Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

AniaDS 16:10, 13 maj 2012

Ciekawa jestem nazwy tych niebieskich kwiatów, z niczym mi się nie kojarzą zbytnio
hanka_andrus 16:29, 13 maj 2012

Te niebieskie,to może jakaś odmiana kamasji?
Gabriela 18:47, 15 maj 2012

Monic napisał(a)
Gabrysiu, wprawdzie nie wiem co to za roślinka (niebieska), ale jest śliczna - sama jestem ciekawa co to takiego. Co do ketmii ... U mnie zmarzły aż 3,5 - to pół to wynika z tego, że jedna ma połowę wymarzniętą, a druga połowa puszcza liście. Obserwuję jednak dziwne zjawisko - nie wymarzło sporo roślin, które zazwyczaj tnę do ziemi po zimie np. perukowce i milin - w tym roku mają nowe liście na całej długości pędów, co jest niezwykłym zjawiskiem jak dla mnie, bo mam je kilka lat i co roku ostre cięcie, a tu nic nie trzeba ciąć.

Ta wredna zima właśnie tak nam dała popalić i poczyniła mnóstwo niespodzianek w naszych ogrodach, ale większość przemarzniętych roślin, na szczęście powoli odrasta, na przekład moja szałwia Icterina, albo nawet dąbrówka.
Gabriela 18:48, 15 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
Gabrysiu, poczekam jeszcze z tymi moimi zmarzniętymi powojnikami, chociaż wyglądają na całkowicie martwe.Ucieszyłabym się naprawdę żeby chociaż jeden wyszedł. Ketemie piękne krzewy, ale niestety też wrażliwe na mróz. Widziałam krzew ketemi obsypany kwiatami, ale niestety nie w moim ogrodzie.

Spróbuj z ketmią, wcale nie są tak bardzo wrażliwe, skoro tej zimy bez uszczerbku i okrycia zniosły ją moje trzyletnie egzemplarze, wyhodowane zresztą z nasion.
Gabriela 18:49, 15 maj 2012

Jola napisał(a)
[Napisałam Ci wczoraj priva. Widziałaś?

Jolu, nie było mnie tu trzy dni, ale nie dostałam na pewno od Ciebie wiadomości na PW, spróbuj może jeszcze raz.

Wiadomość jednak się znalazła, też odpisałam.
Gabriela 18:52, 15 maj 2012

Poziomka napisał(a)

To jeszcze napiszę o sukcesie - Abraham Darby odbił ze starych pędów i to w trzech miejscach, na pewno nie są to "dziki". Pewnie zakwitnie w lipcu.

Róża Gruß an Aachen też odbija z korzenia, na razie jest to jeden pęd niezidenfikowany (zaszczepiony czy podkładka?) , ale nadzieja na przyszłość zaistniała.
Mój Abracham Darby jak na tą zimę jest w zadawalającym stanie, chociaż stanowisko ma ekstremalne.

A ja ciągle jeszcze czekam na moje Gruß an Aachen, mają być dwie takie i jeszcze inne róże. Rosarium obiecało na połowę maja, a to właśnie dzisiaj jest połowa. Będą w donicach, więc się nie martwię.
Gabriela 19:02, 15 maj 2012

AniaDS napisał(a)
Ciekawa jestem nazwy tych niebieskich kwiatów, z niczym mi się nie kojarzą zbytnio

Haniu i Aniu, ciągle nie wiem co mam.
Na pewno nie jest to hiacyncik hiszpański, czyli angielskie "bluebells", bo one wyglądają inaczej i są większe:

Kamasja to też nie jest, kamasja jest wysoka i dość duża, a te moje kwiatki są drobne, takie trochę większe od cebulicy i szafirków.
Kamasja jest tutaj:

Może zajrzy tu Łucja i nam powie.
kwiatholandii 04:40, 16 maj 2012

Pomysł z rabatą z kulami jest dosłownie stworzony doTwojego ogrodu. Swietnie zaplanowane. Za każdym razem odwiedzając Twój ogród nie moge napatrzeć się na widoki. Przepięknie. No i oczywiście ciągłe kolory w ogrodzie. Pięknie
Jola 10:00, 16 maj 2012

Gabriela napisał(a)

Gabrielo, czytam Twój wątek i nie mogę napatrzeć się na Twój taras. Coś pięknego. Straszliwie Ci zazdroszczę wszystkich roślin i tej atmosfery, którą tworzą. Pięknie!!!
A winogronka nad głową to moje marzenie. Powolutku je zrealizuję
laurowisnia 15:13, 16 maj 2012

Pamietając o angielskiej rabacie - przeglądam co na niej się pojawiło. Kule bukszpanowe już pięknie się prezentują, czekam jak obrosną bylinami.
Niebieskie kwiatki to mogą być scilla litardierei, ja bardzo lubię cebulice.