy i nie wyjdziesz z niego .

Moniko dzięki za miłe słowa.Wiesz mi już jest tak dobrze w tym ogrodzie
Dzisiaj pięknie brzozy szumią.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:51, 25 wrz 2015

Do góry
Ja się nie śpieszę i to mnie już kilka razy uratowało przed wpadką. Na razie planuje i jak czas pozwoli to powytyczam rabaty dowiezie się ziemi w niektóre brakujące miejsca. Jak się nie uda tej jesieni to zawsze przyjdzie wiosna i tez można A tak naprawdę PLANOWANIE - to krew pot i łzy wole już sadzić kopać ryć w tej ziemi.
A odnośnie drzew to na pewno będą:
- graby kolumnowe
- brzozy Doorenbos
- Wisnie Umbraculifiera
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies