Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród wśród pól i wiatrów 08:43, 01 sie 2015

Do góry
Wioletka, ja mam brzozy co 245 cm Przemierzyłam długość całej rabaty i podzieliłam na równe kawałki. No i tak mi wyszło Masz rację, będą liście jesienią, ale ja lubię te drżące żółte listeczki na brzozach. Poza tym wiesz, u mnie taki wygwizdów jest, że może mi liście wywieje z ogrodu
Ogród wśród pól i wiatrów 08:31, 01 sie 2015

Do góry
Jolu w jakiej odległości między sobą sadziłaś brzozy? Muszę przymierzyć się do wyliczenia ile u mnie sie zmieści w tym moim malusim ogródeczku
Trochę mnie przeraża fakt wszędobylskich liści jesienią brzózki to takie śmieciuszki jednak, choć ma to swój urok Ciągle myślę...
Ogród wśród pól i wiatrów 07:29, 01 sie 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jola, super się zapowiada ta nowa rabata brzozowa, szalejesz Kobieto - zakupy świetne.

Hej Ewelina Z zakupami poszalałam, ale okoliczności były sprzyjające
Brzozy wg planu, a reszta z powodu zauroczenia w szkółce

Do pełni szczęścia (w kwestii ogrodowej) brakuje mi jeszcze trawnika.
Ogród wśród pól i wiatrów 07:26, 01 sie 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Bardzo ładnie to wymyśliłas Jolu - ach te brzozy w trawie!!! Bedzie pięknie!!!

Dzięki Wioluś, chociaż w sumie to sama wiele nie wymyśliłam. Jeszcze wczoraj rano studiowałam Danusiny ogród z lustrem. Ale ogólnie podoba nam się efekt

Teraz myślę, czyby tego brzozowego zagajnika nie oddzielić od reszty ogrodu niskim gabionem, wypełnionym dunajcowymi granitowymi otoczakami. Muszę w ogóle zrobić jakiekolwiek rozeznanie cenowe w kwestii gabionów.
Ogród wśród pól i wiatrów 06:57, 01 sie 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
drzewka ładne zdjęcia poproszę jak posadzone
wrotycz powiadasz musze poaptrzeć czy gdzieś obok mnie nie ma w tych chaszczach

Mówisz i masz Posadzone brzozy już wrzucone A wrotyczu jest pełno tam w okolicach nowego mostu na Stary Sącz. Myśmy wczoraj w 10 minut dosłownie pełny bagażnik narwali. Część dodałam do pokrzywowej zalewajki, która już od jakiegoś czasu u mnie stoi, a resztę będę suszyć. Bo potem na wiosnę plagi robali, a nie ma czym walczyć
Ogród wśród pól i wiatrów 06:53, 01 sie 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Brzozy śliczne, też o nich marzę ale nie mam gdzie posadzić chyba,że wywalę owocowe (śliwki i jabłonka)co to nie mają trzeci rok owoców i tyle!

Wioletka musisz owocowym ultimatum postawić. "Już siekiera do pnia drzewa jest przyłożona..." A brzózki może gdzieś wciśniesz, wiesz jak to z tymi naszymi ogrodami - elastyczne są

Ogród wśród pól i wiatrów 23:50, 31 lip 2015

Do góry
Bardzo ładnie to wymyśliłas Jolu - ach te brzozy w trawie!!! Bedzie pięknie!!!
Ogród wśród pól i wiatrów 23:01, 31 lip 2015

Do góry
A tutaj już zaczątek zagajnika Brzozy rosną, trawowo-jeżówkowe towarzystwo również

Ogród wśród pól i wiatrów 22:57, 31 lip 2015

Do góry
Nim pokażę wsadzone brzozy, to jeszcze wcześniej dzisiejsze zakupy - towarzystwo dla brzózek

Pogubiłam się po drodze... 22:35, 31 lip 2015

Do góry
Chyba właśnie o tę ambicję chodzi. Wiesz, zbudował dom, spłodził dziecko, drzewo powinien zasadzić, a tutaj kobita wie lepiej. U mnie kilka powtórek beznadziejnej dyskusji o brzozach, a raczej obrony brzóz za wszelką cenę skończyły się taką właśnie mężowską autorefleksją. "Bo Ty mnie nie zrozumiesz, bo ja te brzozy na własnej piersi, sam je (prze)sadziłem, a Ty chcesz się jednej/dwóch pozbyć (z siedmiu)". Po takiej argumentacji rozłożyłam ręce i odpuściłam, nie będę mężowskich ambicji deptać ;P Za to teraz mam spokój, nawet zdarza się entuzjazm, jak coś proponuję
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:46, 31 lip 2015

Do góry
No to zaczynam... Wszystko co pokażę jest za domem.

Granica działki: Żywopłot grabowy i szpaler brzózek... Brzozy będą jesienią przerzedzane, bo zbyt gęsto rosną i przesuwane bardziej w prawo, żeby poszerzyć ścieżkę.

Niżej jest rabata z werbeną i liatrią, którą często pokazuje...

Tutaj widać szpaler brzózkowy, tą właśnie rabatę, a na prawo rabatę - koło.
Agatkowy Zakątek 15:26, 31 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Powinnaś trochę podkrzesać brzozy, zrobiłyby się ładniejsze. I dostrzegłem jedną która ma dwa pnie, może lepiej jeden wyciąć? Bo będzie potem psuła efekt..

Karol czytasz w moich myślach O tym samym myślałam
Agatkowy Zakątek 12:58, 31 lip 2015

Do góry
AgataRed napisał(a)
Na przeciwko rabaty z hortensjami rosną trzy brzozy, które dostałam od kolegi (ma on swój kawałek lasu przy domu i miał tych brzóz sporo. Brzozy przywędrowały razem z grzybnią i dzięki temu rosną u mnie kozaki Koło brzóz powstaje rabata w lekkim półkolu (katalpa szczepiona na pniu, róża wielkokwiatowa Madame Mailand, sosna z miękimi igiełkami nie pamietam nazwy i kosodrzewina)Wszytskie te trawy chiciałabym posadzić właśnie tam. Brakuje mi niestety wyczucia co do przyszłej wielkości tych roślin i sama chyba przez to nie przebrnę. Dołączam zdjęcie tej części zakątka

Powinnaś trochę podkrzesać brzozy, zrobiłyby się ładniejsze. I dostrzegłem jedną która ma dwa pnie, może lepiej jeden wyciąć? Bo będzie potem psuła efekt..
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:56, 31 lip 2015

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Kasia tyle robaczków w ogrodzie że samiczka daje radę a niedługo włączy się i tatuś który na razie gdzieś lofruje na boku

pogoda bardzo plażowa nici z pływania
moje brzozy

Yungii i Laciniata

a tego jeszcze nie pokazywałem kolkwicja odmiana Maracado - o barwnych liściach
cieżko jej idzie bo sadzona w tych strasznych upałach

Brzozy bardzo ładne, a jakie już wysokie.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:38, 31 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ze światłem to Ci nie powiem...
Moje brzozy młode i mocno ażurowe, a już robią spory cień i jeżówki nie chcą rosnąć pod nimi.

Kompozycja ok...chyba

no wlasnie...zobaczymy, jak brzoza urosnie za kilka lat to wsadze najwyzej tam cos do cienia

tylko nie wiem co z cieniolubnych wczesnie wylazi i jeszce najlepiej kwitnie...

ale na wiosne brzoza w sumie dlugo ma malutkie listeczki i jest mozno azurowa..

a chcialam zeby pachniało...
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:30, 31 lip 2015

Do góry
Ze światłem to Ci nie powiem...
Moje brzozy młode i mocno ażurowe, a już robią spory cień i jeżówki nie chcą rosnąć pod nimi.

Kompozycja ok...chyba
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:24, 31 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

W sumie racja

tylko zastanawiam sie ile swiatla tam dostanie...czy luz wokol brzozy wystarczy i to co gorą doleci...ciezko mi to sobie wyobrazic....

ale tez chyba moge go wykopac potem jak bedzie zle ? hm ?

a jak sie widzi ta kompozycja ? , ma byc plecami do ulicy, niewidoczna
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:01, 31 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Małgosiu brzozy każda inna celowo jedna żółta , druga ma poszarpane listki i trzecia zwykła.
Nie wiem gdzie wypatrzyłaś u mnie liliowce, bo ja ich nie mam

A mi sie wydawało że masz...koło placu zabaw...pewnie mi sie cos pomyliło...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:33, 31 lip 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Ana ślicznie u ciebie pod brzozami, naprawde ci tych brzóz zazdroszcze....ja wiem że pisałas ze każda inna itd...ale sliczne miejsce to jest i te kosmosy do tego pod nimi...

Co masz obok liliowców posadzone. Mamtaka rabate schowaną troche miedzy poprzecznie ustawionymi tujami a świerkiem, tak ze 2,5-3 m długości, wystawa południowa ale ze wzgledu na wysokie tuje obok i świerk słonca tam wbrew pozorom duzo i długo nie ma. Z przyczyn oszczędnosciowych posadziłam tam duzo liliowców którymi zostałam obdarowana, wczesniej kwitnie na niej wiele tulipanów, szafirków i te liliowce potem ładnie maskują żółknące liście cebulowym, jest ok. Ale teraz powolutku czas liliowców sie konczy i dalej do wiosny ta rabata jest smutna, tylko zielona....co radzisz dosadzic żeby poprawic jej wygląd ?

Małgosiu brzozy każda inna celowo jedna żółta , druga ma poszarpane listki i trzecia zwykła.
Nie wiem gdzie wypatrzyłaś u mnie liliowce, bo ja ich nie mam
Agatkowy Zakątek 08:47, 31 lip 2015

Do góry
Na przeciwko rabaty z hortensjami rosną trzy brzozy, które dostałam od kolegi (ma on swój kawałek lasu przy domu i miał tych brzóz sporo. Brzozy przywędrowały razem z grzybnią i dzięki temu rosną u mnie kozaki Koło brzóz powstaje rabata w lekkim półkolu (katalpa szczepiona na pniu, róża wielkokwiatowa Madame Mailand, sosna z miękimi igiełkami nie pamietam nazwy i kosodrzewina)Wszytskie te trawy chiciałabym posadzić właśnie tam. Brakuje mi niestety wyczucia co do przyszłej wielkości tych roślin i sama chyba przez to nie przebrnę. Dołączam zdjęcie tej części zakątka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies