Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 18:04, 27 paź 2021

Dziś była szybka akcja, wytłaczanki z tulipanami posadzone, a mimo to na stole wciąż piętrzą się cebule. Rzutem na taśmę posadziłam też 15 seslerii jesiennych. Zrobiłam życiówkę!!! Od dostawy do posadzenia minęła ... niecała godzina Idealna zbieżność zdarzeń: mojej nieodpartej ochoty na prace ogrodowe i przybycia kuriera.

Sadzonki - czysty torf. Wypłukałam i mam nadzieję, że to uratuje te mikruski.

Z hakonechloa sadzonych dwukrotnie nie zostało na tej rabacie nic... - przemilczmy i idźmy dalej.

Tu będzie na wiosnę szał Tulipany sadzone zgodnie z radą Inki, nie w liniach prostych.

Martka 18:13, 27 paź 2021

Mary napisał(a)

Przegrałam. Kilka lat temu sadziłam dzień przed Wigilią.

Marysiu
MartaCho 18:42, 27 paź 2021

olciamanolcia 19:09, 27 paź 2021

Martka napisał(a)
Dziś była szybka akcja, wytłaczanki z tulipanami posadzone, a mimo to na stole wciąż piętrzą się cebule. Rzutem na taśmę posadziłam też 15 seslerii jesiennych. Zrobiłam życiówkę!!! Od dostawy do posadzenia minęła ... niecała godzina Idealna zbieżność zdarzeń: mojej nieodpartej ochoty na prace ogrodowe i przybycia kuriera.

Sadzonki - czysty torf. Wypłukałam i mam nadzieję, że to uratuje te mikruski.

Z hakonechloa sadzonych dwukrotnie nie zostało na tej rabacie nic... - przemilczmy i idźmy dalej.

Tu będzie na wiosnę szał Tulipany sadzone zgodnie z radą Inki, nie w liniach prostych.

No brawo! Bedziemy miały podobne rabaty
nyna76 19:13, 27 paź 2021

Super akcja z cyklu moich ulubionych ...
Nowa12 19:26, 27 paź 2021

Szybki sprint zaliczyłaś. Gratuluję . Chociaż ja akurat nigdy nie usuwam torfu z doniczek i raczej nie mam problemów z przyjmowaniem roślin. Bardziej bym się chyba bała, że za bardzo zniszczę korzenie.
Rozumiem, że robisz tak po doświadczeniach hakonkowych .
Ale to akurat jest wielki znak zapytania i zagadka do zbadania czemu hakonki z Tobą nie współpracują . One są takie uległe raczej .
Wiolka5_7 20:03, 27 paź 2021

Seslerie przyjmą się bez problemu,to są trawy nie do zdarcia kiedyś dzieliłam je w grudniu i się przyjęły.

No i fajnie , że hakone zastąpiłaś seslerią,zresztą to moja trawa nr 2,mam ją na kilku rabatach
Zobaczysz jak z tych mikrusków za rok będą ładne kępki

Fajny pomysł z sadzeniem cebul...
Ja też nie sadzę w rządkach,tylko w kępkach po kilka cebul...
Agatorek 20:05, 27 paź 2021

Trzymam kciuki za seslerię . Dziwi mnie ten torf w doniczkach. U mnie trawy były normalnie w ziemi (mało jej było, bo korzenie były bardzo rozrośnięte, aż wychodziły dołem z doniczek).

Brawo Ty!
nicol21 21:28, 27 paź 2021

Widzę, że pomysł z wytłaczankami się dobrze przyjmuje. Fajny. Może kiedyś i ja go skradne. Teraz nie mam szans na zakopanie nawet małej wytłaczanki.

Szkoda hakone. Mnie też tak średnio lubi.
Godzina na posadzenie traw - super! No i do tego zbiegu zdarzen powinnaś dodać żę i pogoda dopisała.

Mnie ręcę swędzą żeby jutro jechać na działkę, szybko uporządkować część dynii i zrobić kolejną rządkę truskawek.

z exotic emperor byłam bardzo zadowolona. to mój nr 1, mimo, że na tulipany jestem obrażona. Ale EE nawet w 2gim i 3cim roku są w miarę godziwe.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Rojodziejowa 22:03, 27 paź 2021

Noo noo, też bym taką prędkość sadzenia chciała mieć!

Seslerie może w przyszłym roku spróbuję gdzieś ulokować, a tymczasem kibicuję Twoim