No a jak juz mi się udało na chwile wpaść do ogrodu, to jeszcze fotka starej rabaty z małymi zmianami - do konsultacji. Jak sądzicie - z tymi trawami dobrze jest? Ta w środku to stipa tenuissima, którą w zasadzie w innych celach kupiłam, ale jak tam postawiłam to jakoś mi się spodobało. Co myslicie?
...TO już świetnie wygląda....a jeszcze zmiany....
Konewka na płocie.....fajny klimat ...
No a jak juz mi się udało na chwile wpaść do ogrodu, to jeszcze fotka starej rabaty z małymi zmianami - do konsultacji. Jak sądzicie - z tymi trawami dobrze jest? Ta w środku to stipa tenuissima, którą w zasadzie w innych celach kupiłam, ale jak tam postawiłam to jakoś mi się spodobało. Co myslicie?
Moim zdaniem bardzo dobrze to wygląda, bo trawy nawiązują barwami do tego mojego ulubionego płotu. Ale rzeczywiście ta trawka centralna jest delikatniejsza, tylko, że ja bym jej nie zabierała stamtąd, tylko za nią w tle posadziła takiego bordowo - brązowego kolumnowego berberysa. Dałby wyższy punkt wierzchołkiem i rabata miałaby taki podkreślony trójkątny kształt... Tak mi się wydaje...
No i kolejny dobry pomysł! Tylko nie wiem czy tam nie ma za mało miejsca na berberysa. Muszę jutro sprawdzić. I nie wiedziałam, że ten płot to Twój ulubiony! Ja też go lubię. Posadziłam tam trochę bluszczy, ale najchętniej bym chciała żeby ten bluszcz tak tylko trochę tam się rozrósł, a płot żeby nadal był widoczny.
Trawka ładna, ale faktycznie z daleka, gdybyś nie napisała trudno byłoby ją zauważyć...Jestem zdecydownie za czymś bordowym na kiju, klon palmowy?...może?
Hm..., a gdyby zamienić tą jedną setaceum rubrum od prawej z tą stipa tenuissima (oj ta Łacina - język mi wygina) i za nią posadzić coś bordowego...może wtedy ten klon?, ale to moje przemyślenia, a Twój ogród Agatko
Trafna uwaga! Też tak kombinowałam - żeby zamienić je miejscami. Dzięki, będę mysleć
Moim zdaniem bardzo dobrze to wygląda, bo trawy nawiązują barwami do tego mojego ulubionego płotu. Ale rzeczywiście ta trawka centralna jest delikatniejsza, tylko, że ja bym jej nie zabierała stamtąd, tylko za nią w tle posadziła takiego bordowo - brązowego kolumnowego berberysa. Dałby wyższy punkt wierzchołkiem i rabata miałaby taki podkreślony trójkątny kształt... Tak mi się wydaje...
Trawka ładna, ale faktycznie z daleka, gdybyś nie napisała trudno byłoby ją zauważyć...Jestem zdecydownie za czymś bordowym na kiju, klon palmowy?...może?
Hm..., a gdyby zamienić tą jedną setaceum rubrum od prawej z tą stipa tenuissima (oj ta Łacina - język mi wygina) i za nią posadzić coś bordowego...może wtedy ten klon?, ale to moje przemyślenia, a Twój ogród Agatko
w sumie pasuje, ale jakby ciut ginie na tle trzmieliny; dałabym w inne miejsce, aby ją bardziej wyeksponować; a derenia zostawiasz w takiej postaci, czy będziesz formować?
a szkarłatka głównie występuje w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej; to nie cackaj się
Abiko chyba nie trzeba kombinować, tylko jesienią- we wrześniu przesadzić rododendrony tak, żeby zajeły miejsce po jałowcu. Wydaje się że jeden z nich mógłby 'zejść' ze skarpy bliżej srodka, wtedy ten koło niego jeszcze bardziej na środek. Zrobi się plama rododendronów, podsadzone wrzosami i berb Admiration i będzie grało. W razie gdyby ię znalazło miejsce , można wsadzić jakis nie duzy akcent z delikatnych traw- carex Frosted Curls, Carex montana czy Stipa Pony Tails- ze sztuki 3 jakiś 'włosowatych'.
Drżączka będzie dobra, podobnie jak jednoroczne - jęczmień grzywiasty (rewelacja), Stipa tenuissima (jeszcze lepsza), z wieloletnich super będą trzęślice modre, wszystkie Eragrostis, Sesleria autumnalis, Sesleria sadleriana, mniejsze rozplenice i Mellica ciliata. Poza tym oczywiście kostrzewa sina i wszystkie ostnice. Z ostnic najlepsza jest S. capillata (włosowata), bo długo kwitnie.
Taka rabata mi się marzy. Danusiu pomożesz w rozszyfrowaniu co tam jest?
Centranthus ruber - ostrogowiec kwiaty czerwone i białe, kocimiętka (Nepeta) , szałwia omszona (Salvia nemorosa), ostnica (Stipa tenuissima) i werbena patagońska (Verbena bonariensis). I to wszystko - jakaś agawa, ale to nie do naszego klimatu. Z lewej te kropki to santolina - u nas nie zimuje. Żółte punkciki to Phlomis - żeleźniak.
może tak być, albo tu możesz zamknąć jukką ten pasek - czyli jukki zamiast jasnego berberysa. wtedy będzie ciekawie.
Ja nie lubię za bardzo samych jukk, zawsze staram się wsadzać między nie cienkie trawy które trszkę dodadzą lekkości i miękkości ich lisciom. Dosadzam kepy festugi oviny- wtedy jukki sa jasniejsze na ciemnym tle, albo owsa wieczniezielonego- wtedy bardziej sino- szaro, a ostatnio chce spróbować z tą ostnicą- będzie rozjaśniona http://trawki.pl/index.php?14,stipa-tenuissima-pony-tails
Mariusz, od myślenia boli już mnie głowa. Poradź trawy w kompozycji:
- jako obsadzenie drzewa owocowego (nie w sadzie) blisko rabaty mieszanej (krzewy i kwiaty, i trawy). Niewysoka trawa, światło jest jako półcień, nawet nie tak sucho (ale jak to koło drzewa) bez nawodnienia. Nie za wysoka kępkowa? Turzyca Silver Sceptre? W kolorach zimnych.
- na suchą słoneczną ksylotermiczną stromą naturalną skarpę nad strumieniem; wysokość traw średnia (żeby wiatry nie położyły)
- z czym posadzić buteolę gracilis?
- z czym byś posadził seslerie - bo chyba ich nie mam.
- chciałam zasłonić kompostownik z palet drewnianych szpalerem słoneczników, rudbekii wysokich i dać trawy (tak jest słońce ale ocienione gruszą starą) - co polecasz?
Przepraszam za wielość pytań ale i bardziej w las tym więcej grzybów i te trawy są boskie, muszę zrobić jakąś selekcję chciejstw i twardo określić im stanowiska.
1. 'Silver Sceptre' bardzo lubię ale te wszystkie odmiany Carex morrowii mają jeden feler - jak im liście zmarzna to trzeba na efekt czekać dość długo. Ale u Ciebie raczej śniegu nie brakuje? Inne : Carex muskingumensis "Ice Fountains' i 'Silberstreif', Deschampsia caespitosa 'Northern Lights', Hakonechloa macra 'Mediopicta', Molinia caerulea 'Carmarthern'
2. Na suchą skarpę - Stipa calamagrostis, miłki (Eragrostis spectabilis, airoides, trichodes), Festuca mairei, Melica ciliata, Hystrix patula
3. Bouteloua - zależy co chcesz osiągnąć. Ja bym ją skontrastował z czymś niewielkim ale kolumnowym, np. Molinia caerulea 'Moorhexe' lub wyższa 'Haidebraut'
4. Seslerie - to wiosna bo wcześnie kwitną i są zimozielone. Więc dałbym je jako dywan z czymś późniejszym - piórkówki, miskanty, prosa...
5. kompostownik - dałbym trzcinnik bo reszta wymieniona jest późno atrakcyjna. A jak za niski to niestety proso lub miskant.
To nie są łatwe pytania i wachlarz możliwości jest ogromny
Wkleję jeszcze moje zapytanie i odpowiedź Mariusza z wątku o trawach:
Powyższe przyznam nieśmiało, nie robią takiego wrażenia jak hakonechloa. Ale liczę się z tym, że ciężko będzie znaleźć zamiennik. Bardziej podoba mi się Carex digitata, ale wysokość podana to 0,05 - 0,4. Dlaczego aż taka rozbieżność? I jeszcze Carex Strigosa, ale tam nie widzę wysokości.
Carex digitata jest malutka, nie przekracza 20cm, Carex strigosa jest wyższa, ze 40-50 cm ale to nie jest fontanna. Ona niewiele różni sie od Carex sylvatica. rośnie rzeczywiście szybko.
Kolejne propoxycje Stipa calamagrostis, Carex appropinquata, Carex pendula, Brachypodium sylvaticum, Festuca gigantea....
Na razie te, wyższe, około 50-60 cm. Spróbuj wziąć także pod uwage to, że rozpatrujesz roślinę na podstawie pojedynczej kępy a będziesz miała je w masie. To zupełnie inne działanie na "oko"
Proponuję Ci na razie to co wcześnie odbija.
Poczytaj sobie jeszcze mój artykuł o trawach okrywowych, tam masz wszystko co ja dawkuję...
Skąd są rozbieżności wysokościowe? Gatunek to szeroka pula cech, odmiana wąska. Przy dużych gatunkach rozbieżności mogą być jeszcze większe - 0,5 - 1,5 m. Najlepiej kupować odmiany lub gatunek ale rozmnażany wegetatywnie. Wtedy cechy są w miarę wyrównane. Z siewu otrzymujemy loterię
Powyższe przyznam nieśmiało, nie robią takiego wrażenia jak hakonechloa. Ale liczę się z tym, że ciężko będzie znaleźć zamiennik. Bardziej podoba mi się Carex digitata, ale wysokość podana to 0,05 - 0,4. Dlaczego aż taka rozbieżność? I jeszcze Carex Strigosa, ale tam nie widzę wysokości.
Carex digitata jest malutka, nie przekracza 20cm, Carex strigosa jest wyższa, ze 40-50 cm ale to nie jest fontanna. Ona niewiele różni sie od Carex sylvatica. rośnie rzeczywiście szybko.
Kolejne propoxycje Stipa calamagrostis, Carex appropinquata, Carex pendula, Brachypodium sylvaticum, Festuca gigantea....
Na razie te, wyższe, około 50-60 cm. Spróbuj wziąć także pod uwage to, że rozpatrujesz roślinę na podstawie pojedynczej kępy a będziesz miała je w masie. To zupełnie inne działanie na "oko"
Proponuję Ci na razie to co wcześnie odbija.
Poczytaj sobie jeszcze mój artykuł o trawach okrywowych, tam masz wszystko co ja dawkuję...
Skąd są rozbieżności wysokościowe? Gatunek to szeroka pula cech, odmiana wąska. Przy dużych gatunkach rozbieżności mogą być jeszcze większe - 0,5 - 1,5 m. Najlepiej kupować odmiany lub gatunek ale rozmnażany wegetatywnie. Wtedy cechy są w miarę wyrównane. Z siewu otrzymujemy loterię
Witaj, poranek taki śnieżny, aż nie chce się wychodzić z domu. Jestem więc i oglądam Twoje zmagania.
Bardzo mi się podobają te podwyższone rabaty ujęte w podkłady kolejowe. Ogród z lustrem owszem, ale także ogród z wrzosowiskiem by tu pasował. Posadź trawy
Witaj Gardenarium. Bardzo mi miło, że odwiedziłaś mój wątek. Stworzone przez Ciebie forum jest naprawdę wyjątkowe, a Twój ogród jest po prostu zachwycający!!! Ja dzisiaj wzięłam dzień urlopu i siedzę na ogrodowisku od rana. Uwiielbiam wrzosowiska i trawy. Wrzosowisko mam na przedogródku, w tej podłużnej rabacie. Traw mam już posadzonych parę gatunków: Miscanthus sacchariflorus 'Sommerfeder' , Briza media, Melica ciliata, Festuca amethystina 'April Green Deschampsia caespitosa, Hakonechloa macra „Aureola”, Pennisetum alopacuroides, Sesleria caeurela „Sesleria”, Stipa gigantea, Sesleria nitida. A to jeszcze nie koniec .
Niestety mam strasznie mało zdjeć ogrodu . Ale planuję to nadrobić!