Nie kupuj hiacyntów wodnych bo mszyce na to siadają i się panoszą (wchodzą na inne rośliny) miałam i wyrzuciłam. Tak jak napisałam oczko maleńkie bardzo ładne nie zagracać roślinami (rybki nie będą miały miejsca) - tylko irys, sitowie no i tatarak. Możesz wyciągnąć na zime dać do wiadra i wiosną znowu włożyc.
Przypomnij sobie 2010 i 2011 r. powodzie lało każdy dzień.
Widzę, że masz wypielone rabatki. Podziwiam bez obwódek mnie by wścieklizna wzięła. Musi to pięknie wyglądać jak z trawy widać rabaty z roślinami już zaaklimatyzowanymi i pięknie kwitnącymi.
Też ostatnio kupowałam tawuły arendsa, jeszcze dokupię bo nie było innych kolorów tylko biały i czerwony są jeszcze różowe.
Jeżeli chodzi o pluskwicę mam ją od zeszłego roku ale białą. 4 szt i wszystkie 4 kwitły zobaczymy czy w tym roku będą one trochę później zaczynają więc trzeba czekać. Przywieźli mi obornik może je podsypię obornikiem.
Gosiu byłaś na wycieczce jest fotka napisz kto jest kto. Dobrze wiedzieć w razie czego. Nigdzie nie jeżdżę może bym i jeździła ale eM nie do zwiedzania ogrodów, mówi ze mojego ma już dosyć.
Wpadnę znowu zobaczyć. Zawsze wszystkim odpisuję jak do mnie zaglądają bo ja to nie na dażam aby wszystkich obskoczyć. Zaglądam ale się nie wpisuje bo widzisz jak się wpisuję.
Nie doczytałam piszesz 200 m.
Mój trawnik ma ok. 1000 m i wszystko od południa. Konieczne jest nawadnianie, ale wiem, że to drogi interes w Niemczech.
Samo zrobienie nawadniania to nie wielki wyczyn teraz wszystko jest w marketach sama zrobisz. Instrukcje są do wszystkiego kupujesz rurkę plastikową, nawadniacze łączysz i do kranu i to wszystko i leci.
Studni nie masz bo to drogi interes. Chociaż tego nikt nie obliczył czy jak ręcznie podlewasz czy więcej nie wychodzi.
W każdym razie nie będziesz miała ładnego trawnika jak nie będziesz podlewać chwasty będą rosły.
Nie pozwalałam dzieciom na wkładanie kijków do wody, ale jak tylko wzięłam aparat do ręki to one od razu psociły. Po zrobieniu zdjęć kijki zabrałam i schowałam.
Na razie nie dolewam wody do pełna, a wręcz wieczorem wylewam część. Rano sprawdzam, czy mi ryby nie pływają po trawniku. Ciągle pada, jak sięgam pamięcią to ostatni raz tak padało u mnie w 2006r.
Wszystkie rady dla mnie cenne, już dopisałam dotleniacz i pokarm do listy zakupowej. Roślin jeszcze nie mam bo wszędzie mokro, mój brat też ma duże akwarium i 2 fajne stawy z pomostem przez całą szerokość. Ma też wymurowane oczko wodne przy stawie i z tego oczka przelewa się woda do stawu ( jakieś pompy tam są)
Kamila widzę i jak piszesz placki.
Jakbyś mogła pokazać więcej tego trawnika nie tylko placki.
Opryskalaś to dobrze od czegoś trzeba zacząć, mam nadzieję, że co najmniej przez jeden dzień po oprysku nie padał deszcz. Teraz musisz odczekać co najmniej 3 tygodnie po oprysku aby wszystkie chwasty zostały unicestwione.
Następnie trzeba wszystko motyka lub grabiami wygrabic.
Dobrze by było aby ziemię po wygrabieniu kopaczka wzruszyć spulchnic. Kupić ziemi do wysiewu trawnika. Rozsypać 3 cm warstwę i dobrze by było dać trochę nawodu do traw rozsypać po wierzchu i zmieszać z ziemią (mozesz rozsypać nawóz prze rozsypaniem ziemi). Na rozsypaną ziemię (wyrównać aby nie było zagłębień)rozsiać nasiona trawy lekko przegrabić i później przyklepać odwrotną stroną grabi tak aby nasiona były wklepane w ziemię.
Podlać tzw. prysznicem aby nasiona nie spłynęły (trochę jeżeli jest mokro - więcej jezeli sucho). Podlewać 2 razy dziennie ziemia musi być wilgotna. Podlewanie zależy od pogody w deszczu wiadomo nie podlewasz w czasie słońca trzeba podlewać 2 razy.
Nasiona nie wschodzą wszystkie jednakowo. Po 2 tygodniach powinien się pokazać meszek trawnika. Trawa wschodzi nieraz i 3 tygodnie bo mieszanka i każda inaczej wschodzi.
Trzeba podlewać aby nie dopuścić do tego, że skiełkowana trawa zaschnie.
Jeżeli chodzi o trawę to ja mam nasiona trawy "gazonowej" firmy nie powiem jakaś niemiecka była.
Jak będzie miała ok. 8-10 cm skosić i kosić prawie co tydzień i podlewać trawa będzie się zagęszczać i będzie trawniczek coraz ładniejszy.
Ja daję nawóz bo to nie mój pierwszy trawnik który siałam. Inni nawozu nie dają jednak uważam, jak korzeń trawy dostanie minerałów to i ładnie rośnie.
Robiłam teraz nie dawno trawnik przy Ośrodku dla Niepełnosprawnych. Pieniędzy nie mieli więc wszystko robimy własnym zakresie. Pięknie wschodzi i rośnie po niedzieli trzeba będzie kosić też gazon. Po pierwszym koszeniu pokażę.
Trochę za gęsto posiałam, ale to nie szkodzi. Jedynie mogłam więcej nasionami posiać bo jest tam do obsiania prawie 300 m a zabrakło nasion.
Nie mogę dosiać deszcze padają i boję się, że mi wszystko spłynie i czekam.
Kamila ile masz tego trawnika, pokazałaś tylko placki, a może cały tak zrobić nie bawić się w renowację placków.
Jak zrobisz tak jak napisałam wyżej będzie dobrze rósł.
Oj Dorotka mam jeszcze kilka miejsc które muszę dokonczyc. Część jest do zrobienia aby nigdy już nie wracać do tego miejsca z przeróbkami.
Konkretnie chodzi o żwirowisko przy obwódce z bruku. Trzeba żwir odsunąć na ok 50 cm od kostki wybrać ziemię i dosypać żwiru na co najmniej 10-15 cm aby trawa nie wyrastała w zwir. To jeden dzień roboty.
Robię wszystko w do skoku. Jak wiesz mam też inne obowiązki najważniejsze.
Nie odpoczywam na działce, leżąc na lozeczku, siedząc w fotelu....
Odpoczywam przy pracy. Dużo czasu strawie jak przyjeżdżam i obowiązkowy spacer robię czasu ucieka i wtedy galop się zaczyna
Mam przestrzeń i rośliny mają luz sprawia to wrazenie, że mało roślin u mnie rosnie, ale te ok 80 róż gdzieś rośnie.
To osobiste fotki z osobistego ogrodu na printeresta prawie nie zaglądam.
Mam taki zapie,...... Ze nie starcza czasu. Ledwo się wyrabiam.
eM twierdzi że w domu nie ma dużo pracy. Chodziłam po domu z telefonem mam opcje kroków zrobiłam w samym domu 4500 kroków. A gdzie wyjścia poza dom.
U nas była potężna ulewa przez 15 minut lało nie do opisania ściana prosto padającego deszczu. Teraz słonko świeci.
Basiu pewnie już po wycieczce. Kujawy też piękny region Polski.
Ciechocinek, Toruń, Bydgoszcz Inowrocław byłam, ale jeszcze raz bym chętnie pojechała.
Chciałabym w tym roku pojechać na kilka dni na Roztocze podobno nie zapomniane wrażenia. Czy mi się uda?
Widzisz jednak te wielkie markety mają ładne odmiany zamawiający nie kupuje byle czego a dostawcą nie może sobie pozwolić na sprzedanie byle czego więc się starają. Towar cebulkowy to miliony.
Nie ma lepszej przyjemnosci niz spedzanie czasu na wolnym wybiegu czyli na polaci swojego ogrodu. W milczeniu wsluchujac sie w glos natury wlasnie ptakow.
W sobote przeszlam sie przy tujach tam dopiero rajwach ptaki skrzeczaly pelno gniazd w tujach zostalam potraktowana jak intruz zaczely latac nad moja glowa. Jak tu podcinac.
Zajaca mialam przez kilka lat na dzialce cos mu od zeszlego roku nie pasuje.
A moze rzeczywiscie za gleboko posadzilas bo irysy swoje korze maja prawie na wierzchu moje przynajmnjej tak maja. Widac ze niebieski irys bedzie kwitl bo mam takie same tylko kepy o srednicy 60 cm.
Po przekwitnieciu je rozsadze. Ladnie wygladaja tylko szkoda, ze tak krotko kwitna.
To, że w Doniczce kwitl to nie dziwi. Wszystko sztucznie pedzone aby sprzedac.
Teraz narod napala sie na hortensjami ogrodowymi fiolety, roze, czerwienie cala gama kolorow. Tydzien czasu i po hortce. Codziennie kilka samolotow do Polski z Holandii przylatuje z roslinami. Tam hodowane na roznych substratach pedzone sztucznie aby sprzedac, jeden sezon i do widzenia.
Syn pracuje na Okeciu to wie co sie dzieje. Tirami tez przywoza do hurtowni.
Trawy mokrej nie koszę kosiarką, dzisiaj jak wróciłam do domu znowu padało i tak w kółko ... Trawa nie jest duża tylko słaba bo rośnie w cieniu i dlatego pod ciężarem wody się położyła w kilku miejscach.
Masz ladny trawnik. U mnie 2 maja taki nie byl u nas dopiero od zeszlej srody pada z przerwami bylo bardzo sucho.
Na 2 focie po lewej stronie masz. Piekne zielone kepki co to jest czy to nie przytacznik. Stipka tez ladna czy to przezimowana?
A ty wiesz, ze nie znosilam kiedys funkii w zeszlym roku mi cos odbilo i kupuje gdzie sie da. Funkia jest dekoracyjna
Aniu tez tak mialam po posadzeniu dopiero zakwitly w 3 sezonie jest za mala karpa za malo rozetek. W przyszlym roku beda kwitly nawiez je aby sie rozrastaly. Podlewaj bo to roslina raczej bagienna lubi wode.