Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje roślinki 15:31, 07 lut 2012

Do góry
Szałwia przepiękna!
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 23:53, 02 lut 2012

Do góry
Kazimiera Woźniak u nas na Facebooku

Pięciopłatkowe kwiaty i ozdobne liście
z nasturcją kochamy ogród oczywiście!
Zaś samopoczucie szałwia nam poprawi
na pewno gdy jadło jej zielem doprawisz.

ell napisał(a)

Moje roślinki 18:40, 30 sty 2012

Do góry
Witam! To rzeczywiście szałwia Nie robię przy niej praktycznie nic,poza obcinaniem uschniętych gałązek.Mam jeszcze różową szałwię,obie rosną u mnie już trzy lata.I muszę powiedzieć,że to jedne z ulubionych roślin pszczół,bąków i motyli.Kiedy moja szałwia kwitnie są ich ta niej całe roje.
Moje roślinki 18:24, 30 sty 2012

Do góry
Witaj Maju, kolorowo i kwitnąco u Ciebie. Mi też spodobał się zielony i fioletowy mieczyk. Ale najbardziej zafascynowała mnie ta szałwia (chyba, że to coś innego - świeża ze mnie ogrodniczka) U mnie nie kwitła tak ładnie. A cóż Ty jej robisz, że u Ciebie jest taka bujna?

Mój ogród to moje szczęście. 20:00, 27 sty 2012

Do góry
1. AGASTACHE MIĘTA MEKSYKAŃSKA 0,3G MIESZANKA
2. ASTER ALPEJSKI 0,5G MIESZANKA
3. BARWINEK 0,2G RÓŻOWY
4. CHABER CESARSKI,MIESZANKA 0,5G
5. CZYŚCIEC WEŁNISTY 0,1G RÓŻOWY
6. DZIEWANNA FIOLETOWA 0,1G MIESZANKA
7. DZIEWANNA OMĄCZONA 0,1G ŻÓŁTY
8. DZWONECZNIK SZEROKOLISTNY 0,3G NIEBIESKI
9. FASOLNIK EGIPSKI-WSPIĘGA 2G RÓŻOWY
10. FIRLETKA CHALCEDOŃSKA 1G SZKARŁATNY
11. FIRLETKA SMÓŁKA 0,3G RÓŻOWY
12. FIRLETKA WIEŃCOWA 0,2G CZERWONY
13. KOCIMIĘTKA 0,2G NIEBIESKI
14. KRWAWNIK POSPOLITY, MIESZANKA 0,3G MIESZANKA
15. KRWAWNIK WIĄZÓWKOWATY 0,3G ŻÓŁTY
16. KUKLIK 0,3G CZERWONY
17. KUKURYDZA OZDOBNA, MIESZANKA 10G MIESZANKA
18. LEN TRWAŁY 1G NIEBIESKI
19. LEN WIELKOKWIATOWY 0,5G CZERWONY
20. ŁUBIN TRWAŁY RUSSEL 2G MIESZANKA
21. MACIERZANKA, RÓŻOWA 0,2G RÓŻOWY
22. MALWA CHATERS, BIAŁA 1G ŻÓŁTY
23. MALWA CZARNA 1G PURPUROWO-CZARNA
24. MIECHUNKA 0,5G POMARAŃCZOWY
25. MIKOŁAJEK ALPEJSKI 0,1G NIEBIESKI
26. NAPARSTNICA TRWAŁA 1G+0,2G MIESZANKA
27. ORLIK CRIMSON STAR 1G CZERWONO-BIAŁY
28. OSTRÓŻKA TRWAŁA MAGIC FOUNTAIN MIESZ.
29. RĄCZNIK, CZERWONY 3G CZERWONY
30. RUDBEKIA DWUBARWNA MAINE FREUDE 1G+0,2G ŻÓŁTO-BRĄZOWA
31. SŁONECZNIK OZD.EVENING SUN 2G BRĄZOWO-CZERWONY
32. SZAŁWIA OMĄCZONA, NIEBIESKA 0,2G NIEBIESKI
33. SZARŁAT WYSOKI 2G CIEMNOCZERWONY
34. SZCZEĆ, RÓŻOWY 0,8G RÓŻOWY
35. WIECZORNIK DAMSKI 1G RÓŻOWY
36. WILCZOMLECZ BIAŁOBRZEGI 0,3G BIAŁY
37. RODZYNEK BRAZYLIJSKI 0,2G
38. HYZOP LEKARSKI 0,5G

Nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem zakupy w sklepie internetowym teraz tylko czekać wiosny i siać siać siać!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:10, 27 sty 2012

Do góry
Magnolio - dzięki! Jesteś niezawodna jeśli chodzi o projektowanie !!!
Skala rysunku 1:100. Z szałwią nie mam dobrych doświadczeń - tak jak u Gosi, rosła źle obok pięknej kocimiętki. Może za mokro jej było - teraz jest tam odwodnienie. No i szałwia wydaje mi się za niska.
Z hortensjami super pomysł - dokładnie tak zrobię!

Ekran z cisa nie bardzo wysoki - tak ok.60 - 80cm max. Za tymi katalpami jest trochę miejsca Za tym ekranem jest ta "odgradzana" część ogrodu (przy donicy, którą projektowałyśmy wcześniej odgrodzeniem są serby).

No właśnie też mi się wydawało, że trzmielina pomiędzy te wszystkie roślinki to będzie pstrokacizna, ale nie pomyślałam nawet o żurawce jako roślinie zadarniającej, ze względu na cenę (a będzie tam potrzeba duuuużo sadzonek) i jeszcze warunki - żurawki nie mogą mieć za mokro, tak samo wrzośce, więc szukałam czegoś mało wymagającego i nie pstrokatego. Padło na runiankę. To zły pomysł Magnolio? Zaproponowana przez Ciebie trzmielina Minimus też mi się podoba .

Magnolio, napisałaś:
"Nie wiem czy nie boisz się odejść od stosowania rzędów. Ja bym się nie bała. W nowoczesnych ogrodach mogą być rzędy,symetria, ale też odejście od symetrii, dodanie plam, czy grup, ale w przemyślany sposób. Za to wolałabym ograniczać ilość gatunków w zestawieniach- dla mnie tu jest o 1 gatunek o wyraźnej formie za dużo."
Nie boję się odejść od rzędów - nawet bym chciała, tylko nie umiem rozmieścić roślin ładnymi plamami. No i nie rozumiem który gatunek o wyraźnej formie jest za dużo - z istniejących, czy planowanych? Jeśli z istniejących, to najchętniej pozbyłabym się stamtąd thuj Danica.
Ogród w parkowym stylu 19:05, 18 sty 2012

Do góry
Agnieszka - a gdzie mi tam do ogrodu botanicznego .U mnie to jest taka zbieranina różnych roślin :

Czasami się zastanawiam, czy już powinna iść na jakiś roślinny odwyk, czy jeszcze trochę poczekać

Elfik szałwia muszkatołowa ma ładne i liście i kwiaty. Rośnie duża w sprzyjających warunkach
może mieć do dwóch metrów wysokości .
Mam jeszcze o białych kwiatach, ale nie mogę zdjęć odszukać .

Ewa - no widzisz przecież ,że u mnie to jest zbieranina . Jak widzę jakąś roślinę, której nie mam
to zaraz kombinuję jak ją zdobyć Normalne to chyba nie jest, ale pocieszam się tym ,że ideałów nie ma na tym świecie i dla maniaków miejsce się znajdzie

Złocienie

Ogród zapachów u Jasi 19:03, 06 sty 2012

Do góry
Witaj Eluniu, miły dzisiaj mamy dzień
To szafirowe to była szałwia ( 1 egz. )
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Ogród zapachów u Jasi 18:26, 06 sty 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)

Niektóre byliny rosną w jednym miejscu dziesięć lat, inne po dwóch , trzech latach zanikają. Jak oglądam zdjęcia ogrodu z przed 4 lat (wcześniejszych nie mam) widzę jak dużo roślin było tylko gościem w ogrodzie . A szkoda.

Kupiłam tą niską naparstnicę różową żeby ją rozmożyć, nie pamiętam już czy nie zawiązała nasion czy też zawiązała je bardzo późno i z pomysłu na śliczną kępę różowych naparstnic zostało tylko to zdjęcie.
Pozdrawiam Jasia

Czy obok naparstnicy rośnie żeleźniak bulwiasty? Widziałam u Ciebie też żeleźniaka Russela. Kupiłaś sadzonkę, czy wysiewałaś nasiona? Przywiozłam nasiona ze Szkocji, kupiłamteż u nas, ale nie wzeszły. Ciekawa jestem, jak u nas zimuje? Roślina jest niezwykła i chciałabym ją mieć w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam

ele2001 napisał(a)

powyżej na zdjęciu to naparstnica mertona bardzo piękna gdzie ją kupiłaś?

Aldono obok naparstnicy rośnie szałwia okręgowa (Salvia verticillata).
Zeleźniak Rusela rośnie już długo w ogrodzie. Kupiłam sadzonkę, która z czasem bardzo się rozrosła. Zimuje bardzo dobrze, bez dodatkowego zabezpieczenia. Nie rozmnażałam go z nasion, ale w tym roku bardzo długo nie wycinałam kwiatostanów, zawiązały się nasiona i może się nasiały? Zobaczymy na wiosnę.

Przemku naparstnicę kupiłam na wystawie ogrodniczej w Krakowie u pani Więckowskiej, ona ma szkółkę chyba koło Łodzi.

(zdjęcie z 2008r.)

Pozdrawiam Jasia
i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 15:17, 05 sty 2012

Do góry
Magnolio ja tylko ci przedstawiłam propozycje. Oczywiście że nie umieszczę tam wszystkiego- to nie do przyjęcia . Chcę tylko wybrać dobrze między gatunkami , trawa jeden gatunek .i albo szałwia albo lawenda . Jeśli możesz coś uszabrować u mamy to ja bardzo chętnie zakupię ten szaberek.
Wiesz założyłam sobie że w miarę możliwości wykorzystam gatunki z ogrodu. Jednak i tam muszę kupić jałowce i powojniki na płot. Tawuły gold mund mam rozmnożone .i przemyślałam dzisiaj że jednak lawenda , bo szałwia krócej zachowuje ładny wygląd a lawenda nawet teraz fajnie się prezentuje.
Tak wiec magnolio stworzyłyśmy razem fajny projekt. Dobry tandem z nas byłby.......... Gdyby nie ta odległość
czekam na udany szaberek
Ogródkowe perypetie:) 14:03, 05 sty 2012

Do góry
Doładowałam baterie i spróbuje skończyć co mi zostało, czyli skarpa, a raczej skarpka.
Jak wiecie, samo obsadzenie pewnie nie będzie problemem, tzn. wiem chyba jak ma wyglądać z naciskiem na chyba Problem w tym, że nie chcę aby była monotonna, bo jest długa i chciałabym aby "żyła", tzn kwitła I to co najgorsze, nie wiem jak dobrać rośliny aby nie zmarniały na glinie, którą oczywiście mam zamiar przekopać jak radziła Danusia.

Pomyślałam aby połączyć na niej iglaki z bylinami, bo wtedy byłoby kolorowo i nie raziło pustką w zimie. Tylko jak te plamy rozplanować.
Z roślin, o których myślałam to głównie tawuły, berberysy niskie i wyższe, może kosodrzewinę, rozchodniki, floksy, szałwia...co jeszcze?

tutaj są stare zdjęcia, teraz wzdłuż skarpy jest suchy murek w szczelinach którego są wsadzone roślinki.

Jak widać mam dwie trawki, trochę bylinek. I na górze posadzone pecherznice z dereniem, ale chyba je wykopię i dam cisy niskie, tylko czy tam się utrzymają - wąsko jest.
i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 13:54, 04 sty 2012

Do góry
Magnolio myśli twoje zupełnie zgodne z moimi . Pierwszy projekt już ustalony .żwirek , plamy z jałowców i pomiędzy rozchodnik matrona . To bliżej płotu z powojnikami. Bliżej okien kamienna ścieżka -bardzo lużna a pod oknami szałwia lub poduchy macieżanki

zaś ta rabata wyspowa na dole będzie na przeciw rabaty z trawami i do niej nawiązywać. Ale tył musi tak być uformowany żeby pomiędzy boczną rabatą a nową powstała równoległa ścíeżka , muszę tylko w bocznej rabacie popawić kanty i mniej więcej dostosować jedną do drugiej.
Salvia - szałwia 23:04, 01 sty 2012

Do góry
Szałwia szałwia lekarska z mojego zielnika. Szara i żółta.Tricolor i purpurowa słabo zimują. Mam małe sadzoneczki

SZAŁWIA SREBRZYSTA ( Salvia argentea).
Rośnie u mnie od 3 lat. Wcześniej nie dałam jej zawiązać nasion, więc nie wiem jak się rozsiewa. Dopiero w ubiegłym roku próbowałam, zobaczę jakie efekty.
Dosyć wysokie pędy z kwiatami lubią się wykładać, dlatego rośnie z tyłu rabaty.
Preferuje suche i słoneczne stanowiska.

Szałwia omszona świetnie się prezentuje w towarzystwie róż.
Moja działeczka - Grzesiu 23:55, 18 gru 2011

Do góry
Ja też Grzesiu chcę wiosny i żeby taka ładna szałwia u mnie zakwitła i tulipany i róże....ech i wszystko co cieszy oczy
Pszczelarnia 20:13, 12 gru 2011

Do góry
Granit spoko, przecież na Twoim terenie, on jest naturalny.
Co do składu ziół - ok, wszystko u nas urośnie super. Te zioła to mają być takie plamy z poszczególnych gatunków, bo widzę że masz zioła w rządku pod bukszpanową obramówką, a reszta to macierzanki z nasturacjami po jednej i nagietkami po drugiej stronie. I tu mam wątpliwość: nagietki są wysokie dość, a nasturcje się płożą. Jedne i drugie ( tylko inaczej) zasłonią macierzanki, czy tymianki, które są niskie i potrzebują dużo słońca. Poza tym nasturcje mocno się rozrastają, a nagietki nie są długo ładne. Ja bym dała te nagietki w drugim planie, gdzieś koło tej melissy. Poza tym jeśli z jednej strony płożąca nasturacja a z drugiej nagietki, to nie będzie symetrii, bo po prawej niżej a po lewej stronie wyżej. Szałwia też nie jest wysoka, znowu te nagietki ją zasłonią, podobnie będzie z oregano, czyli lebiodką, ono się robi wysokie dopiero jak kwitnie. Czyli po bokach ścieżek nisko, potem następny rząd wyżej itd jak w angielskim ogródku.
Mięta w doniczkach - b. dobry pomysł, ale zabezpiecz jeszcze czymś, ja wsadziłam też w doniczkach , wypuściałam rant wyżej nad ziemię, a teraz ona zaczyna być wszędzie, rozłogi przechodzą górą, dołem, cieżko jej się pozbyć, ale jeszcze do teraz jest zielona.
Acha, a gdzie lawenda i kocimiętka?
Mój 4 arowy azyl... 11:21, 12 gru 2011

Do góry
Szałwia u nas jest niestety jednoroczna. No, chyba że do wiosny utrzyma się podobna pogoda jak teraz . Miałam dwa razy, za każdym razem nie odbiły na wiosnę
Mój kawałek raju 08:17, 11 gru 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Basiu bliżej to tytonie a ten wyższy krzak to szałwia drobnolistna Hot Lips

Dobrze ją okryj na zimę
Mój kawałek raju 01:41, 11 gru 2011

Do góry
Basiu bliżej to tytonie a ten wyższy krzak to szałwia drobnolistna Hot Lips
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies