Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 11:37, 07 wrz 2021

W ogóle to muszę się też podszkolić jak postępować przed zimą i wiosną
Zostawiam nieziemski zapach róży Claire Marshall

Wiaan 14:02, 07 wrz 2021

Wczoraj przycinałam kilka bukszpanów, mam nadzieję, że nie jest za późno
Anda 14:11, 07 wrz 2021

Wiaan napisał(a)

Tak po prostu odłamujesz? Jak widzę, że więdnie to obcinam kwiaty nad liściem właściwym, tym co ma 5 listków. Jeśli na jednym pędzie mam jeszcze inny kwiat i drugi, już przekwitnięty, to wtedy przekwitnięty kwiat usuwam też odłamując samą główkę. Kiedy wszystkie przekwitną, tnę cały kwiatostan nad liściem właściwym.
Może coś robię nie tak, jak coś to mówcie

Judith napisał(a)
Robię tak jak Ty z tą różnicą, że przycinam pędy dopiero wtedy, gdy juz wszystkie kwiaty na danym krzaczku przekwitną, a nie tylko na danym pędzie. Nie wiem czy to właściwy sposób. Może Anda podpowie?

Oba sposoby są dobre Najważniejsze, żeby je ciąć. Przy sposobie Wiaan można wystopniować kwitnienie. Przy sposobie Judith kwitnienie będzie bardziej w kupie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 15:41, 07 wrz 2021

Anda napisał(a)

Oba sposoby są dobre Najważniejsze, żeby je ciąć. Przy sposobie Wiaan można wystopniować kwitnienie. Przy sposobie Judith kwitnienie będzie bardziej w kupie

O! Super, dziękuję .
Wiaan 11:16, 08 wrz 2021

Anda napisał(a)

Dziękuję
Wiaan 11:40, 08 wrz 2021

Zanim mieliśmy pomysł na ogród, na szczęście wypuściliśmy prąd wokół działki mój mężuś zawsze marzył o oświetlonym ogrodzie, choć myślał tylko o minimalnej ilości roślin a tu roślin trochę więcej się zrobiło

Przyszedł czas planowania jak to ładnie i nienachalnie rozmieścić i tak sobie wymyśliliśmy: będą trzy kostki te, które już pokazywałam "rozrzucone" w trawniku w miejscach, gdzie dotąd jest bardzo ciemno, będą się jednocześnie świeciły z delikatnymi oczkami na rabacie przy tarasie, podświetlającymi rośliny. Kolejny obieg to podświetlenie drzew od dołu w sposób delikatny- reflektorami, tak aby niekoniecznie świeciło się wszystko na raz.

Czy macie jakieś spostrzeżenia na co należałoby zwrócić uwagę przy takim planowaniu, czy możecie polecić jakieś właśnie reflektory, czy też inne doświetlacze.
Kostki będą same w sobie ozdobne, a pozostałe mają podświetlać rośliny i nie będą tak naprawdę widoczne. Może warto jeszcze gdzieś wrzucić światło od góry na jakieś ładne rośliny? Na raz wszystkiego nie kupimy, ale muszę zrobić plan
Wiaan 09:25, 09 wrz 2021

Liczyłam na trochę większe cisy, trochę to potrwa zanim będą kostki

Wiaan 09:30, 09 wrz 2021

Drugie kwitnienie poszło zdecydowanie w biel Aspirin Rose cała w kwiatach, a taka była niepozorna

Rojodziejowa 11:55, 09 wrz 2021

Wiaan napisał(a)
Drugie kwitnienie poszło zdecydowanie w biel Aspirin Rose cała w kwiatach, a taka była niepozorna

Ostatnio młodego(4) wzięłam do szkółki. Biegał między roślinkami i właśnie zastrzymał się przy Aspirin i woła "o pac jakie ładne" miał rację

Martka 11:27, 11 wrz 2021

Aneta, Aspirine widziałam w tym cudnym CO na urlopie i wpadłam w ostre zachwyty nad jej delikatnym kolorem. U Ciebie potwierdza się jej piękno całkowicie!
Odpowiadam u Ciebie na pytanie o cisy i od razu zaznaczę, że nie mam doświadczenia z kostkami moje dopiero rosną. Mam dwie wielkości kostek, ale w każdym przypadku cisy sadziłam co 30 cm. Wydaje mi się, że bliżej - to będzie zbyt męczące dla cisów, mało miejsca, będą słabo rosły i konkurowały. Dalej - to z kolei bardzo długo trzeba będzie czekać na efekt.
Dlatego mam kostki 3x3 cisy i 2x2 cisy w rozstawie co 30 cm każdy cis. Czy Twoja odmiana będzie miała podobne wymagania? Nie znam, nie potrafię powiedzieć. Hicksii mam już kilka lat i wiem, jak przyrastają. Piękne zakupy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies