Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W samym słońcu 07:17, 16 maj 2021

Do góry
Co to za kwiat??
Zacisze Alicji 07:09, 16 maj 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Nad stawem.

Staw nadzwyczajny, szczególnie z kotami, ale też to zdjęcie, pełne uroku i tajemniczości. Poskromienie natury. Alicjo, cudowne miejsce stworzyłaś.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 07:09, 16 maj 2021

Do góry

Mam podobnie u siebie, tzn. zastanawiam się, co posadzić na tym białym tle między oknami. Co tam u Ciebie w tym miejscu rośnie? Z daleka wyglądają jak miskanty, trzcinniki?
Przerwa na kawę... 07:01, 16 maj 2021

Do góry
Wczoraj pracowity dzień miałam. Udało się odświeżyć olejem meble tarasowe drewniane, pomalować huśtawkę, zrobić w kamyczkach w narożniku mini łezkę na hakone, domalować donice, obić folią od środka. I na końcu już przy lampce zrobić do końca ziołownik. eM zlitował się i umył żółtą kostkę pod malowanie. Będzie finalnie brązowa tylko przez 3 dni nie może mi padać.

Na roboczo jeszcze ziołownik. Będzie jeszcze jedna drewniana obudowa na paskudztwo plastikowe z sałatą stojące obok. Finalnie skrzynka z sałatą trafi na balkon.

Łezka w narożniku

I donice na tarasie, bez sprzątania, wersja robocza

Zostało obsadzanie donic, sprzątanie i malowanie schodka całego na brązowo. Na ten rok starczy. Zobaczymy jak z ilością słońca będzie na tarasie. Mam zakupione na wszelki wypadek deski na zrobienie podobnego przepierzenia jak mam z drugiej strony przy fotelu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 06:50, 16 maj 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Chodzę po Twoim ogrodzie i podziwiam, szczególnie młode liski klonów. Co to za klon z ciemnymi liśćmi po lewej stronie. Kojarzą mi się z żurawkami.... posadzonymi pionowo
Ogród do odnowy 06:25, 16 maj 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pięknie spionizowałaś tę obielę. Znakomicie się prezentuje. Magnolia też ma świetny pokrój.
Kuklik i niezapominajki! Że też na to nie wpadłam. Uroczy duet.
Pięknie Ci rosną epidemia.

Jednak wolę kukliki z kocimiętką - na żywo niezapominajki zbyt kontrastowe. Niezapominajki nie dają o sobie zapomnieć w takiej obfitości - niemal jak powidok

Za to z Cunningham White bardzo dobrze się komponuje

Magnolię będę ciąć jeszcze mocniej, dobrze jej to zrobiło
Glina i zielsko 06:16, 16 maj 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Magda - Sarenko,
Moje platany są 2 . Na tej rabacie po prawej stronie. Posadzone na przemian z klonami. Są chyba nieszczepione. Dawalam po 100 za sztuke a byly ok 250 cm wysokie.
Kupione w odstepstwie roku jeden od drugiego.
Ten którego mam 3 rok po roku mieszkania u mnie przyrósł ok 60 -80 cm.
Tego co mam 2 lata myślę że ok 40 cm.

Teraz je przyciełam mocno dość bo chce żeby już mniej wiecej równo szły. Maja być duże bo ich zadaniem jest dać mi cień na ogrodzie.

Tam gdzie kupowałam były szczpeione też na okolo 2m, ale mało listków miały więc jakoś tak zostawiłam.... Wybraliśmy taki, który był najbardziej zielony.
A zdjęcia masz jakieś jak to wyglądało u Ciebie?
Pędraki - jaki prepaat 05:19, 16 maj 2021

Do góry
A tutaj kilka fotek. Czy te dziury robią larwy pędraki, czy chrząszcz, a może coś innego?? Trawka podlewana na wieczór, brak dziur. Poniżej zdjęcia z następnego dnia z rana, na około 15m2 około 20 otworów

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 00:06, 16 maj 2021

Do góry
Rabata na szambie - Red baron ładnie wystartował

I pokażę jak duży bukszpan odbudowuje się po ataku ćmy (był całkiem łysy w środku):

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 23:58, 15 maj 2021

Do góry
Rabatki i świeżo skoszony trawnik na froncie:

Wiśnie - liczyłam na bardziej spektakularne kwitnienie ale może odchorowują jesienne sadzenie i mroźną zimę. Ta najszybciej zaczęła rozwijać liście:

Ogród z zegarem 23:40, 15 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Parę pstryczków z dzisiaj ("stare" nasadzenia )

wokół oczek przed domem :

Uwielbiam takie tajemnicze miejsca.
Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 23:29, 15 maj 2021

Do góry
effka napisał(a)

Super! Nawet dzisiaj z mężem rozmawialiśmy czy by nie zacząć czegoś szukać w promieniu 150 km od Wrocławia ale ceny są z kosmosu...

Bryła budynku i elewacja świetne!

Front będzie mniej więcej taki.
Okna górne z antresoli.
Drzwi będą nieco w prawo.

Generalnie wszystko na obecnym budynku, tylko wciągamy taras i podnosimy dach po jednym skosie.
Ogród pod pliszką 23:24, 15 maj 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Schoda część dalsza

Jesteś Mistrzu, robota na cacy, a ogród to będzie perełka
Jakbyś nie powiedział to myślałabym, że kibelek to ul ha ha ha
Zacisze Alicji 23:22, 15 maj 2021

Do góry
Zacisze Alicji 23:12, 15 maj 2021

Do góry
Ania -Spełnione marzenie 23:08, 15 maj 2021

Do góry

A ten to co na darmowy obiad przyślimaczył?
Za plany parkowe trzymam kciuki. Sama długo czekałam aż. brzozy urosną ale już fajne są i nawet przytulić się można.
Fajnie słychać jak soki krążą .
Zacisze Alicji 23:07, 15 maj 2021

Do góry
Nad stawem.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:00, 15 maj 2021

Do góry
Od paru dni robiliśmy porządek na trawiastej rabacie pod oknem, mocno się przerzedziło. Trochę skorzystałam z porad na forum, część pozmieniałam, bo nie chciałam pozbywać się dużej ilości traw (te co wykopałam poszły na nową rabatę). Pośrodku posadziłam hortensję Phantom (różową), ona rośnie duża 2m x 2m. Mam nadzieję, że ładnie urozmaici rabatę, na razie to tylko patyki. Do tego chcę dosadzić jakieś kwiaty. Myślałam, by z jednej strony posadzić jeżówki, a z drugiej Anemone September Charm, które poradziła mi A_gawa. Ogólnie już jestem zadowolona, zrobiło się jakoś luźniej. Chcę jeszcze na brzegach pouzupełniać imperatę red baron, bo dość słabo rośnie i mam dziury gdzieniegdzie. Ewentualnie żurawki.

Odgraciło mi się też ognisko, miałam tam składowisko połamanych palet. Szpeci jeszcze beczka, która ma kiedyż przekształcić się w wędzarnię.

No i usunęłam największego rododendrona. Serce mnie bolało. Niestety od zeszłego roku wyglądał coraz gorzej i szpecił całą rabatę. Na moje oko była to fytoftyroza, mam tylko nadzieję, że dwa rododendrony obok, nie zachorują tak jak on, chodź już mają plamy na liściach i trochę się boję. Wolałam nie ryzykować już więcej, nie czekać i działać. Całą ziemię i rododendrony spyrskam środkiem na fytoftyrozę i posadzę tam czerwoną lub różową hortensję. Jeszcze się zastawiam jaką (mam czerwony i fioletowy rododendron obok oraz czerwone azalie). Jutro wkleję zdjęcie, jak to teraz wygląda.

EDIT:
Jeszcze tulipanki takich chyba nie wklejałam

Zacisze Alicji 22:59, 15 maj 2021

Do góry
Zacisze Alicji 22:56, 15 maj 2021

Do góry
Przed domem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies