Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

U Kasi w ogrodzie ... 21:16, 05 cze 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Danusiu mam wielką prośbę. na 4 i 5 zdjęciu od końca jest długa rabatka pomiędzy chodnikami. Jak ocieplą nasz domek to też planuję zmodernizować taką rabatkę . Teraz mam na niej piwonie , juka, róża pnąca , wierzba japońska no i modrzew cięty. Napisz tutaj tak mniej więcej co u Kasi jest na tej rabatce.

Na tej rabacie rosną dość chaotycznie następujące rośliny:

tawuła "Golden Princess", berberys "Red Chief", szałwia omszona, trzmielina "Sunspot". Tam gdzie jest moja Kropka po p[rawej rośnie trzmielina Emerald Gaiety. Wysiały się też maki jasnofioletowe. Mamy zamiar z Kasią dosadzić jeszcze trzmieliny w wolne miejsca i ciąć poziomo, aby powstała niska platforma o różnych kolorach. Wiosną przycięto wszystkie krzewy równo z ziemią.
Ogród u stóp klasztoru 01:01, 05 cze 2011

Do góry
Biała szałwia, ładnie wygląda jak princessa) o 21,00 jeszcze jasno, ja po podlewaniu wchodzę na schody od tarasu o 22.30( dzisiaj), a potem jeszcze taras podlewam) deszczu nie ma nadal(
Kubusiowo 23:17, 04 cze 2011

Do góry
Gosiu, dziękuję

Ale cudne zakupy - ta szałwia!!

Ja lubię takie połączenie barw, w białym pokoju córci zamierzam dać dodatki soczysty pomarańcz z ostrym różem, pięknie razem wygladają
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:09, 04 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Doniczka - nowy - stary nabytek, licytowała Jagna
W doniczce szałwia omszona.

Danusiu nie mogę uwierzyć! Obserwowałam tę donicę i nie mogłam się zdecydować. Cieszę się, że trafiła do Ciebie
Z zapartym tchem oglądam twoje zdjęcia. Twoja hidcodowa rabata staje się moim ulubionym miejscem. Przecudna!

Mam pytanie do Ciebie. Czy tojeść rozesłana występuje również w zielonym kolorze? Kupiłam i jestem zawiedziona bo jakaś taka mało żółta sie wydaje.

Tojeść występuje w zielonym kolorze, ale nie polecam. Tylko żółty
Ona lubi mokro, u mnie rośnie także w wodzie. Jest wypasiona, zielona wygląda biednie

Bubu za późno. Posadziłam ze sto sadzonek. Instynk podpowiedział mi żebym obsadziła żółte i limonkowe hosty i kolor się wyróżnia.
U Kasi w ogrodzie ... 22:21, 04 cze 2011

Do góry

Na tej rabacie rosną dość chaotycznie następujące rośliny:

tawuła "Golden Princesse", berberys "Red Chief", szałwia omszona, trzmielina "Sunspot". Tam gdzie jest moja Kropka po p[rawej rośnie trzmielina Emerald Gaiety. Wysiały się też maki jasnofioletowe. Mamy zamiar z Kasią dosadzić jeszcze trzmieliny w wolne miejsca i ciąć poziomo, aby powstała niska platforma o różnych kolorach. Wiosną przycięto wszystkie krzewy równo z ziemią.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:32, 04 cze 2011

Do góry
Safoya napisał(a)

Danusiu nie mogę uwierzyć! Obserwowałam tę donicę i nie mogłam się zdecydować. Cieszę się, że trafiła do Ciebie
Z zapartym tchem oglądam twoje zdjęcia. Twoja hidcodowa rabata staje się moim ulubionym miejscem. Przecudna!

Mam pytanie do Ciebie. Czy tojeść rozesłana występuje również w zielonym kolorze? Kupiłam i jestem zawiedziona bo jakaś taka mało żółta sie wydaje.

Tojeść występuje w zielonym kolorze, ale nie polecam. Tylko żółty
Ona lubi mokro, u mnie rośnie także w wodzie. Jest wypasiona, zielona wygląda biednie
Ogród u stóp klasztoru 21:26, 04 cze 2011

Do góry
odpoczynek po pracowitym tygodniu we własnym ogrodzie łagodzi mi nerwy i uspakaja CHARAKTEREK. czym ja bym się leczyła jakbym ogrodu nie miała?

tojeść rozesłana

do żurawek dosadziłam w tym roku hosty

szałwie omszone i......biała???-nie wiem skąd

szałwia lekarska . opłaca się być cierpliwym . miało jej już nie być- przemarzła.

czosnki karatawskie

zakątek z mlodymi hostami

naparstnice - to początek festiwalu

rodgersja kasztanowcolistna

thujki nareszcie po fryzjerze. nie uwierzycie obcinałam o 21. 00

To będzie zaczarowany ogród 13:31, 04 cze 2011

Do góry
Kasia dziękuję za wczorajsze miłe przedpołudnie
No więc, od zeszłego miesiąca wiele się zmieniło. Te mocne kontrasty, które wprowadziłaś w kompozycjach donicowych powaliły mnie na kolana. Pokazałabyś je na forum.Są prześliczne!
Zdjęcia nie oddają urody lobelii na obwódkach. Gdzieś tłamsi się ich kolor, a na żywo wyglądają niebiańsko

Dosadzona szałwia daje efekt natychmiastowy!! Mam szczęście, ze Ci jedną "wydarłam" z rączki

W donicy Kasia posadziła begonie o kolorowych liściach. Są piękne. Koleusy były wczoraj w szkółce, ale zdecydowanie nie nasze kolory

Jotka- mam chyba tą samą piwonię. Jest olbrzymia. Znasz może jej nazwę?
Kubusiowo 13:01, 04 cze 2011

Do góry
Ha!!! Szukajcie a znajdziecie jak mówi przysłowie I znalazłam..... Super miejsce, w końcu ktoś wiedział o czym ja w ogóle mówię Takie mini centrum ogrodnicze za Florpakiem w Łomiankach - dosłownie z 50 metrów za. Nigdy tam nie byłam bo myślalam, że jak takie mniejsze to nic nie ma. Nic bardziej mylnego! Z mojej listy były: kocimiętka, szałwia, rozchodniki, ostrózki, bodziszki, forsycja biała, przywrotnik, orliki. Bardzo miła kobieta powiedziala, żebym przyjechała za tydzień do półtora to będzie jarzmianka, dzielżany, phloxy i cała reszta z mojej listy! Troszkę roślin kupiłam - niewiele bo brak kasy, wiadomo Liczę na rodzinkę w przyszłą sobotę, bo imieninki mam więc może cos skapnie na rośliny
Zrobię fotki wieczorkiem, bo jedziemy dziś urządzać spóźniony dzień dziecka w Teściów
Ahhh i kupiłam 3 ostatnie sztuki Limelight we Florpaku więc jak ktoś się tam wybiera po nie, to nie ma co jechać. Podobno już ich nie będzie

A jeszcze jedno - jak ktoś szuka cytrynowych żurawek to zapraszam właśnie tam bo są Key Lime Pie(nie są duże), Citronelek nie było

TO BĘDZIĘ PIĘKNA SOBOTA! I Wam życzę udanej sobótki
To będzie zaczarowany ogród 10:07, 04 cze 2011

Do góry
greglis napisał(a)
Ana faktycznie podobieństwo uderzające cudne dzieciątko

dzięki, to moja ukochana córcia trzpiotka

Przepięknie kwitną peonie - narobiliście mi na nie "smaczku", czekam do jesieni i szukam dla nich miejsca
A ostatnie zdjęcie jak z zaczarowanego ogrodu! Ta szałwia "robi" taki fajny klimat! A te malutkie to lobelie?
A w donicy koleusy? właśnie się nad nimi zastanawiam czy do donicy przed dom nie kupić, bo sa takie pięknie wybarwione!
ogrodoweimpresjejolki 20:10, 03 cze 2011

Do góry
W dalszym ciągu kwitną piwonie - tym razem te ciemniejsze

ale i szałwia omącona już gotowa

mak rozkwitł i ... przekwitł

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:50, 02 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:12, 02 cze 2011

Do góry
Szałwia - mam dwie odmiany nn, jedna ma takie białe łodyżki i kuleczki pąkowe, a druga fioletową łodyżkę (zdjęcia nie mam, ale zrobię)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:10, 02 cze 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Piękna!!!
A w niej szałwia?
Szałwia omszona
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:06, 02 cze 2011

Do góry
Piękna!!!
A w niej szałwia?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:05, 02 cze 2011

Do góry

Mój kawałek raju 17:15, 02 cze 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

a czego Małgosiu szukasz?

1. DELPHINIUM ELATUM - Ostróżka -140-180 niebieskie kwiaty

2. PHLOX PANICULATA – Płomyk wiechowaty- 40-60 – białe kwiaty

3. CAMPANULA PERSICIFOLIA „GRANDIFLORA ALBA” - dzwonek brzoskwiniolistny 60-80 białe kwiaty

4. AGUILEGIA – Orlik- 40-60 niebieskofioletowe kwiaty

5. ASTRANTIA MAJOR – Jarzmianka - 70 białe z różem

6. GERANIUM x MAGNIFICUM – Bodziszek- 50 fioletowoniebieskie

7. GERANIUM ENDRESSII – Bodziszek - 40 – różowe

8. ALCHEMILLA MOLLIS – Przywrotnik - 40 zielono złote

9. NEPETA X FAASSENIi – Kocimiętka - 30 – fioletowe

10. SALVIA NEMEROSA – Szałwia - 40 – fioletowe

11. ASTRY – wysokie fioletowe

12. ROZCHODNIK WIELKI

13. MISKANT CHIŃSKI

14. ABELIOPHYLLUM (KRZEW)

15. BYLINOWE SŁONECZNIKI

16. DZIELŻAN (CZERWONY)

....a tego właśnie I za chiny ludowe nie mogę znaleźć przynajmniej 3/4 z tej listy w jednym sklepie..... Znalazłam jeden gdzie mają wszystko co chce - jeden problem, nie prowadzą sprzedaży detalicznej......

Czy bylinowe słoneczniki to inaczej "słoneczniczek"???
Ostróżkę wielką niebieską mam ,ale czy to taka jak piszesz ...Słoneczniczek u mnie zawsze miał taki jeden pan ...))Kupiłam go w zeszłym sezonie Rozchodniki mam dwa ,ale czy to wielkie ?Chyba są wyższe odmiany
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:47, 02 cze 2011

Do góry
Szałwia ze smagliczką i pastelowo różowym tytoniem

Mój kawałek raju 21:55, 01 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
a czego Małgosiu szukasz?

1. DELPHINIUM ELATUM - Ostróżka -140-180 niebieskie kwiaty

2. PHLOX PANICULATA – Płomyk wiechowaty- 40-60 – białe kwiaty

3. CAMPANULA PERSICIFOLIA „GRANDIFLORA ALBA” - dzwonek brzoskwiniolistny 60-80 białe kwiaty

4. AGUILEGIA – Orlik- 40-60 niebieskofioletowe kwiaty

5. ASTRANTIA MAJOR – Jarzmianka - 70 białe z różem

6. GERANIUM x MAGNIFICUM – Bodziszek- 50 fioletowoniebieskie

7. GERANIUM ENDRESSII – Bodziszek - 40 – różowe

8. ALCHEMILLA MOLLIS – Przywrotnik - 40 zielono złote

9. NEPETA X FAASSENIi – Kocimiętka - 30 – fioletowe

10. SALVIA NEMEROSA – Szałwia - 40 – fioletowe

11. ASTRY – wysokie fioletowe

12. ROZCHODNIK WIELKI

13. MISKANT CHIŃSKI

14. ABELIOPHYLLUM (KRZEW)

15. BYLINOWE SŁONECZNIKI

16. DZIELŻAN (CZERWONY)

....a tego właśnie I za chiny ludowe nie mogę znaleźć przynajmniej 3/4 z tej listy w jednym sklepie..... Znalazłam jeden gdzie mają wszystko co chce - jeden problem, nie prowadzą sprzedaży detalicznej......
Moje miejsce na ziemi ;) 22:48, 26 maj 2011

Do góry
Kolkwicja chińska zaczyna kwitnąć ...

... jaśminowiec ...

... łubin ...

... szałwia ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies