Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Radziu2013 22:16, 01 maj 2019

Cześć

Sylwuś, powiedz proszę, jaką głębokość ma wasze oczko wodne? Bo ja jestem na etapie kopania, a zamierzam mieć w nim rybki i nie wiem jaką głębokośc powinna być aby zimowały...
sylwia_slomc... 22:16, 01 maj 2019

ElzbietaFranka napisał(a)

Wg nowego prawa robisz zgłoszenie do urzedu że chcesz studnie wybić na swojej dzialce napisz tak aby nie trzeba było pozwolenia przecież nikt ci rur w ziemi nie będzie liczył kto to sprawdzi.
Przeczytaj w prawie budowlanym.
Napisz teraz jeżeli w ciągu miesiąca nikt nie wniesie zastrzeżeń możesz wiercić. Jest to ważne przez 3 lata tak przynajmniej było czyli w ciągu 3 lat możesz ruszyć z wierceniem. Wystarczy że masz zaczęte i to już wystarczy.

Ile kosztuje to zależy od terenu. Dobrze by było jakbyś sprowadziła geologa bo nie wszędzie woda jest. Możesz wiercić 5 m od granicy działki.

Sprawdz na swoim terenie ile kosztuje wiercenie przeważnie liczą od metra.
Moja studnia ma 17 m kopali na 25 i wrócili z powrotem bo na 17 była lepsza woda poznaja to po piasku. Spec studniarz może wiele powiedzieć bo piasek to lustro wody czy będzie dobra czy nie jak warstwy piasku brązowe to dużo żelaza czyli woda żółta.
Mam studniarz a jeżdżą po całej Polsce jak są na danym terenie to moga kopac, ale myślę że w Krakowskiem też są spece od studni najlepiej to z polecenia.

Napisz w necie - pozwolenie czy zgłoszenie na studnie

Sylwia pozdrawiam

Dzięki
sylwia_slomc... 22:20, 01 maj 2019

Radziu2013 napisał(a)
Cześć

Sylwuś, powiedz proszę, jaką głębokość ma wasze oczko wodne? Bo ja jestem na etapie kopania, a zamierzam mieć w nim rybki i nie wiem jaką głębokośc powinna być aby zimowały...

Radziu ja mam różne oczka z różną głębokością i najpłytesze w którym ryby zimowały to balia 25 cm, ale wiadomo, ze to ryzykowne mocno, w takim na 40 cm u mnie zimują już 2 lata, ale tak jak Mała Mi pisała to też jest ryzykowne jeśli chce się rybki z delikatniejszych gatunków, w takim na metr powinny dac radę myslę bez kłopotu, to co teraz kopiemy ma 60cm głębokosci, a najgłębsze jakie mam ma 90cm.
Radziu2013 22:24, 01 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Radziu ja mam różne oczka z różną głębokością i najpłytesze w którym ryby zimowały to balia 25 cm, ale wiadomo, ze to ryzykowne mocno, w takim na 40 cm u mnie zimują już 2 lata, ale tak jak Mała Mi pisała to też jest ryzykowne jeśli chce się rybki z delikatniejszych gatunków, w takim na metr powinny dac radę myslę bez kłopotu, to co teraz kopiemy ma 60cm głębokosci, a najgłębsze jakie mam ma 90cm.

To super Znaczy że już nie dużo zostało mi do pogłębienia

A tak swoją drogą, bo mało się ostatnio wpisuję (ale bywam często), to nie mogę się doczekać aż pokażesz efekt końcowy swojego wodnego cuda choć i etapy powstawania oglądam z ciekawością
sylwia_slomc... 22:39, 01 maj 2019

Dzisiejszy dzień minał nam pod hasłem Oczko

najpierw wełna szklana

coby sie gryzonie do folii nie dobrały od spodu

na to włóknina, wiatr nie ułatwiał zakladania

folia do oczek
sylwia_slomc... 22:42, 01 maj 2019

a ponieważ nie zniosłabym tego koloru to na wierzch jak poprzednio folia budowlana , podwójnie

płuczemy na taczce żwirek

i tak wygląd stopniowo się zmienia i nabiera charakteru

sylwia_slomc... 22:46, 01 maj 2019

żeby nie było , ze nic nie robie tylko fotki strzelam to dziś cały dzień w tym dole spędziłam na układaniu kamienia

a potem nadjechały posiłki

sylwia_slomc... 22:48, 01 maj 2019

Aguś dzięki za pomoc

sylwia_slomc... 22:51, 01 maj 2019

rośliny różne z poprzednich oczek przesadzone

przymiarka palety jak będzie z pomostem

sylwia_slomc... 22:52, 01 maj 2019

jutro robimy rabatę wokół oczka i lejemy wodę