Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:56, 09 cze 2021

Do góry

tak się brodzi u nas

piana wsiąkła został syf
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:56, 09 cze 2021

Do góry
Gdyby zajrzała do mnie Dzidka, Calla aetiophica zakwitła jednym kwiatem. Sporo mnie kosztowało wysiłku aby do tego doprowadzić. Trzy lata. Teraz już wiem, u nas to roślina pojemnikowa Wymagająca bagiennego i kwaśnego podłoża. Oraz zasobnego. Ot i cały sekret kwitnienia kalii etiposkiej

Jak więcej błędów nie popełnić...... 22:54, 09 cze 2021

Do góry
Jak więcej błędów nie popełnić...... 22:51, 09 cze 2021

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:51, 09 cze 2021

Do góry
Przedostałam się dzisiaj ciut dalej w ogrodzie
Połamane słupki w ogrodzeniu

syf jakiego naniosło

Ptasi gaj 22:47, 09 cze 2021

Do góry
Trzeba już podlewać bardzo sucho. Róże już lada chwila będą rozkwitać. Mimo tragicznego stanu wiosna. Nie ma porównania z pnącymi, ale też ładnie odbijają nie ma tego złego odmłodzone będą.

To nowa rabatka trawy posadziłam i cukinie rusza obarnika dostały.

nie
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:47, 09 cze 2021

Do góry
Czosnki, zawęża mi się wybór odmian.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:40, 09 cze 2021

Do góry
Piwonie

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:37, 09 cze 2021

Do góry
Ten to nie syberyjski

Ogrodowe wariacje 22:34, 09 cze 2021

Do góry
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:33, 09 cze 2021

Do góry
Irysy syberyjskie. Przenoszę na nową rabatę, w zeszłym roku nie kwitły z tego powodu, nadrabiają.

Wymarzony sielankowy ogród..... 22:29, 09 cze 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Jakie piękne te Kukliki . Jeszcze ci kwitną. Jak je masz posadzone? A przodzie rabaty?
Chciała bym dobrze posadzić i potem nie przesadzać sto razy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:27, 09 cze 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Takie duze jak czosnki?Moje czosnki maja 130-140 cm.Chyba ze masz inne

Gosiek33 napisał(a)

Też się zdziwiłam, czosnki mam dużo wyższe

Teraz z kolei ja się zdziwiłam. 140 centymetrowych czosnków w życiu nie widziałam.
Moje to czosnki Krzysztofa (tak je zidentyfikowała Johanka). Są niższe od piwonii.

mniej więcej takie jak liście irysów

Ogrodowe wariacje 22:26, 09 cze 2021

Do góry
Tak wygląda mój ogród w czerwcu

W ogródku emerytki 22:25, 09 cze 2021

Do góry
I przymiarka jałowca Wilseder Berg.

Grażyno wg mnie to nieodpowiednie miejsce dla jałowca.
On docelowo rośnie wielki wzwyż i wszerz, nie toleruje przesadzenia więc zasłoni Ci całkiem klonika Firecracer.

Ten klonik to prawdziwe cudo
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:22, 09 cze 2021

Do góry
ewsyg napisał(a)
Wiktorio, masz bardzo ciekawe pierwiosnki, w dodatku w moich ulubionych kolorach

Może nie we wszystkich
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:19, 09 cze 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Te rozsiewające się czosnki, to jedno ze zdziwień ogrodowych

Krzewuszka faktycznie wygląda oszałamiająco

Muszę zastosować Twój sposób na irysy syberyjskie, wepchnęłam jedną kępę daleko w rabatę, w końcu zakwitnie, ale podzielenie jej na kilka i porozsadzanie w różnych miejscach bardzo mnie nęci

Czosnki się nie wysiewają. Produkują mnóstwo cebulek przybyszowych. Ze dwa lata temu w miejscu, gdzie wsadziłam trzy cebulki, wykopałam ich ponad setkę. To, co rośnie teraz, to dzieci tych pierwotnych nasadzeń powtykane, gdzie popadnie. Pewnie znowu muszę zrobić wykopki.

Ulegnij pokusie dzielenia irysów. Dają piękny pionowy akcent, a po ścięciu pędów kwiatowych są neutralnym tłem.

Rododendronowy ogród II. 22:14, 09 cze 2021

Do góry
Miałam przyjemność oglądać ogrod rodendronowy na żywo 2 x! Co prawda już w lipcu, i sierpniu, ale zapewniam, że ogrod w każdej fazie jest śliczny.

A gospodarze nadzwyczaj serdeczni. Podziwialam wtedy kaskadę, siedząć naprzeciw na huśtawce. To było mega odczucie, jak potok szumiący w górach, tylko oczy przymknąć, i jest się na górskim szlaku.

Las bukowy za ogrodem w zasięgu wzroku, kwitnąće jeżówki, i inne ciekawe miejsca, wprost nie do opisania. To trzeba zobaczyć i z rodkami i bez nich, warto.

Wymarzony sielankowy ogród..... 22:12, 09 cze 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
No i ostatnie coby nie nudzić...

Monia czym masz wysypane rabaty taką ładną strukturę i kolorek widzę, to kompost?
Widoczki z ogrodu piękne, wszystko wypieszczone

Zdrówka życzę, kuruj się, dobrze robisz, że nie wychodzisz bo wiaterek szkodzi i później poty mogą męczyć .
Buziaki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:08, 09 cze 2021

Do góry
wiklasia napisał(a)
Haniu - encyklopedio chodząca - kłokoczka południowa - słyszałaś o czymś takim? da się toto jako wielopniowe prowadzić? Roślina warta zainteresowania czy jednak sobie darować? Warto wrzucić na front budynku, czy może jednak niezbyt elegancka?
I graby - kiedy można strzyc?
Bo, że ogród Twój zachwyca to już zbędę milczeniem. No bo ileż achów i ochów trzeba by z siebie znów wydobyć.

O kłokoczce nie słyszałam, ale zmotywowałaś mnie do wyszukania informacji o niej.
Oparłabym się chęci jej posiadania z następujących powodów:
-pokrojem przypomina czarny bez lub leszczynę- czyli to raczej potężny krzaczor(wspomnę jedynie, że szykujesz się do wyeksmitowania z herbowej oczara, który ma podobną figurę)
- w nazwie ma południowa-jej rodowód to raczej cieplejsze rejony Europy; w Polsce naturalnie występuje w Kotlinie Sandomierskiej, a to jeden z najcieplejszych rejonów Polski.
- niektóre źródła podają spore zapotrzebowanie na wilgoć "Gatunek ten lubi rosnąć na brzegach potoków, zboczach, stokach, jarach, parowach i pagórkach. Lubi gleby zasobne w wapń.
Plusem mogłyby być przypisywane jej właściwości magiczne: " Mówiło się, że jeśli w pobliżu domu albo zagrody rośnie kłokoczka, w tym domu nigdy wśród ludzi nie będzie topielców i wisielców. Miała chronić żywych przed złymi mocami, a zmarłym zapewnić miała spokój."
Mnie to jednak trochę przeraża.

Teraz graby. Jest jakiś powód, dla którego chcesz to robić? One naturalnie tworzą fajną kolumnę i ostatecznie nie są jakimś potężnym drzewem. Swoich nie tnę.Te najstarsze wyglądają tak i bardzo je lubię w takiej postaci.

Rozumiem potrzebę ich ciecia w malutkich ogrodach (jak u Polinki), ale w tych dużych już nie bardzo. Po co skakać z nożycami po drabinie na wysokości kilku metrów?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies