Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

22:03, 31 lip 2015
Bogdzia napisał(a)

To całkiem podstawowa wiedza.

Bogdziu ty mocno skromna jesteś

ja w tym roku też zaobserwowałam ze ptaki różne do mnie już przychodzą ...ale nie znam sie na nich i to też bedzie trzeba ogarnąć

a jaki do mnie dzisiaj żuczek przyszedł (bardzo duzy czarny błyszczacy) ...Tomek mówi ze wiekszy to tylko chyba skarabeusz.
ewsyg 22:05, 31 lip 2015

Bożenko, zlokalizowałam liliowca i już rośnie w docelowym miejscu. Zamówiłam mu dwa podobne do niego, żeby nie czuł się samotny.

Tak mi się te łany floksów spodobały, że jutro jadę do "Bylinowego Raju"
07_Rene 00:25, 01 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Może się jeszcze dobrze nie ukorzeniły, spróbuj teren koło nich troche wyrównac albo podłóz kamienie tak zeby zatrzymywały wode żeby za szybko nie spływała.

Jak podlewam to solidnie (nie oszczędzam wody w studni) i delikatnym strumieniem przez dłuższy czas, żeby woda właśnie nie spływała.
Ale popełniłam jeden błąd przy sadzeniu, nie rozerwałam bryły korzeniowej, którą z doniczki wyciągnęłam Bałam się, że korzenie uszkodzę.

Ale masz dużo cleome ciernistej Sama Ci sie rozsiewa?
Bogdzia 08:43, 01 sie 2015

Kondzio napisał(a)
i tak zrobisz jak chcesz hi hi hi ale uważamy ze jest oblednie a i jeszcze jedno pokazałem Andrzejowi kogo to jest to nie był wstanie hi hi hi a jak mu powiedziałem to bogdzi a od kiedy ma byliny przeciez mówiła zawsze ze nie ma bylin hi hi hi

No to się uśmiałam, a byliny mam odkąd mój M który mi je skasował i obiecał pielic pod krzakami ( był pewien ze pod krzakami nic nie urośnie) dowiedział się że jednak pod krzakami też trzeba pielic i to jest praca bardziej niewygodna niz przy bylinach. Teraz moge sadzic co chce. Prawda jest tez że w tym czasie udało się opanowac wysokie ciśnienie z którym przez dwa dziesieciolecia lekarze nie mogli sobie poradzic.Niestety na bylinki nie ma juz miejsca ale moze to i dobrze bo się starzejemy.
Bogdzia 08:46, 01 sie 2015

eee_taam napisał(a)

Bogdziu ty mocno skromna jesteś

ja w tym roku też zaobserwowałam ze ptaki różne do mnie już przychodzą ...ale nie znam sie na nich i to też bedzie trzeba ogarnąć

a jaki do mnie dzisiaj żuczek przyszedł (bardzo duzy czarny błyszczacy) ...Tomek mówi ze wiekszy to tylko chyba skarabeusz.

Podstawowe ptaki spotykane w ogrodach możesz poznac w tym wątku.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1561-poznajemy-ptaki

A żuczka tez by trzeba rozpoznac co on za jeden , może jelonek jesli duży.
Bogdzia 08:49, 01 sie 2015

ewsyg napisał(a)
Bożenko, zlokalizowałam liliowca i już rośnie w docelowym miejscu. Zamówiłam mu dwa podobne do niego, żeby nie czuł się samotny.

Tak mi się te łany floksów spodobały, że jutro jadę do "Bylinowego Raju"

Rozumiem że znalazłas napis na lisciach? Ja też muszę go rozmnożyc albo dokupic. W bylinowym raju jak to w raju zawrotu głowy pewnie dostaniesz ale popieram kupowanie floksów , warto je miec w ogrodzie.
Bogdzia 08:50, 01 sie 2015

07_Rene napisał(a)

Jak podlewam to solidnie (nie oszczędzam wody w studni) i delikatnym strumieniem przez dłuższy czas, żeby woda właśnie nie spływała.
Ale popełniłam jeden błąd przy sadzeniu, nie rozerwałam bryły korzeniowej, którą z doniczki wyciągnęłam Bałam się, że korzenie uszkodzę.

Ale masz dużo cleome ciernistej Sama Ci sie rozsiewa?

Powiem Ci że ja tez nie rozrywam korzeni , lekko tylko zewnętrze obruszam i to wszystko. A może pokazesz te rh? Cleome dostałam od Pani Przyrody , piękne jest.
Kasya 09:14, 01 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Konrad przed kupieniem powinienes poobserwowac jakie ptaki bywaja w ogrodzie. W ciemno możesz kupic dla sikorek bo na pewno się pojawia, moze dla szpaków- to budki podobne ale otwór większy. Takie same jak dla sikor są dla wróbli i mazurków a inne ptaki to może jeszcze rudzik sie pojawic ale dla niego budka musi byc specjalna.

http://www.pikinini.pl/dziecko_w_ogrodzie/budka_legowa_dla_rudzika-1
Wszystko o budkach znajdziesz w internecie i sklepy które je sprzedaja również. Musisz jednak wiedziec ze ptaki niekoniecznie wszystkie budki zajmą , lubią takie niczym nie malowane , powieszone otworem na wschód -koniecznie.Czasem pojawiaja sie w ogrodach sowy i dla nich też sa budki , to ciekawy ptak ale wystraszy inne bo na nie poluje.Jeśli kupisz budki dla różnych ptaków to mozesz powiesic ich koło siebie więcej ale na wszystkich drzewach to przesada. Wiele ptaków same buduje gniazda i budek nie potrzebuje np kos , drozd i te ptaki często sa w ogrodach . I pamiętaj o cięciu żywopłotów bardzo wczesnie po zimie lub w lipcu sierpniu po tym jak ptaki wyprowadza sie juz z gniazd.

Poczytalam i aż zechcieli mi się powiesić jakieś budki...
Tylko u mnie gorzej z drzewami, bo właściwie w takim miejscu ze obce koty nie osmielilyby się to mam tylko 2 brzozy...
Czy w tujach jakies ptaki chciałyby mieszkać ?
07_Rene 10:08, 01 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Powiem Ci że ja tez nie rozrywam korzeni , lekko tylko zewnętrze obruszam i to wszystko. A może pokazesz te rh? Cleome dostałam od Pani Przyrody , piękne jest.

wieczorem wrzucę zdjęcia do siebie
07_Rene 10:14, 01 sie 2015

Kasya napisał(a)

Poczytalam i aż zechcieli mi się powiesić jakieś budki...
Tylko u mnie gorzej z drzewami, bo właściwie w takim miejscu ze obce koty nie osmielilyby się to mam tylko 2 brzozy...
Czy w tujach jakies ptaki chciałyby mieszkać ?

Z kotami to różnie jest. Ja widziałam na wlasne oczy jak kot wyszedł na jesiona, ktory raczej ma gładką korę i próbował młode szpaki wyciągnąć. Budka wisiała 4 m na ziemią!
A w tym roku jeden delikwent wdrapal sie też do dziupli dzieciola, ale na szczescie młode juz opuściły gniazdo.

Obserwowanie ptaków jest wspaniale Wieszajcie budki, gdzie się da