Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 10:56, 08 lip 2015

Do góry
A czy te rośliny nie będą walczyć o wodę z brzozą bo brzozy to raczej "pijoki" Może posadzić je w donicach,bo też mam taki problem z obsadzeniem brzóz
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:01, 07 lip 2015

Do góry
Cleo napisał(a)
Oj warto wracać do takiego ogrodu.
Już kilka razy przyglądałam się zdjęciom. W rzeczywistości jest pewnie jeszcze piękniejszy.

Sylwia. Jak sobie radzą roślinki pod brzozami? Bo one straszne pijaczki są.

Cleo , dziękuję Roślinki pod brzozami mają nawodnienie a i brzozy je odrobinkę cieniują ...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:15, 07 lip 2015

Do góry
AgnieszkaK - brzozy to sobie dorysuj na pewno tak z 2-2,5 raza wyższe i szerzej posadzone - to duże drzewa.

Najłatwiej (i najszybciej) jest doradzić jednak jak jest jakiś planik i coś na nim naniesione, bo czasem wgryzienie się w czyjś nieznany ogród zajmuje za dużo czasu i zniechęca do pojęcia próby doradzenia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:04, 07 lip 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Super, że urlop udany, ogród dobrze prowadzony i że po powrocie dodałaś świeże foteczki.
Przedpłocie świetne, ogródek też, piękna ta różowa róża a już kosmosy w żółtawej trawce są mega-fajne!
Chwastów zupełnie nie widać, ale rozumiem że coś tam trzeba będzie usunąć.
Brzozy już takie dorosłe są, fajnie!
chwasty są, wczoraj po pracy wyrwałam koszyk, a jeszcze tyle zostało...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:56, 07 lip 2015

Do góry
Witam Pani Danusiu, jak to miło się robi człowiekowi, że aż sama szefowa odpowiedziała Przepraszam za zdjęcie, właśnie próbuję wgrać nowe, w poziomie. Mam też swój wątek, tam też więcej zdjęć ogrodu.

Dodatkowo opiszę tutaj co planuję dosadzić, i tak idąc od lewej strony:

1. tuja szmaragd 5 szt ( przed nią rosnący już berberys Kobold)
2. 3 x brzozy, aby zacieniły, gdyż planuję tam kiedyś miejsce na ognisko,
ławeczki lub inne siedzoska.
3. za forsycją powtórzyć 5 tuj szmaragd
4. zamiast wierzby szczepionej na pniu jakies duze drzewo- śliwa wiśniowa np
i wzdłuż niej delikatnie zfalujący ekran z cisów Hicksi (5 juz jest)
5. świerk chyba kłujacy (mam go z przodu) srebrny/niebieski
6. w rogu 2 świerki picea omorica

Ponadto planuję usunąc kiścienie, krzewy migdałka trójklapowego, posadzić gęściej różaneczniki, hosty przesadzić pod krzewuszką cudowną, aby ją rozświetlić. Nie bardzo wiem co zrobić z klonem globosum, bo tam mi ładnie nie rośnie.Za nim mam hortensje, a przed berberys Maria.
Ogród Grodzi 11:31, 07 lip 2015

Do góry
Brzozy są piękne . Też bym posadziła, gdybym miała jeszcze trochę miejsca.
Ogród Grodzi 09:10, 06 lip 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Katalpa to piękne drzewo ja ją pokochałam tak, że mam w ogrodzie posadzone aż trzy....ale trzymam je w rygorze mocno cięte, katalpa puszona na dziko szybko ci urośnie, jeśli widziałś nie szczepioną, a poprowadzoną na pniu to polecam, ja nie mam drzew do zacieniania, ale wiśnie Nigra czy Pisardi rosną szybko są ładne i dadzą ci dużo cienia, ale szukaj wysoko szczepionych, brzozy też są fajne polecam Doorenbos, grujeczniki też są warte grzechu i tulipanowce
Pozdrawiam

ja też z pewnością wsadzę katalpę na razie taką nieszczepioną na próbę...brzozy też mam w planie taki zagajnik brzozowy pragnę sobie stworzyć) a o tulipnowcu zaraz pędzę poczytać...Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 09:04, 06 lip 2015

Do góry
mira napisał(a)

E no są! lato mamy ! lipiec cudowny ze słońcem ziołami zapachami i cieeepłem

No to tyle dobrego wyczytałam że masz doła ogrodowego to przyleciałam bo to chyba jakaś zaraza i mnie też dopadło.
Podlewania mam dość i cieszę się że udało się u nas pompę uruchomić a nie jak to zwykle dopiero jak deszcze przychodziły to była sprawna. W czwartek podlane ponoć ma być a na dodatek i posprzątane bo wszystkie liście żółte z brzozy opadną i będzie może taka świeża nie wiem jak będzie z bylinami. Rh nie połamią spoko a zbiorniki się napełnią no chyba że znów do mnie nie dojdzie jak to ostatnio było.

pozdrawiam

Mirus nie pisz mi o słońcu ja go mam dosc , juz nie chce. Niech idzie nad morze.U mnie brzozy tez żóte liscie gubią ale nie ma sie co dziwic.Dzis upał bedzie jeszcze wiekszy bo w tej chwili temp juz wyższa niz w poprzednich dniach.Juz prawie się modlę o deszcz.
Rododendronowy ogród II. 08:35, 06 lip 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No własnie , zawsze złe wiesci a dobre gdzie się podziały ? W żadnej dziedzinie ich nie ma.

E no są! lato mamy ! lipiec cudowny ze słońcem ziołami zapachami i cieeepłem

No to tyle dobrego wyczytałam że masz doła ogrodowego to przyleciałam bo to chyba jakaś zaraza i mnie też dopadło.
Podlewania mam dość i cieszę się że udało się u nas pompę uruchomić a nie jak to zwykle dopiero jak deszcze przychodziły to była sprawna. W czwartek podlane ponoć ma być a na dodatek i posprzątane bo wszystkie liście żółte z brzozy opadną i będzie może taka świeża nie wiem jak będzie z bylinami. Rh nie połamią spoko a zbiorniki się napełnią no chyba że znów do mnie nie dojdzie jak to ostatnio było.

pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:58, 05 lip 2015

Do góry
Super, że urlop udany, ogród dobrze prowadzony i że po powrocie dodałaś świeże foteczki.
Przedpłocie świetne, ogródek też, piękna ta różowa róża a już kosmosy w żółtawej trawce są mega-fajne!
Chwastów zupełnie nie widać, ale rozumiem że coś tam trzeba będzie usunąć.
Brzozy już takie dorosłe są, fajnie!
Z południa Polski - ogród Marzeny 01:08, 05 lip 2015

Do góry
http://www.pinterest.com/pin/529876712383335436/

Kompozycja pod brzozy ( pijawki) rozchodnik juka i trawy
Ogród Grodzi 22:19, 04 lip 2015

Do góry
Katalpa to piękne drzewo ja ją pokochałam tak, że mam w ogrodzie posadzone aż trzy....ale trzymam je w rygorze mocno cięte, katalpa puszona na dziko szybko ci urośnie, jeśli widziałś nie szczepioną, a poprowadzoną na pniu to polecam, ja nie mam drzew do zacieniania, ale wiśnie Nigra czy Pisardi rosną szybko są ładne i dadzą ci dużo cienia, ale szukaj wysoko szczepionych, brzozy też są fajne polecam Doorenbos, grujeczniki też są warte grzechu i tulipanowce
Pozdrawiam
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:46, 04 lip 2015

Do góry
Pryskaj cholery i nie załamuj się A teraz widzę, jaka ja oślepnięta jestem, nie zauważyłam brzozy za jukami, i bazgram Ci tu, że drzewo by się przydało

Ech ..

Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 23:49, 03 lip 2015

Do góry
A więc zaczęłam robić dziś rabate z brzozami
Teren wyplewiony wyrównany brzozy posadzone miejsce wytyczone kora kupiona

Niestety obraz za plotem nie jest najpiękniejszy będę musiała to jakoś zasłonić
Mam nadzieje że jutro uda mi się dokończyć resztę
Mili szukam kul bukszpanowych w dobrej cenie może wiecie gdzie można kupić
Ogródek Iwony 21:55, 02 lip 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Powiedz, jak daleko od ogrodzenia muszę posadzić brzozę pendulę?

Ja posadziłam 2 metry od ogrodzenia. Iwonko wszystko zależy od cięcia brzozy jeśli przytniesz pod oczkiem na zewnątrz to korona będzie się poszerzać.

Iwonko gdybyś nie pokazała tych zdjęć z 2014 roku to bym nie uwierzyła. Zmiana szokująca i piękna. świetne zakupy
wczoraj kupiłam 2 admiratory i zapłaciłam 35 zł za sztukę (oszalałam) ale piękne som
ściskam

Pokazałam Kasiu zdjęcia e-Musiowi. Nie wierzył.
Podobnie byłam w szoku, jak oglądałam rabatę z przed domu z wczesnej wiosny i obecny busz. Ale to akurat nie jest dobrze, bo oznacza, ze jest tam mało roślin zimozielonych. Marzy mi się kulkowisko przy wejściu, ale to musi jeszcze poczekać.
Posadziłam dzisiaj moją brzozę, dałam dwie taczki kompostu pod nią, bo ziemia piaszczysta, więc wykopaliśmy spory dołek i kompostowa ziemia zastąpiła piasek. Wyszło u mnie ok. 1,5 metra.Więcej się nie dało.
Musze jeszcze doczytać, co z tym cięciem, bo się nie znam. To moja pierwsza brzoza
A jak cieszy

W Kruklandii 16:40, 02 lip 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)
Szukałam Twojej brzozowej, ale tyyyle tu stron, że jestem bez szans napisz proszę, jakie brzozy masz posadzone i co ile mniej więcej. Myślę czy by sobie brzózek nie sprawić, ale wszyscy piszą, że straszne z nich pijusy i rośliny przy nich słabo będą rosły...
Ale Danusia sadzi i wszyscy inni też..No i nie wszyscy przecież mają linie kroplujące.....Co myślisz...

Mam trzy Doorenbosy. Sadzone jakieś 2-3m od siebie.
Pod brzozami mam rozplenice, rozchodniki, bukszpany, berberysy, jeżówki, łubiny.
Nie mam nawadniania.
Wszystko rośnie pięknie....jak do tej pory

Ostatnie zdjęcia

A tu trochę wcześniejsze fotki

W Kruklandii 15:24, 02 lip 2015

Do góry
Szukałam Twojej brzozowej, ale tyyyle tu stron, że jestem bez szans napisz proszę, jakie brzozy masz posadzone i co ile mniej więcej. Myślę czy by sobie brzózek nie sprawić, ale wszyscy piszą, że straszne z nich pijusy i rośliny przy nich słabo będą rosły...
Ale Danusia sadzi i wszyscy inni też..No i nie wszyscy przecież mają linie kroplujące.....Co myślisz...
Ogródek Iwony 08:17, 02 lip 2015

Do góry
Powiedz, jak daleko od ogrodzenia muszę posadzić brzozę pendulę?

Ja posadziłam 2 metry od ogrodzenia. Iwonko wszystko zależy od cięcia brzozy jeśli przytniesz pod oczkiem na zewnątrz to korona będzie się poszerzać.

Iwonko gdybyś nie pokazała tych zdjęć z 2014 roku to bym nie uwierzyła. Zmiana szokująca i piękna. świetne zakupy
wczoraj kupiłam 2 admiratory i zapłaciłam 35 zł za sztukę (oszalałam) ale piękne som
ściskam
Mój ogród pod górkę... 23:11, 01 lip 2015

Do góry
A_gawa napisał(a)

Ostatnio przeczytałam, że pod czerwone róże Danusia proponuje czerwone żurawki i brązową trawę, tak popatrzyłam na zdjęcie i spontanicznie napisałam. Nie gniewasz się?

Absolutnie się nie gniewam. Każdy pomysł jest wart rozpatrzenia. Ta róża rosła na rabacie zanim posadziliśmy brzozy. Później miała zostać wykopana i pojechać do mojej mamy. Ale jakoś tak zeszło, że zdążyła wypuścić pąki i już jej nie ruszałam. Wiosną zmieni miejscówkę, a teraz tworzy fajne połączenie z białym pniem brzozy.
Ogród wśród pól i wiatrów 18:37, 01 lip 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
U mnie to gąsieniczki wcinają brzozy
A może choć zdjęcia tej lawendy poprosimy

Pewnie, jutro lub w piątek pojadę do ogrodu to cyknę fotki.
Gosia, ale różankę taką odstawiłaś, że mi oko zbielało
Pięknie masz!! Oglądam sto razy ....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies