Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:28, 12 maj 2019

Do góry

Ptasi gaj 22:22, 12 maj 2019

Do góry
Dzisiaj po południu chmury burzowe przeszly, ale tylko przeszły deszczu jak na lekarstwo trzeba było podlewać znowu na wszelki wypadek jakby nie padało.

Kupił jakiegoś irysa i taki wyrósł czekam na pełny rozkwit

Maja piękny kolor bo to niezapominajka błotna

Ptasi gaj 22:13, 12 maj 2019

Do góry
Jestem bardzo zapracowana zaglądam na watki, ale się nie wpisuje. Lubię dużo pisać wiec aby się nie zapędzić z pisaniem milczę. Nadrobie wszystko jak tylko złapie oddech.
Dzisiaj siedziałam prawie pół dnia w oczku czyściłam brzegi z opadłych lisci, przycinalam suche odrosty, lilie wodne mają dużo pąków, ale musi być ciepło.
Później odkurzalam oczko a na samym końcu eM się wkurzył włożył pompę do brudnej wody i brudy z dna wypompował nalał wody ze studni nalał jakiegos środka eko i po zabawie.
Włączył kaskadę i wszystko gra. Ryb mam ogromną znowu nasraja i znowu czyszczenie.

Zostało mi jeszcze pielenie żwirowych rabat bo tam jeszcze wyrastają samosiejki i szkoda abym wypielila.
Coś nie widzę wysianej werbena tyle jej miałam w zeszłym roku.
Jeszcze poczekam może jeszcze wzejdzie.

Kasiu u mnie z każdej strony może przymrozki. Dziwnie mróz łapał npmiakam już posadzone budleje pięknie wyrastały i też zmarzły. Winogrona zmarzły od metra wzwyz. U mnie orzech laskowy wszystkie liście czarne.

Taki mamy klimat

Ptasi gaj 23:15, 11 maj 2019

Do góry
Aurelia jest nie dobrze. Nie dosyć, że sucho to i jeszcze Zimna Zośkę zapowiadają.

Różnica duża wg poprzedniej wiosny 2 mają po prawej dzisiaj

Też 2 maja 2018

Poniżej dzisiaj

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:33, 11 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Miluś jak będziesz miała trochę czasu spójrz na mój wątek i zobacz jakie tanaryszki rosną u nas.

Zerknę Elu jak pisałam, u nas wiekowe tamaryszki i pospolite. Moje tez ogromne, większa część u sąsiadów, ale też je lubią
Ptasi gaj 00:07, 11 maj 2019

Do góry

Tamaryszek który tak lubię.

W tym roku wsadziłam sobie ten krzew. Patrzę na zdjęcia i myślę - dożyje takiego efektu? A kto to wie Może się uda
Buk pospolity - Fagus sylvatica 22:02, 10 maj 2019

Do góry
danielw napisał(a)
Zależy mi na prostej sylwetce, ale poszerzonej na dole, coś o pokroju choinki np tak:

https://pl.pinterest.com/pin/760686193290663146/

lub tak:

https://pl.pinterest.com/pin/857935797741676937/

Może zrobię cięcie jak niżej aby był dołem szerszy?

Po prostu wszystko do wybija do góry ciąć z wyjątkiem przewodnika?

A moim zdaniem nie powinieneś wycinać żadnej gałązki tylko przycinać końcówki gałazek aby Buczek się zagęściły od dołu. Jeszcze zdążysz wyciąć to co trzeba. Na pewnym etapie Buczek sam sobie przewodnik utworzy.

Mam buki i je przycinam. W zeszłym roku bardzo urosły.

Poniżej najmłodszy ma piękne liście trochę rzadki ale od zeszłego roku przycinam mu gałązki. Moim marzeniem jest aby takiego wyhodować jak po prawej stronie wysokości 2 piętra.

Ten ok 5 m

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:03, 10 maj 2019

Do góry
Miluś jak będziesz miała trochę czasu spójrz na mój wątek i zobacz jakie tanaryszki rosną u nas.
Ptasi gaj 21:00, 10 maj 2019

Do góry
Do południa ciężkie chmury tarzały się po niebie deszczu jak na lekarstwo takie tam kropie. Po południu przejaśnienie i trzeba było ruszyć w teren.

Tamaryszek który tak lubię. Zapachy mieszają się, że nozdrza wariują. Byłam na starych swoich śmieciach pamiętam jak krzaki były sadzone teraz porosły ogromne kilka razy cięte.
Bzy przepiękne różnokolorowe.

Ptasi gaj 20:45, 10 maj 2019

Do góry
Kasiu mam 3 odmiany i wszystkie już zaczęły puszczać młode liście tzw latorośle zakończone już kwiatami. Na pedach bardzo dużo latorośli pech, że przyszedł mróz i pewnie nowych już nie wypuszcza.
Góry zmarzły Na dole krzaka coś ocalało.

Ptasi gaj 16:28, 10 maj 2019

Do góry
Przed przymrozkiem
Klon faierview flame

Późne kwitnienie ale ładne. Posadziłam w donicy i na 10 szt w kazdeja donicy tylko po 2 szt kwitną w każdej

Ptasi gaj 16:15, 10 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Mnie też przykro Elu, wiem ile się starasz, a tu bum, juz w swojej 22-letniej karierze takich sytuacji miałam sporo, chyba sie powoli uodparniam, ale zawsze jest żal. Niby klimat się ocieplił, ale najgorsze u nas, jak przymrozki przyjdą w okresie rozkwitu, nie cierpię tego.
Rośliny zrzucą liście i miejmy nadzieję, że odbiją, o ile do korzenia nie pociągnęło, mnie tak padły 15-letnie magnolie, wtedy tylko Susan w połowie uratowałam, ale odrosła, pomogło jej cięcie. Buź

Miluś nie ma wątpliwość, że odrosną, ale jaki wysiłek dla nich aby się odrodzić.
Najgorsze winogrona bo sporo kwiatów zmrożonych.

Kiedyś odnośnie magnolii widziałam taki widok prawie wszystkie młode padły w Powsinie.
Ptasi gaj 16:11, 10 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
U mnie poszedł przymrozek wąskim pasem po skosie od zachodniego do wschodniego narożnika ogrodu. Większość zablokował dom. Ale dostało się jednej glicynii i nowo posadzonej azalii. Zdziwiło mnie, że jedna z kęp miskanta curowego ma przymrożone liście i to nie od samej ziemi, ale dopiero na wysokości 30 cm.
Winorośle, orzecha włoskiego na szczęście oslonił dom.

Kasiu już wszystkiego nie fociłam u mnie wszystkie trawy złapał mróz. Wszędzie tam gdzie były młode przyrosty zostały zmrożone. Wczoraj rozmawiałam z miejscowymi to rano drapali lód z szyb. Było ok -4 u mnie na wydmuchowie pewnie wiecej. Klony, dęby, nawet brzozy winoroślą na płocie wszystko zmarzniete., Na oczku - eM mówił hydraulik miał przyjechać i był o godz 9.00 była cienka warstwą lodu.

Nie mogę mieć wszystkich roślin. 2 lata temu w ten sposób zmarzł mi duży migdałek.
Na szczęście piękne orliki od Sylwii których mam sporo nie zostały zmrożone. Róże też się dobrze trzymają pięknie rosną.

Na skalniaku ani jedna roślina nie padła, kamień nagrzany oddaje ciepło. Rośliny w żwirze też dobrze przetrwały za wyjątkiem traw rozplenic delikatne młode przyrosty.

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:49, 10 maj 2019

Do góry

U nas w moim rejonie tamaryszki i laurowiśnie, to jako pospolite rośliny. A derenie wcale nie takie wrażliwe, tylko trzeba poczekać, jak dojrzeją
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:47, 10 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Masz olbrzymiego tamaryszka dużo zapachu wszedzie. Nie mam szczęścia i do tamaryszka. U nas na osiedlach też takie olbrzymy rosną kilkakrotnie podcinania i znowu wyrastają.
Widzę, że górski Montana wszędzie się pnie. Nie mogę sobie pozwolić na takie rarytasy jak deren kausa chociaż bardzo bym chciała.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:28, 10 maj 2019

Do góry
Miluś nie dosyć że u nas bardzo sucho to wczoraj mi bardzo dużo roślin pomarzlo. Trzeba mieć wyjatkowe szczęście.

Współczuję Elu
U mnie też na łukach zmroziło powojniki, w przejściu między wyspami też powojniki załatwione, magnolie parasolowate na czubkach zmrożone, los ogrodnika trudny. Dziś będę w pracy, tam mam szybszy net, to sobie polatam u was
Nowoczesny ogród ze skarpami 22:38, 09 maj 2019

Do góry

Tutaj mowimy sobie po Imieniu

Trawy, żurawki, breberysy orencz to ładny zestaw dodała bym jeszcze hortensje bukietowe.
Kompozycja trawy i hortensjami bardzo ładna.

po imieniu jestem za, nie wiedziałam śledzę forum od zeszłego roku, wcześniej się nie wypowiadałam teraz dopiero postanowiłam założyć wątek.

Hortensje bukietowe będą z pewnością.. bardzo mi się podobają polar albo Limelighty

Pozdrawiam
Nowoczesny ogród ze skarpami 22:15, 09 maj 2019

Do góry
amatorodniczka napisał(a)

Pani Elżbieto u Madzi w wątku "ogród z wilkiem" bardzo ładnie, zadbany ogród widać dużo pracy włożone, piękne skarpy, jednak nie za bardzo w moim stylu.
Chciałabym bardziej uzyskać nowoczesny efekt, proste formy, sadzić w dużych grupach (nie pojedyncze sztuki) i ograniczyć ilość odmian.

Nie wiem właśnie dokładnie co ze sobą łączyć, dużo czytam i oglądam ale na razie brak weny...

Nastawiam się na trawy, żurawki, berberysy. Podobają mi się bardzo zestawienia roślin u Oli "Moja codzienność - ogród Oli" - dużo traw.

Pozdrawiam

Tutaj mowimy sobie po Imieniu

Trawy, żurawki, breberysy orencz to ładny zestaw dodała bym jeszcze hortensje bukietowe.
Kompozycja trawy i hortensjami bardzo ładna.
Ogrodowe kreacje 22:09, 09 maj 2019

Do góry
Aurelia czy u ciebie wczoraj był przymrozek?
U mnie dużo roślin pomarzlo, winogrona 3 szt.
Ptasi gaj 20:24, 09 maj 2019

Do góry
Od marca latam po działce przycinam, nawadnianie itd tu jedna nocka i po wszystkim
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies