Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:14, 22 paź 2018

Do góry
Trudnepoczatki napisał(a)
Bożesz ! Kwiatuszek będzie modelem cudownie. Mordeczka szczęśliwa. Szkoda Danusiu że Kreseczka nie będzie razem z Kwiatuszkiem w tym kalendarzu w duecie. Razem by pięknie wyglądali cudna z nich para.
Nad ogrodem acham i ocham. Dech zapiera cudny. Pozdrawiam, macham i buziam.

Kreseczka jest z innego schroniska (Mielec) i nie mogła być w kalendarzu Nowodwory Ja też żałuję, bo mam zdjęcia we dwoje śliczne.
Mata przeciw chwastom 19:12, 22 paź 2018

Do góry
Przysypać korą i nie martwić się o korzenie. Tuja będzie żyła. I miała się dobrze.
Klon o czerwonych liściach 19:05, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wydaje mi się, że to nie jest kulisty klon tylko odmiana "Royal Red" lub "Faassen's Black".
Te klony mają szerokostożkowe korony. Natomiast kulisty pokrój ma odmiana "Globosum" ale ona jest o zielonych liściach.

A czy odmiana klona szczepionego na pniu crimson King jest kulista? Trzeba to przycinać czy sam jest kulista? Do jakich rozmiarów dorasta?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:02, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dalie

Jestem ich wielbicielką. Piękne i fajnie, że pokazałaś, wpatruję się pilnie i podziwiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:58, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zajrzę (...) Witek w akcji spawalniczej.

Jak rycerz normański w armii Wilhelma Zdobywcy atakujący Anglię.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:47, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj było bardziej słonecznie i przyjemnie.

Wow ale ogromne cisy.

Ale dlaczego wsadzilas tego 3 kulowego cisa razem z doniczka w ziemie a nie bez?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:18, 22 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taras w deszczu

Urzekająco i pięknie. Jesienne zdjęcia - cudowne, wszystkie co do jednego zachwycają. Jesień ma jednak w sobie "to coś" i choć "szkoda lata" to nie można jej odmówić niesamowitego piękna. Pozdrawiam serdecznie
Folia na chwasty 12:17, 22 paź 2018

Do góry
Ma sens. Czarna folia nie dopuści do kiełkowania chwastów. Skoro to dział "Ekologiczna uprawa ogrodu" to herbicydy są niedopuszczalne

Sposoby odchwaszczania:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 12:10, 22 paź 2018

Do góry
Nie, zdecydowanie za wcześnie na okrywanie. U mnie wszystko kwitnie. Jakiś przymrozek, który się zdarzył nie jest wyznacznikiem okrywania. Rośliny naszego klimatu mogą nawet nie być okrywane wcale i mają przezimować.

Okrywanie teraz spowoduje wzrost rośliny, więc tym bardziej nie wytrzyma zimy. Niech się do zimy przygotuje, nie rób jej krzywdy okrywaniem zbyt wczesnym.

Kiedy okryjesz magnolie i wisterię ? Gdy mrozy będą i mróz skuje glebę na kość. Czyli w grudniu lub listopadzie, ale to zależy od pogody.

Te artykuły polecam

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/529-ograniczenie-szkod-mrozowych-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/443-jak-ochronic-rosliny-zima
Step wokół 10:01, 22 paź 2018

Do góry
Ja w międzyczasie zmieniłam nazwę wątku, przeniosłam do działu Projektowanie, a ty Dorotko w tym czasie założyłaś całkiem nowy watek o tym tytule, nie patrząc co się dzieje
A więc poprzenosiłam posty do pierwszych Twoich wpisów i watek jest tutaj Poinformowałam cię w wiadomości prywatnej,. na pewno masz plusik na górze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:58, 22 paź 2018

Do góry
Tak, można - jest ciepło, ziemia rozgrzana. Podlej po posadzeniu.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 23:12, 21 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Buki w moim ogrodzie

Danusiu co to za odmiany buka?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:51, 21 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Znasz - to ja Przyjedź do mnie to poczujesz Koniecznie. Czytam Twój wątek obecnie, 15 stron przeszłam

Jak to napisałam to od razu kilka osób się zgłosiło że u nich pachnie - no ale że mus być wilgotno to fakt - jutro mam szansę bo coś pociamkało

a do Ciebie z pewnością się wybiorę - musi być okazja - ja zwykle łapię kilka srok
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:49, 21 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gdzie ten dzielżan na różowej nodze?

A z dzielżanem to była cała historia - kupiłam ja i Jasia Poziomka - mała sadzonka ale noga wielka wysoka -/ przycięta w szkółe bo kwiatek był na poziomie 1,60 co najmniej na dodatek zółty / i takie skarby prezentowałyśmy na wieczornej kolacji - śmiechu było - na razie nic nie wiem jak to będzie z tym dzielżanem musi przezimować no i trzymać kolor nogi długo - zobaczymy

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:42, 21 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Szłam dzisiaj z pieskami Sportową i patrzyłam na sterty liści lipowych... myślałam: ciekawe czy ktoś by się ze mnie śmiał, gdyby zobaczył, że grabię uliczne liście i pakuję do worów? Liściowa ziemia wspaniała na ściółkę, bo chwastów nie ma (nie ma nasion).
Też zauważyłam, że skoszona trawa znakomicie wpływa na glebę.

He he też tak mam jak widzę gdzieś liście
Na końcu mojej ulicy jest kapliczka którą się zobligowałam zajmować - ile tam mam liści z klonów - jutro taczuszki przywiozę no tak przy okazji

a znam kilka osób o podobnym podejściu do ogrodowania które zbierają liście od sąsiadów a jeden taki to z całej ulicy odbiera - po co taki skarb oddawać na kompostownię
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:49, 21 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie rosną 3 obok siebie, jeden ma kwiaty, drugi wypuszcza a trzeci nie ma.

W tercecie mam je na froncie. Zachowują zgodność rodzinną w kwestii kwitnienia.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:46, 21 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Najlepiej pionowo, o 1/3 szerokości

Dziękuje za poradę. Wyczytałam, że robi się to od końca lutego do końca marca. Muszę tylko znaleźć chętnego do drabinowej ekwilibrystyki. Mam lęk wysokości.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:32, 21 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszędzie, jeden obok drugiego. W moim ogrodzie są prawie wyłącznie topiary przecież.

Tutaj mam o wiele większe topiary. Ale mają rozkurczenie

To fakt
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:27, 21 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Variegatusy wypuszczały już kły w poprzednich sezonach. Do pełni rozkwitu jednak nigdy nie doszło. ML pozostaje tradycjonalistą i nie zmienia przekonań, co do kwitnięcia, a raczej jego braku.

U mnie rosną 3 obok siebie, jeden ma kwiaty, drugi wypuszcza a trzeci nie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies