Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Początki 22:41, 28 cze 2012

Do góry
alinak napisał(a)
Gosiu twoja szałwia na pewno jest bylinowa - na 100 . jednoroczne inne .
jak masz mało to ję rozmnóż , z tej kępy będziesz mieć co najmniej 7 -10 szałwii . a lawendę dodałabym po bokach do zawijaska na żwirku i poodrywaj maluśkie gałązki z piętką , to sobie namnożysz lawendy w brud. . po przekwitnięciu obetnij szałwie , to znowu we wrześniu zakwitnie , ale jak nie obetniesz to znowu masz szanse na wysiew nasion i znowu namnożysz .ufff ale się rozpisałam .jestem pod wrażeniem postępu prac .
z chwastami nie przesadzaj kochana . po prostu na razie patrz na szałwie a za 2- 3 tyg. pryśnij starane i święto . ten środek jest nie zawodny . wszystkie inne przerobiłam i nici . jak ci dadzą porządnie w kość te chwaściorki to na wiosnę zrób mieszankę STARANE + CHWASTOX EKSTRA . bez efektu jojo . tylko nie grzeb wu mnie w wątku w poszukiwaniu pięknej trawy , bo ja nie spinam się na cudo trawkę .u mnie to nie możliwe . musiałabym zalać chemią wszystkie ugory w koło lasu.

Alina, podzieliłam tę lawendę. W końcu na 4 kępy i szałwię na dwie...bardzo równo to mi nie wyszło ale mam nadzieję, że za jakiś czas się wyrówna.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:06, 28 cze 2012

Do góry
Aniu, szałwia u ciebie obłędna...!!!
Leda, również!

a teraz kwiecie na 300!!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:07, 28 cze 2012

Do góry
jaśmin dyskretnie zaczoł kwitnąć

i lawenda zawstydzona

hosty

szałwia

i żurawki obok nich
Moje poletko 23:20, 27 cze 2012

Do góry
Witajcie
Elizo szałwia przywędrowała na samym początku, jak sie podoba i masz problem dostać- to skolei dla mnie nie problem Ci wysłać! Mówisz -masz!
Miro-miło Cię widzieć
Ogród Sylwii od początku :) 16:55, 27 cze 2012

Do góry
żurawki kwitną ....

szałwia omszona...

lawenda ...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:44, 27 cze 2012

Do góry
Majeczko chętnie! Szałwia jest cudna, dziewczyny -i Ty też - macie takie piękne łany i one spore rosną! A te w doniczkach takie maluszki... dopiero co wsadziłam, zobaczymy jak im będzie u mnie

Anitko - fajnie że się zalogowałaś, jaki ładny pigwowiec chyba w avatarku? Pisz
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:34, 27 cze 2012

Do góry
Pokażę moje zakupy u Marty. Trochę ściśnięte, ale coś widać.

25 szt. choiny kanadyjskiej Sadzonki świetne, mają po kilka pędów. Jestem z nich bardzo zadowolona.

3 rudbekie bylinowe Moczą się każda po chwilce, bo ciężko je napoić inaczej

Carex montana (od Tomka z Radkowa) Magnolio - ten koszyczek Twój

A tu wszystkie inne, które kupiłam, żeby już się rozrastały, bo świetne rośliny i ceny u Marty
Zurawki Marmelade, tiarelki zielone i żółtawe, przetacznik różowy, szałwia fioletowa, miskant variegatus, pierwiosnki i szałwia chyba Sage, ale ta od Tomka.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:39, 26 cze 2012

Do góry
Byłam w tej szkółce polecanej przez Kasię. Dzięki za namiar! Jest zaraz przy drodze na Rzgów, w miejscowości Gospodarz, przy skręcie na miejscowość Guzów i Prawda. Spora! Same byliny, trochę tujek. Cisów brak I większości tego co chcę ostatnio też nie było (róże angielskie, konwaliki, carex siderosticha variegata, przetacznik, szałwia omszona biała).
Ale kupiłam i tak kilka sadzonek, wydałam wszystkie pieniądze jakie miałam w portfelu (zaskakująco dużo wydałam na poczcie i kilkadziesiąt zł tylko mi zostało w portfelu...)

Krysiu nie kupilam Ci Twoich traw Pennisetum byla tylko czerwona (nie zimuje zbyt specjalnie, raz mialam i przemarzla, tylko do pojemnikow ewentualnie) - i do tego po 20 zl Byla jeszcze mała Hameln, ale nie wiem czy chcesz taką odmianę? Jak chcesz to popatrz sobie jak wygląda, podjadę raz jeszcze (nie mam tam daleko z przedszkola Gabi). Red Baron była, ale nędzne kilka ździebełek i po 12 zł Więc nie kupiłam - jak chcesz kupię, ale wydaje mi się że drogo za marną sadzonkę... Szkoda nie wzięłam aparatu, zrobiłabym Ci fotki, ale liczyłam że kupię...

Żurawek mieli całe mnóstwo, i host - po szklarni dla jednych i drugich Sprzedająca jest Ukrainką i słabo się zna, ale dogadać się można. Minusem jest że rośliny nie są opisane - kupiłam 2 hosty i żurawkę, ale nie wiem jakie i pani też nie wie, wie tylko że to funkia i żurawka

Jutro zrobię fotki - lilie w donicy przy wejściu kwitną na całego, no i nowe zakupy znów pod płotem czekają
Mój ogród 11:23, 26 cze 2012

Do góry
Na działce wiele kolorów , lubię sobie posiedzieć ( chociaż chwilę) na tarasie mojego domku i popatrzeć na rabaty. Dużo kwiatów dopiero zacznie u mnie kwitnąć. Ale pokażę jeszcze kilka zdjęć z mojego ostatniego pobytu.
Dla mnie ta bylina to bomba - już przekwitła, ale pozostały duże, ząbkowane liście.

Ta maruna rośnie tam, gdzie wcześnie kwitł tulipanek wczesny Tarda. I tak pewnie przez jakiś czas zostanie. Maruna oblepiona kwiatkami.

Klon Flamingo ma piękne przyrosty. A reszta listków taka porcelanowa.
Udane Trio - berberys, róża pomarszczona i dereń Sybiraka.

To mała krzewinka - szałwia lekarska. Kwitnie na niebiesko. U mnie już chyba jest z 5 lat. Jeszcze przed kwitnieniem.
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 10:53, 26 cze 2012

Do góry
nika napisał(a)

Bakopa, werbena i szałwia w doniczkach też szaleją...

Uwielbiam czerwiec!!!

Wygląda wspaniale
Miło pooglądac takie zdjęcia w podczas tej paskudnej pogody
Ogród u stóp klasztoru 09:29, 26 cze 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Alinko, a mnie się podoba takie łączenie jak robisz ach..szałwia cudo..wiem już o co będę prosiła napisz mi proszę co zrobić z przekwitłymi liliami, moje marne szt 2.. reszta nie zeszła przekwitła, ściąć, nisko wysoko, tylko kwiaty, zostawić?? nie mam pojęcia..

Ja zawsze tylko obrywam pręciki - resztę zostawiam do zaschnięcia
Ogród u stóp klasztoru 09:21, 26 cze 2012

Do góry
Alinko, a mnie się podoba takie łączenie jak robisz ach..szałwia cudo..wiem już o co będę prosiła napisz mi proszę co zrobić z przekwitłymi liliami, moje marne szt 2.. reszta nie zeszła przekwitła, ściąć, nisko wysoko, tylko kwiaty, zostawić?? nie mam pojęcia..
Ogród na skraju sadu 00:02, 26 cze 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Kasiu, dla przypomnienia:
- przerwij marchew, bo będzie cienka. Odstęp między poszczególnymi roślinami powinien wynosić 4-5 cm aby mogła się rozrastać na grubość
- przerwij pietruszkę póki jeszcze mała, bo potem będzie kłopot z wyrywaniem, no i będzie 'chuda'
- estragon przytnij aby nie dopuścić do kwitnienia. To, co zetniesz ususz w przewiewnym miejscu, w cieniu. Świeży świetny jako dodatek do kiszenia ogórków Pozostałe pędy rozkrzewią się i nie zakwitną. Kwitnące ziele traci swą wartość.
Dodam, że podziwiam Twoje warzywka. Pięknie posiane, równiutko! Dzieciaki się postarały

