Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Róże w naszych ogrodach 21:35, 30 cze 2021

Do góry

Laguna
Pokażę nasz ogród 21:31, 30 cze 2021

Do góry
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:26, 30 cze 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Judith to dobrze, że zauważasz u siebie różane zmiany. Tobie i im wyjdzie to na dobre Ja mam swoje wypracowane schematy co do roślin. Zajęło mi to kilka lat, ale wiem, że idę dobrą drogą Zwolennicy naturalnych środków nie będą z tego korzystali. O ekologicznych była dyskusja u Anety - nie będę się powtarzać.
A więc: ziemię mam nawiezioną ; wiosną cięcie ; jak zaczynają puszczać listki robię profilaktyczny oprysk ; nawóz długo działający do róż ; sukcesywnie wycinam przekwitnięte kwiaty ; po przekwitnięciu całego krzewu ścinam i podlewam florovitem - drugie kwitnienie mniej intensywne, ale równie piękne ; co pewien czas oprysk profilaktycznie lub gdy coś zaczyna się dziać (mszyca, plamistość) ; podlewanie każdego dnia - to tyle, a może, aż tyle

Używam tych preparatów

2 w jednym to doskonały środek do róż. Tylko ja kupuje stężony i rozcienczam w wodzie. Róże piękne też sobie nie wyobrażam ogrodu bez róż. Na niektóre psiocze ale przekopuje i dalej pięknie rosną w innym miejscu. Po pierwszym kwitnieniu też nawoze aby znowu pięknie kwitły drugi raz. Np w zeszłym roku pierwsze kwitnienie było byle jakie ale drugie bardzo ładne

Deszczownice na sąsiednich polach chłód przynoszą.
Pokażę nasz ogród 21:26, 30 cze 2021

Do góry

Róże w naszych ogrodach 21:22, 30 cze 2021

Do góry

Kimono w objęciach powoju.

Barock
W Dolinie Muminków 21:14, 30 cze 2021

Do góry
Kochani miło że zaglądacie do Nas po powrocie z wakacji takie widoki zastaliśmy
Własny Vengerberg 20:52, 30 cze 2021

Do góry
Marta, nie mam pojęcia o reszcie żywopłotów. Od wschodu mi tak się nie spieszy. Tam jest droga do 5 działek (w tym jedna nasza i jedna jeszcze nie sprzedana - właśnie ta bezpośrednio na przeciwko nas, plus wiemy, że właściciel jest na razie nie chce sprzedać), także wolę się skupić na południowym żywopłocie.
Tuji nie chcę. Tu już coś zimozielonego by się przydało - przynajmniej na 2m wysokie. Może cis jakiś?

Co do barwinka, to chciałam tam wkopać mu krawężnika jako ogranicznik. Może wystarczy?

Oficjalnie!!!!!!!!!!!
Mam wodę na działce! W końcu nie musimy dowozić w baniakach

Dostałam prezent

12 kg poplonu Rozsypałam od razu jak dostałam mam nadzieję, że szybko urośnie Trochę ma padać w weekend, więc wilgoć zapewniona. Nikt tam jeszcze przez ponad tydzień się kręcić nie będzie, także zadeptane też nie powinny te roślinki.

Shirasawy aureum się wybarwił. Trochę mnie tym zaskoczył, bo myślałam, że takie czerwienie to bliżej jesieni

April podbija las... 20:50, 30 cze 2021

Do góry
Róża pnąca Baltimore Belle

To ta po lewej, niedługo cała będzie obsypana kwieciem bo ma mnóstwo pąków

Na dziś tyle bo zdjęcia wgrywają się masakrycznie długo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:42, 30 cze 2021

Do góry
Witajcie, bardzo proszę o Wasze rady. Mam od dłuższego czasu problem z rabatą w przed ogródku. Jest to ogromna rabata (mąż stwierdził, że nie chce tam siać trawy) i mam od zeszłego roku dylemat co tam posadzić. Jedyne założenie jest takie, że nie chcę tam niczego bardzo wysokiego (max ~3m), w ogrodzie mam kwiaty w kolorze bieli, różu i fioletu (żółcie, pomarańcze i czerwienie - można tylko znaleźć w krzewach np. berberysach czy Żurawkach).

Rabata wygląda tak :

z dalszej perspektywy:

wymiary:

Mam 3 brzozy kuliste (2m ), które raczej będą do przesadzenia, bo teraz są za blisko a korony się w przyszłości rozrosną. Myślałam o tym aby wydzielić na tej przestrzeni bukszpanowy niski żywopłot i tam je posadzić a pod nimi róże (np. Maria Theresa/Baronesse z szałwią, stipą lub rozplenicą. Czy to dobry pomysł?

Innego dnia myślę, że jak na przed ogródek to poza sezonem może słabo wyglądać taka kompozycja i może powinnam myśleć o czymś zimozielonym jak kosodrzewina?

pomysł na wydzielenie części bukszpanem ( przy Bonsai z żywotnika jest posadzny Carex Frosted Curls:

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Z góry pięknie dziękuję :*

Słoneczny Ogród 20:38, 30 cze 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
To jeszcze pomęczę Was ostróżkami póki kwitną
Znalazłam etykietę Dark Blue Black Bee

Po dwóch latach 10 wielkich kwiatostanów z jednej rośliny.

Uwielbiam ostróżki są cudowne zawsze pod każdą postacią. Będę siała jutro aby w przyszłym roku ich mieć dużo. Jakiś dobrej pory tyle lat zawsze kupowałam, w donicach i nie za bardzo mi to wychodziło.
Już zdobyłam nasiona więc sieje. Tak jak z naparstnica mi się udało je w tym roku podziwiać z moich siewów.
Ostróżki robie z nich suche bukiety nie tracą na kolorze i oto ki chodzi aby zrobić duży bukiet że zasuszonych ostróżek.

Jak u ciebie są tak piękne tobzbierz chociaż nasiona na wszylki wypadek. Bo nie wszystkie są tak ładne.
April podbija las... 20:28, 30 cze 2021

Do góry
Bałagan w donicy granitowej przy tarasie, nie mam pomysłu jak to poprawić. Mam tam wysokie lilie trąbkowe, za wysokie się zrobiły na to miejsce. Ale zapach w sypialni - bezcenny

To był widok z tarasu na rabatkę wschodnią i różankę
*.: U Szarotki :. * 20:20, 30 cze 2021

Do góry
Witajcie kochani.
Dawno mnie nie było ale nie znaczy, że próżnowałam

W międzyczasie, widzę, że odwiedziła mnie nawet Szefowa. Danusiu białych kamieni nie ma! Masz 100% rację, wyglądało to okropnie a do tego dom przy tej nienaturalnej bieli wydawał się brudny . Na razie jest kora (jeśli się nie spisze, przyjadą szare kamyki).

Teraz wygląda to tak (w tym roku na wiosnę wszystko przesadzałam, okazało się że 1 trzmielina była na strefie zrzutu śniegu z dachu i trochę jej się oberwało)

W tym roku wegetacja się opóźniła sporo, szczególnie w moim rejonie. Na szczęście wszystko jakiś czas temu pięknie ruszyło i jestem pod wrażeniem jaki piękny przyrost mam od zeszłego roku. Jak na roczny ogród jestem zachwycona.
Renatko, proszę bardzo

Postaram się teraz częściej coś wrzucać a teraz lecę wstawić post w dziale z pomocowym, potrzebuję Waszej opinii w sprawie dużej rabaty w przed ogródku.

Pozdrawiam.
April podbija las... 20:16, 30 cze 2021

Do góry
Laguna, jej drugi rok u mnie. Kwiaty bardzo zwieszają główki

Dla ochłody

April podbija las... 20:03, 30 cze 2021

Do góry
Trochę zdjęć bo dawno nie było. Chociaż nic się nie zmieniło, no może poza różami

Rabata północna z sesleriami, prosami i rozchodnikami. Bodziszek magnificum już niestety przekwitł, trzeba będzie wyciąć kwiatostany.

Bodziszek Orion ma piękny kolor, szkoda tylko że tak bałaganiarsko się rozkłada
Przedziwny Ogród 19:54, 30 cze 2021

Do góry

Zacisze Alicji 19:34, 30 cze 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Kwitną tawułki, moje ulubione.

Alicja,
dziękuję za wpis u mnie

Ślicznie u Ciebie. Myślisz, że tawułki dałyby radę na mokrym w słonku?

Paprocie prześliczne.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 19:33, 30 cze 2021

Do góry
Proszę o pomoc
Omorika posadzona 3 lata temu, kilka dni temu straciła turgor . 20godzin lałam pod nią wodę i się nie podniosła(zresztą inne stoją prosto, a wszystkie są podłączone pod jedną linię nawadniającą. Co może być przyczyną i jak ja ratować?

I jeszcze druga moja omorika w rdzawym kolorze. Tu też prośba o diagnozę. Mam omorikę na 125mb, więc boję się o inne egzemplarze.

Przerabianie ogródka pod swój gust 19:31, 30 cze 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Wczoraj przeszla straszna burza w naszym regionie.Dobrze, ze najgorsze nas ominelo, w ostatniej chwili burza poszla na polnoc.Wichura byla i tak straszna, moje deby polamaloby gdybysmy byli w jej centrum. Wyginaly sie strasznie, a pnie maja jeszcze cieniutkie. Wielkie drzewa poprzewracalo w niedalekiej okolicy.Dobrze, ze nasza trampolina tez przymocowana hakami, bo pewnie pofrunelaby w dal.

Witam! Oglądam i oglądam Twój ogród i nie mogę przestać. Niesamowicie komponujesz rośliny na rabatach, wyglądają cudnie, wszystkie do siebie pasują i jeszcze podkreślają urodę kolejnych. Podziwiam.
Zielone drzwi w Kruklandii 19:27, 30 cze 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Skończyłam obrzeża!!!
Jeeej!

Parking

Ścieżka i rabata pod płotem

Rabata pod domem

Niesamowicie schludnie to wygląda
Napracowałaś się.
Ogród w dolinie 19:21, 30 cze 2021

Do góry
Irysy holenderskie sadzone wiosną, bo o nich jesienią zapomniałam.
Całkiem ładne.

I wiązówka błotna, rośnie u nas dziko, dopiero w tym roku ją zauważyliśmy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies