Elu ja berberysów bym nie oddała tak je lubię
Hibiskusy/ketmie bardzo mi przypadły do gustu chociaż zdaję sobie sprawę że jedna ostra zima może je załatwić. Lubię je bo szybko rosną i długo kwitną.
Berberysy też mi się podobają mam kilka odmian co 2 lata je przycinam i w tym roku przycinam radykalnie 3 dni mi to zajęło. Zostaly jeszcze 3 krzaki orenz. Wiosna wyglądają jakby płonęły, tych się nie pozbędę tylko przesadze bo zasłaniają szmarGdy które żółkną.
Miałam kiedyś hibiskusa i to dużego gdzieś 5 lat temu była zima dosyć droga i zmarzł bardzo mi się podobają.
Zamiast berberysów posadzek budleje przynajmniej motyli będzie dużo.
Widziałam u mnie na działce wiewiórkę wystraszyła mnie przed chwilą, aż do domu przyleciałam. W pierwszym momencie myślałam, że to tchórz, łasica ale wióra uciekła do sąsiadów na drzewo i skakała po drzewach. Cieszę się.
Aurelia też mam wiewiórkę. Jak się wystraszyłam przed chwilą zbieram pozostałości po wczorajszym cięciu a tu nagle przyleciała wiewiórka. Uciekła do sąsiadów. Więc się cieszę tobie pozytywnie zazdrościłam i mam.
Wszyscy doradzaja przy tej rabacie, ale gdzie sa wymiary tej rabaty.
Nie kupuj rozy bonici ja po 3 latach ja wywalam z rabaty potrafi miec pedy na 2 metry. Same kwiaty rozyczki sa ladne, ale te ledy mnie dobijaja nie dosyc ze z kolcami to jeszcze dlugie. Jest mnostwo i nych roz niskich i ladnych.
Odnosnie magnolii sie nie wypowiadam bo wlasnie wymiary rabaty.
Polecam za to budleje sa piekne poszukaj w internecie jak lubisz kolor, wysokosc i kwitna do mrozow i zwabiaja mnostwo motyli jak kwitna. Nie zrazaj sie tym, ze wiosna trzeba scinac pedy i jest łyso. Mozesz posadzic kwiaty cebulowe, krokusy, tulipany pozniej orliki kwitna.
Zurawki kolorow w brod tez poszukaj w necie jest wazny kolor, wysokosc czy lubia slonce czy cien.
Musisz dobrac takie rosliny aby nie byly klopotliwe. Traw tez jest sporo poszukaj ktore by ci odpowiadaly i daj cynk na watku wypowiemy sie co o nich sadzimy.
Tutaj na ogrodowisku jest najwieksza doswiadczalnia.
Rozsady ekstra
Wlasnie takie okazy najladniensze krokusy. A ja zawsze mam szczescie trafić na te mniejsze. Na tej lące sa caly dzien w sloncu jak swieci.
Działałam dzisiaj chyba wytnę wszystkie berberysy drugi dzień je przycinam. Kolce mają i mam ręce skaleczne. Dużo zrobiłam i jestem wykończona jutro dalszy ciąg jeszcze trochę cięcia sprzątnięcie i później odkurzanie żwiru.
W sobotę oprysk promanalem i cięcie kurników, przycięcie kul i choin kanadyjskich.
Praca non stop.
Od wtorku chwilowe załamanie pogody - śnieg.
Stoje na srodku trawnika i nie wiem od czego zaczac. Najlepiej chyba od ciecia jeszcze krzakow bo tez trzeba palic.
Slonca nie ma, ale cos tam sie klaruje dosyc cieplo 14 na plusie.
Naprawde z tymi cebulkami? Nie daleko gdzie mieszkam ok 0,5 km jest park i tam duzo wiosennych kwiatow. Nasadzenia sa tak zrobione, ze jedne koncza kwitnienie drugie zaczynaja. Po krokusach sa zonkile i hiacenty nastepnie lany tulipanow.
Wertykulacja pewnie bedzie robiona w przyszlym tygodniu przy suchej slonecznej pogodzie. Em ma cos do skonczenia w pracy i nie ma czasu i dopiero przyszly tydzien bedzie luzniejszy.
U mnie krokusów mało drugi rok pod rząd idę kupować i spóźniam nic już nie ma. W tym roku nasadzenia dużo wszędzie gdzie się da. Bardzo lubię krokusy rosnące w trawie ale nie da rady u mnie eM robi wertykulację wiosną.
Na szczęście mam blisko park a tam nasadzenia duże
Kasiu -26 stopni to nie jest tak słaba. To zalezy gdzie posadzisz najgorsze dla roślin są mroźne wiatry.
Zauważyłam, że niektóre moje azalie mają małe lub w ogóle nie mają poczkow dziwna sprawa. W zeszłym roku bardzo ładnie kwitły może to jeszcze za wcześnie.
Kalmia patrzyłam, ale gdzie ja ją dostanę trzeba szukać ona też ma wygórowane wymagania.
Szkółka Rozaria Końskowola. Pierwszy raz od nich zamawiałam i pierwszy raz się spotkałam z taką olewką przy pakowaniu. Jedna z sadzonek fajna ale druga nieszczególna. Zastanawiam się po co robią sprzedaż wysyłkową jak nie umieją wysyłać. A to przecież żadna filozofia jest.
A gdzie kupowałas róże, że takie latające ja w zeszłym roku kupując to samo miałam Hodunow chyba na Rozaria czy Rosaria
Wszystko wysypane nic nie zabezpieczone w dodatku tragiczne sadzonki. lepiej jakby wysłali z odkrytym korzeniem.
Niektóre szkółki odstawiają takie dziadostwo trzeba informowac.
Ja to foty zrobiłam i im wysłałam na forum też pokazałam.
Muszelka u mnie bukietowa i ogrodowa ma juz spore liscie. Roza jedna ma paki kwiatowe. Trzeba pamietac, ze w 2017 r teztak bo ckeplo o na poczatku koniec kwietnia snieg spadl i byl spory mroz rosliny pomarzly.
Tak, Elu, rok temu o tej porze był mroźno i śnieżnie. I taka pogoda utrzymywała się do końca marca. A od poniedziałku wielkanocnego, czyli 2 kwietnia rozpoczęło się lato! Świąteczny obiad jedliśmy na tarasie (a jeszcze dzień wcześniej paliliśmy w kominku).
Lecę do Ciebie zobaczyć zimowe fotki
Z tą imprezą na tysiace ludzi to nie przesadzasz? O Boże taki najazd? A poczęstunek też dajecie.
A może zrobimy jakaś wycieczkę z Polski autokarem będzie 50 więcej
Albo i więcej autokarów