Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały domek z ogródkiem 10:15, 28 maj 2021

Do góry
Marta_80 napisał(a)
Taras prawie skończony, trzeba tylko pomalować i dosiać trawę.
Martka, tak ten buk płaczący jest zdecydowanie za blisko tarasu i wymaga przesadzenia.
Wyszło tak:

Buk docelowo osiąga około 3 metrów średnicy. Możesz go trochę podnieść, bo wygląda jak jakiś garbusek Nie jest to skomplikowana operacja
Marta nie sadź drzew z trawie, zabierz się za to kompleksowo - czyli najpierw zaplanuj rabaty a dopiero później sadź rośliny.
Mały domek z ogródkiem 10:15, 28 maj 2021

Do góry
Marta_80 napisał(a)
Przedogródek :

Trawka wow i wszystko inne też. Klony śliczne korony mają.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:06, 28 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Za mną wspaniałe 3 dni, urodziny synka, bardzo udany dzień mamy, fajne spotkanie z ogrodniczkami. Mimo psot pogody, jakoś się udało te majowe dni wykorzystać.

To zdjęcie dedykuję pewnej ,,życzliwej osobie" i zapewniam że u mnie wszystko ok, w każdym aspekcie, głowa pracuje, problemów innych brak, może ona je ma.

święto mamy extra
moje dzieci i wnuki, synowa są wspaniałe
szkoda że maj nie rozpieszcza, zabrakło nam gier planszowych, które wszyscy uwielbiamy
jejku, coraz mniejsza jestem, jeszcze tylko wnusio mnie nie przegonił

i odpowiedź rodzinna na ,,życzliwy post"

bardzo fajna ekipa, widąć żę humory dopisują,
Ogród Małej Mi 2017 10:03, 28 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Zdolny wnuczek, piękna babcia! Ogród do podziwiania! Gratuluję.

Z Twoich ust po potrójny komplement

A To sławetna piwonia od Pani co wysłała list bez adresu do mnie z zapiskiem "Ogród Małej MI w Rzeszowie" I doszło

Piwonia rośnie cudownie, szczerze dana Jest już wielka, na foto nie widać ..

Ogród długi 10:02, 28 maj 2021

Do góry
Joann napisał(a)
Kupiłam ostatnimi czasy sześć dereni: trzy Elegantissima (z lewej) i trzy Ivory Halo (z prawej).

Elegantissima dorasta do 3 m wysokości i podobnej lub większej szerokości. Pędy wzniesione, dolne gałęzie pokładają się na ziemi.
Ivory Halo dorasta do 1,5 m wzwyż i wszerz. Początkowo rośnie kuliście, później jest płaskokulisty.

Planuję wsadzić Ivory Halo przy tujach na końcu działki, Elegantissima przy ścianie garażu w cieniu. Tego pokładania się trochę obawiam, ale zaryzykuję. Ten rok zaliczam do eksperymentalnych

fajnie, mam szczepione ale krzaki też bedę.
Złamany wierzchołek / formowanie wierzchołka - Sosna czarna "Oregon Green" 09:59, 28 maj 2021

Do góry
Cześć, to moje pierwsze kroki na tym forum i nie wiem czy piszę w dobrym miejscu.

Ale mam pewien problem z sosną czarną "Oregon Green", którą wsadziłem w tamtym roku. Jednak przed wsadzeniem, gdy wyciągałem ją z samochodu, złamałem główny pęd wierzchołkowy. Jak się można było spodziewać sosna odbiła z bocznych i teraz można powiedzieć, że są dwa, które konkurują o to, który z nich zostanie tym głównym. I tu moje pytanie, czy powinienem coś z nimi robić czy zostawić tak jak jest i czekać? Dodam też, że w miejscu tego złamanego zaczął wyrastać kolejny pęd, jednak jest dużo niżej niż tamtoroczne (widoczne na zdjęciu). Zastanawiałem się czy może usunąć/odłamać zaznaczone "X" dwa wierzchołki wraz z bocznymi, żeby dać szansę temu środkowemu i przywrócić poprzednią oś drzewa, aby nie było sytuacji, że drzewo zamiast pokroju stożkowego, będzie miało pokrój "widlasty".

Wg mnie jest to piękna sosna, a bardzo chciałbym ją utrzymać w formie z jednym pędęm wierzchołkowym zamiast kilku tworzącego "bocianie gniazdo". Dlatego bardzo proszę o poradę kogoś, kto ma większe pojęcie na ten temat niż ja.

Ogród długi 09:59, 28 maj 2021

Do góry
Joann napisał(a)
nyna76, Agatorek à propos srok to moja rabatka przed donicą skończona, hakonki wsadzone. Bryła korzeniowa poruszona, woda i kora w dołku są. Ale spokojnie mokro nie miały, zrobiłam to w wersji light Sadzonki podzieliłam na dwie. Efektu w tym roku nie będzie, ale poczekam sobie.

A tu moje puzelki. Ponieważ koszt gabionów przerósł moje oczekiwania, a że Polak potrafi to też wiecie, wymyśliłam sobie ściankę z paneli ogrodzeniowych. Spojrzenie na zakres prac. Rabata ośmiometrowa z klonami zyska tło z korą kamienną.

Początki prac. A dziś jeszcze maluję balustradę, także końca nie widać.

Super robota, Twoje hakonki wyglądają duzo lepiej niż moje a ścianka gabionowa własnego wykonania będzie the best, pracuś z Ciebie. podziwiam
Ogród Małej Mi 2017 09:59, 28 maj 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Wnuczek bardzo zdolny, pochwała się należy!
Zdjęcie fantastyczne!!!

Przede wszystkim pracowity i ogrodowowo zakręcony

Ogród Małej Mi 2017 09:58, 28 maj 2021

Do góry
Agania napisał(a)
Piękny portret dostałaś babciu

Najlepsza rzecz jaką mam i jak mi się w życiu przytrafiła, to moje wnuki

Sosna czarna "Oregon Green" 09:49, 28 maj 2021

Do góry

Posiadam od tamtego roku też taką sosnę. Jednak przed wsadzeniem, gdy wyciągałem ją z samochodu, złamałem główny pęd wierzchołkowy. Jak się można było spodziewać sosna odbiła z bocznych i teraz można powiedzieć, że są dwa, które konkurują o to, który z nich zostanie tym głównym. I tu moje pytanie, czy powinienem coś z nimi robić czy zostawić tak jak jest i czekać? Dodam też, że w miejscu tego złamanego zaczął wyrastać kolejny pęd, jednak jest dużo niżej niż tamtoroczne (widoczne na zdjęciu). Zastanawiałem się czy może usunąć/odłamać zaznaczone "X" dwa wierzchołki wraz z bocznymi, żeby dać szansę temu środkowemu i przywrócić poprzednią oś drzewa, aby nie było sytuacji, że drzewo zamiast pokroju stożkowego, będzie miało pokrój "widlasty". Bardzo proszę o poradę kogoś, kto ma większe pojęcie na ten temat niż ja.

Zieleń, drewno i antracyt 09:35, 28 maj 2021

Do góry
Ogródki nieletnich coraz bardziej odzwierciedlają ich osobowość.

Trzeci jeszcze się nie zregenerował po zimie z powodu braku czasu

W to miejsce wyjątkowo często zaglądam, sprawdzam wodę, czy zaczyna żyć. W przyszłym tygodniu obsadzam wnętrze, nie wiem czy nie za wcześnie. Na koniec hiacyntowce, które się odnalazły pod magnolią, jesienią na pewno dosadzę ich więcej

Zieleń, drewno i antracyt 09:22, 28 maj 2021

Do góry
Edyto, jest ich nawet kilka, szkoda tylko, że coraz bardziej się kurczą i zapełniają ludźmi. Ja rozumiem, że każdy powinien mieć prawo do korzystania z dobrodziejstw natury, ale niech to będzie z jej poszanowaniem.

A w ogrodzie przez chwilę miałam tak

Ogród długi 09:21, 28 maj 2021

Do góry
Kupiłam ostatnimi czasy sześć dereni: trzy Elegantissima (z lewej) i trzy Ivory Halo (z prawej).

Elegantissima dorasta do 3 m wysokości i podobnej lub większej szerokości. Pędy wzniesione, dolne gałęzie pokładają się na ziemi.
Ivory Halo dorasta do 1,5 m wzwyż i wszerz. Początkowo rośnie kuliście, później jest płaskokulisty.

Planuję wsadzić Ivory Halo przy tujach na końcu działki, Elegantissima przy ścianie garażu w cieniu. Tego pokładania się trochę obawiam, ale zaryzykuję. Ten rok zaliczam do eksperymentalnych
Problemy z tujami 09:19, 28 maj 2021

Do góry
Dzień dobry wszystkim

Trochę już poczytałam o problemach z tujami i częściowo już wiem co dolega moim ale chciałam się jeszcze dopytać. Jak widać na zdjęciach mam kilka tuj opryskanych przez niewykastrowane KOTY (czarne igły) od niedawna polewam je regularnie wodą aby zmyć przynajmniej te świeże opryskanie ale:
- czy mogę te czarne gałązki powycinać?
- czy dobrym pomysłem będzie popsikanie ich pinvitu?
- czy uschnięta w 3/4 tuja to efekt opryskania jej przez koty? (nie zauważyłam na niej czarnych igieł ale może przeoczyłam) czy przyczyna może jest inna?
Jeżeli błędnie je zdiagnozuję proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Z góry dziękuję za pomoc
Nika

Ogród długi 09:05, 28 maj 2021

Do góry
nyna76, Agatorek à propos srok to moja rabatka przed donicą skończona, hakonki wsadzone. Bryła korzeniowa poruszona, woda i kora w dołku są. Ale spokojnie mokro nie miały, zrobiłam to w wersji light Sadzonki podzieliłam na dwie. Efektu w tym roku nie będzie, ale poczekam sobie.

A tu moje puzelki. Ponieważ koszt gabionów przerósł moje oczekiwania, a że Polak potrafi to też wiecie, wymyśliłam sobie ściankę z paneli ogrodzeniowych. Spojrzenie na zakres prac. Rabata ośmiometrowa z klonami zyska tło z korą kamienną.

Początki prac. A dziś jeszcze maluję balustradę, także końca nie widać.
Ogrodowe wariacje 08:56, 28 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
A może zamiast tujek danica tuje golden globe, albo kosodrzewiny. Kosodrzewiny zawsze mi się podobały zwłaszcza pumilio

Tuje golden globe są ładne, tylko zimą są takie brunatne, kosodrzewiny chodzą mi bardzo po głowie w połączeniu z rozplenicami. Wstawiałam ostatnio u dziewczyn zdjęcie, które kiedyś zrobiłam. Waham się pomiędzy opcją z klonami i kulkami, a właśnie pomiędzy innymi bezobsługowymi zimozielonymi. Podana mi się poniższe

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:47, 28 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)

no mam aktualne foto na avatar

Wesołe rodzinne zdjęcia
A piwonie drzewiaste bardzo ładne
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:44, 28 maj 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
na dobranoc
mam nadzieje, ze na zmiany w pogodzie

Czas zmienić fotkę w avatarze

Pięknie tam u Ciebie.
Sezon 2017 u Hanusi 08:41, 28 maj 2021

Do góry
Irenko, innej opcji nie ma w moim przypadku. Jak mówiła żaba, nie mogę być piękna, i młoda,. to chociaż będę optymistką. Jakieś walory trzeba mieć w zanadrzu.

Grażynko, nie śpiesz się, bo co nagle, to po diable. Poczekaj na lepsze światło.

Miłego weekendu.

Znowu na wsi 08:11, 28 maj 2021

Do góry
Joku napisał(a)
I się rozejrzeć na boki . Stertę kamieni też trzeba przenieść w inne miejsce

I przyłapać na gorącym uczynku złoczyńcę. Na swoje usprawiedliwienie ma że tam szukał kreta, więc mu daruję .

Koniec aktulizacji

Radosne aktualizacje. tez mam takie stery kamieni, nie wiem na co je wykorzystać, kompletny brak pomysłów.
Kicius pomaga
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies