Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

magnolia 09:10, 22 paź 2012

kostrzewy napewno da się podzielić- jak nie rękoma, to nożem kuchennym- swoje dzieliłam tak w piątek.
AniaDS 13:18, 22 paź 2012

Przez weekend udało mi się troszkę odpocząc i zregenerowac. Nie chodzi o kopanie, to mnie nie męczy jak na razie , mamy coraz większe kłopoty zdrowotne w najbliższej rodzinie, staram się odpychac czarne myśli, ale.. pewne sprawy, życie.. nie interesuje to, co my chcemy, robi swoje .

Wybraliśmy się wczoraj rodzinnie do Zatora, do dinozaurów , bardzo lubię to miejsce.
Muszę zgrac zdjęcia, monsz się postarał i przywrócił do życia mój komputer. Ale znowu nie działa dzisiaj myszka, więc zdjęcia zgram wieczorem.

Wieści z frontu - bukszpaniki przesadzone do koła, na razie tylko 15 szt, w planach zakup na resztę obrzeża. Resztę luk na razie wypełnia przywrotnik, który już wiem, że pójdzie na rabatę pod siatkę .

AniaDS 13:18, 22 paź 2012

Pod siatką - znikła juka i posadziłam róże, któe przyszły w piątek.
Różnicy w zmianach na razie za specjalnie nie widac .

Juka poszła pod filar, może tu zostanie?
Druga znalazła nowy dom.
AniaDS 13:24, 22 paź 2012

JulkAd napisał(a)
Słoneczka życzę i uciekam do ogrodu porządkować

Julitko, słoneczko się przydało, dziękuję

Urszulla napisał(a)
No fajne te roślinki. Ale maleńkie te bukszpaniki. Zakopiesz je do ziemi chyba z tymi osłonkami, bo ma podobno szybko zima nadejść. I nowe róże! To jesteś chyba szczęśliwa.

Hm, a już je wsadziłam.. bez doniczek.. Może im nic nie będzie?
Malutkie są, malutkie, ale ładnie ukorzenione, z potencjałem .

wiunia napisał(a)
Aniu ,w taki piękny dzień nawet goździczki mi się przesadziły z klombiku z przedogródka na większą rabatkę w kształcie serduszka

Pozdrawiam pracusia

Wiuniu, jak słodko , fajnie, pomysłowo to zrobiłaś .
Pszczelarnia 13:29, 22 paź 2012

Aniu, widać, widać.... . A jukkę bym podarowała pragnącemu. Ona kłuje i jest taka agresywna i troszkę nachalna w wyrazie. A Ty mi pasujesz do łagodności roślinnych.
Ale powiem Ci, że ja też swoich dopiero się sukcesywnie pozbywam.
popcorn 13:40, 22 paź 2012

A może pod tym filarem nie będzie jej złe? Ja tam lubię juki!
Widać zmiany Aniu! Ładne te złote bukszpaniki!
A park dinozaurów w Zatorze wymiata - moja Młoda mogłaby tam zamieszkać
pozdrawiam
AniaDS 13:41, 22 paź 2012

Bogdzia napisał(a)
A u Ciebie nadal zmiany ale teraz jeszcze paczki z różnych stron Polski. W przyszłym roku bedzie pięknie. Pozdrawiam Aniu serdecznie.

Bogdziu, paczki z różami docierają do mnie w sumie przez cały rok, to tu się trafi, to tam.. Ale najwięcej róż oczywiście dostaję jesienią i wiosną, wychodzi to taniej niż kupowanie róż w sezonie.
W czwartek musiałam się pozbyc kolejnych dwóch róż, żeby zrobic miejsce nowym. Na szczęście, siostra monsza też ma świra na punkcie ogrodu a jeszcze bardziej cieszy mnie to, że ma duuużo miejsca, więc wszystkie róże, które mam zbędne - przygarnia. I dobrze, bo choc nie mam tych róż pod ręką, to daleko do nich nie mam .
Również ciepło pozdrawiam.

asc napisał(a)
A ja tylko trzymam rękę na pulsie jakie zmiany.... nowe róże i gratisik.. piękne szałwie.. moje już nie kwitną...

Aniu, trzymaj, trzymaj, ktoś musi pilnowac porządku .

gusiarz napisał(a)
Aniu - w przyszłym roku planuję różankę. Serio, serio!! Mam do przesadzenie 3 szt. róży NN i wymieniam ją na Louise Odier - też 3 szt. Chcę Louiski posadzić pośrodku rabaty, coś jakby w trójkącie i podsadzić niższymi różami. Jak gęsto jedna drugiej posadzić te Louiski by zgrabnie wyglądaly? Wiem, że to wysokie róże ale rabata jest też spora.

Louise to szerokie róże, osiągają wszerz po kilku latach nawet 150 cm szerokości, bardziej się krzewią górą niż dołem. Nie wiem, jakie by te odległości między nimi.. może po metrze? Czyli po 50 cm w jedną i w drugą stronę od krzewu.
Dół zasłoniłyby niższe róże.

popcarol napisał(a)
Aniu ale dzień! Cudne te róże i to gratis! I ile szałwii! JA się na wiosnę zaopatrzę, na razie mam 3 szt ale jakies malutkie... pozdrawiam weekendowo!!
Z rabata podglądam, podoba mi sie, ale żeby podpowiedzieć... nie chce, bo u siebie mam problemy...
pozdrawiam!

Też mam takie małe, nizutkie szałwie, właśnie jedna z nich powtarza kwitnienie. Ale one nie dają takiego efektu, w sumie to żadnego .
AniaDS 13:47, 22 paź 2012

Joaska napisał(a)
Aniu widzę że rewolucja rabatowa w pełni,
szławie od dziewczyn oszałamiające!!!
aż ciekawa jestem przyszłego sezonu jak wszystkie róże zakwitna na nowych miejscach!!!
Pozdrawiam

Ja też
Ciekawa jestem, jak się połączą te róże z szałwiami, teraz będę miała szałwiowo-lawendowo-różany ogród

kasik778 napisał(a)
Aniu cieszę się, że u ciebie wciąż trwa szaleństwo sadzenia, choć straszą nas już śniegiem

teraz na zdjęciu widzę ciąg dalszy tej lawendy, choć ja bym pewnie jeszcze ją wydłużyła

fajne bukszpaniki kupiłaś, tej odmiany żółtej nie mam jeszcze
pozdrawiam

I lawendę wydłużę.. pomysł Magnolii bardzo mi odpowiada, jest pod moje widzimisię
Ja nie mam za to zwykłych bukszpanów, nic a nic. Ostatnia zima załatwiła mi moje trzy wypieszczone, zakulkowane bukszpany .

barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, no, sporo masz tego sadzenia. Dobrze, że pogoda jeszcze sprzyja Oby jak najdłużej

Oby , chociaż od jutra już zapowiadają ochłodzenie. Teraz deszczu mi potrzeba, pożądnego podlewania .

monteverde napisał(a)

Ależ to miłe ja już jestem no szałwie super

AniaDS 13:49, 22 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Aniu, idziesz jak majowa burza po ogrodzie...... .

He, he
Moje sąsiadki mówią teraz o mnie "rewolucja październikowa"

Kindzia napisał(a)
Oj, w dalszym ciągu się intensywnie dzieje u Ciebie! Róże piękne przyszły i prezenty!
Pozdrawiam serdecznie

Teraz już tylko czekam na róże, małe poprawki tego co mam.. i czekamy na wiosnę Kasiu
AniaDS 13:57, 22 paź 2012

magnolia napisał(a)
witaj Aniu Namazałam w paincie jak myśle o bylinach. rzeczywiście najchętniej wysadziłabym goździki na rzecz lawendy, żeby było spójnie , ale rozumiem że możesz nie chcieć tego zrobić.

Zerknij ( być może wchodzę w Twoje plany różane, wtedy oczywiście róże mają pierwszeństwo)

Czerwone kółka- azalie
żólte- przywrotnik
Zielonym kostrzewy
granat- szałwia
fiolet- lawenda
niebieski-amsonia

I teraz mam czarno na białym, tzn. tak kolorowo, jak mi potrzeba było , jestem wzrokowcem a wyobraźnia bez obrazka nie działa u mnie, jak trzeba .
Lawenda i szałwia w dwóch rzędach, a kostrzewa?
Białe kółeczko to floksy?
Dziękuję i buziam w podzięce