Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:18, 23 lip 2015

Do góry
Witam się również w "Powitalniku". Na imię mam Ania i mieszkam w Mławie. Nie mam swojego wątku ale czuję się tu na Ogrodowisku jak w domu. Czytam wątki od 3 lat. Mam nawet swoje ulubione. Niedawno postanowiłam włączyć się oficjalnie do pogaduszek bo w ten sposób można osobiście się o coś zapytać a nie czekać aż ktoś zapyta.
Swojego wątku na razie nie zakładam chociaż mój ogród ma 6 lat. Jednak najbardziej okazałe są u mnie drzewa owocowe i szpaler ze szmaragdów. Rabaty zakładam od 3 lat i wciąż są w przebudowie ale dzięki ogrodowisku nabierają barw o czym zawsze marzyłam.
Moje ulubione rośliny to hortensje, żurawki, miskanty, budleje (choć ich nie mam i może nigdy nie znajdę miejsca na nie), świerki, cisy, sosny, jodły, buki, brzozy (których nie mogę mieć bo córka ma alergię), różaneczniki, azalie, lawendy i od nie dawna perowskie i werbeny.
Z tych wszystkich uwielbiam hortensję LM. Jak zaczyna kwitnąć to płaczę zawsze jak ją widzę. Najchętniej wszędzie bym ją wsadziła .
Jak utknę w czarnej dziurze to nie omieszkam otworzyć wątek ale na razie pracuję sama.
Poza ogrodem zajmuję się domem, trójką dzieci i fotografią. Kocham to wszystko razem.
A więc witam się z ogrodowiskiem i pozdrawiam gorąco wszystkich.
Ps. Nawet swoje zdjęcie wkleiłam bo wiem że szefowa woli oglądać nasze twarze - a miałam wklejony kawałek swojego ogrodu.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 16:22, 23 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Róże żółte krótko kwitną. To niestety jakaś taka ich cecha. Może nie wszystkie ale rabatowe na pewno.

Ile średnicy ma koło i ile jest trawnika od rantu do krzewów?

Żółte kwitną krótka, czerwone robią się blade od słońca, białe niszczy słońce i deszcz.... Ciężkie życie Okazało się, że ta róża wyżej to parkowa, rosnie do 2 metrów i muszę ją przesadzić. Ale po kolei...

Koło ma średnicę 6 metrów. To zegar słoneczny mojego eM, ale jeszcze nie skończony. W środku rosnie brzoza, która jest/ma być wskazówką rzucającą cień na 12 brzóz rosnących w półokręgu,o ile pamiętam 5 metrów dalej w kierunku pola.

Dwa razy sadzilismy tam brzozy, za każdym razem je cos podgryzło, że padły albo puszczają od korzenia i ich nie widać. Na jesieni bedziemy robić kolejne podejście.

Patrząc na to zdjęcie, to od końca rabaty z hortensjami do koła koła jest 8 metrów.

Tą żółtą róże parkową planuje posadzić przed bordową pechęrznicą i zrobić taką "ogniską" rabatę. Robiłam dziś przymiarkę kolorystyczną z rozplenicą... i jak tylko mi przezimuje to też trafi gdzies do hortek - planuje tylko zmienić ich układ.

Pytanie czy zostawić żółte liliowce? LUB co posadzić wzamian?

Mam też do zagospodarowania róże Chippendale, ale jej kolor chyba tam nie pasuje.

Mój ogród pod górkę... 15:00, 23 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
jada po brzozy
si ja

To trzymam kciuki za pogodę, żeby się dało posadzić
Mój ogród pod górkę... 14:58, 23 lip 2015

Do góry
jada po brzozy
si ja
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:01, 23 lip 2015

Do góry
agam napisał(a)
Spontaniczne zakupy najbardziej cieszą, chyba że wpada się potem do ogrodu i zonk gdzie ja to posadzę .
Szukam host i rozplenic. Muszę się cofnąć.

Nie ma co szukać. rozplenica mikro a hosta w doniczce

a plan na brzozy jest
Leśne Wzgórze 22:20, 22 lip 2015

Do góry
Agatek napisał(a)

Oj u mnie z tła sosnowego niewiele zostało na jesieni prawie wszystkie wycięliśmy, bo były zagrożeniem zostały tylko dęby i brzozy i marzy mi się w nich taka trawka, ale powalczę z nią jak ogarniemy dom i teren wkoło
trawka śliczna

szkoda drzew, ale oczywiście bezpieczeństwo jest ważniejsze... w brzozach trudniej będzie zrobić trawnik... bo korzenią się dość płytko...

Pomęczę jeszcze trawnikiem
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:12, 22 lip 2015

Do góry
Pszczółko, te czosneczki są tak urocze że chyba wpasują się w każdą rabatę
A jarzmianka nie ma nawadniania, niestety.... coraz częściej wspominam o tym M. że trzeba juz zacząć myslec o czymś takim... na razie daje radę ale brzozy też rosna...

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:05, 22 lip 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)

a tak nie od rogu tylko z boku chodzi mi o to, ile jest potrzeba miejsca na ta rabatę z choinkami i brzozami i dereniamu

choinki ślicznie wyrosły, ile mają lat?

Madziu, to spokojnie 4 m mozesz przyjąć - same swierki zajmuja 2 m, dereń 1 m, brzozy mam posadzone roznie, jedne bliżej, jedna dalej od dereni.

A swierki maja chyba juz z 15 lat

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:20, 22 lip 2015

Do góry
butterfly napisał(a)

Śliczne to zestawienie
A tak w ogóle wiele pięknych rabat pokazujesz
Brzozy z dereniami cuuuudne
Ogródek Niny 08:37, 22 lip 2015

Do góry
Tesska napisał(a)
Ninko a dlaczego usypywałas wał a nie sadzisz do ziemi bezposrednio? ja swoim hortensjom wykopywałam dół i wsypałam podłoze dla hortensji i bardzo ładnie mi zakwitły jak na 1 raz maja wielkie kwiaty , a tak wogóle to u Ciebie praca wre

Tesiu bo tam korzenie sosen i brzozy i tujek wszystko stare, wielkie nawet miskant giganteus sobie tam nie radził. Chce roślinki zeby mi zaslonily plotek sasiada i ogrod sąsiada fajna emotka
Jestem w polu 22:11, 21 lip 2015

Do góry
Ale masz piękny i kolorowy warzywnik Po prostu uroczy.
A brzozy też bardzo lubię i mam ich sporo wokół siebie, u sąsiadów. U mnie na razie 3 malutkie.
U BusyBee w ogródku... 17:22, 21 lip 2015

Do góry
Betka napisał(a)
Dereń imponujące osiągnął rozmiary, moje młodziutkie i malutkie . Rosną pod brzozami więc mają wody tylko tyle co podleję więc są takie sobie ?!
Brzozy to pijaczki hihihi bez nawadniania na takiej rabacie to nie bardzo!!!
Czekam na hortki w pełnym rozkwicie i podglądam oczywiście
Pozdrawiam

No właśnie dałam sobie spokój z brzozami ale bardzo je lubię i będę podglądać u Ciebie
ostatnio Anetka pokazała swoją brzozowa rabate i rzeczywiście wyraźnie widać , że roslinki mniejsze.
pozdrowki
U BusyBee w ogródku... 17:14, 21 lip 2015

Do góry
Dereń imponujące osiągnął rozmiary, moje młodziutkie i malutkie . Rosną pod brzozami więc mają wody tylko tyle co podleję więc są takie sobie ?!
Brzozy to pijaczki hihihi bez nawadniania na takiej rabacie to nie bardzo!!!
Czekam na hortki w pełnym rozkwicie i podglądam oczywiście
Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:30, 21 lip 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Nic brzydkiego nie widziałam.pomysł fajny i podoba mi się ze te 3 brzozy będą w lini posadzone - Lubie taka nieprzypadkowość. Ja bym się tylko bała takich wiatrów jak teraz ostatnio i bliskości drzewa- choć sama graba mam bardzo blisko.

u mnie jak wieje to z dwóch stron albo z lewa albo z prawa albo bardzej z dolnego lewa albo bardziej z górnego prawa tak czy ciak nidy wprost na to okno wiec licze że jakby tak miało złamac albo przegiąć to na bok poleci
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:25, 21 lip 2015

Do góry
Nic brzydkiego nie widziałam.pomysł fajny i podoba mi się ze te 3 brzozy będą w lini posadzone - Lubie taka nieprzypadkowość. Ja bym się tylko bała takich wiatrów jak teraz ostatnio i bliskości drzewa- choć sama graba mam bardzo blisko.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:13, 21 lip 2015

Do góry
wiesz brałam pod uwage 4 drzewa ale głównym kryterium była wielopienność albo przynajmniej jej namiastka, więc w grę wchodził, dereń, klon, świdośliwa i brzoza. dereń odpadł bo 2 kolejne przy palcyku beda brzozy wiec tutaj tez brzoza, świdośliwa ma owocki i nie chciałam ich na tarasie a klon na pateloni by sobie nie poradził
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:08, 21 lip 2015

Do góry
Kasia a brałas jakieś inne drzewo pod uwagę ?Bo ja też szukam drzewa,zeby przy tarasie posadzić, też tam mam patelnie, moze coś doradzisz? ale oprócz brzozy.
Jestem w polu 12:53, 21 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
No no warzywniak super A ja brzozy bardzo lubię, ale mój mąż nie chce się na nie skusić

Pewnie chodzi o liście, co?
Jestem w polu 12:48, 21 lip 2015

Do góry
No no warzywniak super A ja brzozy bardzo lubię, ale mój mąż nie chce się na nie skusić
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:53, 21 lip 2015

Do góry
dziewczynki skupić się poproszę...bo nowe 3 brzozy zawitają jak męża odpowiednio zmobilizuje...a miało byc koniec z drzewami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies