Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Muszelki 07:53, 10 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Osz! kurza stopa huśtawka prima sort. Pokażę emowi dzisiaj nigdzie takiej nie dostanę porządnie zrobiona. Można się bujać w kilka osób .

Tyle stron nastukalas i focilas. Piękne powojniki. Nie wszystkie można ciąć na 30 cm niektóre kwitną na starych pędach.

Też kupuje takie żeby ciąć wiosna. Piszesz że tniesz jesienią może ja też tak zrobię i kompostem obloze co za różnica wiosna czy jesienią prawdaż.
Tnę jesienią wszystkie róże oprócz pnących i rosną bardzo dobrze, grzyby nie żerują w ziemi.

Zrób fotkę twoim zurawkom chciałabym zobaczyć jaki kolor teraz mają.

Pozdrawiam

Huśtawka rzeczywiście fajna. I co najważniejsze, ma wyprofilowaną ławeczkę, wygodną dla kręgosłupa. Narysowałam projekt (chciałam, żeby huśtawka była jednocześnie pergolą), a mąż mojej koleżanki z pracy ją wykonał (jest stolarzem).
Teraz dodałabym do projektu, po obu, wewnętrznych stronach maleńkie "stoliczki" do postawienia filiżanki z kawą

Powojniki tnę jesienią, oczyszczam z wszystkich liści i... nic złego się z nimi nie dzieje. Wręcz przeciwnie. Mam wrażenie, że przez to zdrowiej rosną.

Od trzech lat - dzięki Tobie - robię to samo z różami. I też jest super

Zdjęcie żurawce zrobię jutro.

Serdeczności
Mirkowy ogród (początki) 23:59, 09 lip 2019

Do góry
Też się cieszę niech pada. Myśmy podlewali brzozy to pijawki wypijały wszystko dokoła a korzenie mają szeroko od pnia.
Inne rośliny usychaly.
W tym roku wszystkie rośliny mają ładne przyrosty. Patrzę na twojego Serba to ten rozłożysty ma piękny przyrost o ile się nie mylę to drugi rok w tym miejscu rośna. Teraz będą śmigać.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:12, 09 lip 2019

Do góry
Chwastnice lepiej jest wyrywać wyższa. Jak trawa nisko koszona chwastnica się rozrasta kłosy wyrastają przy samej ziemi.

zgadza się, niestety i do chwastnicy dobrym narzędziem jest widelec (tylko nie uzywać sreber rodowych, bo widelec potem jest do wyrzucenia).
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:47, 09 lip 2019

Do góry
Chwastnice lepiej jest wyrywać wyższa. Jak trawa nisko koszona chwastnica się rozrasta kłosy wyrastają przy samej ziemi.

Ptasi gaj 16:39, 09 lip 2019

Do góry
Mirka jestem na Ursynowie więc tez pada przed chwilą była duża Ulewa. Trzeba się zapytać Kasi Pestki. Bo ona też rzut beretem ode mnie. Pewnie tez pada bo na całym Mazowszu co chwilę leje chmury nadchodzą z każdej strony.

Cieszę się bardzo że tak pada z przerwami jedno wsiąknie drugie lanie poprawi.
Kiedyś będzie tu ogród 15:58, 09 lip 2019

Do góry
Ty miałaś mi pokazać oczko a nię Niagarę.. Sika jak w górach.

Ja tam jestem ze swojego zadowolona z folii. Najważniejsze aby rośliny się zaaklimatyzowały to połowa sukcesu.

Byłam wczoraj u swojego wnuka też rośnie wykompałam go nie plakal był w blogostanie. Chciałam już wcześniej wykompac nie dali, aż syn zadzwonił aby przyjść go wykąpać bo wrzeszczy. Celebrowali z dzieckiem i płakał.
U mnie polezał w wanience potem rach ciach i dziecko wykąpane.
Elu oczko mam z folii i tak zostanie. Betonowana będzie tylko kaskada. Oczko od ostatniej fotki niestety nic się nie zmieniło. Ale cyknę fotkę.
Wnusio był u mnie w zeszłym weekend. I był cały mój. Młodzi cieszyli się, że mogą się wyspać czy ruszyć w teren.

Zawisak tawulec- prawie 10 cm, robi wrażenie. Ciekawe czy spotkam jego gąsieniczkę.
Kiedyś będzie tu ogród 14:03, 09 lip 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu wnusio rośnie jak na drożdżach- goni rówieśników. Za życzenia zdrówka bardzo dziękuję i nawzajem.

Co do oczka to będzie robione w betonie jak radziła Gosia. Widziałam takie w parku na Gocławiu i nawet mi się podobało. Tylko trzeba trochę czasu znaleźć.

Ty miałaś mi pokazać oczko a nię Niagarę.. Sika jak w górach.

Ja tam jestem ze swojego zadowolona z folii. Najważniejsze aby rośliny się zaaklimatyzowały to połowa sukcesu.

Byłam wczoraj u swojego wnuka też rośnie wykompałam go nie plakal był w blogostanie. Chciałam już wcześniej wykompac nie dali, aż syn zadzwonił aby przyjść go wykąpać bo wrzeszczy. Celebrowali z dzieckiem i płakał.
U mnie polezał w wanience potem rach ciach i dziecko wykąpane.
Ptasi gaj 13:45, 09 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

U mnie lawendy samosiejki najlepiej rosną, przeważnie w kostce.
Lilia to tygrysia? Mam ją ale jeszcze trochę zanim zakwitnie.
Ostatnie ujęcie róży zachwyciło mnie ze względu na cudowne tło, pnie drzew wyglądają jakoś tak tajemniczo To Twój lasek czy zapożyczone tło?
Bardzo fajny masz ogród
Kocimiętki u mnie już częściowo wycięte, nie lubię tego czasu gdy byliny się wycina, róże obcina, trzeba czekać aż coś zapełni te puste miejsca.
Dąb błotny pewno potrzebuje dużo wilgoci? Czy on choruje na mączniaka tak jak inne dęby?

Jest to róża bezimienna jedną z pierwszych u mnie przesadzana kilka razy. Tło jest naturalne.
Tygrysia to młoda lilia w tym roku posadzona. Też kocimiętki ścięłam mam ich sporo.
Dąb błotny to przepiękne drzewo. Liście ma takie jak widzisz na fotce błyszczące lekko tlustawe. Deby nie chorują mam je drugi rok. Inne drzewa mają w tym różne plagi te nie mają żadnego grzyba ani robactwa.
Podlewam je raz na tydzień jedno wiadro pod drzewko i tyle.
No choina kanadyjska, metasekwoja też potrzebują dużo wilgoci, ale nie specjalnie je traktuje.

To jest to tło teraz jeszcze ładniejsze.

Mój ogrodowy pamiętnik 10:03, 09 lip 2019

Do góry

Bo to są szlachetne drogie drzewa. Wszystko zależy od pnia u mnie najdrozszy w zeszłym roku płaciłam 380 ten na ostatnich dwóch fotkach
3 szt po 280 zł a w tym takie witki ok 2 m 99 zł ale ładnie ukorzenione s dałam dobrej ziemi to będą śmigać.
Zaraz zobaczę jak wygląda green dwarf.

Wcale nie jest taki drogi chyba nie wiesz jakie drzewka są drogie.
Oglądałam dęba nie na szału. Jak kupuje drzewka, krzaki patrzę aby były kolorki zielenią a ten co chcesz kupić nie ma.

No właśnie podobno ma takie kolorki jesienią jak wszystkie dęby błotne. Dlatego chcę go kupić. Ja go widziałam za 230 zł tylko wolałabym wyżej szczepionego chyba.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:55, 09 lip 2019

Do góry
Benek nie kos tak nisko bo sucho lepiej jak trawa wyższa kos na 6 cm. I tak kosisz prawie co tydzień. Chodzi o to aby ją tylko musnąć. Resztę napisałam na priv.

Nie jest źle po tym ratowaniu szczególnie na fotce z basenem
Najgorszy stan te kępki przy domu. Moim zdaniem zagęści się.

Zapewne kosi nisko żeby łatwiej było wyrywać i namierzyć chwastnice
Ptasi gaj 08:32, 09 lip 2019

Do góry
Nowa rabata ciągle nie ukończona przez te upały, ale moze w sobotę

Samosiejka

U mnie lawendy samosiejki najlepiej rosną, przeważnie w kostce.
Lilia to tygrysia? Mam ją ale jeszcze trochę zanim zakwitnie.
Ostatnie ujęcie róży zachwyciło mnie ze względu na cudowne tło, pnie drzew wyglądają jakoś tak tajemniczo To Twój lasek czy zapożyczone tło?
Bardzo fajny masz ogród
Kocimiętki u mnie już częściowo wycięte, nie lubię tego czasu gdy byliny się wycina, róże obcina, trzeba czekać aż coś zapełni te puste miejsca.
Dąb błotny pewno potrzebuje dużo wilgoci? Czy on choruje na mączniaka tak jak inne dęby?
Mój ogrodowy pamiętnik 00:23, 09 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Dzięki Elu za zdjęcia. O takie mi chodziło. Ja się napaliłam na tego kulkowego dęba błotnego Green Dwarf. Widziałam ładnego, gęstego z fajnie uformowaną koroną ale trochę cena mnie dobiła . Chodzi mi po głowie cały czas.

Bo to są szlachetne drogie drzewa. Wszystko zależy od pnia u mnie najdrozszy w zeszłym roku płaciłam 380 ten na ostatnich dwóch fotkach
3 szt po 280 zł a w tym takie witki ok 2 m 99 zł ale ładnie ukorzenione s dałam dobrej ziemi to będą śmigać.
Zaraz zobaczę jak wygląda green dwarf.

Wcale nie jest taki drogi chyba nie wiesz jakie drzewka są drogie.
Oglądałam dęba nie na szału. Jak kupuje drzewka, krzaki patrzę aby były kolorki zielenią a ten co chcesz kupić nie ma.
Mój ogrodowy pamiętnik 00:12, 09 lip 2019

Do góry
Bo wrzosy lubią dużo słońca i tak się pięknie wybarwiają. Też zależy od ziemi w jakiej rosną. Mam wrzosy ale mają ok 9 lat moja pierwsza rabata. W tym roku zaniedbałam chwasty rosną miałam ją przerabiać przez te upały nie dałam rady.
U mnie też ładnie wybarwione.

Agata na mojej stronie pokazałam dęba błotnistego. Warto kupić zobacz jakie piękne utrzymuja liście zima.

Dzięki Elu za zdjęcia. O takie mi chodziło. Ja się napaliłam na tego kulkowego dęba błotnego Green Dwarf. Widziałam ładnego, gęstego z fajnie uformowaną koroną ale trochę cena mnie dobiła . Chodzi mi po głowie cały czas.
Pamiętajcie o ogrodach 00:08, 09 lip 2019

Do góry
Oj Grzegorz lubisz się u p.... Trzeba było lekko skopać tak jak pisałam i zasiać tej gorczycy. Korzenie by rozluźniły ziemię. Wapno posypać nie wyrzucaj tej darni daj ja na stertę podłej jakas gnojówka i przykryj ciemna folia przegnije i rozrzucisz wiosna.

Pisalam co masz zrobic na ten rok a wiosna byś wrzucił kompostu, (jak masz liście brzozy to kompostuj w ciemnych workach) obornika trochę ziemi parę worków zmieszal i miałbyś glebę że hej.

Jeszcze odnośnie zebrinusa nie jest to ładna trawa wg mnie brzydko się starzeje jesienią.

Mój ogrodowy pamiętnik 23:38, 08 lip 2019

Do góry
Bo wrzosy lubią dużo słońca i tak się pięknie wybarwiają. Też zależy od ziemi w jakiej rosną. Mam wrzosy ale mają ok 9 lat moja pierwsza rabata. W tym roku zaniedbałam chwasty rosną miałam ją przerabiać przez te upały nie dałam rady.
U mnie też ładnie wybarwione.

Agata na mojej stronie pokazałam dęba błotnistego. Warto kupić zobacz jakie piękne utrzymuja liście zima.
Ptasi gaj 23:30, 08 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Masz gdzieś na zdjęciu te Twoje dęby bo chyba ślepa jestem .

Nie zrobiłam fotek tegorocznych, ale m fotki zeszłoroczne kupiłam 4 szt i dokupilam w tym roku jeszcze 4 sztuki ale mniejsze. Zrobię fotkę to dam znać warto kupić bo piękne
To są zeszłoroczne fotki

Ogród Muszelki 18:10, 08 lip 2019

Do góry
Osz! kurza stopa huśtawka prima sort. Pokażę emowi dzisiaj nigdzie takiej nie dostanę porządnie zrobiona. Można się bujać w kilka osób .

Tyle stron nastukalas i focilas. Piękne powojniki. Nie wszystkie można ciąć na 30 cm niektóre kwitną na starych pędach.

Też kupuje takie żeby ciąć wiosna. Piszesz że tniesz jesienią może ja też tak zrobię i kompostem obloze co za różnica wiosna czy jesienią prawdaż.
Tnę jesienią wszystkie róże oprócz pnących i rosną bardzo dobrze, grzyby nie żerują w ziemi.

Zrób fotkę twoim zurawkom chciałabym zobaczyć jaki kolor teraz mają.

Pozdrawiam
Ogród Muszelki 17:44, 08 lip 2019

Do góry
Oj Muszelka ściągnęłam Cię myślami. Dzisiaj kupiłam żurawki które masz fayer....(chyba źle napisałam). Poszłam do szkółki i tak się uparłam,że chodziłam po szklarni i szukałam pokazywali mi różne bo tablice od słońca wyblakły, znalazłam i kupiłam.

Od dwóch dni myślę gdzie jesteś pewnie zwiedziłam wszystkie góry Europy a może i dalej. Nie czytałam wątku wstecz więc nie wiem teraz idę ogladac.
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:00, 08 lip 2019

Do góry
Tyle fot!! Każdy inaczej widzi ogród - pięknie u Dorotki.
Sandomierz cudowny ojca Mateusza widziałam jak rower prowadzi zniknął z kadru.
Okolice jeszcze cudowniejsze. Jak zrobią drogę z Warszawy do Lublina to się wybieram jeszcze do Zamościa też cudownie.
Ogród Muszelki 09:26, 08 lip 2019

Do góry
Muszelko cokolwiek się dzieje odezwij się.
Maj się kończy.

Pozdrawiam

Elu, na forum zajrzałam dopiero dzisiaj. Wybieram się do Ciebie w odwiedziny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies