Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 09:07, 28 kwi 2015

leon60 napisał(a)

nie mogę się doczekać

Noooo ja też... Zwłaszcza, że u mnie to wszystko nie dzieje się tak błyskawicznie jak u Ciebie... Jakiś pakt macie z siłami wyższymi ;P
A, właśnie, idę zobaczyć, bo może altana już stoi
leon60 09:12, 28 kwi 2015

Wieloszka napisał(a)

Noooo ja też... Zwłaszcza, że u mnie to wszystko nie dzieje się tak błyskawicznie jak u Ciebie... Jakiś pakt macie z siłami wyższymi ;P
A, właśnie, idę zobaczyć, bo może altana już stoi

krasnoludki nam pomagają ale dopiero pęki pod altanę schną
Wieloszka 09:18, 28 kwi 2015

Tess napisał(a)

Teraz dopatrzyłam, gdzie te kamasje masz.
No wiesz, wielkiego doświadczenia to ja z kamasjami nie mam, u mnie też dopiero pierwszy rok. Ale nie masz się czym martwic, moim zdaniem. Czosnki zupełnie inaczej ruszają.
Zajrzyj w rozetkę, czy nie widać pąków (pąk jest taki pedzelkowaty).
Dobrze będzie
Ciekawa jestem koloru twojej kamasji. Moja będzie bladoniebieska.

W takim razie zerknę po południu, czy mają już pąki. Kolor? hmmm... jak kupowałam cebule to nie było zbyt wielkiego wyboru - białe i niebiesko-fioletowe, zamówiłam te drugie, a co zakwitnie, to zobaczymy Nic mnie już nie zdziwi - po wszystkich jednakowych tulipanach (kupowałam różne, dla ścisłości )
Syla 09:20, 28 kwi 2015

Aga , wiem jedno , jak bym miała kogoś poprosić o kulkowanie swoich bukszpanów to była byś tą osobą ... Profeska !!!
Jaką hakonę chcesz posadzić grójecznikom przy trybunie ... all gold przypala się na słońcu .... myślisz o innej odmianie ?
Magda70 09:22, 28 kwi 2015

jazzy napisał(a)
Powiem Ci, że nawet ładnie u Ciebie

Prawda? Masakrycznie ładnie równiuteńko...
Wieloszka 09:30, 28 kwi 2015

Syla napisał(a)
Aga , wiem jedno , jak bym miała kogoś poprosić o kulkowanie swoich bukszpanów to była byś tą osobą ... Profeska !!!
Jaką hakonę chcesz posadzić grójecznikom przy trybunie ... all gold przypala się na słońcu .... myślisz o innej odmianie ?

Mam obok, na kulkowisku, aureolę i w innych miejscach "Albostriatę" - ta mi się najbardziej podoba, bo nie jest taka żółta. Próbuję wymyślić coś innego niż hakone, bo monotematyczna jestem Ale oryginalnych pomysłów brak...
bdan 11:34, 28 kwi 2015

Agnieszka kolejny raz do Ciebie zaglądam, żeby tego posta napisać.
Widzę, że pod brzozami masz kulki Danicy ???

U nasz mąż chce mieć brzozy wyrastające z trawy i tak się zastanawiam, czy to dobry pomysł, już mu zapowiedziałam, że będzie tam sobie kosił.

Czy te tuje przycinasz, dlaczego nie bukszpanowe, jakie plusy i minusy?
Co tam jeszcze masz posadzone. Możesz wrzucić trochę zdjęć z brzozowej, bo wiesz, że w Twoim pędzącym wątku, to ciężko wyszukać.

A tak w ogóle, co robicie z taką ilością skoszonej trawy. My teraz robimy drugą część ogrodu, zakładamy tam na nowo trawnik i tak z przerażeniem zaglądam na te ilości. U nie "tylko" 22 ar, Ty całość swojej działki masz zagospodarowaną i do regularnego koszenia?
Chyba głupie pytanie zadaję, bo przy Twojej perfekcji, to chyba tak jest

Wieloszka 23:17, 28 kwi 2015

Danusiu, pod brzozami mam kulki Danica, bo przesadzałam je z innego miejsca i jakoś trzeba było je zagospodarować
Na mojej brzozowej rośnie w ogóle mnóstwo wszystkiego - większość to rośliny przesadzane z innych miejsc. Miskanty, cisy, Danici, między nimi rozplenice i teraz narcyzy. Przed brzozami jest łączka "Ice Dance" a między nimi berberysy "Bagatelle".
Wg mnie brzozy (i każde inne drzewa) sadzone bezpośrednio w trawniku to nie jest dobry pomysł - zawsze będzie niedokoszone przy pniu... No, ale może Twój M. ma więcej czasu i cierpliwości niż my
Kiedyś liczyłam powierzchnie "trawników" (choć u mnie to się raczej powinno nazywać nawierzchnie trawnikopodobne ) ok. 20 arów. Całość do cotygodniowego koszenia. Skoszoną trawą "nawozimy" łąkę obok.
bdan 07:23, 29 kwi 2015

Agnieszka dzięki za szczegółową odpowiedź.

Mąż chce mieć trawę, to niech sobie tak zrobi. Zawsze można darń ściągnąć. Choć już mu mówiłam, jak jest u Ciebie (zawsze mu mówię Agnieszka Wieloszka, a on na to - "a to ta druga Madżen", kojarzy Was w komplecie)

No to masz tego trawnika sporo, ja wczoraj znowu miałam doły ogrodowe, że niewolnikiem ogrodu będę
Wieloszka 09:38, 29 kwi 2015

Mówią, że ja i Madżen jak siostry, a to dla mnie wielki komplement, więc mogę być kojarzona w komplecie

Widocznie Twój M. musi się przekonać na własnej skórze, jak przyjemne jest koszenie wokół drzew posadzonych w trawniku
Danusiu, nie tylko Ty masz takie doły Zwłaszcza jak zdrowie zaczyna szwankować, to nachodzi mnie refleksja - kto się tym wszystkim zajmie, gdy ja nie dam rady... Już jestem niewolnikiem mojego ogrodu - tylko zależnie od dnia i nastroju - albo się z tego cieszę, albo tym dołuję