Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 11:38, 26 maj 2019

Do góry
Gdzie tam odpoczynek. Idę się relaksować zaraz.

Kasiu może masz tylko nie zauważasz mają zupełnie czarny odwłok (tyłek).

U nas Żarnowcu rosną na polu jest tego dużo, ale pewnie się zaaklimatyzowały. Te w sklepach to uszlachetnione i dlatego wrażliwe.

Dla wszystkich mam zdrowia i uśmiechu na twarzy

Ten żółte róże to od mojej córki (niepełnosprawnej) Mai z eM rano kupowali sama wybrała

Pozdrawiam pogoda słońce niebo przeplatane jest cieplo
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:35, 26 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Miluś późno juz, ale jestem jak się nazywa ta hosta taka by mi się przydała. To może patriot?

To Patriot, mam jeszcze inne z białymi elementami; w ogóle mam mnóstwo host, ale nazwy już tak nie pamiętam, gdzieś kiedyś w zeszycie zapisałam, ale nie wiem, gdzie ten zeszyt.
Jak chcesz, wyślę ci kawałek na jesień
Ptasi gaj 23:53, 25 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, karpy traw tnij piłą

Kasiu a mam to gdzieś . W poniedziałek za dychę kupię nowa.
Ta moja ma już liście spore to trzeba wiosna się bawić jak nie ma jeszcze liści.
Posadziłam w to miejsce 2 hortensje i będzie dobrze.
Kasiu zostawiłam boniki ładnie rosną a dokupilam z innego źródła 8 szt te też są ładne. Posadziłam przed nimi kocimiętkę.

Nie pisałam jeszcze mam w ogrodzie czarne pszczoły szybkie albo ja za powolną nie mogłam fotek zrobić.

To trzmiel ale duży. Nie tylko koty sąsiadów uwielbiają koci koci owady też

Kwiaty we włosach 23:22, 25 maj 2019

Do góry
Miałam coś napisac, ale ugryzlam się w język o Żarnowcu
Rośnie pięknie tfu tfu. Pojadę w poniedziałek i kupie są żółte i czerwine które lepsze. Może kupię 2 szt posądze jeden obok drugiego i będzie pięknie.
Ostatnio posadziłam razem 3 budleje czekam na motyle.

U nas napojach dużo rośnie tego krzewu.

U mnie też iryski kwitną szkoda, że tak szybko przekwitają.
Mam żółtego na skalniaku i kwitnie pięknie a to roślina bagienna i lubi wodę. Za to w oczku tylko liści dużo.

Mam dużego polibina i coś taki nie wyraźny czekam zapach roznosi się wszędzie kwitnie w środku krzaka na zewnątrz pojedyncze kwiaty się rozwijają.
Boję się, czy przypadkiem mróz go nie dopadł który mi zniszczył magnolie.
Będę czekała.
Tak to jest działka piękna, ale zagrożenia dla roślin z każdej strony.

Goniu materiałami się dzisiaj ale już bliżej zakończenia niż dalej.

Pozdrawiam

Kwiaty we włosach 23:07, 25 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
delikatny len, pojawiają się pierwsze kwiatki

perovskia

Ja w tym roku zapomniałam obciachac perovska. Jaka piękna się zrobiła niektóre patyki były suche, ale te zdrowe żal mi było obcinać przy ziemi i zostswilam. Wiesz Gosiu jaka ładna. Jak będzie ładnie kwitła to już jej ciacha nie bede po zimie tylko końcówki. U mnie perowska kwitnie każdego roku nawet się rozsiewa i mam młode siewki przy obwódce nie mogę ich wyjąć trudno niech tam rosną jak im tam dobrze. Nawet te małenstwa kwitna

Masz bardzo dużo pierdulek Goniu mnie by się takie przydały. Zostawiłam miejsce na rozchodniki w tam tym roku i nie posadziłam może w tym roku zdążę.

Ptasi gaj 22:43, 25 maj 2019

Do góry
Ma dużo kwiatów w tym roku

Ptasi gaj 22:31, 25 maj 2019

Do góry
Już po robocie udało się zrobić co zaplanowałam, może jutro dokończę zabrakło kartonu pod korę.
Trawy posadzone. Chciałam ze swojej rozplenicy uciąć korzenia aby wsadzić na nowej rabacie. Boże ani siekiera ani łomem. Granit by się rozleciał przy takim tłuczeniu a korzeń ani drgnął.
Trudno trzeba kupić nowe. Nie dostanę zawału przez korzenie.

EM kupil do oczka takie ustrojstwo (napowietrzanie) ryby mają radoche.
Wężyki będą na dnie tylko trzeba je obciążyć.

Piękna jest o tej porze. Najładniejsza, dużo przeszła kurowakam i tak się odwdzięcza

Ptasi gaj 17:41, 25 maj 2019

Do góry
Jak piele to też widzę że mam jej bardzo dużo. Wilgoć i ciepło to dla nasion blogostan. W jednym miejscu w takim kilku to setki flancow.

Jeszcze trawy odczytała silwer skay i siux. Już posadziłam ale się p.. z tym wszystkim czas ucieka a ja w tyle.

Kwiaty we włosach 14:31, 25 maj 2019

Do góry
Goniu będę wieczorem teraz tyram bo muszę skończyć to rozpoczęłam.
Ptasi gaj 11:18, 25 maj 2019

Do góry
szarotka napisał(a)
Hej Elu,
wpadam z rewizyta. Przepiękny masz ogród. Taki bardzo w moim stylu .

Dzięki że wpadłaś. Fotka nie oddaje tego co jest, w każdym razie jak przyjeżdżam to co najmniej 1 godzina chodzenia.

U nas piękna pogoda słonko świeci od rana.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:12, 25 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Na I fotce to maciejka się wysiała? Trawnik masz piękny.A trawy to jakie będziesz sadziła?

Gosiu jest na pewno Memory ma 3 szt. Potem chyba silwer vanilla, będą z tyłu bo najwyższe potem mam 3 szt niższych one są wcześniejsze i też wcześniej się przebarwiają, i rozplenica ale to już moja rozsada.

Posadziłam w innym miejscu trawy gracilimus ale ta srebrne odmiana.

Moze jeszcze przesadze jeżówki niech rosną między trawami. Dosyć duża rabata już posadziłam tam kocimiętkę i 8 szt róży bonika kupiono w tym roku.
Mam już boniki, ale bardzo mają długie pędy zostawiłam je jeszcze już je chciałam wyrzucić, ale Kasia Pestka, mnie przekonała aby je zostawić. Jeżeli ten nowy nabytek też będzie tak wysoki rosnał to je wykopie i wsadzę wszystkie razem w jakiś kat.

Dużo działam jednorocznych ale ci z tego wyjdzie nie wiem chwasty wyższe od wschodów.

W ten roku mam dużo samosiejek nawet werbena się pokazała myślałam, że już nie wyrośnie ale jest niezawodna. Maciejka się rozsiewa gdzieś nasiono się zawieruszyła i wyrosła, ale jak dorodna sterczaca,

Jadę tyrać dalej
*.: U Szarotki :. * 00:30, 25 maj 2019

Do góry
Witam Maju

Załóż sobie adres. Pokaż działkę. Napisz ile metrów wschód zachód ,..
Jakbyś miała plan i ew narysowało co cię interesuje.

Bez tego ani rusz.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:56, 24 maj 2019

Do góry
Piękna ta stokrotka - przymiotno Karwińskiego przynajmniej tak zrozumiałam.
Delikatna. Zasiałam w tym roku, ale są bardzo delikatne jako siewki. Nawet zraszanie je powala. Coś tam rośnie ale co z tego wyjdzie najwyższy wie.

Podobna rolę pełni w moim ogrodzie smagliczka nadmorska fioletowa.
Sama się wysiewa i rośnie gdzie tylko znajdzie sobie miejsce.

Pozdrawiam

No to może ja je zniszczyłam podlewaniem - faktycznie delikatna - ciekawa jestem jak Ci poszło

od tygodnia zachwyca nas głóg - nigdy tak nie kwitł

Ptasi gaj 12:32, 24 maj 2019

Do góry
Ja każdego roku działań a w tym roku jestem daleko w tyle. Grządkę chwasty zarosly. Dzisiaj posieje pietruszkę i koper. Ogórki posieje w przyszłym tygodniu. Jedne już wysiane.
Flance selera kupię tak aby mieć pod ręką w razie czego. Wiem że swoje to swoje, ale tyle zachodu. Jak ktoś mieszka stałe to może siać i sądzić. Mnie ciągle czasu brakuje nie mogę się wyrobić
Przed chwilą 15 taczek ziemi przewiozlam trawy będę sądzić.

Ciemność jasna

Ptasi gaj 09:21, 24 maj 2019

Do góry
U nas dzisiaj przetarło się świeci słoneczko piękna pogoda mozna dzialac

Od lewej choina kanadyjska po prawej sekwoja

Wierzba na tle sekwoi

...uDany ogród 06:14, 24 maj 2019

Do góry
Dana u mnie oczko tez juz przebiera. Jutro trzeba bedzie troche wody wypompowac. To drobiazg w stosunku do tego co na, poludniu przerabiacie.

W 2010 roku tez mialam wszystko zalane polowa ogrodu.
Tak lalo przez kilka dni, ze ziemia z pol u mnie byla bo najnizej.
Wtedy bardzo duzo roslin mi wygnilo. Ok 60 tui takich metrowych jesienia posadzonych. Swierki 2 metrowe 15 szt srebrne teraz by pieknie wyglądały.
Swierki biale z 8 szt 2 zostaly wyciagalam z ziemi i korzenie na sloncu suszylam.
Klelam na sasiadow, ze mi takie bagno sprzedali.
W 2011 poprawka deszczu. Od tego czasu wszystko sadze na, podwyzszeniach zawsze szybciej z podwyzszen woda splynie.

Mozna sie zalamac, ale wszystko minie i bedzie dobrze. Zycze duzo slonca.

Pozdrawiam

Elu u mnie staw samoczynnie się reguluje, bo mam zainstalowany odpływ do rowu. Najgorzej jest jak mocno pada i wody jest tak dużo że pod ciśnieniem rozrywa wał. W sumie zdarzyło mi się to drugi raz, za pierwszym wcale wałów nie było i robiło się rozlewisko, ale Teściowi to nie przeszkadzało. Jak my weszliśmy i nas zalało to wszystkie siły włożyliśmy w uszczelnienie stawu. To przyniosło efekt.

Na rabatach nic się nie dzieje, bo cała woda jest ściągania przez stawy i póki co prowizoryczne rowy. Będziemy je pogłębiać i instalować drenaż, wtedy będzie bezpiecznie.
Szkoda roślin, zobaczymy za jakiś czas, czy coś ucierpiał...
Miłkowo - sezon 2016-2022 00:56, 24 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Sadziłam w 2011, roślinki tak na 50cm:wiotkie, biedne, ale byłam happy, bo były zdrowe.
Mam je od 2011 r.
Ja tnę, bo są za wiotkie, ale twoje mogą być inne niż moje.
W tej chwili mają 4m, są piękne, ale nadal tą hym..bujaniem, lekkością, mobilizują mnie do cięcia i tęe, teraz odpaliły, czekam do czerwca i znowu będę ciąć...bo ja chcę drzewo, a to na razie piękność, liście,wiotkość i buja..a i tak najlepiej te drzewa lubię.

robiłam dzielenie host, nawet,.dały radę

Miluś późno juz, ale jestem jak się nazywa ta hosta taka by mi się przydała. To może patriot?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:24, 24 maj 2019

Do góry
Trzeba wszystko sadzic wyzej nawet jak zaleje to szybciej splynie. Donice zalane zawsze mozna postawic wyzej. .
Szkoda waszej pracy.
Wlasnie takie male potoczki, rzeczki sa najgrozniejsze.
U nas na wsi jest row melioracyjny w zeszlym roku byl wyschniety. W 2010 roku plynał szeroki na kilkadziesiat metrow po zalewal gospodarstwa.

Wspolczuje duzo pracy przed wami aby to wszystko doprowadzic do normalnosci.
Duzo slonca zycze

Pozdrawiam

To prawda bo są nieprzewdywalne zawsze i za każdym razem inaczej się zachowują
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:09, 24 maj 2019

Do góry
Trzeba wszystko sadzic wyzej nawet jak zaleje to szybciej splynie. Donice zalane zawsze mozna postawic wyzej. .
Szkoda waszej pracy.
Wlasnie takie male potoczki, rzeczki sa najgrozniejsze.
U nas na wsi jest row melioracyjny w zeszlym roku byl wyschniety. W 2010 roku plynał szeroki na kilkadziesiat metrow po zalewal gospodarstwa.

Wspolczuje duzo pracy przed wami aby to wszystko doprowadzic do normalnosci.
Duzo slonca zycze

Pozdrawiam

...uDany ogród 23:41, 23 maj 2019

Do góry
Dana u mnie oczko tez juz przebiera. Jutro trzeba bedzie troche wody wypompowac. To drobiazg w stosunku do tego co na, poludniu przerabiacie.

W 2010 roku tez mialam wszystko zalane polowa ogrodu.
Tak lalo przez kilka dni, ze ziemia z pol u mnie byla bo najnizej.
Wtedy bardzo duzo roslin mi wygnilo. Ok 60 tui takich metrowych jesienia posadzonych. Swierki 2 metrowe 15 szt srebrne teraz by pieknie wyglądały.
Swierki biale z 8 szt 2 zostaly wyciagalam z ziemi i korzenie na sloncu suszylam.
Klelam na sasiadow, ze mi takie bagno sprzedali.
W 2011 poprawka deszczu. Od tego czasu wszystko sadze na, podwyzszeniach zawsze szybciej z podwyzszen woda splynie.

Mozna sie zalamac, ale wszystko minie i bedzie dobrze. Zycze duzo slonca.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies