agata_chrosc...
16:37, 29 maj 2012
Irciu - te planowane nie, bo okazało się, że coś mi się pokręciło i targ jest w następny weekend czyli wszystko przede mną. ALe byłam w jednej szkółce niedaleko. W internecie wyglądało interesująco bo mieli sporo rośłin, któych szukam a w centrach ogrodniczych znaleźć nie mogę. Pojechaliśmy w weekend no i faktycznie wszystko to było, ale w strasznie opłakanym stanie. Carex Snowline był malutki i cały zachwaszczony, reszta też albo przesuszona, albo zachwaszczona. Kupiłam tylko 5 szt. firletki białej (alba), bo chcę ją sadzić z różami i z tego jestem bardzo zadowlona, bo też nie mogłam znaleźć, a one akurat wyglądają bardzo ładnie. I tak smutno mi się jakoś tam zrobiło, bo widac, że ta szkółka już długo nie pociągnie. Siedzi między dwoma standardowymi centrami ogrodniczymi, z tymi samymi popularnymi roślinami i wszyscy klienci gnają właśnie tam, gdzie znajdą to co znają. A starszy Pan, który szkółkę prowadzi od 40 lat już chyba nie daje rady. I dlatego rośliny zaniedbane i klientów mało. Szkoda. Pewnie wkrótce go wykupią i rozbudują swoje centra handlowe. Ja na pewno jeszcze tam wrócę i kupię kilka rzeczy, bo jeszcze coś tam można było wybrać. Takie signum temporis.