Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

bociek 07:04, 01 maj 2012

KasiaWB napisał(a)
jako dodatek, napiszę tylko, że wymarzły mi
- bluszcz wielkolistny, którego bardzo żałuję, bo był ładny i ładnie póścił w ubiegłym roku, Hedera helix "koliber" również ocalały tylko dwa, wielka szkoda
- clematisy ocalał Błękitny Anioł i ładnie puścił gęsto zielone przyrosty, i bardzo mizernie, tylko od korzenia "Violet Elizabeth" oraz "Jerzy Popiełuszko". Reszta poszła na śmietnik
- nie przetrwały też werbeny patagońskie a nasion niestety już nie mam siewek również nie zauważyłam
- trzmielina Kathy....
- niektóre lawendy...
- i oczywiście szałwia omszona, ale z tym już się pogodziłam, bo wiedziałam, że w jej przypadku tak może być, ale na szczęście pięknie odbija inny gatunek szałwi, co mnie cieszy

Konwalnik jeszcze się jakoś trzyma, ale wygląda kiepsko a taki ładny był... tak się cieszyłam

To narazie tyle zauważonych w ostatnich 2 dniach strat.

O kurcze
U mnie bluszcz tez chyba padl, a mialam wiele lat, ale, ze szalwia omszona to jestem zaskoczona
U mnie tez konwalniki zeszloroczne byle jak

Sliczna corcia
Martek 15:31, 01 maj 2012

To są ogromne choinki potem, pytałaś Danusię czy dobra odległość utrzymana?Ja tylko tak pytam bo się w sumie nie znam,ale widząc u pana dorosłe egzemplarze to spore drzewka Katarzyna.Tyle ,że ty chyba masz ciąć na ścianę ???Nie wiem czy dobrze zrozumiałam
KasiaWB 21:19, 01 maj 2012

Dziękuję wszystkim za miłe odwiedziny i serdecznie pozdrawiam

kwiatholandii - cieszy mnie bardzo, że serby się podobają,rzeczywiście od razu wszystko lepiej wygląda

bociek - padła ta szałwia - odmiana wysoka i niska

ale pięknie odbija ta

KasiaWB 21:23, 01 maj 2012

Martek napisał(a)
To są ogromne choinki potem, pytałaś Danusię czy dobra odległość utrzymana?Ja tylko tak pytam bo się w sumie nie znam,ale widząc u pana dorosłe egzemplarze to spore drzewka Katarzyna.Tyle ,że ty chyba masz ciąć na ścianę ???Nie wiem czy dobrze zrozumiałam

Marta, tak są wysokie, ale za to dość wąskie, szerokość ok.2 metry. Posadziłam je co 1,20 m, bo tak właśnie poradziła mi Danusia (kilka stron wstecz) , bo początkowo chciałam je dać co 0,80 m. Jak będą już duże,to będziemy podcinać (Danusia kiedyś pokazywała), ale z góry to raczej ciąć nie będziemy, bo chyba za ładnie to nie będzie wyglądać.
KasiaWB 21:25, 01 maj 2012

Na szybko mam 2 pytania:
- czy można jeszcze ciąć bukszpany jak się nie cieło w kwietniu? czy lepiej poczekać do czerwca?
- czym pryskać piwonie? moje mają już pączki i pomału różne żyjątka zaczynają je oblepiać.... obawiam się, że mogą mi zeżreć/zniszczyć te pąki jak w ubiegłym roku...
KasiaWB 21:28, 01 maj 2012

Niestety nie będzie w tym roku kwitnącej bergeni

bo pąki kwiatowe są całe czarne, myślę, że przemarzły liście odbijają pięknie. Co zatem zrobić? obciąć te przemarznięte pąki?
KasiaWB 21:33, 01 maj 2012

W związku z tym, że mamy teraz afrykańskie temperatury, mam dla Was 2 zdjęcia z dzisiejszej naszej wycieczki )

popcorn 21:33, 01 maj 2012

Śliczna ta bergenia! Mam z różowymi kwiatkami, zwykła, takiej nie widziałam... obcięłabym te przemrożone pąki...
Co do bukszpanów sie nie wypowiem, poczekałabym do czerwca... ze swoimi tak zrobię -tych w obwódce nie cięłam w kwietniu. Piwonię popsikałabym Topsinem chyba (poczytaj - chyba to jest na mszyce). Jest tez Mospilam i Karate - na ssace owady.
pozdrawiam!
KasiaWB 21:43, 01 maj 2012

popcarol napisał(a)
Śliczna ta bergenia! Mam z różowymi kwiatkami, zwykła, takiej nie widziałam... obcięłabym te przemrożone pąki...
Co do bukszpanów sie nie wypowiem, poczekałabym do czerwca... ze swoimi tak zrobię -tych w obwódce nie cięłam w kwietniu. Piwonię popsikałabym Topsinem chyba (poczytaj - chyba to jest na mszyce). Jest tez Mospilam i Karate - na ssace owady.
pozdrawiam!

cześć Karolinko dzięki za porady tak zrobię
bergenia śliczna, taka delikatna, miała 2 wielkie grube pąki... i masz... przemarzła szkoda...Zatem obetnę
A piwoni nie zamierzam w tym roku odpuścić mrówkom, muszkom itd., ma dużo pąków, a w ubiegłym roku mimo pryskania miałam zaledwie 1-2 kwiaty .........
Pozdrowionka
KasiaWB 08:41, 02 maj 2012

Doczytałam o piwonii Danusia w swoim artykule "Zachwycające piwonie" https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/189-zachwycajace-piwonie napisała tak:

"Możliwe problemy w uprawie piwonii

Mrówki i piwonie wydają się iść w parze. Mrówki nie żywią się piwoniami ani ich obecność nie jest niezbędna do otwarcia pąków. Pociąga je słodki zapach emitowany podczas rozchylania płatków. Piwonie należy zatem przechowywać z dala od domu, aby niechcący nie przyciągać tych owadów. Aby usunąć mrówki z kwiatów należy zanurzyć je w wodzie przed utworzeniem bukietu."

I mam odpowiedz czyli mrówek nie należy się obawiać. Tylko nie rozumiem dokładnie kiedy zanurzyć je w wodzie? pąki zanurzamy?