Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:53, 16 lis 2011

Do góry
Boćku wróciłam do Ciebie. Wszystko przeanalizowałam. Dekle znalazłam w trawniku lekko poniżej linii. Mam pytanie odnośnie do szałwii i hortensji - szałwia lubi pełne słońce, hortensje zdecydowanie półcień, bo inaczej bardzo wysychają (każda odmiana) - jak to będzie? Dobrze się stało (stanie), że wyprofilowałaś rabaty. A co do traw - trzeba im dać towarzystwo: może sosenki/kosodrzewiny/berberysy: to będzie dla suchej rabaty (jaką masz ziemię w ogrodzie i jak jest z wodą?). Przy cisach trzeba pamiętać, żeby nie zaprawiać dołków obornikiem tylko kompostem. Ja się zapędziłam z tym dobrodziejstwem od bydła szkockiego ale na szczęście dałam na dno, tj. 50 cm w dół a na to kompost i dopiero. Zapomniałam powiedzieć, że brakuje mi (nie dojrzałam) jakiegoś ładnego drzewa liściastego (poza klonikiem koło domu). Pozdrawiam!
Zielony ... ogród 18:08, 11 lis 2011

Do góry
Ojej zapomniałam, i ostatnia moja miłość szałwia omszona biała i różowo-fioletowa oraz dzwonek skupiony

Zapomniałam o marcinkach. które mam u siebie, ale nie mam żadnego zdjęcia a Pani Danusia w swoim zbiorze posiada obrazek z identyczną barwa kwiatków jakie ja mam, tak więc zdjęcie ze zbiorów Pani Danusi

Nasz mały raj na ziemi :) 19:39, 10 lis 2011

Do góry
Witaj Asiu. Taka działeczka jak Twoja to uważam, że jest w sam raz, bo lepiej jest mieć mniej i zadbanie niż dużo i niewyrabiać się z robotą , jak to jest u mnie. (Samo koszenie trawników to muszę na dwa dni rozłożyć).
Dzięki za radę, też uwielbiam lawendę, no ale szałwia z kolei daje taki mocny kolorek.
Pozdrawiam.
Ogrodomania Oli 19:29, 10 lis 2011

Do góry
No wlaśnie nie wiem jak to jest z tym okresem kwitnienia, bo w tym roku szałwia kwitnie mi dłużej od lawendy, jeszcze dziś widziałam na szałwi sporo pąków.
Ogrodomania Oli 19:13, 10 lis 2011

Do góry
No to i to

Szałwia omszona kwitnie krótko - lawenda dłużej.

Pomiędzy to jeszcze bym dał punktowo werbeny patagońskie.

Tylko pomyśl nad wiosną - bo szałwie i lawendy nie są wtedy atrakcyjne.

Przy samej ścieżce może daj bukszpanowy żywopłocik ?
Ogrodomania Oli 18:36, 10 lis 2011

Do góry
Kochani, poradżcie. Chciałabym obsadzić obrzeże scieżki do domu ( to oczywiście plany na wczesną wiosnę). A, że mam bzika na punktcie niebieskich i fioletowych kwiatów to nie wiem co wybrać.
I oto jest pytanie: szałwia omszona czy lawenda?
Malwesowe początki 21:03, 05 lis 2011

Do góry
Ślicznie dziękuję za te inspiracje! Wersja w dwiema ławeczkami bardzo mi się podoba.
Ewa - jeśli chodzi o nasłonecznienie tej strony to jest baaaardzo słonecznie bo to jest południe. W zasadzie od rana do nocy jest tam mocno naświetlone - to drzewko musiałoby być calkiem solidne, żeby te cieniolubne roślinki czuły się tam dobrze.

Jeśli chodzi o zioła - to głównie bazylia, mięta, lawenda, melisa, tymianek, szałwia

Kurczę.....zasiałyście we mnie "niepokój" bo ta wersja ławeczkowa super tylko wtedy gdzie ten kompostownik postawić?

Danusiu - nad pnączem jeszcze się pozastanawiam

Pozdrawiam - Malwes (Gosia)
Zielony ... ogród 11:02, 05 lis 2011

Do góry
Dzisiaj mam parę zakupionych roślinek do posadzenia, to szałwia omszona fioletowo-różowa 3 szt, dzwonek skupiony fioletowy 3 szt, macierzanka i kocimiętka. Pomyślę też gdzie przesadzić jeden świerk srebrny i może te wielkie derenie od strony asfaltu. Miałam pewien plan co do nich. Chciałam zaplatać im gałązki tak by po kilki latach był to pień złożony ze splątanych gałązek i z reszty górnych przyrostów formować kulę jak korona drzewa. Wyszłoby takie miniaturowe drzewko. Są już na tyle wysokie, że mogłabym już zacząć to robić.
U Kasi w ogrodzie ... 14:45, 04 lis 2011

Do góry
Ciągle omawiamy metamorficzną rabatę
Stan z maja po przeróbkach ogrodowych.

Cytat z Danusi:
Na tej rabacie rosną dość chaotycznie następujące rośliny:

tawuła "Golden Princesse", berberys "Red Chief", szałwia omszona, trzmielina "Sunspot". Tam gdzie jest moja Kropka po prawej rośnie trzmielina Emerald Gaiety. Wysiały się też maki jasnofioletowe. Mamy zamiar z Kasią dosadzić jeszcze trzmieliny w wolne miejsca i ciąć poziomo, aby powstała niska platforma o różnych kolorach. Wiosną przycięto wszystkie krzewy równo z ziemią.
Ogródkowe perypetie:) 12:46, 04 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Abiko, ma za ciężką ziemię. Wymień mu na lekki piach z kompostem. Dużo nie trzeba, bo to cebulowa roślina. Ja bym w obrębie warzywnika nie wprowadzała kul, bo będzie zbyt ozdobnie. Ale tu mogę nie mieć racji. Można papryczkami podsadzić ale to pracochłonna zabawa..... . Melisa z bukszpanu wyzierająca dobrze będzie się prezentować, szałwia purpurowa też - wszystko lubi słońce i niezbyt mokro.
hmm a może tam posadzić zioła, mam szałwię, melisę, mięte, ale na razie są w donicach.
Ogródkowe perypetie:) 12:34, 04 lis 2011

Do góry
Abiko, ma za ciężką ziemię. Wymień mu na lekki piach z kompostem. Dużo nie trzeba, bo to cebulowa roślina. Ja bym w obrębie warzywnika nie wprowadzała kul, bo będzie zbyt ozdobnie. Ale tu mogę nie mieć racji. Można papryczkami podsadzić ale to pracochłonna zabawa..... . Melisa z bukszpanu wyzierająca dobrze będzie się prezentować, szałwia purpurowa też - wszystko lubi słońce i niezbyt mokro.
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 22:56, 28 paź 2011

Do góry
Sylwia - według mnie to ta najzwyklejsza
SZAŁWIA OMSZONA MERLEAU BLUE
Ogród Marty 20:40, 18 paź 2011

Do góry
Witam! U mnie mimo przymrozków kwitnie jeszcze róża

lawenda

i szałwia
Rajski ogród Ani 20:38, 12 paź 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Koleuski wysadziłam do doniczek -już ukorzenione.
Szałwia przekwitła,ale niebieskiej nie mam.
A tak w ogóle, to u Ciebie bajecznie kolorowo.

Bogusiu jeszcze mogę zebrać nasiona z niebieskiej zanim wyrzucę, reflektujesz?

Bardzo chętnie,mogę przygarnąć.
U mnie miały być różne -ale wyszły dwa odcienie różu i białe.
Rajski ogród Ani 20:35, 12 paź 2011

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Bogusiu jeszcze mogę zebrać nasiona z niebieskiej zanim wyrzucę, reflektujesz?
Rajski ogród Ani 20:29, 12 paź 2011

Do góry
Mój kawałek raju 23:28, 11 paź 2011

Do góry
Joku to szałwia omszona a ta różowa to lobelia

Elu dzieci maja zdolna mamę

Sebku nie przesadzaj
W cieniu - zacieniona 21:28, 11 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Już wróciłam, za dużo nie narobiłam bo padało 2dni, musiałam kosić bez kosza i potem to grabić, pozbierałam pigwę i 3 skrzynki gruszki, jutro robota od rana, dzisiaj jestem zbyt zmęczona. Mam Bogusiu weigelę o czerwonych liściach jest najniższa z wszystkich weigelek Szkoda tej szałwii już bidula na kompoście, a jeszcze taka ładna

U nas też deszczowo i zimno.
Z gruszkami jest dużo pracy,tyle obierania.Ja dzisiaj obierałam jabłka i szarlotka już w piekarniku -na razie tylko pachnie jabłuszkami.
A szałwia miała swój czas na kwitnienie i już go wykorzystała,nasionka zebrałam.
Ogród zapachów u Jasi 19:15, 10 paź 2011

Do góry
To jest szałwia okręgowa (Salvia verticillata), kwitnie bardzo długo, po pierszym kwitnieniu przycinam całą roślinę, szybko się odnawia i znowu kwitnie.
Pozdrawiam
Ogród zmyślony 11:41, 08 paź 2011

Do góry
fajnie przebarwiły się trawki przy wrzosach

miskant może jeszcze zdąży zakwitnąć

a szałwia ciągle się nie poddaje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies