Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W cieniu - zacieniona 21:07, 14 lip 2011

Do góry

Szałwia trójbarwna dalej kusi owady.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:22, 14 lip 2011

Do góry
Moje wczorajsze zakupy - czyli ciąg dalszy szpitala na peryferiach Przygarnęłam przecenione bidoki po 1 zł i po 2 zł

lawenda wąskolistna

lawenda Butterfly Garden

i po 7 zł szałwia Ale dlaczego przeceniona z 30 to nie wiem

do tego sporo ziół po 1 zł i po 50 gr, bazylię, szałwię, tymianek, miętę Mój ogródek ziołowy rośnie a w planach pesto
Ogród na skraju sadu 20:50, 12 lip 2011

Do góry
A oto moje wysiane w tym roku ziółka.

trawa cytrynowa

estragon

szałwia

W cieniu - zacieniona 10:38, 11 lip 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
U mnie szałwia trójkolorowa prawie jak chwast traktowana, sieje się sama.Najważniejsze pierwszy raz zasiać.jesienią.

Ale u Ciebie Haniu -chyba różne kolory ,mnie trafiły się tylko amarantowe -zdjecia nie oddają właściwego koloru.
W cieniu - zacieniona 09:18, 11 lip 2011

Do góry
U mnie szałwia trójkolorowa prawie jak chwast traktowana, sieje się sama.Najważniejsze pierwszy raz zasiać.jesienią.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 16:10, 06 lip 2011

Do góry
Niebiesko mi
lawenda

szałwia (to połączenie kolorystyczne z ecru bardzo mi się podoba)

przetacznik

W cieniu - zacieniona 21:08, 04 lip 2011

Do góry
ell napisał(a)

ja z powojem białym walczę nagminnie, więc mu się nie przyglądam) a szałwia śliczna właśnie taka, fioletową chyba mamy wszyscy)

te do lilii podobne w wazoniku to psiząb Bogusiu?, dobranoc)

Nie mam pojęcia Aniu,jakie to lilie -kiedyś kupowałam je jako szlachetne.
Pokażę w zbliżeniu.

to lilie złotogłów, można je spotkać dziko rosnące

dziękuję Elu,różowe są niższe ale pomarańczowe mają ponad 1,50m.
W cieniu - zacieniona 21:04, 04 lip 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

ja z powojem białym walczę nagminnie, więc mu się nie przyglądam) a szałwia śliczna właśnie taka, fioletową chyba mamy wszyscy)

Pokażę w zbliżeniu.

to lilie złotogłów, można je spotkać dziko rosnące
W cieniu - zacieniona 09:10, 04 lip 2011

Do góry
monteverde napisał(a)

Pokażę w zbliżeniu.
W cieniu - zacieniona 23:51, 03 lip 2011

Do góry

W cieniu - zacieniona 23:19, 03 lip 2011

Do góry

Szałwia trójbarwna - ale u mnie tylko amarantowe.....
Moja działeczka - Grzesiu 22:36, 03 lip 2011

Do góry
Grzesiu napisał(a)
Geniu-a pamiętasz gdzie jest-znaczy się było poprzednie?
z dzbanem ?
taka kałuża?
no to własnie tam

Pamiętam, a jakże To tutaj

Szałwia, którą od Ciebie dostałam pięknie rośnie, były aż 3 sadzonki w doniczce
Szykuję się do wiosny 12:19, 03 lip 2011

Do góry
Jakiś czas mnie nie było widać ale dzisiaj postaram się nadrobić małą fotogalerią
Moje kwiatki
Do maczka wlazł bączek albo inny bzyczek
szałwia szkarłatna z własnej hodowli
pomału mi zarasta moja pergola na tarasie, bo na razie tam bardzo wieje
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:02, 02 lip 2011

Do góry
Ok, mam drugi projekt, bardziej mi się podoba, bo powstał jeszcze kącik na ławeczkę i moje rosarium

Ocenicie?

Teraz patio jest w formie 1/4 koła, wpisany w półokrąg, przedzielony pergolą z białym powojnikiem Jan Paweł II od strony patio i różą pnącą różową od strony różanki

Przy patio rośliny biało-niebiesko-filoletowe (macierzanka, szałwia, lawenda, lobelie, szafirki, tulipany)

Od pergoli w stronę różanki pas lawendy wąskolistnej, w środku białe i kremowe róże

Dalej żwirowy kącik na ławeczkę drewnianą, potem druga różanka otoczona szpalerem bukszpanowym, wewnątrz róże w odcieniach różu od jasnego do intensywnego. W tym półokręgu na szczycie koło ze żwirkiem i klon Globosum.

Po drugiej stronie zaczynając od tarasu ścieżka z kostki, potem ciurkadełko w formie naturalnego kamienia (takiego nieobrobionego) na jasnym kamyku, za nim klon palmowy Dissectum i żurawki citronelle + ewentualnie ta czarna trawka (opiphogon?) - to wszystko na kamyku.

wydzielona rabatka z korą, a na niej 2 hortensje Limelight, a co po bokach?

Niżej jaśminowiec (pod kuchennym oknem) i żwirowe koło - odbicie symetryczne ciurkadełka, chcę tam postawić wielką białą donicę i obsadzać różnymi kwiatami, może bukszpanem...

Co sądzicie o tym projekcie?
Ogród Sylwii od początku :) 18:04, 01 lip 2011

Do góry
Trzy dni temu dostałam paczkę z Florini - żurawki

Żurawka "Marmalade" - ta jaśniejsza
Żurawka "Chocolate Ruffles" - ta ciemniejsza

Szałwia lekarska "Tricolor"

Próba ustawienia na rabacie:

Zamówiłam również :
Żurawkę "Lime Marmalade" - upycham ją przy berberysach , może wówczas będą wyraźniejsze na rabacie. To tylko przymiarka

Ogródek Aldony 10:59, 01 lip 2011

Do góry
Zaczęłam nową rabatkę i nie jestem całkiem zadowolona, może coś Wam przyjdzie do głowy i podpowiecie czego tam brakuje. Miejsce rabatki jest trochę nietypowe, ale chciałam mieć ładny widok z tarasu i zasłonić ogródeczek warzywny i krzewy owocowe. Rośnie tam dereń przesadzony z innego miejsca, dwie anabelki, żurawki, obwódka to szałwia i po lewej stronie przesadzone rudbekie. Marzy mi się jeżówka hot papaja, może ktoś już ma i napisze jak rośnie? Może po drugiej stronie dać tą jeżówkę? ( W necie 25 zł. za sztukę plus przesyłka,nie tak tanio). Czy po drugiej stronie też dać rudbekie, które jeszcze mam? Aha, posadziłam też miskanta silberspinne. Trawa wypalona przez słońce.
W cieniu - zacieniona 23:52, 30 cze 2011

Do góry

jeszcze raz iryski i szałwia
W cieniu - zacieniona 19:55, 30 cze 2011

Do góry
Szałwia trójbarwna rośnie coraz wyżej
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:29, 28 cze 2011

Do góry
A dzisiaj w moim ogródku znów się coś dzieje Chłopcy wzięli łopaty w swoje ręce. Nareszcie będę mogła coś posadzić pod płotem. Robimy meliorację. A Sławek wyrównuje teren pod basenik.

kupiłam dzisiaj nową roślinkę - podobno szałwia wieloletnia, ale sprzedawca nie dawał sobie głowy uciąć

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:19, 28 cze 2011

Do góry
Tam przy patio chciałbym taki mix kwiatów i bylin niebiesko-biało-różowy, myslałam o szafirkach i hiacyntach, białych i bladoróżowych tulipanach na wiosnę, potem lawenda, szałwia, czosnek, róże i te złocienie, na jesień to nie wiem - astry?

dziś 'odpoczynek' od prac ogrodowych, może uda mi się coś podziałać wieczorem. synkowi rozhulała się angina i biedulek się męczy z gorączką kolejny dzień, więc siłą rzeczy poswięcam mu prawie cały mój czas.

z dobrych wiadomości - nastawiona na dluga dysputę o moim bonsai'owym pomysle na jalowca, z lista argumentówpo pierwszym zapytaniu o zdanie męża usłyszałam:
"Dobrze Kochanie"

Cuda się zdarzają!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies