Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

KasiaWB 22:50, 15 maj 2012

Basiu, czy szałwię można dzielić i kiedy?
barbara_kraj... 22:57, 15 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Basiu, czy szałwię można dzielić i kiedy?

Kasiu, można po przekwitnięciu. Ale lepiej doprowadzić do samoistnego rozsiania się nasion z rośliny matecznej. Wschodzą dość szybko a podrośnięte siewki świetnie zimują. Na wiosnę trzeba je porozsadzać na właściwe miejsca.

Kępki szałwii

KasiaWB 23:01, 15 maj 2012

Dziękuję za odpowiedz. W ubiegłym roku niestety nic się u mnie nie wysiało mam 6 już sporych "kulek" szałwiowych i tak sobie pomyślałam o rozsadzie ale jak teraz nie można to poczekam do późnej jesieni, bo moja szałwia bardzo długo kwitnie, zwłaszcza jak obcinam jej przekwitnięte kwiaty
barbara_kraj... 23:11, 15 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
Dziękuję za odpowiedz. W ubiegłym roku niestety nic się u mnie nie wysiało mam 6 już sporych "kulek" szałwiowych i tak sobie pomyślałam o rozsadzie ale jak teraz nie można to poczekam do późnej jesieni, bo moja szałwia bardzo długo kwitnie, zwłaszcza jak obcinam jej przekwitnięte kwiaty

Nie powinnaś zbyt późno dzielić, bo mogą się przed zimą słabo, albo w ogóle nie ukorzenić!
Lepiej z jednej kępki nie tnij przekwitniętych pędów, wykorzystaj nasiona i zaraz potem dziel. Najpóźniej w końcu września.
KasiaWB 23:14, 15 maj 2012

Bardzo bardzo dziękuję tak właśnie zrobię serdecznie pozdrawiam i dobrej nocy
monteverde 00:46, 16 maj 2012

pełnik? o serduszkę czerwoną się nie martw, tylko się przypomnij będę rozsadzała po przekwitnięciu Basiu ph mojego kompostownika to prawie 7 z czym to się "je"? czy muszę czegoś jeszcze dodawać do jakich roślin i czy można w samym sadzić rośliny i jakie?
barbara_kraj... 01:21, 16 maj 2012

Aniu, odczyn pH 7, to odczyn obojętny. Taki odczyn ma chemicznie czysta woda. Powyżej 7 - odczyn zasadowy, poniżej kwaśny.
Ziemie z kompostownika możesz zakwasić dla kwasolubnych np. siarką pylistą lub granulowaną, siarczanem potasu, amonu lub kwaśnym torfem.
Większość roślin lepiej rośnie w ziemi o odczynie obojętnym lub zbliżonym do obojętnego np.5,5 - 6,5 w skali.
Dla podwyzszenia ph stosuje się obornik, kompost lub zasadowe nawozy mineralne: saletrę wapniowę, magnezową, saletrzak. A co trzy cztery lata stosuje wapnowanie.
Ziemia zakwasza się samoistnie, m.in. przez kwaśne deszcze.
Odczynu (pH 3,5-4,5) kwaśnego wymagają rh, borowki amerykańskie.
Zasadowego (pH 7,5- 8) np.miłek wiosenny, goryczka bezłodygowa
Jak zmieszasz kompost z torfem wysokim kwaśnym w stosunku 1:1, to z pewnością obniżysz jego pH
monteverde 01:49, 16 maj 2012

Basiu dzięki wielkie a czy można co jakiś czas na pryzmę kompostową wrzucić np, guano gołębie? żeby razem z kompostem się przerabiało?poprawi to zapewne strukturę kompostu
barbara_kraj... 16:03, 16 maj 2012

Guano gołębie jest zasobne w azot, który przyspieszy rozkład materiału składowanego. Ja kiedyś z guano robiłam gnojówkę, którą po rozcieńczeniu 1:10 podlewałam rośliny. Gdy nie mam guano, układając kompost, przesypuję warstwy mocznikiem /też ma dużo azotu/.
Milka 18:00, 16 maj 2012

Ależ tu fachowe porady muszę pomyśleć o moim Ph pod miłka