Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:08, 13 cze 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Ale już pięknie grabowe stożki widać
a ostatnio zachorowałam na brzozę o bordowych liściach, cudo!

Widziałam takie brzozy , ale już wiećej miejsca nie mam
Graby na tyłach wreszcie wygladają
Borówcowy raj 18:00, 12 cze 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Ta brzostownica przypomina trochę brzozę. Układ gałązek, przyrosty i kształt liścia. Bardzo mało w necie informacji o tym drzewie. W Japonii rośnie wielkie, a ja będę ciąć. Zobaczę tylko jak będzie śmiecić na jesień. Na tej rabacie miałam czysto, żadnego liściaka i się cicho zastanawiam, co będzie i jak to będzie uciążliwe. Widziałaś mój sad? Daje mi popalić jesienią. Jeśli pogoda sprzyja i jest sucho, to sprzątanie trwa krótko, natomiast jak pada, to już jest problem. Liście są mokre i zalegają. Nie chcą się wciągać do odkurzacza i trzeba ręcznie zbierać. A jak wiadomo wszystkie liście nie chcą spadać na raz .

Twój sad oczywiście że widziałam! Estetyka tego miejsca jest zachwycająca i nie raz zastanawiałam się jak udaje Ci się utrzymać czystość na takim poziomie w tym miejscu!
Z opadającymi liśćmi też mam problem jesienią bo mieszkam przy lesie a cały pierwszy rząd drzew w nim to ogromne brzozy... na szczęście z trawnika doskonale liście zbiera kosiarka W żwirku lub kamieniach bym sobie nie poradziła przy takiej ilości liści... Tym bardziej podziwiam Cię za tę czystość którą utrzymujesz...
Zmienić pobojowisko w ogród... 09:05, 12 cze 2015

Do góry
Katalpę, brzozy 3 szt, miłorząb, dereń (na moja kochana nalewkę), czereśnie 2 szt, jabłoń, brzoskwinie i morwę białą mam to u mnie. Ambrowiec, wiąz, magnolia żółta i klon to bym zostawiła ambrowiec ci się przebarwi na jesień, wiąz taki seledynowy jak mój miłorząb, magnolia na wiosnę elegancka potem zielone listki, a klon bordowy przez cały sezon
Zmienić pobojowisko w ogród... 08:28, 12 cze 2015

Do góry
Ambrowiec jest piękny, bardzo mi się podoba. Ale ja mam tak długa listę chciejstw, że to wszystko mi się do ogrodu nie zmieści. Fajnie się sadzi, ale za kilka, kilkanaście lat może być problem z tyloma drzewami na malej działce - i ani tego legalnie wyciąć, ani nic .

Mam 9 arów, chciałabym:
- 3-4 brzozy (zwykłe, nie odmianowe - z założeniem, że będą przycinane)
- katalpę (już jest)
- jabłoń (jest)
- czereśnię (jest)
- sosnę
- świerki serbskie (jest już 5 szt)
- świerk srebrny
- klon palmowy dessectum atropurpureum
- grujecznik
- ambrowiec
- mydleniec wiechowaty
- wiąz Wredei
- śliwa wiśniowa (jest)
- jabłoń ozdobna
- magnolia różowa (jest)
- magnolia żółtą
- głóg dwuszyjkowy
- z użytkowych może jeszcze śliwkę węgierkę...

Za dużo tego, a nie wiem, z czego zrezygnować. Chciałabym wszystko .
Na Łowieckiej 11:19, 11 cze 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Teraz wiadomo dla czego czasu nie miałaś na O Rabata piękna Szałwia z nasionek czy kupowałaś sadzonki Jaka odmiana szałwi i co tam jeszcze posadziłaś

Kupowałam bo niestety wcześniej nie pomyślałam nawet o szałwi Bardzo chciałam odmianę Caradona ale u mnie jest nie do dostania.. Tę kupiłam w Gorzowie w dużym CO ale nie wiem co to za odmiana bo oni do tego wagi nie przywiązują... Tam żurawka to żurawka, szałwia to szałwia itd. Jak pytam o dokładną odmianę to patrzą na mnie jak na wariata... Ostatnio miły Pan mi powiedział: "No szałwia no, taka fioletowa roślinka" O trawach nawet nie wspomnę. Jak ktoś się nie zna to nie dojdzie prawdy co to...
A rośnie tam:
Bukszpany w obwódce
2 brzozy doorenbos
1 brzoza golden beauty
24 żurawki Rio
6 cyprysików groszkowych aurea nana
3 tataraki trawiaste ogon
Szałwia a za nią 4 róże pomponelle
za różami na końcu 5 miskantów morning light.
Tylko coś róże i miskanty marniutkie bardzo Nie wiem o co im chodzi...
Hortensjada 21:35, 10 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mnie ciekawi dlaczego moje Anabelki nie mają ani jednego pąka. Wielkie krzaki i zero kwitnienia, jestem strasznie zawiedziony.

Na pewno się pokażą, każdy z nas ma trochę inne uwarunkowania klimatyczne, u mnie też jest jeden krzak, który dopiero zaczyna pączkować. Przyczyn jest na pewno kilka. Po pierwsze, wynika to z obserwacji mojego ogródka i nie dotyczy tylko Anabelek, bardzo ważne jest nasłonecznienie- wyraźnie te sama odmiana w miejscu słonecznym jest aktualnie i wyższa i z większymi pąkami. Na pewno ważne jest sąsiedztwo ( pewnie przez podkradanie)- wyraźnie wolniej się u mnie rozwijają np w pobliżu brzozy. Trzeba też bardzo uważać na nawożenie- Anabelki mają daleko sięgający system korzeniowy ( nowe odrosty potrafią się pojawić daleko od rosliny matecznej)i dlatego należy zwracać uwagę czym zasilamy sąsiednie rośliny ( zwłaszcza chodzi o azot). Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny

I trochę Anabelki 2 różne stanowiska

A przy okazji potwierdzenie dla wszystkich miłośników dereni- że nadal kwitnie
Lawendowy zawrót głowy 10:59, 10 cze 2015

Do góry
Kasia W76 Kasienko ciasniutko to i przytulnie

Iwka dzieki bardzo orliki faktycznie w zwirku ale rabata jeszcze nie zasypana w calosci. Musze sie do Ani usmiecjnac bo nie wiedziałam, ze ma takie jak lubie , zreszta czego ona nie ma

Rench rozgosc sie kochana przynajmniej Ty posiedxisz

Marzenko ja ciagle to analizuje i mysle , ze Faktycznie przyczyna sa upaly. Takie slowa otuchy sporo znacza zawsze łatwiej przetrzymac ten trudny czas. Rano je spryskałam , podlałam i tez wierze , ze wydobrzeja Teoje brzozy faktycznie juz spory czas temu posadzone a jednak jeszcze delikatne.

Malgosiu no tak upały zebraly zniwo u wielu z nas .....a te wiatry u mnie sa traszne .....tarmosza ciagle te rosliny i drzewa.

Agatko dzieki ()
W Kruklandii 09:16, 10 cze 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Kochana Juziu wróciłam- przeczytałam o rolnicach, zobaczyłam szmaragdy i stipę
Moja stipa posadzona do gruntu przed wybyciem trzyma się dzielnie chociaż nie urosła prawie wcale...mam nadzieję, że na razie idzie w korzeń Nowa rabata fajnie się zmieniła Brzozy nie lubią cięcia ale Jungi mus ciąć tylko wiadomo, że w odpowiednim czasie i tak jak Madżenka pisze cienkie gałązki.
ściskam

Ty wróciłaś to teraz ja wybywam

Stipę zasypałam korą i podlewam często....może odżyje

Lawendowy zawrót głowy 08:52, 10 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jola moje brzozy sadzone w marcu niemal teraz padły w skwar a wydawałoby sie, ze juz powinny sie ciut ukorzenić... Więdły w te upały mimo podelwania wieczornego

podobnie zbrązowiały moje kuliste tuje przesadzane w kwietniu
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:34, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajnie wyglądają te trawki w donicy!

Kasia, Twoich brzóz nic nie podżera? - u mnie plaga zielonych gąsieniczek, zjadają liście w całości, masakra.

tez mam brzozy na czubkach jak koronka..ale mam tam nie sięgnę a gasieniczke znalazłam jedną...
Moja "przyziemna" :) pasja 22:57, 09 cze 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

Czekamy zatem ,
ja też chyba jutro będę sadzić swoje brzozy

Pewnie już posadzone, a ja jeszcze nic nie widziałam...
Lawendowy zawrót głowy 22:38, 09 cze 2015

Do góry
Jola moje brzozy sadzone w marcu niemal teraz padły w skwar a wydawałoby sie, ze juz powinny sie ciut ukorzenić... Więdły w te upały mimo podelwania wieczornego
Tu ma być ogród :) 22:31, 09 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Czy Twoje Brzózki to jakiś gatunek no i w mojej niewiedzy zapytam co to za choinki przy płocie?

To są najpopularniejsze na portalu brzozy Doorenbos.

A co do choinek, to chodzi Ci pewnie o świerki serbskie, bo z drugiej strony są szmaragdy.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:20, 09 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Gabi lej nie żałuj, skoro uważasz ze antraknozą...

Moje brzozy teraz więdły od upałów mimo sadzenia ich w marcu w stanie bezlistnym
. A nie podlewałaś ich przypadkiem w południe.... Moze sie ciut podgotowała?

Ps. Moich róz nie odebrałam bo stwierdziłam , ze za duzo... Moze Mi Madzia coś przywiezie 3 zamiast 9, ja sie do Bk wstydzę pojechać.....

Marzenko, jak ja bym chciała, żebyś miała rację…
Owszem, podlewałam w upały, może za dużo?
Dziwi mnie tylko, że jedynie młode listki chorują i się sypią.
Pojawiło się to nagle i szybko postępuje.

Nie wstydź się, pani Beata nigdy nie pamięta co, kto zamawiał
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 18:41, 09 cze 2015

Do góry
Gabi lej nie żałuj, skoro uważasz ze antraknozą...

Moje brzozy teraz więdły od upałów mimo sadzenia ich w marcu w stanie bezlistnym
. A nie podlewałaś ich przypadkiem w południe.... Moze sie ciut podgotowała?

Ps. Moich róz nie odebrałam bo stwierdziłam , ze za duzo... Moze Mi Madzia coś przywiezie 3 zamiast 9, ja sie do Bk wstydzę pojechać.....
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 12:22, 09 cze 2015

Do góry
wow ale brzozy urosły, fajna róża długo kwitnie?
Pogubiłam się po drodze... 11:21, 09 cze 2015

Do góry
witam
brzozy ładnie wyglądają wzdłuż alejki. Ciekawie się u ciebie w ogrodzie robi, róże w tym murku ślicznie wyglądają a jeszcze jak zakwitną będzie ładnie
Pogubiłam się po drodze... 10:30, 09 cze 2015

Do góry
Witam Cię u mnie Kasiu, Katarzyno Nie uwierzysz, ja mam tak na drugie i babcia z mamą tak na mnie wołają. A brzozy to youngii.

Zamówiłam sobie szałwie bo tak patrzyłam u Ciebie że fajnie to wygląda i u mnie na fioletowej rabatce tez by się przydało, bo akurat teraz nic nie kwitnie, nieśmiało tylko wygląda hortensja ogrodowa. Babcia mi co roku szczepi od siebie, a mi i tak zdychają, chyba przemarzają.

W Kruklandii 08:01, 09 cze 2015

Do góry
Kochana Juziu wróciłam- przeczytałam o rolnicach, zobaczyłam szmaragdy i stipę
Moja stipa posadzona do gruntu przed wybyciem trzyma się dzielnie chociaż nie urosła prawie wcale...mam nadzieję, że na razie idzie w korzeń Nowa rabata fajnie się zmieniła Brzozy nie lubią cięcia ale Jungi mus ciąć tylko wiadomo, że w odpowiednim czasie i tak jak Madżenka pisze cienkie gałązki.
ściskam
Eksperymentarium 23:37, 08 cze 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
Karabelciu, ja też mam ziemię wsiową.
Suchą bardzo.
Dają radę u mnie: sosny, jałowce, berberysy, wierzby (hakuro), brzozy (w mokrzejszym miejscu), jabłonka.
O dziwo rośnie u mnie jedna magnolia.

Też nie wiem co sadzić, bo jesteśmy tam góra dwa razy w miesiącu…

Planuję zasadzić jarząbki szwedzkie (polecała mi Pszczółka), jedno duże drzewo (nie wiem jakie, ale szybko rosnące, co by cienia dało).

Zasadzę jeszcze derenie i choinę kanadyjską.

Buziak!

u nas to kawałek prawdziwego lasu - 40 metrowe brzozy, sosny, akacje i nawet jeden dąb suuuucho... rok temu posadziłam hosty i dały radę więc dosadzę, hortensje stoją na razie w miejscu ... teraz próbuje derenie, tez myślę o jarzębinie (to jarząb szwedzki? bo muszę wybrac odmianę), chcę na jesień dosadzić z 5 mniejszych brzóz - chyba doorenbosy

dzięki za info buziak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies