No musze zgłębic wiedze bo nie mam pojęcia skąd się wzięły.
Ja dzisiaj dętka, upał niemożliwy, do ogrodu nie ide do samego wieczora, o ile komary wieczorem pozwolą....
Cały tydzień taki ma być, przyszły tylko 5 stopni mniej i to kilka dni, jakieś ulewne descze w niedziele i poniedziałek mi pokazuje u nas, ale przy pełnym słońcu, więc pewnie z burzą
Musisz przeczytać w Wikipedii o pijawkach. Pewnie przybyły z roślinami nie koniecznie na wodnych.
Klimat się zmienia jest nie do wytrzymania
Pozdrawiam
Mirka bardzo ładne, ale czemu ma służyc obcięcie czubków. Może i ja obetnę, tez mam sporo serbów. Prawdopodobnie Toszka zauważyła, że się wyciągają a nie rosną w szerz równomiernie. Lepiej jak są gęściejsze. Mam sporo serbów i prawie każdy inaczej rośnie. Najładniejsze są te które kkupiłam jak miały po 40 cm
Chałupa to chałupa człowiek wolny Najładniejsze są poranki, jak wychodzi się z domu gołą stopą na trawnik lub nawet w obuwiu i ogląda swój ogród.
Mirka ileż tego masz a jak wszystko wyrosło. Masz tyle miejsca aby to wszystko wysadzić na miejsce gdzie zaplanowałaś.
Na rabatę przy serbach przed trawami coś kolorowego. A jakie go trawy:
Ja bym róże posadziła zobacz mam Tamolisse kwitną cały sezon do mrozów są niskie tylko trzeba by było je posadzić co 40-50 mm, mają bardzo ładne lśniące liście zrobię fotkę bo zaczynają już kwitnąć.
Zurawki też ładne bardzo dużo odmian kolorowych.
Jeszcze kocimiętka jest możesz posadzić też swoją rozsadziłam wiosną mam kocimiętkę groniastą. Posadziłam na nowej rabacie przed różami "Bonica". Zobaczę co z tego wyjdzie a z tyłu za różami mam tRawy "memory, silwer wanilla i siuxy. Od najwyższej do najniższej.
Witam Kasiu co tam u ciebie słychać. Widać, ze kącik wypoczynkowy żyje.
Sklepy jak wszędzie w Europie tylko może ciut inaczej urządzone - globalizacja.
Każdego dnia kursują tiry i samoloty z Holandii do Polski aby wszędzie był towar - gdzieś to trzeba sprzedać. Jedna z najszybciej rozwijających się gałęźi gospodarki krajów to ogrodnictwo.
Można zwariować od oglądania tych cudeniek.Oj dałam się podkusić tej wiosny szkółkom, ale już koniec jeszcze tylko kupię kopytnika i gaurę różową.
U mnie wszystkie krzewuszki bardzo dobrze rosną. Nigdy nie przemarzają więc myślę, że u Ciebie też by dobrze rosły.
Szałwii nigdy nie nawoziłam i mało podlewam, żeby były zwarte i się nie kładły.
Mówisz, żeby je jednak trochę nawieźć?
Liście są OK (poszłam dzisiaj sprawdzić), może na zdjęciu tak wyszły. I przy okazji postanowiłam, że jeszcze dokupię parę szałwii .
Dziękuję Elu. Czasami już mi brak sił, ale jak popatrzę ile już zrobione to mnie cieszy. Ulewy, A teraz susza i podlewać trzeba.
Azalie białą mam jedną taką samą odmianę jak Twoja schnedgold. Ładna jest
Juki chciałam oddać, bo w ubiegłym roku słabiutko kwitła, już nawet mam chętnych na nie a tymczasem oszalały z kwieciem. Mają po 4 kwiatostany
No widzisz..czosnki się znalazły W domu idzie wytrzymac przy opuszczonych roletach zewnętrznych. Nawet na porządki mnie wzięło, byle nie wychodzić z domu. Na dodatek komary i to w dzień. Musiałam odpalić moje pochodnie, jak wyszłam z kawą.
Klony to wrażliwce.
Reniu jestem w maju u ciebie bardzo ładnie się robi. Rododendrony obficie kwitną, ciski tak dają czadu zielenią. Widzę, że masz białe azalie są piękne w tym roku też kupiłam myślałam, że biale azalie to nie ładne a one takie piękne biel i zółte preciki. W przyszłym dokupię jak znajdę miejsce na nie.
Za dwa trzy lata nie będzie widać kory wszystko zarośnie.
Ja już przesadzam.
Królowa Szwecji w drugim sezonie. Nie sposób jej nie lubić
Mam też drugi sezon Quin ... 2 krzaki. Mało spotykane kwiaty. Wyglądem podobne do moich lilii wodnych (oprócz koloru) najpierw kielich a w kielichu np lody.
Takie małe czarki, filiżanki.
Kupiłam w zeszłym roku różę Oliwia też nowość, ale nie jestem nią zachwycona jeszcze czekam w przyszłym roku. Jest wiele róż ładniejszych od Oliwii.
Nie lubie jak róża szybko opada.
Liście czosnków nie wyglądają ładnie więc trzeba je sadzić między innymi roślinami. Tak przyszło mi do głowy, że posadzę jeszcze, ale posadzę je między tawułami. Tawuły mają liście złociste to nie będzie widać.
Krzewuszka Red Princes widziałam na wątku focie u Kamili z Bremen jest przepiękna. Chcę kupić taką, ale nie mogę dostać. Trzeba poszukać w necie.
U mnie wydmuchów na działce, a krzewuszki nie znoszą mroźnych wiatrów. Trzeba ją sadzić w zacisznym miejscu.
Szałwi podsyp trochę nawozu po przekwitnieniu. Scinasz ją po przekwitnieniu drugi raz kwitnie lub podsyp obornikiem też będzie dobrze.
Wg mnie mają jasne liscie albo fota w słońcu przekłamuje albo brak azotu.
Okazuje się, że już mam białe czosnki one później zaczynają kwitnąć. Fioletowe przekwitają a zaczynają kwitnąć białe u mnie płasko.
Upał nie do zniesienia siedzę w domu i zaglądam po wątkach. Kiedy to się skończy wczoraj drzewa podlewałam w zeszłym roku posadzone bo jeszcze pewnie się nie ukorzeniły zaczęły liście żółknąć.
Trzeba będzie się oglądać za palmami a nie za klonami.
Nasmarować się piwem, a w altanie spirale kilka zapalić i będzie dobrze.
Jolka z Kujaw u nas też ostatnio nie padało a tną nie miłosiernie. Mnie jakoś omijają ale eM o godz 19.00 siedzi w domu bo chmary za nim latają.
Dobrze, że jeszcze meszek nie ma.
Już doczytałam to hortensja dębolistna. Czy ona długo trzyma kwiaty w rozkwicie.
Liliowiec Stella de.... jest niski i nie zawsze ładnie(obficie kwitnie) to zależy jaki rok. Mam 5 krzaków i potrafia 3 kwitnąć obficie a 2 kilka pędów kwiatów. Moje obecnie nie za bardzo nawet nic nie wypuszczają zamiast jednego posadzonego w półcieniu.
Ten co na focie na twoim wątku to nie jest Stella...
Witam Radziu.
Czy już koniec roku u ciebie. Jesteś szczęściarzem, że masz jako tło ten ceglany mur.
Hoste widzę piękna i dużą u ciebie. Zrobiło się ciasno, ale roślinom tam pewnie dobrze.
Laguna zbiera się do kwitnienia chciałam ją wyrzucić dobrze, że nie zrobiłam tego. Przez 3 kolejne zimy mi przemąrzała ma długie przyrosty nie potrafiły zdrewniec. Od 2 lat nie mam kłopotów.
to początki kwitnienia
Tj o ile się nie mylę Królowa Szwecji Queen od swidow.
Po prawej o ile się nie mylę to pnąca Aloha dopiero pierwszy kwiatek sporo pąków ma