Basiu dzięki za rady i pochwały. Kwitnie mi szałwia i tymianek muszę pościnać kwiatostany, ale przed końcem roku szkolnego z czasem krucho. Zawsze zapominam.
Puste pole z wysepką kwiatową 23:39, 25 cze 2012

Do góry
Eluś, Twoja serduszka to chyba kalendarza nie ma

Szałwia i klarkia ładnie się "zakolegowały "
Puste pole z wysepką kwiatową 23:36, 25 cze 2012

Do góry
Tak wygląda karcz róży Symphatia ... Korzeni to ona za dużo nie ma...

Przy zabiegach mających na celu okiełznanie mojej dziewanny wyłamał mi się pęd liliowca z pączkiem. Żal mi go było, wsadziłam do ziemi. Tymczasem wygląda na to, że zakwitnie! Przecież nie miał żadnych korzeni! Czy jest możliwe takie ukorzenianie liliowca?

Szarotki w tym roku dały czadu

Moja serduszka dopiero zaczyna kwitnąć

Busz lawendowo-klarkiowy

Sesja klarkii

W tej samej tonacji kolorystycznej szałwia trójbarwna

Ogród u stóp klasztoru 22:51, 25 cze 2012

Do góry
nowo zakupione powojniki chyba w tym roku nie pokażą swego uroku , ale KAKIO owszem i nawet ładnie. nie ma wprawdzie oszałamiającej ilości kwiatów , ale w tym roku zdecydowanie skromniejsze kwitnienia wszystkich roślin.

jedynie szałwia jak zwykle nic sobie nie robi z wiosennych przymrozków i kwitnie szałowo . to już finał , ale jak zetnę teraz to we wrześniu jeszcze raz zrobi pokaz . jednak jest to już wtedy skromniejsze kwitnienie . jeśli chcę zaś żeby się rozsiała to wystarczy ją teraz zostawić i porozsiewa sobie nasionka wokoło

Kubusiowo 21:38, 25 cze 2012

Do góry
Ostrózki mają 152 czyli tyle ile ja

Przywrotnik

Jarzmianka

Szałwia

Dzwonki od Kasi (Neski) są ogromne, prawie jak ostróżki

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 12:57, 25 cze 2012

Do góry
Parę dni temu wychodząc na taras poczułam cudowny zapach... Zastanawiałam się skąd... Jaśminowiec za daleko... lawenda też... róż jeszcze nie posiadam... Zaczęłam obwąchiwać wszystkie kwiaty w doniczkach... nieeee... one też nie... Dopiero po chwili doszło do mnie, że to groszek, który wysiałam w moim tarasowym zielniku
Z dnia na dzień rozkwitł niesamowicie, a jego zapach jest... obłędny! W życiu bym nie pomyślała... Takie zwykłe... jednoroczne... a dają tyle radości!

Bakopa, werbena i szałwia w doniczkach też szaleją...

Uwielbiam czerwiec!!!
Ogródek Hanusi po zimie 10:46, 24 cze 2012

Do góry
Trawki pokażę w tygodniu,do wtorku mam gości....ogród odłogiem leży,a potem cały tydzień odchwaszczania.
Mikołajek jeszcze bez koloru

Powojnik nn jeszcze też trzyma fason : ,,nie otwieram drzwi nikomu"

To samo z liatrią

Szałwia trójkolorowa już zaznacza kolory

Ania z zielonego wzgórza :-) 00:24, 23 cze 2012

Do góry
Ania napisał(a)

No cudnie to wyszło - ta szałwia jest oszałamiająca!!!! No i róże na ulicy cudne - i na widok Twoich będą auta zwalniały !

Ach Sebek , moje otoczenie jakoś mało wrażliwe na piękno natury niestety . Danusia świadkiem

Aniu a nie boisz się,że róże poginą?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies