Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród wśród pól i wiatrów 17:59, 01 lip 2015

Do góry
U mnie to gąsieniczki wcinają brzozy
A może choć zdjęcia tej lawendy poprosimy
Dla odmiany czas na zmiany... 15:03, 01 lip 2015

Do góry
beta napisał(a)
Teresko...małpuj do woli...to najlepszy komplement...a na pierwsze pytanie nie odpowiem, zawstydziłam się

Marto-Magnolio...w takim razie puszczam kciuki...można iść plewić...co do terminów, to do wczoraj wydawało mi się że wiem...ale moja córka mówi,że jest inaczej niż mi się wydawało...więc nie mówię żeby nie zmylić
Joasiudziękuję.... udała się ta rabata...też cieszy moje oko...Joasiu z szałwią mam grujecznika....brzozy niestety nie mam...i chyba mieć nie będę....nad czym najbardziej eM ubolewa....
"miszczostwo" powiadasz?...to buziak dla Ciebie

Skoro grujecznik to jeszcze lepiej tak czy siak piękna ta rabata
Dla odmiany czas na zmiany... 13:43, 01 lip 2015

Do góry
Teresko...małpuj do woli...to najlepszy komplement...a na pierwsze pytanie nie odpowiem, zawstydziłam się

Marto-Magnolio...w takim razie puszczam kciuki...można iść plewić...co do terminów, to do wczoraj wydawało mi się że wiem...ale moja córka mówi,że jest inaczej niż mi się wydawało...więc nie mówię żeby nie zmylić
Joasiudziękuję.... udała się ta rabata...też cieszy moje oko...Joasiu z szałwią mam grujecznika....brzozy niestety nie mam...i chyba mieć nie będę....nad czym najbardziej eM ubolewa....
"miszczostwo" powiadasz?...to buziak dla Ciebie
Ogród Grodzi 21:35, 30 cze 2015

Do góry
chyba długo trzeba czekać żeby się takiej katalpy doczekać wiele osób na nią narzeka tu na forum...że późno startuje itp

sadź brzozy rosną szybko i duże . przynajmniej te pospolite odmiany...a inspiracji z brzozami to znajdziesz na O bardzo duzo
Chaos oswajany 20:40, 30 cze 2015

Do góry
Justyna, dzięki za cenne uwagi Liczę, że będę mogła jeszcze kiedyś skorzystać z Twoich opinii.

Przyznam się. Określenie 'zagajnik brzozowy' to chłyt marketingowy. Chciałabym mieć tyle miejsca, żeby zrobić zagajnik z prawdziwego zdarzenia. Przy naszych powierzchniach dobrze byłoby zostawić max. połowę brzóz, które mamy i wtedy miałoby to ręce i nogi. Ale mąż mój, niestety, "związał się emocjonalnie" z tymi brzozami i za nic w świecie nie pozwala ich wyrzucić, a ja z kolei nie widzę innego miejsca, gdzie mogłabym upchnąć te brzozy. A że to dobry mąż jest, to cóż mi pozostało? Wydzieliłam w miarę rozsądną przestrzeń (rozsądną = tyle mogę oddać, nie rezygnując z innych swoich marzeń ogrodowych) i ryzykujemy. Mam nadzieję, że z 'zagajnika brzozowego' nie zrobi się koszmarek brzozowy. W najgorszym wypadku będziemy zmieniać za jakiś czas.

Czyli dobrze przeczuwałam, że rabaty trzeba będzie jeszcze trochę powiększyć, a już na pewno te najwęższe.
Za argument z koszeniem - złoty medal. Tak, tak, tak, będzie na prosto!

A z tym stożkiem/kulą, może jeszcze jakaś inna forma by tam dobrze pasowała? Bo ja sama za stożkami też nie przepadam, ale kule - dokładnie tak, jak napisałaś - też mnie w tym miejscu nie przekonują.
Ogródek Iwony 22:14, 29 cze 2015

Do góry
Ewa, Ania - pozdrawiam

Dzisiaj byłam w szkółce odebrać (czytaj: wybrać) prezent. Niestety, w tej szkółce nie było ambrowca, o którym marzę. Zbyszek zacierał już ręce na wykopanie wierzby. Skoro nie było - wierzba sobie jeszcze ostanie.
Pojechałam z listą chciejstw, ale o co się nie pytałam, to albo nie było, albo malutkie i muszę poczekać z zakupem.
Długo wybierałąm, by nie zrobić pochopnych zakupów.
Wybrałam zatem to, co było dostępne:
2 różowe Anabelki
5 kulek Miriam (nie jestem jednak pewna, ze to są one. Troszkę inaczej wyglądają, niż te kupione rok temu)
5 berberysów admiration
5 berberysów bonanza gold
2 rozchodniki o bordowych liściach - pan nie znał nazwy
I najważniejsze - stałam się posiadaczką brzozy penduli
Namówiłam też pana, by mi odstąpił dwie malutkie sadzonki hosty zielono-żółtej, która nie byłą jeszcze w sprzedaży. Pan powiedział, że to sadzonki i nie nadają się na wysadzenie do gruntu. Zadeklarowałam się, ze będę je hodować do jesieni w doniczkach

Brzoza będzie mniej więcej tu:

W kamiennym kręgu od początku 21:40, 29 cze 2015

Do góry
Kapibara napisał(a)
Aniu napisałaś, że brzoza ma 9 lat, a duża była, jak ją kupiłaś? Mam na taka chrapkę, ale taka 2 metrowa 2 stówy kosztuje a to majątek Ładnie by mi pasowała na rabacie kwasolubów, obok drugiej brzozy, takiej naszej zwyczajnej

Czekałam na upadły dzban i w końcu powrócił z bliska
Miłego tygodnia!

Agnieszko, moja nie była taka wielka, miała ok metra, a i tak nie była tania....one tak mają, są droższe od zwykłych
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:18, 29 cze 2015

Do góry
Beatko miło było Cię poznać u Vivy. Twój wątek miałam nawet zaznaczony bo pamiętam to piękne ogrodzenie. Prześledziłam trochę ostatnich stron- masz po prostu pięknie. Zachwycają brzozy, róże, ostróżki i ostatnio oczywiśćie jarzmianka, po prostu cudo. Aha i jeszcze piękna Hakone. Co Ty dajesz tym roślinom że tak pięknie rosną ? Pozdrawiam gorąco
Gabisiowy ogród...początki....:-) 09:41, 29 cze 2015

Do góry
I tak chyba będzie, Pani Danusia też radzi, żeby zostawić same brzozy. Trzeba się trzymać jednego.

Powiem Wam po ciuchu, że się mi tyle zmian szykuje, że normalnie rewolucja to pikuś
W kamiennym kręgu od początku 22:51, 28 cze 2015

Do góry
Aniu napisałaś, że brzoza ma 9 lat, a duża była, jak ją kupiłaś? Mam na taka chrapkę, ale taka 2 metrowa 2 stówy kosztuje a to majątek Ładnie by mi pasowała na rabacie kwasolubów, obok drugiej brzozy, takiej naszej zwyczajnej

Czekałam na upadły dzban i w końcu powrócił z bliska
Miłego tygodnia!
Gabisiowy ogród...początki....:-) 19:55, 28 cze 2015

Do góry
Zamieszczam jeszcze raz kilka zdjęć rabaty do zmiany. Poprosiłam o fachowe spojrzenie Panią Danusię i ewentualną korektę moich planów.

Rabata w planach ma mieć lustro, brzozy Doorenbos, miskanty ML, hortensje Wanilla, rozchodniki, kulki bukszpanowe, niski żywopłocik bukszpanowy. Część z roślin zostaje, część trzeba dosadzić, przesadzić, resztę wyrzucić.

1. Derenie, które zostają.
2. Berberys, z lewej strony trzeba przesadzić. Te 3 szt. po prawej zostają i tam planuję jakieś czerwonolistne drzewo, ale nie wiem do końca na co się zdecydować żeby z berberysami było ok i czy coś do nich dosadzić.
3. Cisy - są 3 szt., każdy innej odmiany, albo je przesadzić w inne miejsce,albo wykorzystać przesadzając.
4. Planowane bukszpany.
To co czerwonym X to wylatuje, smukłe jasnozielone to brzozy.
Wkleję jeszcze kilka zdjęć tej rabaty z innych stron.
Mój ogród nad rzeką... 09:30, 28 cze 2015

Do góry
toby napisał(a)

Brzozy, trwanik w kształcie łezki i żywopłocik z bukszpanu to mistrzostwo. Mega inspirująca kompozycja!

Bardzo dziękuję
Pokazałeś stare zdjęcie, teraz bukszpanik jest już ładny i spory
Zapraszam
Mój ogród nad rzeką... 08:53, 28 cze 2015

Do góry
chojna napisał(a)

Brzozy, trwanik w kształcie łezki i żywopłocik z bukszpanu to mistrzostwo. Mega inspirująca kompozycja!
W kamiennym kręgu od początku 20:53, 27 cze 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, też czasem przytulam się do brzozy. Perukowce potrafią zadziwić Jakie przetwory robisz?

Dla Ciebie Agnieszko

Mój ogród nad rzeką... 14:49, 27 cze 2015

Do góry
mstrzes napisał(a)
Chojna, ale pięknie u Ciebie. Brzozy są piękne, super klimat robią. Rewelacja.

Dziękuję, staram się
W kamiennym kręgu od początku 11:34, 27 cze 2015

Do góry
Aniu, też czasem przytulam się do brzozy. Perukowce potrafią zadziwić Jakie przetwory robisz?
Ogród Proximki 09:21, 27 cze 2015

Do góry
Berberysy są raczej kuliste. To zdjęcie dorosłej rośliny

To wykreślone to też świerk. Nie pasuje tam. Nie chcę robić żywopłotu bo nie zależy mi żey się tak odgradzać. Tym bardziej, że za siatką osłoniły nas sosny i brzozy.

Chyba masz rację ze za bardzo iglakowo się zrobiło.
Ogród Agduli 18:11, 26 cze 2015

Do góry
Ławeczka z pni brzozy, już się niestety sypie

W kamiennym kręgu od początku 14:04, 26 cze 2015

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)

Perukowiec śliczny, mam taki sam i też dopiero w tym roku pięknie rośnie i kwitnie, a przez dwa lata chorował, nie rósł, nie kwitł...Teraz odżył

Kochana - pokażesz brzozę czerwonolistną?

Pochmurno dzisiaj, to brzoza wygląda na smutną, ale proszę oto ona

Siadam na kamieniu pod brzozą, opieram się plecami o pień.....a brzoza zabiera ze mnie wszystkie kłopoty.....a jak, ją obejmę ramionami, to daje mi duuuuużo pozytywnej energii......to nie żart!!.....takie działanie mają brzozy, i właśnie po to, została tu posadzona..... w dodatku z dzbana szumi woda i relaks zapewniony.....ma 9 lat

Mała Eleczka 13:56, 26 cze 2015

Do góry
czy ktoś rozpoznaje tą dużą trawę

ice dance cieli na moich oczach w połowie czerwca

A tutaj spodobało mi się połączenie brzozy z dereniem, tylko fotka kiepska i na dodatek z kubłem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies