Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:38, 22 lut 2016

Do góry
Dziewczyny jeszcze trochę i wrócę. Tęskno mi za Wami i do ogrodu.
Buziaki dla wszystkich!
Ogród z pergolą 21:29, 22 lut 2016

Do góry
Tak na szybko pozwolę sobie napisac kilka słów.
Czytam Was dziewczyny ale nie mam siły pisać...
Aniu z Łodzi do Wrocławia a nawet do mnie do Milicza nie masz aż tak daleko, jeśli tylko dysponujesz czasem i większym samochodem-nawet kombi, to mam świetny namiar na szkółkę bukszpanową. Pod Wrocławiem wielkie kule są po 12-15 zł albo jeszcze inny namiar w mojej okolicy buksy po 9-15 zł( ja z tych robiłam wypełnienie moich kostek bukszpanowych)-Renia też je ma to możesz zasięgnąć info o wielkości kulek i wtedy nie trzeba wydawać 300-400 zł. na jedną kostkę.

Plan Iwonki bardzo mi się podoba.
Iwonko czapki z głów.
Pozdrawiam dziewczyny

Ogród z pergolą 20:40, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona przede wszystkim to strasznie Ci dziękuje!!!!
jeszcze jak czytam ze ty na głodniaka to wszystko, jejuś daj adres pizze Ci zamówię!
patrzę na projekt już parę dobrych minut, próbuję zrozumieć i sobie wyobrazić
mam parę pytań.
1. róże pnące te co mam louis odier lub new dawn?dadzą radę gdy słońce będzie tylko trochę do południa i późnym popołudniem?
2. ten front na przeciwko, ktory mi polinka wymysliła jest nadal aktualny?będzie pasować? te skarpety z bukszpanu sa nawiązaniem chyba tak?
3. mogę zrobić pełne skarpety?

1. New Dawn mam w półcieniu, lepiej sobie radzi, niż w słońcu ( mój drugi krzak)
tutaj masz wybór róż, które znoszą półcień, musisz tylko sprawdzić, które są pnące. ND też jest na tej liście
http://rozaria.pl/roze-do-cienia
O Louise ci nie powiem, bo sama teraz ją zamówiłam i dopiero będę testować. mogłabyś spróbować posadzić jeden krzew LO i dwie ND. Powinny dać radę. masz zamówione, nie będziesz miała dodatkowych kosztów.

2. Sugerowałam się skarpetami kostkowymi z drugiej strony i powstałymi kwadratami. Nawet sobie to rozrysowałam. Potem ci pokażę, ale co do drugiej strony mam kilka pytań. To później
3. Mam taką wątpliwość:
Proponowane kostki są jak u Madżenki 2mx2m.
Przypuśćmy, że kostka ma 2m x 1m. Potrzebujesz spore kostki, by zapełnić teren. Na 1 metr Danusia zaleca sadzenie 5-7 sztuk bukszpanu, jeśli jest duży.
https://pl.pinterest.com/pin/482940760021590454/
1 metr kwadratowy kostki = 48 sztuk bukszpanu (w środku zamiast jednego jest pionek drzewa), kostka 1mx2m = 98-1 sztuka = 97 sztuk. Pomnożone przez 4 zł za bukszpan (po tyle kupowałam) = 388 zł. Gdybyś chciała zrobić pełną kostkę 2mx2m = 780 zł. Sporo
Schodzimy więc na ziemię, proponuję zrobić pustą kostkę, bukszpany z czasem się rozrastają. Mój żywopłot z bukszpanu ma kilkanaście lat, i szerokość 0,5 metra.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1009442/original.JPG
też się takiego doczekasz. Jeśli chcesz pełne kostki, proponuję, abyś robiła sobie sadzonki z bukszpanu. Potem ci napiszę, jak ... i wtykała w środek kostek. trochę to potrwa, ale byłaby to tańsza wersja
Ogród z pergolą 20:10, 22 lut 2016

Do góry
Iwona przede wszystkim to strasznie Ci dziękuje!!!!
jeszcze jak czytam ze ty na głodniaka to wszystko, jejuś daj adres pizze Ci zamówię!
patrzę na projekt już parę dobrych minut, próbuję zrozumieć i sobie wyobrazić
mam parę pytań.
1. róże pnące te co mam louis odier lub new dawn?dadzą radę gdy słońce będzie tylko trochę do południa i późnym popołudniem?
2. ten front na przeciwko, ktory mi polinka wymysliła jest nadal aktualny?będzie pasować? te skarpety z bukszpanu sa nawiązaniem chyba tak?
3. mogę zrobić pełne skarpety?
4. kompletnie nie znam się na wrzosowiskach, podpowiedziałabys mi konkretne odmiany?czy poprostu leciec kolorem?wszędzie jedna odmiana?wrzosy czy wrzośce?
a poza tym to strasznie mnie zainspirowałaś, tez coś namaluję
a i nie przejdzie pomysł z serbami tam z tylu, eM tam tnie drewno i musi tam mieć to miejsce, dlatego chciałam mu tam bluszcza wrzucic bo miejsca nie zajmuje.
oglądam dalej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:45, 20 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Taki.i takim chyba Polinka czysci.http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/porzadki-i-chemia/odkurzacze/odkurzacze/odkurzacz-uniwersalny-karcher-mv-3.html

Wklejam sobie link bo mi się coś nie otwiera http://www.slet24.pl/odkurzacze-na-sucho-mokro/6096-odkurzacz-uniwersalny-karcher-mv3.html

Bardzo fajny jest ten odkurzacz ... wielofunkcyjny ... i nawet niedrogi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:08, 20 lut 2016

Do góry
Taki.i takim chyba Polinka czysci.http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/porzadki-i-chemia/odkurzacze/odkurzacze/odkurzacz-uniwersalny-karcher-mv-3.html
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:43, 20 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Takim odmurzaczem jakim odkurza Polinka ja sprzatam w domu

No kochana masz sprzęt do zadań specjalnych
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:38, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie była mowa o odkurzaczu przemysłowym do czyszczenia tuj. Polinka też stosuje odkurzacz.
Ładnie to tak podczytywać i słowa nie zostawić, hi, hi ?
Ja też tak robię, inaczej bym na nic innego nie miała czasu

edit:
Jak tuje są suche (nie pada), to ze środka wysysasz odkurzaczem wszystko suche. Robi się szybciej niż rękami
Sebek nie musi, bo mu halny pomaga
A ja odkurzacza nie mam, to czyszczę rękami e-Ma. Aniaaa i Polinka czyszczą odkurzaczem, Ewa bacowa ma zamiar spróbować.

Tuja musi być sucha, żeby nie zapchała odkurzacza. Zatem pogoda bezdeszczowa

Ot i całe streszczenie

Wszyscy tutaj tak robią, że czytają nie wypowiadając się ... bo nie sztuką jest gadać o ogrodzie ale przede wszystkim działać w nim ... a mamy jeszcze rodzinę, znajomych i pracę. Widzisz Ty też masz dobrze ze swoim eMem Mój wybiera bardziej ambitne zajęcia ... Tujek nie chce czyścić
Muszę się zaraz zorientować w dostępności i cenie wypożyczenia takiego odkurzacza
Dziękuję Ci Iwonko za info
Ogród z pergolą 10:04, 20 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Iwonka Bogdzia pisze o pergoli na wprost okien salonu na tyłach domu nie o przedogrodku.
ale ten pomysł mi już wybiła z głowy, żadnej pergoli nie będzie.
a to jest mój lewy przedogrodek patrzac od domu, danicy moge przesadzić, jako zywopłot serby, maleńkie ledwo widać

tutaj Polinka zaproponowała mi zrobienie tak
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476454/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476452/
z moją małą modyfikacją na graby formowane w prostopadłościany

Aniu, ja wiem. Doczytałam, że to nie to samo miejsce. Czytam po kolei. Jestem na 22 stronie. W nocy więcej nie dałam rady.
Pomysł Polinki fajny. Też mam zapisaną tą inspirację. Trochę kosztowny. Dasz radę?

Aniu, powiem tak: na razie jestem w małym szoku, jak podzielić te wielkie rabaty. Nie podoba mi się rozmieszczenie serbów. Wszystko ginie na tak wielkiej powierzchni. Zanim urośnie, przez 10 lat będzie cię to denerwować. Zatem czytam i myślę. Pewne inspiracje mi się nasuwają. Ale ogród trzeba potraktować jako całość. Inaczej każda rabata będzie z innej bajki. Potrzebny mi jest plan rabat. Coś jus znalazłam. Zapisałam. Podoba mi się rabata hortensjowa jako tło z okna. To ci się udało. Brakuje paru detalów, może dobrnę do nich. Wszystko sobie zapisuję.
Miłego dnia
Ogród z pergolą 09:50, 20 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bogdzia tu dobrze radziła i nasunęła mi się myśl, że potrzebuję zdjęcie tego przedogródka ze wszystkich stron, z jakich go widzisz. Z boku już wiem, a jak wygląda to z okna domu? Jest tam chyba okno? Jaki masz teraz tam widok na przedogródek? Co cię razi na ten moment? To tyle zadań domowych na weekend. Idę spać . Dobranoc

Iwonka Bogdzia pisze o pergoli na wprost okien salonu na tyłach domu nie o przedogrodku.
ale ten pomysł mi już wybiła z głowy, żadnej pergoli nie będzie.
a to jest mój lewy przedogrodek patrzac od domu, danicy moge przesadzić, jako zywopłot serby, maleńkie ledwo widać

tutaj Polinka zaproponowała mi zrobienie tak
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476454/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708476452/
z moją małą modyfikacją na graby formowane w prostopadłościany
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:53, 20 lut 2016

Do góry
Takim odmurzaczem jakim odkurza Polinka ja sprzatam w domu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:53, 20 lut 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No właśnie dokładnie nie pamiętam, ale odpowiedź masz chyba w poście pod tym, u Iwonki

U mnie była mowa o odkurzaczu przemysłowym do czyszczenia tuj. Polinka też stosuje odkurzacz.
Ładnie to tak podczytywać i słowa nie zostawić, hi, hi ?
Ja też tak robię, inaczej bym na nic innego nie miała czasu

edit:
Jak tuje są suche (nie pada), to ze środka wysysasz odkurzaczem wszystko suche. Robi się szybciej niż rękami
Sebek nie musi, bo mu halny pomaga
A ja odkurzacza nie mam, to czyszczę rękami e-Ma. Aniaaa i Polinka czyszczą odkurzaczem, Ewa bacowa ma zamiar spróbować.

Tuja musi być sucha, żeby nie zapchała odkurzacza. Zatem pogoda bezdeszczowa

Ot i całe streszczenie
Ogródek Iwony 19:51, 19 lut 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Mam odkurzacz przemysłowy, chyba spróbuję, Grzegorz chyba ze śmiechu pęknie , albo tak zrobi .

Ha, ha
Ewa, to dobry pomysł
Polinka zawsze odkurzaczem czyści. Ania pisze, że też. Ja nie mam, więc czyszczę Zbyszka rękami
Ogródek Iwony 19:48, 19 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A o czyszczeniu tuj dowiedziałam się dopiero na Ogrodowisku. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że się powinno czyścić Polinka też czyści odkurzaczem

Ja nie czyszczę swoich - halny idący z gór na moich tujach się zatrzymuje, więc czyszczenie mam zapewnione co roku
Ogródek Iwony 19:31, 19 lut 2016

Do góry
A o czyszczeniu tuj dowiedziałam się dopiero na Ogrodowisku. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że się powinno czyścić Polinka też czyści odkurzaczem
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:18, 19 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Tylko długo schnie. Skrzynie suszą się od soboty i dalej mokre.

ta fakt
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:16, 19 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Plan piatkowy zrealizowany

-Skrzynie na pierwszy raz pomalowane
-Płotek domalowany
-kostka granitowa ułożona
-kolejnych 10 smaragdów wyczyszczonych
-hortenje przycięte
- rynna założona czyli jedna ze skrzyń może iść pod ścianę i ścieżka będzie na środku.

Nadrabiam zaległości. Czytam i nie mogę wyjść z podziwu. Polinko, pracuś jesteś. I ci zazdroszczę. Moje deski na skrzynki warzywne jeszcze w tartaku.
Na jaki kolor malujesz skrzynki?
Biało różowy ogród za płotem. 11:45, 19 lut 2016

Do góry
Nawet nie sądziłam, że markizy tyle kosztują
Łukasz mam nadzieję, że siostra docenia Twoją wielką pomoc?
Mój ogród w cieniu drzew 11:40, 19 lut 2016

Do góry
Wczoraj była dyskusja u Lukiego nt. skarpy.
Padły propozycje Irgii Major, carex Ice Dance i wyższej rozplenicy.
Nie wiem czy chcesz mieć ograniczoną liczbę gatunków czy miszmasz jak mówi Juzia?
Dużo inspiracji na obsadzenie skarpy jest w zimozielonym Danusi.
Biało różowy ogród za płotem. 11:09, 19 lut 2016

Do góry
Luki a może markiza zamiast pergoli?
Jak dobrze pamiętam Gabisia i Noemi mają u siebie, i świetnie to wygląda.
Tylko pytanie czy siostra zaakceptuje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies