Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 08:22, 02 maj 2019

Do góry
Mam 2 zagajniki brzozowe. Zagajnik który cala wode z ziemi wypija. 4 m od brzozy nie chce nic rosnąć bo pijawka zabiera wodę innym roślinom. Trzeba podlewać niestety.
Ukojenie 08:08, 02 maj 2019

Do góry
Zoja piękne te różowe tulipany jak się nazywają.
U mnie królowa Jadwiga też kwitnie jakaś wczesna odmiana jest ładna.

Już się doczytałam Angelica zanotowałam. A oczko tulipanowej i różności bardzo ładne.
Posadziłam 2 tygodnie temu zakupione dalie posadziłam do doniczki już wyrosły co dzień to wyższe nie chce ich wystawiać na dwór bo jeszcze Zimna Zośka mogą zmarznąc. Mogą wyrosnąć ponad miarę.

Bez deszczu i wieje co za pogoda sucho u mnie zaraz idę podlewać.

Pozdrawiam
Paradise czyli mój kawałek raju 07:08, 02 maj 2019

Do góry
zoja dzięki, już trochę podrosły Na razie bez strat jeśli chodzi o heliotropy. Widziałem w ogrodniczym już kwitnące, piękny zapach anyżu. Myślałem że będzie pachnieć wanilią Gorzej jest z groszkiem pachnącym i wilcem. Mam nadzieję że jednak im się poprawi Także pozdrawiam

ElzbietaFranka Dziękuję za informację, będę je prowadził na kulę

Kindzia Muszę je wszystkie przenieść z tamtego miejsca bo tam będzie ta "francuska rabata". To był trochę eksperyment bo nigdy nie sadziłem tulipanów, cebulki kupowane były pod wpływem chwili w marketach. Jednak strasznie to cieszy wiosną

Nowalijka Dzięki, rudy też pozdrawia

paniprzyroda Trochę tam zaplanowane jest, muszę zaglądnąć do wątku w Projektowanie ogrodów. Co do bylin to floksów, astrów mam już chyba za dużo. A na początku to strasznie małe kępki były. Pozdrawiam.

Tulipany:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:00, 02 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Ale szybka rodzina. Bardzo ladnie.

Dzięki, ale to jeszcze nie efekt końcowy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:34, 01 maj 2019

Do góry
Ale szybka rodzina. Bardzo ladnie.
Ptasi gaj 23:26, 01 maj 2019

Do góry
Trochę fotek

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:15, 01 maj 2019

Do góry
Ewa jeszcze robie przeglad twojego ogrodu i widze u ciebie biale tulipany i jakies ciemne napisz jak sie nazywaja te biale, czy jestes z nich zadowolona, czywyciagas, ich z ziemi.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:04, 01 maj 2019

Do góry
U nas o tej porze wszystkie skwery, przydrozne trawniki byly wykoszone a w tym ruku nie ma czego kosic. U sasiada na lace trawa ledwo ledwo urosla, zboza tak samo.

Cale poludnie Polski nie narzeka na brak deszczu a tutaj zgroza.

A ja uwielbiam horty ogrodowe i bukietowe jedne z kwitnieniem nieraz zawodza te na zeszlorocznych pedach nigdy nie wiem ktore bukietowe i tak pisze.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:56, 01 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
We Wrocku padało kilka dni z rzędu. Ogród idealnie podlany, głęboko. Kopałam dołki pod róże bardzo głęboko i mokro. Przynajmniej jeden kłopot z głowy

Za to teraz jestem w wielkopolskim i sucho jak pieprz. Trawa jest zżółta jak słoma latem, masakra. Nie zazdroszczę im.

Pozdrawiam majówkowo!

Ps. Jak pokazałam eMkowi twój staw powiedział, że chciałby taki sam Pięknie u Ciebie!

U nas cos tam padalo 1 cm dosłownie slonce zaswieci i wysuszy. Podlewac trzeba Jest bardzo sucho.

Ciesze sie,ze eMusiowi sie pkdobalo moje oczko. To co widac jest dosyc ladne e w srodku zrobabym szersze polki bo za woska przynajmniej ta pierwsza od kamieni moglabym wiecej roslin posadzic przy brzegu. Jeszcze mam wodospad z filtrem nie czynny na razie bo trzeba kupic wklady filtrujace, on tym sie zajmuje eM.

Ogród z łezką II 22:46, 01 maj 2019

Do góry
Kasiu mam zamiar zmieszac z bialymi ale musialabym dopasowac aby rowno kwitly namierzylam biale "clearwater" mieszaniec Darwina. Przy okazji zobaczylam tez mieszanca czerawonego ten mi sie podoba najbardziej "Apeldoorn" piekny kolor czerwieni.

Podobaja mi sie tez tulipany "ecotic emperor" biale troche pastelowe.

Nie zamawialam rozy grafin. .. moze jesienia mam do njej pecha, ale do trzech razy sztuka.

Pozdrawia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:16, 01 maj 2019

Do góry

Wg nowego prawa robisz zgłoszenie do urzedu że chcesz studnie wybić na swojej dzialce napisz tak aby nie trzeba było pozwolenia przecież nikt ci rur w ziemi nie będzie liczył kto to sprawdzi.
Przeczytaj w prawie budowlanym.
Napisz teraz jeżeli w ciągu miesiąca nikt nie wniesie zastrzeżeń możesz wiercić. Jest to ważne przez 3 lata tak przynajmniej było czyli w ciągu 3 lat możesz ruszyć z wierceniem. Wystarczy że masz zaczęte i to już wystarczy.

Ile kosztuje to zależy od terenu. Dobrze by było jakbyś sprowadziła geologa bo nie wszędzie woda jest. Możesz wiercić 5 m od granicy działki.

Sprawdz na swoim terenie ile kosztuje wiercenie przeważnie liczą od metra.
Moja studnia ma 17 m kopali na 25 i wrócili z powrotem bo na 17 była lepsza woda poznaja to po piasku. Spec studniarz może wiele powiedzieć bo piasek to lustro wody czy będzie dobra czy nie jak warstwy piasku brązowe to dużo żelaza czyli woda żółta.
Mam studniarz a jeżdżą po całej Polsce jak są na danym terenie to moga kopac, ale myślę że w Krakowskiem też są spece od studni najlepiej to z polecenia.

Napisz w necie - pozwolenie czy zgłoszenie na studnie

Sylwia pozdrawiam

Dzięki
Gożdzikowa - wiejski ogród 21:13, 01 maj 2019

Do góry

A te tipany jak sie nazywaja one sa takie ciemno fioletowe czy blizej czerni
Gożdzikowa - wiejski ogród 21:09, 01 maj 2019

Do góry
gobasia napisał(a)
A w ogrodku zastałam po powrocie ...wsiowo-kolorowo... i straszną suszę

Dzieki bardzo, ze pamietasz o tej gobasiowej.
Basiu masz przepiekne kwiaty wiosenne czym ty je dokarmiasz tez konskim?
Moze wiesz jak sie nazywaja te tulipany na 2 focie i czy te na pierwszej to te same nierozwiniete.

Kocimietke tez widzialam taka ladna u mnie tez ladna.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:52, 01 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu pada nadal i podlewa, ku naszej uldze
Z drona nie widać, ale ja mam bardzo dużą różnice wysokości terenu, najlepiej widac jak idziemy z Mają pod górę w stronę łąki, a studnia jest na samym dole w podwórku, długość mojego ogrodu to 200 metrów z podwórka licząc, odległość plus wysokość.....

Przecież nie musisz kopac na końcu tej studni wystarczy w połowie i te parę metrów mniej do noszenia.
Cieszę się razem z tobą, że pada.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:46, 01 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I na rolnej wolno studnię głębinową???
A jaki koszt takiej studni jest? Bo ja zbieram na remont domu to jest priorytet jakby.....

Wg nowego prawa robisz zgłoszenie do urzedu że chcesz studnie wybić na swojej dzialce napisz tak aby nie trzeba było pozwolenia przecież nikt ci rur w ziemi nie będzie liczył kto to sprawdzi.
Przeczytaj w prawie budowlanym.
Napisz teraz jeżeli w ciągu miesiąca nikt nie wniesie zastrzeżeń możesz wiercić. Jest to ważne przez 3 lata tak przynajmniej było czyli w ciągu 3 lat możesz ruszyć z wierceniem. Wystarczy że masz zaczęte i to już wystarczy.

Ile kosztuje to zależy od terenu. Dobrze by było jakbyś sprowadziła geologa bo nie wszędzie woda jest. Możesz wiercić 5 m od granicy działki.

Sprawdz na swoim terenie ile kosztuje wiercenie przeważnie liczą od metra.
Moja studnia ma 17 m kopali na 25 i wrócili z powrotem bo na 17 była lepsza woda poznaja to po piasku. Spec studniarz może wiele powiedzieć bo piasek to lustro wody czy będzie dobra czy nie jak warstwy piasku brązowe to dużo żelaza czyli woda żółta.
Mam studniarz a jeżdżą po całej Polsce jak są na danym terenie to moga kopac, ale myślę że w Krakowskiem też są spece od studni najlepiej to z polecenia.

Napisz w necie - pozwolenie czy zgłoszenie na studnie

Sylwia pozdrawiam
Ptasi gaj 11:24, 01 maj 2019

Do góry
Wyruszam o 12 z Wawy więc nie wiem jak tylko będę dam znać.
Okęcie ściąga Wisła przyciąga. Z dużej chmury mały deszcz.
Nowoczesny ogród ze skarpami 08:52, 01 maj 2019

Do góry
Zaznacz jak wygląda taka skarpa u Madzi watku "ogród z wilkiem" .
Dom bardzo ładny masz duże pole do popisu.
Trudno tutaj co kolwiek radzić zastosowała bym kamien, iglaki i liściaste krzaki na skarpach bo kosiarka trudno kosić na skarpach.
Drzewa nie wysokie przycinane.
Zibacz wątki tutaj się zorientujesz co i jak zrobić podaj co ci się podoba.
Trudno komuś radzić. Projektant też się pyta a co państwo sobie życzą.
Napis która strona frontowa z tyłu, wschodnia, zachodnią, południe północ.

Pozdrawiam
Czubajkowy Ogród 22:07, 30 kwi 2019

Do góry
Pamiętam jak moja mama zawsze miala swoje nasiona. Buraków normalnie wsadzała buraka do ziemi tylko nie może być obgliwiony. Dobrze jest nie usuwać jesienią liści trzymać w suchym miejscu i same obeschna bulwa cały sok z z liści pobierze.
Tak samo robiła z kapustą. Kapusta może stać na polu do - 5 nie raz i niżej zależy jaka odmiana. Opatulala 3-4 sztuki kapusty i brukwi i wiosna odkrywała wszystko zakwitło i nasiona wydało w małych strąkach.
Brukiew kiedyś sądzono w ziemniakach bardzo dobre dla bydła zima

Więc jeżeli ktoś chce mieć swoje nasiona to jak najbardziej można je mieć.

Elu, u mnie nie mogły zostać w ziemi, bo jest zbyt mokro i zimą by zgniły. Wszędzie piszą że przechowywać je należy w temperaturze 0 - 4 stopnie. A u mnie miały 11-14. Ale nie zgniły. Ciekawa jestem, czy teraz zaczną rosnąć.
Nie wiedziałam że nie należy im obrywac liści, zapamiętam to na przyszłość ☺
Ptasi gaj 20:44, 30 kwi 2019

Do góry
A jak myślisz Kasia u mnie to mogło lać skąd te chmury nadchodziły do ciebie.
Jadę jutro i muszę się nastawić co robić.
U nas ładna pogoda podobno do czwartku włącznie po ten chłód, ale do pracy to dobrze oby nie wiało.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:27, 30 kwi 2019

Do góry

Sylwia w dalszym ciągu nie mogę pojąć dlaczego nie możesz doprowadzić wody na te twoje wyżyny. Czy silniejsza pompa w studni nie dała by rady popchnąć wody? Przecież się zameczycie tym podlewaniem.
W górach na stokach mają wodę i płynie z kranu.
Może ja bredzę ale nie pojmuje.

Pozdrawiam

Ja się nie znam , ale czytam i tak sobie myślę: Czy studnia głębinowa na samej górze, nie byłaby dobrym rozwiązaniem problemu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies