Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogrodnik mimo woli 18:05, 17 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ani widzialam u Ciebie w ogrodzie ostnice (stipa) Czy u Ciebie wymarza???
Mam przesadzać ja zachwile i zastanawiam się czy warto, czy zimą ją nie trafi...

U mnie jest pierwszy rok, ale posadziłam u znajomej na działce i zostawiona samopas ładnie przetrwała i rośnie bez problelemu, dlatego posadziłam u siebie.. i chyba jeszcze posadzę
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:11, 17 sie 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
No pięknie! Na prawdę super! A dlaczego nie pociągniesz tej lawendy pod to zbiorowisko kul i kulek? A między nie stipa tuinissima?

Agata, bo ja zbyt poukładana jestem na takie szaleństwo - ale walczę ze sobą
Ogrodnik mimo woli 09:31, 17 sie 2012

Do góry
Ani widzialam u Ciebie w ogrodzie ostnice (stipa) Czy u Ciebie wymarza???
Mam przesadzać ja zachwile i zastanawiam się czy warto, czy zimą ją nie trafi...
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:50, 12 sie 2012

Do góry
No pięknie! Na prawdę super! A dlaczego nie pociągniesz tej lawendy pod to zbiorowisko kul i kulek? A między nie stipa tuinissima?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:57, 12 sie 2012

Do góry
Na stole Stipa tenusisima

Ogrodnik mimo woli 21:39, 09 sie 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Ania, ja oszaleje Ta Twoja stipa jest boska. Ona zimowala, czy nowka sztuka??? Kocham ta trawe, tylko czemu ona mnie nie buuuuu

Bociek, to nowa sztuka, ale u koleżanki na rabacie takie posadziłam jesienia i ładnie przezimowały bez żadnych zabezpieczeń...... Wiec stwierdziłam, że u mnie też da radę....
Ogrodnik mimo woli 20:34, 09 sie 2012

Do góry
Ania, ja oszaleje Ta Twoja stipa jest boska. Ona zimowala, czy nowka sztuka??? Kocham ta trawe, tylko czemu ona mnie nie buuuuu
Zielony chaos u Dawida 20:30, 09 sie 2012

Do góry
Witaj Dawid

Masz przepiekne powojniki i roze i mieczyki i ta cudna stipa

Strasznie zal tej pnacej rozy w wejsciu, byla cudna Szkoda, ze ta zima spustoszyla nam ogrody.

Natomiast metamorfoza oczka wychodzi fantastycznie
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:37, 06 sie 2012

Do góry
Och, zmiana planów - M zadzwonił, że zaraz wraca do domu, więc ja raz dwa wsiadam w auto i jadę do Smętowic po drzewko i bukszpany do obsadzenia tarasu...ale mam dylemat - co posadzić???? chcę róznej wielkości kule bukszpanowe, a pomiędzy nimi będzie trawka (miała być stipa tenuissima, ale będzie turzyca bronze form) i jedno drzewo - chcę kolumnowe...

które będzie bardziej zwarte i ozdobne i szybciej wiosną pokaże listki - molorząb mariken (nie szczepiony na pniu) czy wiąz wredei? Które polecacie??? Ach blagam o radę, bo za godzinkę roszam w trasę!!! A może jeszxcze coś innego?? Tam malo miejsca jest, więc drzewko nie może się za bardzo rozrosnąc....
Kondziowy Ogród :) 13:14, 05 sie 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)

Rewelacja, jednakowe trzmieliny i kanciki też rewelacja, i wyjęcie falistych taśm też

Po prawej, gdzie złote kule można powciskać włosiaste trawki a właściwie turzyce (Carex) albo Stipa tenuissima. Jeśli posadzisz kilka sztuk, to wszystkie jednakowe muszą być

Ogród zmyślony 12:23, 05 sie 2012

Do góry
Georgia, sweet Georgia

bardzo żywotna żurawka, do tego wciąż w rozkwicie

stipa ma kłosy, ale to jeszcze nie jej czas na prawdziwy spektakl, szkoda

dollarki i limki na jednej ścianie. Ciągle nie mogę zdobyć śliwek wiśniowych, a prosi się tam o mocne bordo

trochę frontu- mój zabiedzony zeszłoroczny bukszpan nie jest może najpiękniejszy, ale sporo braków już odrobił. Będzie cięty w "klin"
W Gąszczu u Tess 14:23, 02 sie 2012

Do góry
Tak, dokładnie tak. W ogródku jest stipa z plekantusem i tytoniem, a ta ruda przed domem to nie wiem. Było tylko napisane Carex. Duża jest i mocno się rozrosła. Się nie dopytywałam, bo też nie zamierzam jej zimować.
Zielony chaos u Dawida 12:55, 29 lip 2012

Do góry
Moniko, to Stipa capillata. Uwielbiam jak porusza się na wietrze. Nigdy nie zbierałem nasion z traw, ale chcę w tym roku spróbować coś zebrać i wysiać.
Zielony chaos u Dawida 12:19, 29 lip 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)
Dziękuję Wam za miłe słowa i za wizytę.

Ogród nie jest duży, ale zawsze staram się upchnąć w nim jakieś rośliny. Idę w regułę - więcej kwiatów mniej chwastów. Oto kilka roślin, które u mnie rosną.

Dawidzie ta trawka wyglada ślicznie i bardzo romantycznie ze masz przepiękne powojniki to już Ci pisałam teraz widzę ze wszystko jest bardzo zadbane i widać rękę prawdziwego ogrodnika pozdrawiam niedzielnie Monika
Zielony chaos u Dawida 08:39, 29 lip 2012

Do góry
Dziękuję Wam za miłe słowa i za wizytę.

Ogród nie jest duży, ale zawsze staram się upchnąć w nim jakieś rośliny. Idę w regułę - więcej kwiatów mniej chwastów. Oto kilka roślin, które u mnie rosną.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:08, 27 lip 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu. Fantastyczne te hortensje-marzenie wszystkich ogrodowiczan. A te trawki - cudo miód. Czy one przeżywają zimę u Ciebie? czy co roku musisz odnawiać?

Trawki czyli miskanty i hakone przeżyją a carexy i stipa - zobaczymy. Jakby nie przeżyły to dosadzę nowe latem znowu, bardzo mi się podobają.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:44, 26 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też nie przepadam za takimi gazonami chociaż nawet popełniłam kiedyś o nich artykuł.
Ale szare mogą być, gorzej jakby były czerwone.

Myslę że trzeba je obsadzić irgą Dammera Major lub Mooncreper a na wierzchu trawy, najlepiej coś włochatego w rodzaju ostnicy (Stipa), chyba fajnie będzie.

Danusiu, też nie przepadam, zwłaszcza, że zaburzaju cały styl ogrodu, ale maja spełnić swoją rolę, trzymać gruz i skarpę; zapisałam sobie twoje podpowiedzi, zaraz w necie pooglądam te rośliny; jak juz zrobimy, pokażę
dzięki, że wpadłaś
Wnieść do ogrodu trochę radości - prośba o pomoc 09:10, 26 lip 2012

Do góry
Pod iglakami pogrupuj po kilka sztuk tam gdzie więcej miejsca - hortensje Limelight albo Phantom, a tam gdzie mniej - posadź po kilkanaście sztuk - ładne odmiany żurawek - takie rozświetlające - w cieniu Citronelle (żółta) a w słońcu np. Berry Smoothie, Autumn Leaves, 'Marmalade', rewelacyjną 'Georgia Peach'.

Potrzeba też np kolorowych berberysów żółtych i bordowych, ale małe odmiany.

Potem kolorowe trzmieliny Fortunego

i tak modne trawy

miskanty polecam głównie Morning Light i Variegatus, potem niższe Carex i Stipa no i rozplenice Pennisetum
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:12, 25 lip 2012

Do góry
Ja też nie przepadam za takimi gazonami chociaż nawet popełniłam kiedyś o nich artykuł.
Ale szare mogą być, gorzej jakby były czerwone.

Myslę że trzeba je obsadzić irgą Dammera Major lub Mooncreper a na wierzchu trawy, najlepiej coś włochatego w rodzaju ostnicy (Stipa), chyba fajnie będzie.

Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia 12:15, 25 lip 2012

Do góry
A tutaj kolejna inspiracja - dla Danusi i miłośników bukszpanów

http://seasonsgardendesign.com/GardenChirps/wp-content/uploads/2011/02/Nassella-Perovskia-Buxus.jpg

stipa, bukszpan i perovskia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies