Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 09:50, 21 lut 2012

Wkleję jeszcze moje zapytanie i odpowiedź Mariusza z wątku o trawach:

Mariusz_Surowinski napisał(a)

Powyższe przyznam nieśmiało, nie robią takiego wrażenia jak hakonechloa. Ale liczę się z tym, że ciężko będzie znaleźć zamiennik. Bardziej podoba mi się Carex digitata, ale wysokość podana to 0,05 - 0,4. Dlaczego aż taka rozbieżność? I jeszcze Carex Strigosa, ale tam nie widzę wysokości.

http://trawy.eu/encyklopedia/info.php?trawa_id=838

http://trawy.eu/encyklopedia/info.php?trawa_id=1165

Carex digitata jest malutka, nie przekracza 20cm, Carex strigosa jest wyższa, ze 40-50 cm ale to nie jest fontanna. Ona niewiele różni sie od Carex sylvatica. rośnie rzeczywiście szybko.
Kolejne propoxycje Stipa calamagrostis, Carex appropinquata, Carex pendula, Brachypodium sylvaticum, Festuca gigantea....
Na razie te, wyższe, około 50-60 cm. Spróbuj wziąć także pod uwage to, że rozpatrujesz roślinę na podstawie pojedynczej kępy a będziesz miała je w masie. To zupełnie inne działanie na "oko"
Proponuję Ci na razie to co wcześnie odbija.
Poczytaj sobie jeszcze mój artykuł o trawach okrywowych, tam masz wszystko co ja dawkuję...

Skąd są rozbieżności wysokościowe? Gatunek to szeroka pula cech, odmiana wąska. Przy dużych gatunkach rozbieżności mogą być jeszcze większe - 0,5 - 1,5 m. Najlepiej kupować odmiany lub gatunek ale rozmnażany wegetatywnie. Wtedy cechy są w miarę wyrównane. Z siewu otrzymujemy loterię
agniecha973 09:55, 21 lut 2012

Udało mi się otworzyć encyklopedię u Mariusza i tam jest napisane, że C. morrowii Green Dance ma wysokość 30 cm z kwiatostanem. Wystarczy? Hakonechloa ma 30 - 40 cm. Teraz rzeczywiście u Mariusza można kupić trochę taniej. Np. Green Dance jest w komplecie 5x5szt. za 25zł. To chyba dobra cena.
magnolia 10:13, 21 lut 2012

wiesz Aga, ja tej odmiany nie znam osobiście. Sama mam Carex morrowi Variegata. Na szczęście on jest bardzo mało Variegata, tak że prawie nie widać, tylko jest przejaśnienie zamiast paska. Jest świetny. Widziałam u szkółkarzy na rabacie Ice dance, w słońcu, i gadałam z nimi że do słońca też się nadają, choć np Mariusz nie przeznacza ich do słońca. Nie wiem czy inne odmiany poza Variegata i Ice Dance są bardziej wrażliwe, choć jak Small pisze że Green dance do słońca też, to można na tym polegać.
Nie wiem jak szybko Green Dance się rozrasta, Variegata szybko.
Także to są moje wątpliwości, ale myślę że dobrze wybierasz, możesz jeszcze dopytać Mariusza czy Smala dla pewności, bo ja nie mam takich doświadczeń, nie rozwieję ich.
Bardzo ładny ten Green dance
magnolia 10:13, 21 lut 2012

No i pomyliłam- Smal pisze o Irisch Green że tez do słońca
magnolia 10:16, 21 lut 2012

Ech, chyba nawet nie ma co pytać, małe jest ryzyko że akurat ta odmiana będzie bardziej wrażliwa na słońce.
agniecha973 10:20, 21 lut 2012

Ja mam Ice Dance w tych kamykach 1,5 roku cały dzień w słońcu i rośnie bez problemu. Nie widzę, żeby marniała ale nie przyrasta szybko, może w cieniu byłoby lepiej. Taka była na jesień A może te brązowe listki to od słońca właśnie?
magnolia 10:22, 21 lut 2012

o gatunku carex morrowi piszą że w słońcu liście przypalane brunatnieją właśnie.
magnolia 10:22, 21 lut 2012

taka sadzonkę jak masz możesz podzielić na 3-4 szt.
agniecha973 10:25, 21 lut 2012

Serio? A ja mam takich 5 szt.

Jak już wejdę na sklep Mariusza, to Green Dance ma taki opis:

"Carex 'Green Dance'
Nowalijka w Polsce!
Zielonolistna odmiana turzycy Morrowa, tworząca soczystą, intensywną w kolorze kępę.
Zaskakuje gęstością liści, które nie pozostaną niezauważone nawet pod kołdrą śniegu.
Szybko rośnie i nie jest wymagająca.
Atrakcyjna jako pojedynczy okaz, choć z pewnością w większym skupisku spotęguje wrażenie."

Same pozytywy. A po następne, to ona częściowo będzie w lekkim cieniu, bo graby z czasem trochę zacienią.
agniecha973 10:27, 21 lut 2012

Magnolio, jeśli mówisz, że taka wysokość wystarczy, to ja zamawiam, bo to ładna trawa. Będzie taka jak moja Ice Dance, tylko cała zielona. I co Ty na to?