Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 22:05, 26 sie 2021

Kostka po zmianie żarówki daje bardzo przyjemne światło , nie razi i nie rzuca się w oczy z daleka a jest eleganckim akcentem przy wejściu. Zgrała się z oświetleniem nad wejściem i w podbitce. Czyli zostaje z nami Dokupimy pozostałe później bo raczej oświetlenia ogrodu w tym roku nie zrobimy.

Martka 23:34, 26 sie 2021

Aneta, u Ciebie wewnętrzna "walka" kulek z kostkami  świecąca kostka w trawniku wygląda dobrze, można też rozważyć, czy nie czułaby się lepiej bliżej tarasu, a Wy z nią, bo przedogródek jest zazwyczaj dość samotnym miejscem wieczorami, jeśli taras jest z drugiej strony. Organizowanie towarzystwa kostkowego z cisów dla świecącej kostki to może być zbyt wiele, ja też bym raczej nie szła w tym kierunku.
Wiaan 10:23, 27 sie 2021

Martka napisał(a)
Aneta, u Ciebie wewnętrzna "walka" kulek z kostkami  świecąca kostka w trawniku wygląda dobrze, można też rozważyć, czy nie czułaby się lepiej bliżej tarasu, a Wy z nią, bo przedogródek jest zazwyczaj dość samotnym miejscem wieczorami, jeśli taras jest z drugiej strony. Organizowanie towarzystwa kostkowego z cisów dla świecącej kostki to może być zbyt wiele, ja też bym raczej nie szła w tym kierunku.

Marta te kostki to takie trochę odważne posunięcie mam tylko nadzieję, że nie jest obciachowe, my lubimy takie nowoczesne akcenty, a przecież to nie mur, którego kiedyś jak się znudzą nie można zmienić
Uwielbiam pobuszować po kolorowych, pięknych ogrodach, ale u siebie lubię taką prostotę pod linijkę i zdaję sobie sprawę, że takie formy są wymagające ale uwielbiam prace ogrodowe, wciągnęłam się na maxa, nawet mimo małych dołków

Co do miejsca przy tarasie to właśnie w części rekraacyjnej, która powstanie oraz z tarasu także będą widoczne.
Judith 10:32, 27 sie 2021

Wiaan, żeby było obciachowo potrzebny jest stosowny kontekst .
A zieleń trawnika przy czystej formie sześcianu to kontekst zdecydowanie nie obciachowy .
Wiaan 10:41, 27 sie 2021

Judith
Wiaan 10:55, 27 sie 2021

Mając nadzieję na pogodę we wrześniu zaplanowałam zrobić ostatnią rabatę w tym sezonie tylko dlatego teraz, że mam seslerie, hakonechloa do wysadzenia z doniczek i plany na jeżówki, które mam nadzieję kupić teraz. Proszę poradźcie co tutaj pasuje.
Miejsce jest słoneczne, w tle olbrzymie rozplenice, po prawej szpaler hortensji, ale wczesną wiosną pusto. To też nie jest problem bo wtedy się tam specjalnie nie przebywa. Po lewej zasugerowałam cisy jako tło, ponieważ usuwam tam różę pnącą nieudaną. Musi zostać tylko pusto na wjazd kosiarki i otwarcie swobodne drzwi do domku. Widziałabym coś zimozielonego, trawy niskie, właśnie to co posiadam oraz jeżówki Fountain Pink Eye, jakieś wyższe białe, limonkowe i może coś fioletowego typu szałwia, lawenda. Trzy kolory: zieleń, biel, fiolet. Choć uwielbiam róż to tytaj tylko akcent w jeżówce Pink Eye Może coś jeszcze niewielkiego na pniu jak trzmieliny? Zależy mi na ograniczeniu gatunków na rzecz ich ilości.

Martka 10:56, 27 sie 2021

Nie no, obciach to słowo zdecydowanie nie na miejscu!!! Aneta, działasz bardzo spójnie i konsekwentnie, proste formy uwielbiam, więc Twoje kostki także lokalizacja kostki moim zdaniem trafiona!
Jagodaa 17:15, 27 sie 2021

A może w ramach ciągłości dać tam też kr,ale hortensji pod cisy i trawy. Nie do końca wyobrażam sobie, jaka ta rabata będzie szeroka. To tak w ramach ograniczania gatunków .

To też oczywiście zależy od tego, co planujesz w dalszej części pod tujami.
Wiaan 23:26, 27 sie 2021

Jagoda przed cisami to niewiele da się posadzic bo tam aby otworzyć domek to jedynie ok 1,5m - To jest ta lewa strona. Po prawej stronie domku muszę poszerzyć bo nieustannie kosimy rozplenice więc przy okazji pomyślałam o przemyceniu takiej bylinowej rabaty ale w stosowanych kolorach. Pokochałam kwiaty od czasu różanki. Miałabym dwie kwitnące rabaty- różankę i tą bylinową właśnie nie licząc hortensji w szpalerze. Jeszcze mogę zamiast cisów posadzic takie same tuje aureospicata tak jak w całym ciągu do cięcia w przyszłości. Widok z przodu:
Wiaan 23:29, 27 sie 2021