Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W cieniu - zacieniona 21:54, 21 mar 2014

Do góry
fajnie, że Katheriny się znalazły, nic w przyrodzie nie ginie ja z konwalnikiem posadziłabym liriope u mnie lilie też wychodzą ale czy martagon chociaż z jeden jest to nie wiem
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:09, 21 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Widziałam u Ciebie rewolucję..... podoba mi się.. potem polecę pooglądać dokładniej

To rozkład róż na rabacie... za bukszpanem jest 7 White Cover.

1 - Tuscany
2- Mme Hady
3- White Cover....
pomiędzy Covery dam plamki szałwii od Finki, ma taka fajna niska i kompaktową odmianę.. w pięknym kolorze.. .. i posadziłam przywrotnika.. swojego..

Gdzieś z tyłu są pomiędzy wysokimi różami są irysy, a pomiędzy Tuscanem ,a Limką są białe lilie... a za coverami są lilie w ciemnym kolorze.. takie bardzo ciemne bordo..

I co o tym sądzicie.. będzie ładnie????
Bedzie bardzo ladnie a ta ciemna lilia to chyba Landini buziolki jestem pod wrażeniem krokusów wokół trawnika i magnolii i ciemierniki piękne

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:56, 21 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Aniu, ja tez mniej więcej na czuja tnę i jakoś co rok rosną i kwitną, u ciebie też, więc się nie martw

Widziałam u Ciebie rewolucję..... podoba mi się.. potem polecę pooglądać dokładniej

To rozkład róż na rabacie... za bukszpanem jest 7 White Cover.

1 - Tuscany
2- Mme Hady
3- White Cover....
pomiędzy Covery dam plamki szałwii od Finki, ma taka fajna niska i kompaktową odmianę.. w pięknym kolorze.. .. i posadziłam przywrotnika.. swojego..

Gdzieś z tyłu są pomiędzy wysokimi różami są irysy, a pomiędzy Tuscanem ,a Limką są białe lilie... a za coverami są lilie w ciemnym kolorze.. takie bardzo ciemne bordo..

I co o tym sądzicie.. będzie ładnie????

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:52, 21 mar 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Agatko przeglądam pierwsze strony. Powiedz proszę lilie masz wplecione w różne zakątki?

Lilie nielicznie rosną tylko w bulinówce

natomiast

Liliowce komponuję w rabatach przy oczkach, z trawami i iglaczkami. można zrobić też u siebie rabatę z samymi liliowcami, takie małe Wojsławice
Działka wkoło Lubczyka :) 21:29, 20 mar 2014

Do góry
a najśmieszniejsze jest to, że ja się nie poznaję-kiedyś nie lubiłam lilii, tzn nic do nich nie mam, ale ich zapach z pogrzebami mi się kojarzy, a w swoim ogrodzie mam już lilie i jeszcze dokupiłam, jak widać na załączonym obrazku
ogrodek bijou 19:30, 20 mar 2014

Do góry
Od samego poczatku zainspirowalam sie francuskimi ogrodami potager. Do domu dobudowany bedzie taras na wysokosci okolo 1,80 m. Schody do ogrodu zostaly zaprojetowane w ten sposob, ze dziela go prawie dokladnie na pol. Sciezka bedaca przedluzeniem schodow bedzie osia ogrodka i prowadzic ma do pergoli zamontowanej przy siatce. Poczatkowo siatka miala byc oslonieta jakims zielonym bluszczem a pergola pelnic rowniez funkcje furtki do lasu. W ten sposob siatka miala dzielic 'pokoje'. Niestety, gmina nie pozwala nam na furtke, wiec musialam nieco zmodyfikowac ten element ogrodka. Nadal chce miec tam pergole. Byc moze pod nia postawie jakas donice z ozdobna aranzacja albo posadze jakas duza ozdobna rosline? A moze Wy mi cos podpowiecie?
Reszta ogrodu nawiazuje do potager. W srodku beda 4 rabaty otoczone malym szpalerem z bukszpanu. Na rabatach - warzywa - juz sobie rozplanowalam 4-letni plodozmian. Po lewej stronie postanowilam zmierzyc sie z espalier - wzdluz plotu beda rosly dwie grusze. W nogach posadze im biale peonie. Cala rabata wzdloz ogrodzenia bedzie bialo zielona z rozowymi akcentami. W trzech rogach hortensje Incrediball. Pomiedzy hortensjami a pergola po dwie roze po obu stronach - Little White Pet. Z tylu cos zielonego pnacego sie po siatce. Miedzy rozami w grupkach - lilie wielkanocne. Na pergoli klematis, chyba Henryi, i cos do towarzystwa. Po drugiej stronie -vis-a-vis espalier ogrodzenie tworzy przez duza czesc dnia cien. Tutaj myslalam o szpalerze z paproci z powtykana astrantia i bergenia pod nogi.
A na koniec cos w rodzaju planu dla lepszej wizualizacji...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:58, 20 mar 2014

Do góry
Agatko przeglądam pierwsze strony. Powiedz proszę lilie masz wplecione w różne zakątki?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:32, 20 mar 2014

Do góry
Witam Marto bardzo mi miło, że mój wątek był czytany już wcześniej Lilie i liliowce zawsze można przesadzać do momentu, aż będą pasować
Przyjaźń z żurawkami to cenna rzecz
Mój 4 arowy azyl... 22:38, 19 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Basiu skoro mówisz ze jutro juz ładna pogoda to miłego dnia życze i pewnie bedzie pracowity .

Na działkę się wybieram lilie sadzić, fotki robić, 'paść' oczy nowościami z ziemi wychodzącymi
ogrodoweimpresjejolki 22:35, 19 mar 2014

Do góry
W końcu i tak przed czasem ta wiosna do nas w tym roku przyszła. Tylko czy na stałe zagości? Oby!
Jutro, i kilka następnych dni ma być iście wiosennych. Lilie będę sadzić!
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:32, 19 mar 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Marta, lilie śliczne, ciemierników niestety nie posiadam a takie ładne.

Iwonka dzięki za mile słowaCiemiernikow jest ci u mnie pod dostatkiem
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 21:28, 19 mar 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Witaj Martus w ten piekny sloneczny i cieply dzien Wczoraj deszczowo a dzis tak pieknie u nas a Ty biedna w pracy Ale zapewne jutro masz wolne to i do ogrodu pojdziesz popracowac. Lilie kupilas fajne beda cieszyc oko jak zakwitną Duzo masz ciemiernikow, moj jedyny co mam po chyba pieciu latach w koncu ku mojemy zdziwieniu teraz ma paki i zakwitł A juz go chcialam skasowac Pozdrawiam serdecznie i wiosennie bo u nas wegetacja jakby koniec marca był

Danusia u mnie jest plaga ciemierników,rozsiewają sie na potęgę,lilie u mnie już tez pokazują główki,u Ciebie napewno szybciej zawita wiosna,zaglądam do Ciebie codziennie -śliczne zdjęcia wiosenne pokazujesz Ja teraz albo jestem cały dzień w pracy albo w ogrodku-jak przychodzę do domu to padam zemdlona -zresztą jak chyba każdy!
Pozdrawiam serdecznie
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:13, 19 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ogólnie to ja tu od początku propaguję dużo roślin... które zaczęły powoi gościć sie w formalnych ogrodach.. bo każdemu czasami przychodzi ochota popatrzeć na kfiotki.. zachwycamy sie różami, ale nawet róże potrzebują towarzystwa..

Co ja już tu na forum propagowałam i zauważyłam zapotrzebowanie na zakup tych chciejstw: .. tojeść orszelinowata, jeżówki, lilie, liliowce, naparstnice (i te siewki co poszły w cały świat), jeżówki, orliki... teraz piwonie.... i być może jeszcze coś ..

Edit... jeszcze Lucifer

ten dzwonek gościa na P ... bo znów zapomniałam jak mu konkretnie jest a Wieloszka już raz była w zdumieniu jak go przechrzciłam ...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:07, 19 mar 2014

Do góry
Dziękuję za odwiedziny u mnie. Twój wątek czytałam jeszcze zanim założyłam swój. Również uwielbiam lilie i liliowce. Przywlekłam je do siebie ze starego ogrodu, choć nie do końca pasją. Z żurawkami muszę się zaprzyjaźnić.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:41, 19 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
....

Ogólnie to ja tu od początku propaguję dużo roślin... które zaczęły powoi gościć sie w formalnych ogrodach.. bo każdemu czasami przychodzi ochota popatrzeć na kfiotki.. zachwycamy sie różami, ale nawet róże potrzebują towarzystwa..

Co ja już tu na forum propagowałam i zauważyłam zapotrzebowanie na zakup tych chciejstw: .. tojeść orszelinowata, jeżówki, lilie, liliowce, naparstnice (i te siewki co poszły w cały świat), jeżówki, orliki... teraz piwonie.... i być może jeszcze coś ..

Edit... jeszcze Lucifer

....

To ja dodam od siebie jeszcze malwy i asparagus ogrodowy ... pięknie wygląda i nie trzeba się nad nim trząść jak nad trawami czy przezimował a piwnie tez mam a jakże u babci i planuję je zabrać do siebie a co
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:52, 19 mar 2014

Do góry
Plan naprawczy wymusza szybkie odpowiedzi. Postaram sie.. będzie trudno..

Zbyszek, Pszczółka - Prawda co do piwonii i innych kwiatków jest taka, że oglądając ogrody zwane "ogrodowiskowymi" zaczynamy sie wstydzić "babcinych " kwiatków. Ale zapominamy, że preferowane są także ogrody w tylu "angielskim", pełne kwiatów, kolorów. Bo trendy jest cis, bukszpan, trawka i żurawka.. swoją drogą też je miałam nawet jeszcze przed ogordowiskiem. Ale dopiero tu nauczyłam sie, dostrzegać piękno hiciorów forumowych.. i łączyć to z moimi kwiatkami.. Odkryłam piękno ogrodów angielskich. U mnie jest odwrotnie niż u większości na forum.. ale ten typ tak już ma.. ale nie jestem jedyna na forum... Dzidka, Ania Tre, Gabriela.. i wiele innych osób.
Wiec jak już ktoś pokaże "babcine " kwiatki i sie nie wstydzi., to reszta zaczyna też pokazywać nie ogrodowiskowe skarby... wyciągajmy z zakamarków zapomnienia piękne rośliny...
Temat trudniejszy.. to jak połączyć to wszytko, by było pięknie.. ale dzięki temu mam ciągle coś do przekopania w ogrodzie... trzeba dążyć do ideału.. którego nie ma.. ale najważniejsze to gonić króliczka a nie złapać go ...

Edit... jeszcze Lucifer

Gabrysiu, jak wyjdę pomiędzy kroplami deszczu to sfotografuję..

Mirka - z powodu muchy narcyzowej.. nie kupuję już narcyzów.. po prostu sie poddałam.. syfa nie będę karmić... przekopywałam rabaty i co narcyz to w środku zżarty.. zakwitną tylko przybyszowe cebule... a lać mocną chemią o tydzień przez miesiac mi sie nie chce.. Piwonie to sierpień.. albo z doniczek teraz.. kłącza mogą zakwitnąć, ale nie muszą..
Kondziowy Ogród :) 21:55, 18 mar 2014

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Konrad uśmiałam się jak zobaczylam Twój avatar bo....... pojechalismy na targi do Ostródy i tam zgdanij co Paweł sobie kupił????? Lilie! Jak zakwitną tyż mu zrobię takie zdjęcie jak Ty masz
oj jak dawno nie byłaś u mnie hi hi hi
Kondziowy Ogród :) 21:48, 18 mar 2014

Do góry
Konrad uśmiałam się jak zobaczylam Twój avatar bo....... pojechalismy na targi do Ostródy i tam zgdanij co Paweł sobie kupił????? Lilie! Jak zakwitną tyż mu zrobię takie zdjęcie jak Ty masz
Ogród z łezką 19:11, 17 mar 2014

Do góry
irysy i lilie azjatyckie już widać gdzie nie gdzie

i znowu hiacynty, to z tej ciepłej rabaty. Na wschodniej stronie jeszcze daleko...

Zakamarek 12:21, 17 mar 2014

Do góry
Toja napisał(a)

Wszystkie lilie bez wyjątku piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies