Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:12, 19 lis 2018

Do góry
Vivo, to proso, dobrze rozpoznane. Kropelki wody na nim, jak biżuteria
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:10, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, przy -5 nie zmroziło Ci roślin w donicach?

Zdążyłaś wszystkie przewieźć? Czy były to tylko jednoroczne sezonowe okazy?

Piszesz, że wykopałaś rabatę jednoroczną. Zastanawiam się wykopałaś czy przekopałaś? Były tam gatunki wieloletnie i co z nimi?

Słyszałaś może o uprawianiu (zimowaniu też) malus toringo w dużej donicy na dworze? Nie wiem co zrobić z nią.

Kanny wyciepałam wcześniej z donic. Kordyliny niektóre przymroziło, ale chyba będzie dobrze. Pozostałe czyli trawy i turzyce oraz berberysy - ok. Fotinie w garażu już są. Tęgosze w garażu. Jednoroczne - zmroziło, ale to nie kłopot.
Jakieś straty przy tej ilości będą, reszta donic - przewożone do namiotu. Jabłoń zakop z donicą do gruntu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:02, 19 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oj, brakowało mi tego ogrodu. Jak zawsze konsekwentny, piękny, spokojny. Jak martwe natury mistrzów holenderskich - lubię.
Pszczelarnia 16:01, 19 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak nadaje się, ale możesz wielopniowe wybrać, są takowe w sprzedaży.

Inna możliwość to brzozy posadzone "na gęsto" jak w Old Vicarage. Rozważam też odmianę 'Silver Ghost'.

Chodzi mi o efekt właśnie takiego polnego skupiska jakby samosiejek ale z gatunków ozdobnych korą i niższych.

Mam plan posadzić jeszcze w tym roku.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:23, 19 lis 2018

Do góry
Rosa napisał(a)
To, że przerzucanie przyspiesza kompostowanie, ale to nie jest konieczne to oczywista oczywistość...
A na zakończenie dyskusji przypomniał mi się wykład prof. Katedry Mniemanologii Stosowanej Jana Tadeusza Stanisławskiego "O Wyższości Świąt Wielkiej Nocy Nad Świętami Bożego Narodzenia" .
Pozdrawiam.
Ewo jak widać nie dla wszystkich jest to oczywista oczywistość. I nie do wszystkich dociera, że można i tak i tak- nie ma jednej jedynie słusznej metody.

Gardenarium napisał(a)
Torfu i sztucznych nawozów w większości i nie posiadają nic, co cenne dla ogrodu w rozumieniu słowa "ekologia" niestety
Taaa... ten wszędobylski torf. Czysta ekonomia kontra degradacja torfowisk ...

anka_ napisał(a)
Ale sposób obrony przez ciebie (w niektórych sprawach) 'jedynie słusznej racji' jest dla mnie osobiście nie do przyjęcia.
I swoim postem kolejny raz mnie w tym utwierdzasz. Na 'trudne' pytania, albo unikasz odpowiedzi (ot choćby dołowanie traw w kompoście) lub w arogancki sposób atakujesz rozmówcę. To ty pisałeś, iż nie interesują cię 'czyjeś' wypociny na forach a jedynie prace naukowe. Odwracasz 'kota ogonem' odchodząc od meritum sprawy. Negujesz pracę tysięcy naukowców, ale co ważniejsze negujesz doświadczenia ludzi tu na forum (przerzucanie kompostu). Jednocześnie w autorytatywny sposób starasz się narzucać jedynie słuszną rację.
Odnosząc się do cytatu z amerykańskiego artykułu( nie na rękę ci te artykuły to szukasz sensacji?). Po pierwsze to, że ktoś pisze że się coś przekompostuje nie znaczy że poleca 'walić' pewne rzeczy do domowych kompostowników . Większość badań naukowych odnosi się do działań na dużą skalę. I powiem tak- uważam, że wszystkie z wymienionych rzeczy przekompostują się na gorąco. Czy to znaczy, że wrzucam skórzane buty do kompostu? Nie.
Ale na ten cytat najlepiej odpowie wypowiedź Ewy
Rosa napisał(a)
... Czy w lesie ktoś coś przerzuca aby ściółka się robiła ...Natura sama robi co potrzeba...
Czy ktoś w lesie sprząta produkty linienia zwierząt, martwe zwierzęta ? Nie. I jakoś nie zalegają pryzmami.

Na zakończenie- nie przerzucam kompostu (z braku czasu i siły). Nie kupuję gotowego kompostu z miejskich oczyszczalni, bo na szczęście posiadam 'producentów' nawozów organicznych. Ale jednocześnie uważam, że jeżeli ktoś nie ma dojścia do obornika, możliwości robienia kompostu czy 'zabawy' w zielone nawozy, to lepszym wyjściem jest zakup wspomnianego wyżej kompostu niż nie robienie z glebą nic.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:57, 19 lis 2018

Do góry
Danusiu, dla takiego zjawiska w ogrodzie warto było popędzić
Szadź miałaś bardzo dużą, rzadko się zdarza, a jeszcze ze słońcem to już prawdziwy rarytas.
Ja też poganiałam w sobotę z aparatem ale takiej dużej szadzi u mnie było.
A dzisiaj mam już zimę, prawdziwą, ze śniegiem

Napisz proszę jaka to trawa, która tak sztywno stoi? Nie rozpoznaję a mam niedosyt takich traw.

Gardenarium napisał(a)

Pszczelarnia 10:49, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy z brzozy betula utilis 'Doorenbos' mogę uzyskać bukiet brzóz - jak posadzę 3 w jednym dołku?

Nadaje się ta odmiana - nie jest zbyt nachalna z błyszczącymi liśćmi? Kto może doradzić?

Tak nadaje się, ale możesz wielopniowe wybrać, są takowe w sprzedaży.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:46, 19 lis 2018

Do góry
Jest relacja z bukszpanowego
Jakiż on całkiem inny...od Anglii, coraz bardziej się oddalam od bukszpanowego, bo pochłania nas nowe wyzwanie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=1673
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 19 lis 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:42, 19 lis 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:41, 19 lis 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:40, 19 lis 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:40, 19 lis 2018

Do góry
Ostatnie zdjęcia z bukszpanowego (obiecane)
Przed grabieniem liści

Jardins Amoena 10:12, 19 lis 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Może warto byłoby w takim oknie włożyć szybę? Wtedy zwierzęta by nie wchodziły.

Proponowałabym nie szybę, a raczej może artystyczną kratę wykonaną przez kowala? Tutaj jest ważny oddech, otwarcie na ogród Szyba chyba by to zamknęła jednak.
Jardins Amoena 10:12, 19 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też szykuję się na ekspansję Belgii, nawet kiedyś mi przysyłali ogrody otwarte, ale zaprzestałam prenumeraty, szkoda, czas odświeżyć ..

Dzięki za pokazywanie nowych ogrodów wartych odwiedzenia
Okno widokowe, kamienna misa do wody, mega wysoka rabata pod koniec realcji. Wszystko świetne.

Bardzo się cieszę, że ogród Ci się spodobał Belgia warta jest zwiedzenia. Taka mała, a tak różnorodna.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:05, 19 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Danuś wiem, że bananowce mają cudne liście, ale przemyśl jeszcze. Miałam w domu przez jeden sezon, te liście są niezwykle wrażliwe na potargania, a jak się uszkodzi to brzydki się robi bo brązowieje. U nas aura jest jaka jest. w tropikach nadrabiają bardzo szybkim wzrostem nowych liści. W naszych warunkach to tempo już nie do końca takie. Gdybyś w pawilonie szklarniowym w donicy dała, na pewno byłby o wiele ładniejszy niż narażony na wiatry i deszcz czy grad. No i wilgotność powietrza łatwiej by było utrzymać. Ale spróbować zawsze można tylko może od razu w ilość na pierwszy raz się z nim nie rozpędzaj Ja w mieszkaniu zdzierżyłam go przez jeden rok

Będą kanny, ale jednego przetestuję, wiem że są poszarpane. Grzesio ma bananowca i dlatego chciałam go w gruncie testować, w domu jest malutki. O. Może paulownia omszona?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:04, 19 lis 2018

Do góry
Malgoska napisał(a)
Witam,
Ja do ogrodu - dżungli polecam jeszcze taro (inaczej ucho słonia lub colocasia) o wielkich liściach. Lubi półcień. Moja dżungla rośnie w donicach, a tylko latem wędruje do ogrodu. Jednak tę roślinę można przechowywać zimą w chłodnym miejscu w postaci kłącza.
Pozdrawiam forumowiczów po raz pierwszy, bo jestem tu "nowa".
Małgosia

Mam Colocasię w domu Będę czatować na takie rośliny na giełdzie kwiatowej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:40, 19 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Królewicz niech będzie, super że uratowany. Ja też z dołu wyciągałam ropuszkę

Może to Jego królewna
Dziś miałby pewnie ciężko w tej amforze bo u nas troszkę sypnęło, choć ciut jakby cieplej niż wczoraj. ale wczoraj mrozik nie popuścił.
Nie wszystko jeszcze otulone, gunnera dopiero wstępnie, kuningamia wcale. Nie wiem jak to zrobimy w tym roku bo się z dachem mija już.
Jardins Amoena 09:09, 19 lis 2018

Do góry
Ja też szykuję się na ekspansję Belgii, nawet kiedyś mi przysyłali ogrody otwarte, ale zaprzestałam prenumeraty, szkoda, czas odświeżyć ..

Dzięki za pokazywanie nowych ogrodów wartych odwiedzenia
Okno widokowe, kamienna misa do wody, mega wysoka rabata pod koniec realcji. Wszystko świetne.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:03, 19 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Ewo a te wszystkie woreczkowane, piękne podłoża w marketach to na bazie czego są?

Torfu i sztucznych nawozów w większości i nie posiadają nic, co cenne dla ogrodu w rozumieniu słowa "ekologia" niestety
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies