Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w dolinie 14:57, 20 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Piwonie piękne, ja lubię w piwoniach także ich ciemnozielone liście, więc uratowana kępa też mnie zachwyca. Mały ogrodnik - urocze zdjęcie! To przywrotnik tak w tle szaleje za Louis van Houtte?

Marta, tak to przywrotnik taki ogromny, powoli przekwita i zaraz rozplaszczy się jak żaba na wszystkie strony i to jest ten moment, kiedy go nie lubię

Poranne róże przytarasowe

Ogród w dolinie 14:54, 20 cze 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Mały ogrodnik wie co najlepsze

Marlenaa napisał(a)
Pięknie wszystko się rozrasta Bardzo ładnie tawulec pokrył skarpę. Nie wiedziałam, że przywrotnik może być taki wielki, szok Moje chłopaki, też uwielbiają buszować w poziomkach

Tawulce chyba były zadowolone z mokrej jesieni, zimy i wiosny albo już tak się ukorzeniły, bardzo ładnie kwitną, kwiatki są drobne, pachną i są kremowe

Przywrotnik stworzył ogromne kępy, ciekawa jestem co mu tak pasuje.

Poziomki miały wzięcie, tylko potem musiałam Młodego pilnować, żeby zielonych nie jadł

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:52, 20 cze 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Zbyt rzadko pokazujesz takie ujęcie. Aurea już taki monstrualny?

Karłowych roślin nie kupowałam. Potrzebowałam przesłon na "już".
A to miejsce zawsze pojawia się częściej latem i jesienią. Z wiosennych akcentów są tam tylko kaliny, obiela, derenie jadalne i tawlina.

Ogród w dolinie 14:50, 20 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Też mam problem z ambrowcem już kiedyś pisałam jest piękny, ale w jednym miejscu ma korę pęknięta i rana już zasmarowana się powieksza i nie wiem co zrobić. Może glina Zalewie przywiąże do pnia. Nic innego nie przychodzi mi do głowy bo w tym miejscu jest rdzeń odkryty.
Już myślałam, że może inna korę jakaś przylepie może się zaszczepi. No nic muszę w necie poszukać co z tym fantem zrobić.

Iryski ładne też je bardzo lubię szkoda, że tak krótko kwitną. Jak się zajrzy do wewnątrz kwiatu codownie wygląda. Kiedyś były tylko niebieskie, ziolte no i białe się trafiały teraz cała gama kolorów.

W dwójkę jak się robi w ogrodzie to pracę widać. Jedna osoba to masakra. U mnie też eM pomaga te cięższe pracę szczególnie koszenie, obkaszanie. Melioracje sam zrobił dużo pracy których ja nie daje rady. Trawniki na jego głowie.

Elu, u nas również ambrowcowi po pierwszej zimie pękła kora w kilku miejscach.
Kiedyś tu Toszka pisała, że one mają cienką korę i dlatego marzną w surowszym klimacie. Właściciel szkółki, w której go kupiliśmy sam przyznał, że jego okaz długo się aklimatyzował i do dziś potrafi przemarznąć, a to już spore drzewko.
Nie wiem ile w tym prawdy, bo już w internecie są chyba nieraz bzdury powielane ale wyczytałam, że one mają palowy system korzeniowy i nie lubią zalewana, lubią mokro.

Irysami jestem oczarowana. W tym roku posadziłam białego od kolegi, przesadzaliśmy kwitnącego, mam nadzieję, że kłącza się ukorzenią. Ten obłędnie pachniał.

Bez mojego męża nic by nie było, za duża działka i za trudna ziemia We dwoje jest znacznie prościej.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:47, 20 cze 2021

Do góry
jolanka napisał(a)
Szałwia robi furorę ale i się nie dziwię, piękna jest
Do róż oczy mi się śmieją, jednak co południe Polski, to południe, wszystko o wiele wcześniej
Perukowca nie wiem dlaczego ale nie lubię. To jedna z niewielu roślin, których nie chciałabym mieć w ogrodzie.

Perukowiec rzeczywiście jest specyficzny, ale tak cudownie przebarwia się jesienią, że jest.
W tym sezonie (porównywałam z Gosią) Wasze okolice były szybciej z wegetacją. Dopiero w czerwcu lekko u mnie przyspieszyło.
Ta szałwia jest potężna. Zajmuje ok. m2. Owady ją uwielbiają.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:39, 20 cze 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

No ta firletka mnie nęci bardzo...

I słusznie. U Natalki bardzo fajnie wygląda połączona z trawami. Na ekstremalne upały akuratna.

Sama lawenda jest trochę smutna. Połączona z nią firletka to taka kropka nad i. Żałuję, że ta rabata musi być taka wąska. Wepchnęłabym jej tam więcej.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:34, 20 cze 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Pięknie wszystko ci już kwitnie. Ja na moje róże poczekam jeszcze do lipca patrząc po tempie rozwoju sytuacji pąkowej.
Syrop z kwiatów bzu uwielbiam. Specjalnie za płotem posadziłam krzaczek na zbiory. Jeszcze lepsza jest nalewka

Wczoraj miałam udane zbiory skrzypu (na dokarmianie roślin) i czarnobzowego kwiecia. Jedno nabiera mocy, a drugie już w słoiczkach. Mam spory zapas. Kawa z dodatkiem tego syropu wspaniale smakuje. Nalewki to plany na przyszłość.
Lipcowe kwitnienie będą mi robiły róże okrywowe, rabatowe i te pnące, które najbardziej zostały poszkodowane przez mrozy. Teraz kwitną głównie parkowe i historyczne.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:22, 20 cze 2021

Do góry
Dziękuję Wam wszystkim, jeszcze to do mnie nie dociera, tyle zmian przed nami i tyle decyzji, ale jest nowy kierunek, nowe perspektywy, nowe marzenia...
A póki co...
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:19, 20 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Wiolu, gdzie nie spojrzeć tam zachwycająco u Ciebie. Miskanty jak ruszyły przy tarasie. Szałwia oszałamiającą, ale i bodziszki mnie zaskoczyły!!! Przepiękne kępki, jak długo rosną u Ciebie?

Miskanty przy tarasie ładnie idą w górę...

Szałwia u mni rosnie jak chwast... nic z nią nie robię poza cięciem...
Bodziszki Rozanne mam od zeszłego roku i już w zeszłym roku urosły duże kępy.
Uwielbiam je bo kwitną baaardzo długo,od czerwca aż do mrozów.polecam Ci
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:07, 20 cze 2021

Do góry
Martagony

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:05, 20 cze 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Chodziło mi o to, że w takim buszu chwasty nie mają szans

Wiem. Zażartowałam sobie. Lubię "czarny humor".
W buszu rzeczywiście chwasty nie mają szans. A nawet gdyby jakieś były, to ja ich nie jestem w stanie dostrzec.To coś jak przy Twoich oczkach.

Bardzo bliskie odległości między sąsiednimi domami zdeterminowały nasadzenia. W niektórych miejscach musi być gęsto.

Akurat od strony tarasu budynek sąsiada mam najbliżej.

Mini rabata z thujami szmaragd w tle 13:46, 20 cze 2021

Do góry
Cześć wszystkim Forumowiczkom i Forumowiczom.
Forum śledzę od kilku tygodni. Niestety czasu mało a wiedzy do wchłonięcia za dużo.
Jestem osobą, która lubi wyzwania lub cierpi na syndrom "samosia" .
Mam kilka niewielkich rabat do zagospodarowania i pierwsze błędy już zostały popełnione .

Tak wygląda obecnie rabata która planuję zagospodarować.

Wstępnie mam pomysł taki:

Gdzie:
1. Miskant chiński
2. Szałwia omszona
3. Rudbekia błyskotliwa "goldstrum"
4. Runianka japońska

O ile wydaje mi się, że wysokości mam w miarę ok, to szerokości tych roślin są dla mnie wielką niewiadomą.

Inspiracją był dla mnie https://zahradkar.pluska.sk/okrasna-zahrada/chceli-ste-zahrady-vniest-krasu-farebnych-kvetov-ozivte-nimi-zivy-plot-tuji I w zasadzie skopiowałbym wszystko, ale zaprojektuj-ogrod.pl nie posiada wszystkich tych roślin. Do tego chciałbym wyeliminować wilczomlecz ze względu na toksyczność tej rośliny. Mam 2 letnie dziecko.

O ile tył jako tako mam ogarnięte to przód jest wyzwaniem.
A wygląda tak:

Prostokąt z lipą ma wymiary 1.97 x 2.46 [szer x wys]. Jedyną rzeczą na która mam pomysł to podświetlenie tej lipy. A reszta totalna pustka.

Ten mniejszy prostokąt po prawej ma wymiary 1.59 x 1.41 [szer x wys].
Żona wstępnie podniosła poprzeczkę mówiąc, że przód spróbować zrobić w stylu japońskim .

Czy jakaś dobra dusza mnie wesprze?
Za pomoc z góry dziękuję.
P.S. Ile mógłby kosztować projekt takiego "wykończenia" ogrodu?
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 13:08, 20 cze 2021

Do góry
Bardzo proszę o pomoc co może być przyczyną brązowienia i usychania rozplenica. W ubiegłym roku było to samo i nie zakwitła. Będę bardzo wdzięczny.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:02, 20 cze 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Słuchajcie, Tarcia mnie zachęciła!
Trawnik się zrasza, a ja się opalam

P.S.
Oleander Nerium z Biedronki

No jest co podziwiać i te czochy i te nogi…
Z Oleandrem do mieliśmy przygodę w Chorwacji … dziewczyny narwały kwiatuszków i się bawiły, Leon miał fazę na wkładanie wszystkiego do buzi i coś mnie tknęło, czy to przypadkiem nie trujące jest. Byliśmy ładnie pos… jak Aniela nam powiedziała, ze tych płatków to było chyba więcej. Byliśmy wtedy na Hvarze, porządnego pogotowia tam nawet nie ma…. Koniec końców nie mógł tego zjeść, bo nic mu się nie działo potem, ale oleander do końca życia mi się już będzie z tym kojarzyl.

U nas już trawnik biedny taki… nie wiem czy na wieczor tez nie ustawie zraszacza…
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:59, 20 cze 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Asia to jest marzenie!!!
Kawał nowoczesnego ogrodu!!!
❤️❤️❤️
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:55, 20 cze 2021

Do góry
Słuchajcie, Tarcia mnie zachęciła!
Trawnik się zrasza, a ja się opalam

P.S.
Oleander Nerium z Biedronki
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:54, 20 cze 2021

Do góry
LeŚnicZaNka 12:52, 20 cze 2021

Do góry
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:51, 20 cze 2021

Do góry
Kasiu, dlaczego ja nie zarejestrowałam nigdy u Ciebie basenu ? Ależ by było cudownie się tak wymoczyć, skwar niesamowity

Ta różyczka to Gipsy rozwinięty?

Kasya napisał(a)

Ja takie pionowe pędy łapię na szczotkę z długim kijem i wyginam dopinając do innego pędu drutem ogrodniczym
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies