Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:34, 12 wrz 2012

Do góry
Witam, od pewnego czasu podglądam ten bujny ogród i postanowiłam się ujawnić Nie wiedziałam że szałwia może być taka duża, myślałam że bardziej jak lawenda. Gratuluje i pozwolę sobie wpadać od czasu do czasu
Ogród do kwadratu 20:09, 12 wrz 2012

Do góry
Szałwia wygląda przepięknie
Dereń Kousa? Nie mam Ale śliczne ma kwiaty

Padało u Ciebie? Bo u mnie niezła burza była, ale i tak wiedziałem, że będzie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:29, 12 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Witam serdecznie, mam pytanko - cóż to jest za fioletowa roślina ?

To szałwia omszona Tegoroczna sadzonka

Nie mogłam w to uwierzyć i dlatego potrzebowałam potwierdzenia !!!!!!!!!!!!!! to jakiś gigant !!!!!!!!!!!! i w dodatku obłędnie piękny i zresztą cały ogród masz przepiękny (mówię to bez lizusostwa )
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:23, 12 wrz 2012

Do góry
Dorka napisał(a)

Witam serdecznie, mam pytanko - cóż to jest za fioletowa roślina ?

To szałwia omszona Tegoroczna sadzonka
Dla odmiany czas na zmiany... 14:58, 12 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Beata, Ty nienerwujsa mienja!

Projektantka napisała:

Beata od lewej:

Róża pnąca, zawilce, lawenda/bodziszki, szałwia omszona, zółte róże, ostróżki, druga róża pnąca, jeżówki, rozchodnik okazały,rozplenica, miskant, tojeść kropkowana, szałwia omszona. Jak nie chcesz zółtego to daj biel
Powtykaj też duże ilości tulipanów, narcyzów i czego tam jeszcze wiosennego, będzie ładnie

To ile tam tych róż jest? No ile?

A z roślinami, że nie masz - idź do wątku "przyjmę", dopisz się do Gosi, bo byliny zapotrzebowała, i dobrzy ludzie się i z Tobą podzielą

Tereska miej litość, bo koleżanka z naprzeciwka pomyśli że ja jakaś niezdiagnozoana jestem, co chwila parskam na ten monitor ze śmiechu przez ciebie

róże pnące -szt. 2 , ok rozumiem

zapotrzebowanie złożę, może ktoś się zlituje

buziole

do domu zmykam

Dla odmiany czas na zmiany... 14:47, 12 wrz 2012

Do góry
Beata, Ty nienerwujsa mienja!

Projektantka napisała:

Beata od lewej:

Róża pnąca, zawilce, lawenda/bodziszki, szałwia omszona, zółte róże, ostróżki, druga róża pnąca, jeżówki, rozchodnik okazały,rozplenica, miskant, tojeść kropkowana, szałwia omszona. Jak nie chcesz zółtego to daj biel
Powtykaj też duże ilości tulipanów, narcyzów i czego tam jeszcze wiosennego, będzie ładnie

To ile tam tych róż jest? No ile?

A z roślinami, że nie masz - idź do wątku "przyjmę", dopisz się do Gosi, bo byliny zapotrzebowała, i dobrzy ludzie się i z Tobą podzielą
W miniformacie 19:22, 11 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Beatko, a co tak kwitnie na fioletowo nad żurawką?

szałwia momączona
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:28, 11 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
nie koniecznie, po prostu może chwilowo mniejsza; oglądałam obie i rosną podobnie, sadzić trzeba w sporej odległości, bo 40x80 rozmiar osiągną; moje sadziłam co 50 cm, może maja luz, to i rosną, chociaż szałwia ciut się rozpanoszyła, ale ją mogę przyciąć

Och dzięki za wskazówki w rozstawie, a zobaczymy dopiero w przyszłym roku jak będzie ta hakone u mnie rosła i się rozrastała
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:19, 11 wrz 2012

Do góry
nie koniecznie, po prostu może chwilowo mniejsza; oglądałam obie i rosną podobnie, sadzić trzeba w sporej odległości, bo 40x80 rozmiar osiągną; moje sadziłam co 50 cm, może maja luz, to i rosną, chociaż szałwia ciut się rozpanoszyła, ale ją mogę przyciąć
Ogród do kwadratu 08:50, 11 wrz 2012

Do góry
Kilka fotek o proanku - piękny, słoneczny dzionek ....
Szałwia nie daje za wygraną. Obcinam suche kwiatostany i ona wciąż kwitnie To jedna z moich ulubionych roślin

Rozchodniki szaleją - motylkowo u mnie się zrobiło

A terza do łopaty - muszę odgruzować miejsce przy słupie, bo straszy. Niedługo będę wsadzać serby.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 21:35, 06 wrz 2012

Do góry

rosa, pajęczyny i mgła

Pennisetum mesaicum 'Red Buttons' i szałwia (S. farinacea)

widok od strony południowej

rudbekia 'Goldsturm' rządzi

po prawej Agastache 'Black Adder' - świetna odmiana, nie nasiewa się
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:54, 05 wrz 2012

Do góry
Karolinko, ale pędzisz.
Wredei mi się podoba, też bym go chciała, gdybym miała miejsce. Nawet się zastanawiałam na front - ale nie było wysoko szczepionych, a zresztą on tak bardzo wysoko szczepiony nie wygląda ładnie.

Niedaleko mnie pod Realem jest fajne kompozycja- kilkanaście wiązów Wredei, tak szczepionych na metr, podsadzonych polem szałwi i płożących jałowców. W czerwcu, jak listki wiązów były jeszcze świeże i żółciutkie, a szałwia kwitła na wściekły fiolet to wyglądało pięknie. Teraz jest OK, ale już nie oszałamiająco.
Zrobię zdjęcia w przyszłym roku - może będziesz miała pomysł na tę nową działkę.
Mój kawałek raju II 12:02, 05 wrz 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, wszystko dokładnie wyczytałam. Nie wybieraj się nigdzie (na górę), orzeł świetny ale dorób mu koronę, masz piękne róże (ja właśnie sobie zamawiam - ale trzymam "dyscyplinę kolorystyczną", więc u Ciebie mogłam sobie poszaleć wzrokowo). I kwiatów moc ale to już norma u Ciebie. Ściskam mocno.

Acha, ta roślinka wygląda mi na z psiankowatych. Jakby biały ... ten co anyżem pachnie .....?

Pszczółko znalazłam w zapiskach to szałwia omączona Alba roślinka w nas jednoroczna, można zbierać nasionka, jest b. wdzięczna, a kolory lubię, gdzie nie zwrócę wzrok, zawsze coś mnie zaskakuje kolorem i formą, w moim ogrodzie nie można wpaść w monotonię
Mój kawałek raju II 11:54, 05 wrz 2012

Do góry
AniaK napisał(a)

Może ktoś zna tą roślinkę, karteczka mi się zgubiła, wygląda jak biała lawenda, ale listki ma inne
a to listki

Aniu wygląda mi to na Szałwię omączoną białą, to jednoroczna szałwia, trzeba nasionka zbierać. Mam taką u siebie niebiesko białą i niebieską.

Aniu masz rację znalazłam w notatkach, dzięki
Mój kawałek raju II 01:32, 05 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Może ktoś zna tą roślinkę, karteczka mi się zgubiła, wygląda jak biała lawenda, ale listki ma inne
a to listki

Aniu wygląda mi to na Szałwię omączoną białą, to jednoroczna szałwia, trzeba nasionka zbierać. Mam taką u siebie niebiesko białą i niebieską.
Mój 4 arowy azyl... 23:36, 03 wrz 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Są tu żurawki: Marmelade i Lime Marmelade; Tojeść orszelinowa, hort. Grandiflora i Great Star; Kulnik włosokwiatowy, Czyściec wielkokwiatowy, Żeleźniak, Ostrogłowiec różowy, Bodziszek himalajski /już posadzony/, Szałwia muszkatołowa, Horminium pirenejskie.
Gratisy: Słoneczniczek Loraline Sunshine, dwa przetaczniki, żurawka Milan i dwa czosnki purpurowe

Aleś ciekawe zakupy zrobiła,

O niektórych roślinach nie miałam pojęcia, że istnieją.

Dzidko, i Ty to mówisz!?
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 22:30, 03 wrz 2012

Do góry
Odpowiadam,więc tak, wrzosy nie wymarzają, miernota słońca ma nadmiar , ale to na razie, jak drzewko jest małe, potem jak się dobrze ukorzeni to strzela. Wzdłuż płotu są posadzone serby ( 6 sztuk), następnie szmaragdy do zakola grupy iglaków. w tym roku uporządkowałm tę częśc ogrodu, zasiałam trawę i posadziłam rośliny na przeczekanie , mam tam
1.ładne trawy- Variegatus, Zebrinus i rozplenice, carex Evergold, carex -" kurze łapki" w innym miejscu mam miskanta Kleine Silberspinne, oraz Gracillimus
2. berberys Orange Rocket
3. żurawki -wg koloru-śliwkowa, korzenna,czerwona, brzoskwiniowa, czarna
4.rośnie tam od 15 lat biały bez który chcę zostawić, niski krzew ( 1,80), bardzo długo kwitnie, ma młode odłogi , mogę wysłać zainteresowanym,
5. wyprowadziłam na bambusie splecione 2 kolory pęcherznicy,
6. na pniu szczepiony lilak Palibin
7. krzewuszka na pniu czerwona NN ,kwitnie nieprzerwanie od wiosny
8. Red Baron
9.cisowe 2 kule zakopane w donicach, nad którymi pracuję
18. dereń biały elegantsima
19. hortensje annabel incredibal , które chcę posadzić przed dużym jałowcem rozesłanym ,jest tam jakby taka lekka wnęka między iglakami, za hortensjami derenie,
20.jeżówka alba (biała)
pod sliwkę:
21. hortensje - pink annabel,
22. białe zawilce japońskie,
23. kule cisowe
Myslę, że dokupię thuja -Aurea Nana, tawuła Golden Princes plus albo szałwia albo perowskia, albo przetacznik, kule Danica lub na pniu lub wyselekcjonowana przez szkółkarza z okolicy tuja Kraków.
Uf dużo tego? chyba nie,
Pięknie się usmiecham i proszę o pomoc w projekcie, macie takie fajne pomysły, a ja bardzo chcę mieć ładnie zagospodarowaną tę część ogrodu, niby przedogródka, plis .

Mój 4 arowy azyl... 22:28, 03 wrz 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Są tu żurawki: Marmelade i Lime Marmelade; Tojeść orszelinowa, hort. Grandiflora i Great Star; Kulnik włosokwiatowy, Czyściec wielkokwiatowy, Żeleźniak, Ostrogłowiec różowy, Bodziszek himalajski /już posadzony/, Szałwia muszkatołowa, Horminium pirenejskie.
Gratisy: Słoneczniczek Loraline Sunshine, dwa przetaczniki, żurawka Milan i dwa czosnki purpurowe

Aleś ciekawe zakupy zrobiła,

O niektórych roślinach nie miałam pojęcia, że istnieją.
Mój 4 arowy azyl... 21:56, 03 wrz 2012

Do góry
Nowo zakupione rośliny

Ania z zielonego wzgórza :-) 17:37, 03 wrz 2012

Do góry
moni
Magos dziękuję
Joaska przyznaję rację co do Danusinych umiejętności czarowania
Ola kupiłam ją jako szałwia omszona ot tyle
Martika zachęcam do podglądactwa
Lena moja rabatka z lawendą wzięła się po moim zauroczeniu lawendą w twoim ogrodzie
vesper cisy koło szałwii tnę w coś co kiedyś ma być kulą, natomiast koło szmaragdów będą kostką, odmiany nie znam na pewno nie jest to cis kolumnowy
eliza3 inspiruj się bardzo mi będzie miło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies