Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Magdalenka 20:43, 15 kwi 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

W/g mnie można usunąć...i im mniejsza brzoza tym mniejszy uszczerbek dla drzewa. Szybciej się zregeneruje. Na grubym pniu już raczej będzie widoczne cięcie...

To dobra wiadomość , bo brzozy są małe … chyba zaryzykuje zakup przez internet.

Dzięki Madziu
Ogród Magdalenka 20:36, 15 kwi 2015

Do góry
noemi napisał(a)

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

W/g mnie można usunąć...i im mniejsza brzoza tym mniejszy uszczerbek dla drzewa. Szybciej się zregeneruje. Na grubym pniu już raczej będzie widoczne cięcie...
Leśne Wzgórze 20:31, 15 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zagladam czy wiosna przyspieszyla u Ciebie

kwitną już forsycje, brzozy rozwijają swoje młodziutkie liście, kwitną anemony, tulipany zaczynają szaleć, niedługo zakwitną białe szafirki i laurowiśnia, wiewiórki się pojawiają - rzadko je widzę, ale wiem że są bo orzechy znikają

W oddali widać żółte kwiaty forsycji, a tulipanki prawie już (zdjęcie również robione o zmierzchu, więc dlatego takie słabe-przepraszam)
Brzoza - Betula 20:23, 15 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

Ogród Magdalenka 20:15, 15 kwi 2015

Do góry

Gardenarium napisał(a)
Betula albosinensis 'Fascination'

Kosolkowa Pasja 19:01, 15 kwi 2015

Do góry
I z szerszej perspektywy. Kiedyś mówiłam że wiosną wrzucę zdjęcia "obwódki" naszego ogrodu. Oto ona: brzozy, modrzewie & świerki (powinnam powiedzieć "świerczunie").

Prawie - jak ogród 18:21, 15 kwi 2015

Do góry
Zachęcona słoneczną pogoda wybrałam się do mojej najbliższej szkółki - sąsiadki będą wiedzieć gdzie
I... rochę, a nawet bardzo trochę się zawiodłam. Z trawek, na których mi zależalo kupiłam tylko Red Barona. Miskantów nie było Będą później, ale nie wiadomo kiedy...
Jest dużo hortensji i takie różności, które nie bardzo mnie już interesują.
Renia pytała o brzozy - nie ma.
Ze szczepionych podobały mi się katalpy szczepione na wysokości chyba 2 - 2,2m. Były jeszcze klony, ale wykupione już. I tyle.
O wiele większy wybór jest w Wieluniu. I mam wrażenie, ze cały asortyment tam idze, a tutaj to tak trochę po macoszemu. Zresztą pani sprzedająca sama to przyznała. Więc jeśli się wybieracie na zakupy, to dziewczynki od razu do miasta - większ szansa, ze coś kupicie

Na pocieszenie zrobiłam kilka fotek...

Sorki za jakość - ale zdjęcia z telefonu...
Mój ogród pod górkę... 15:14, 15 kwi 2015

Do góry
I trochę wiosny:
Klon Crimson Sentry

Grujecznik pendula:

Klon Peve Chameleon:

Brzozy startują:

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:25, 14 kwi 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Renia fajne zakupy buksikowe.
Czy będziesz sadzic same bukszpanowe kule, czy czyms je podsadzisz?

Pytałam o brzozy pozyteczne w mojej okolicy.
Są do wyboru drzewa dorodne, około 4 letnie z wybarwiona juz korą i kosztują cos koło 170 zł/szt.
Są równiez w sprzedaży drzewka młode, 2 letnie, jeszcze bez białej kory, wysokośc ok. 2m i te kosztują 25 zł/szt.

Sama nie wiem, na co sie zdecydowac?
A Ty masz już jakies rozeznanie w rynku?

Fajnie, że podobają Ci się moje kulki
Ostatnio nie miałam czasu żeby zastanowić się nad tym czym je podsadzić. Może pomożesz?

Jeśli chodzi o brzozy, to pytałam u Kopiasa - po 160zł tez takie 4m. Nad mniejszymi nie rozglądałam się. Ale z tego co piszesz różnica cenowa spora.
Od jutra wracam do pracy - jak już wejdę na pełne obroty to podjadę tu i tam popytam, podzwonię i podzielę się z Tobą zdobytymi informacjami
Pozdrawiam
Na Łowieckiej 19:06, 14 kwi 2015

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Piękne tulipki a rabata szykuje się miodzio Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy!

Ps. Faktycznie wielkie te brzozy (było co robić sadząc je )

Na ciąg dalszy będzie trzeba poczekać bo żurawki podobno lepiej kupować pod koniec maja. Werbena i miskanty ML też będą potrzebowały czasu itd A u mnie z cierpliwością marnie
Na Łowieckiej 18:51, 14 kwi 2015

Do góry
Piękne tulipki a rabata szykuje się miodzio Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy!

Ps. Faktycznie wielkie te brzozy (było co robić sadząc je )
Ogród na glinie 18:22, 14 kwi 2015

Do góry
brzozy sąsiada nadal białe

a tutaj posadzone w ubiegłym tygodniu ukorzenione bukszpany i trzmieliny
w 2 dużych donicach ziemniaki

Ogród Sylwii od początku cz.II 17:12, 14 kwi 2015

Do góry
Swietna ta ściana bardzo mi się widzi Nie boisz się tych liśći z brzozy w ciągu całego sezonu zawsze coś zgubi i te owocniki które się rozpadaja...
Mały ogród Kasi 13:38, 14 kwi 2015

Do góry
nie- lubię hakuro, na razie są młode i ładne, one zostają. Brzozy za duże do mnie, i te liście...
Mały ogród Kasi 13:30, 14 kwi 2015

Do góry
Kasia a może przesadz hakuro i daj brzozy a pod to kulkowisko?
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:22, 13 kwi 2015

Do góry
Ach jak cudnie u Ciebie... Też jestem ciekawa tej brzozy z liśćmi. I całego zakątka.
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:55, 13 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Suuuper

Czekam na liście tej brzozy , pączki już ma ... Zobaczymy jak się będzie prezentować w całej okazałości ... dzięki Oluś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:32, 13 kwi 2015

Do góry
Renia fajne zakupy buksikowe.
Czy będziesz sadzic same bukszpanowe kule, czy czyms je podsadzisz?

Pytałam o brzozy pozyteczne w mojej okolicy.
Są do wyboru drzewa dorodne, około 4 letnie z wybarwiona juz korą i kosztują cos koło 170 zł/szt.
Są równiez w sprzedaży drzewka młode, 2 letnie, jeszcze bez białej kory, wysokośc ok. 2m i te kosztują 25 zł/szt.

Sama nie wiem, na co sie zdecydowac?
A Ty masz już jakies rozeznanie w rynku?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:55, 13 kwi 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Na gabionow to się nawet wygodnie siedzi (choć wisialam gdy ich jeszcze nie bylo. Ale nie powtarzaj dwa razy bo na nalewkę to chętnie tym bardziej,że moje zapasy choć niemałe kończą się zazwyczaj około Bożego Narodzenia. A i dobrze że te brzozy na trochę mniejsze wymieniłeś bo widok juz zaslanialy

Hi hi nam też tylko niedobra nalewka jeżynowa została, cała malinowa wyszła.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 13 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nawigatorka Ty jeszcze z tego płotu nie sladlaś przez 4 lata? Gdybyśsię zmęczyła widzeniem wpadnij na herbatkę lub na cos mocniejszego dla kuraźu, jeżynówkę mam

Na gabionie to się nawet wygodnie siedzi (choć wisialam gdy ich jeszcze nie bylo. Ale nie powtarzaj dwa razy bo na nalewkę to chętnie tym bardziej,że moje zapasy choć niemałe kończą się zazwyczaj około Bożego Narodzenia. A i dobrze że te brzozy na trochę mniejsze wymieniłeś bo widok juz zaslanialy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies