Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 17:07, 29 gru 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
W tamtym roku było to samo, zimą pąki nabrzmiewały... wszyscy się martwili , ze za szybko wszystko rusza, pamiętam jak tulipany wszystkim wychodziły.
Dlatego nie mam jeszcze magnolii, czy wiśni japonskich choć podobają mi się.

A wiecie co jeszcze szkodzi? Nasze okrywanie przed mrozami. Rośliny mają za ciepło i potrafią się pobudzić lub nie zdążą się zahartować.

Moja magnolia w stanie spoczynku i wiśnia tez. W moim rejonie noce chłodniejsze no i wydmuchow chociaż teraz 7 Na plusie.

Nie mam połowy róż zakopczykowanych miałam to dzisiaj zrobić ale len mnie trzyma po świętach. Zresztą na horyzoncie plusowe temperatury zdążę zrobić jakby co kompostu na rączce.

Z okrywaniem to prawda. Odkrywam róże pnące na zimę i dwa razy w środku mi pilristu zgniły nie oberwałam liści bo kto by to rwal tysiące liści. Odsłaniając na wiosnę wszystkie pędy róż były zmarznięte szare. Obcięłam do ziemi i odbiły wszystkie. Od tej pory nie osłaniam i nic nie marznie kwitną bardzo ładnie.

Dzisiaj jestem i moja news dawn cała w ulistwieniu w środku

Kurniki po 5 m

Po prawej metasekwoje na wys 0,5 m dziwnie obszarpane czy to nie koty sąsiadów zrobiły sobie przedmiot do zdzierania pazurów. Muszę zabezpieczyć.

Najładniejszy mój serb i wierzba tegoroczne przyrosty

Ogród Małej Mi 2017 14:07, 29 gru 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Też chciałam moje rozplenicy zapleść, ale to wyższa filozofia z tym dobieraniem trawy dałam sobie spokój i jest tak jak widać.
Anka tobie to dobrze wychodzi warkocz widoczny a ogonki jak u Pipi.

U nas dzisiaj lało wczoraj jeszcze było sporo śniegu nie ma już śladu i 8 na plusie.

Aniu kończąc spokojnych świąt Bożego Narodzenia.

Pozdrawiam

Ela.. wzajemnie.. przede wszystkim zdrowia dla wszystkich.
A warkoczyki trzeba popróbować kilka razy i wyjdzie..

Blaski i cienie nowego życia 13:23, 29 gru 2018

Do góry
Witam Urszulo. Przyszlam zapelnic luke we wpisach.
Nie wiem czy wczesniej bylam na Twoim watku przeszlam przez pierwsze pietnascie stron i od konca do 1090 chyba koncowka lipca.
Na pewno bylam bo skojarzylam ten gruz po budowie rozplantowany.
Wiec masz wszystkiego bardzo duzo szczegolnie piekne hortensne. Mnie sie nie udaje z patyczkow rozmnozyc hortek. Tez nie mam cierpliwosci. Kupilam w Lidlu Pod nosem w sierpniu silwer dolar juz ukorzenione i ladne krzaczki po 10 zl.
Trawy masz ladne nigdy nie wiem jak piszecie o grackach czy mowa o miskancie gracillimus czy o miskancie graziella.
Dopiero patrze na zdzbla po tym poznaje.
Gracillimus bardzo sporadycznie kwitnie w Polsce masz wyjatkowe szczescie. Widocznie stworzylas mu dobre warunki.
Ja w tym roku kupilam tez odmiane graci.... Ale szara morning light tez bardzo ladny zadolowany w donicach wiosna wysadze na stale miejsce.

Masz piekny widok na Beskidy.

Pozdrawiam i szczesliwego 2019 roku.

Mam Gracimullusa. Okazało się że w 3 sezonie zakwitł i co roku powtarza. Zeszłoroczne upały sprzyjały temu więc kwiatostany były wyjątkowo duże.

Co do hortensji z patyczków- pierwszy raz się udały, było upalnie. Najlepiej w donicach głęboko wciśnięte, spróbuj to nic nie kosztuje.

Fajnie sprawuje się zimą mała trawa Amazon Mist bo bieleje po mrozach. Polecam na małe poletka, ale wysiewa się mocno -nie każdy to lubi.

Ptasi gaj 11:57, 29 gru 2018

Do góry

Graby nic im nie będzie bo dosyć długo się rozpędzają wiosna.
Najgorzej do drzewa które wcześniej kwitną właśnie wiśnie.

Uff to dobrze
Ciekawe jak bedzie z tą wiśnią...
Ptasi gaj 11:53, 29 gru 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ech,niech się lepiej trochę ochłodzi....bo naprawdę będą straty...na moich grabach i wiśni Kiku nabrzmiałe pąki ...więcej nie oglądałam..

Graby nic im nie będzie bo dosyć długo się rozpędzają wiosna.
Najgorzej do drzewa które wcześniej kwitną właśnie wiśnie.
Ptasi gaj 11:37, 29 gru 2018

Do góry
MonikA napisał(a)

No, że brzozy ci zmarzły to jestem w szoku. Myślałam, że one bardziej są wytrzymałe.

Nie ma sie co dziwic. Soki w brzozie zaczely krazyc wysoka temperatura w styczniu i naraz wysoki mroz a to przeciez witki gietkie i zmrozilo wystarczylo 3 dni po - 15 20 i po brzozach.
Nie mialam innych lisciastych tylko brzozy. U moich sasiadow ok 20 szt wymarzly wszystkie.

Kto pamieta wiosne 2017 kwiecien wszystko kwitlo piekny migdalek w rozkwicie zmarzl i trzeba bylo wykopac.

Fotka zrobiona 8 kwietnia 17 r. 15 kwietnia były święta Wielkanocne

A to 30 grudnia 2017 r też zielono ale przymrozek byl

Ptasi gaj 09:25, 29 gru 2018
Do góry

Wlasnie pogoda deszczowa, ale jest cieplo teraz 6 stopni na plusie.
Kiedys tak mialam z brzozami padlo 5 brzoz.
Bylo tak jak dzis w grudniu styczniu soki w drzewach zaczely krazyc w lutym przyszedl tygodniowy mroz ok 20 i brzozy zmarzly i trzeba bylo wyciac.

No, że brzozy ci zmarzły to jestem w szoku. Myślałam, że one bardziej są wytrzymałe.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:04, 29 gru 2018

Do góry

Elu klimat nam się zmienia z dnia na dzień i roślinom trudno, muszą się aklimatyzować do nowych warunków. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą jednak, bo wiosna i lato dały im mocno w kość jednak z tą suszą.
Ogród Muszelki 00:14, 29 gru 2018

Do góry
Tak zniknal czy na stałe to nie wiem licho nie spi

Muszelka piszesz, ze masz trawke zielona, a kocyk do opalania masz w zanadrzu jak slonko sie pokaze.

Co za pogoda teraz u mnie 7 na plusie w srodku nocy.
Ide juz spac rano obowiazki czekaja.

Dobranoc
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:02, 29 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dla widzów o mocnych nerwach i mało wrażliwych na tle trawnikowym, po sniegu jest tak

Tez tak mam moze nie tak gesto, ale moje jakos ryja do kwadratu i schodza do srodka jakies wyrafinowane.
EM na poczatku zbieral ale na nich silnych nie ma, kopy na pol taczki. Na wiosne dodatkowa robota. Wniosek stad, ze robactwa duzo nie pouciekaly w glab ziemi.

U sasiada znowu bardzo dziki ryja tak przeoranej laki dawno nie widzialam.

Nie przygladalam sie mojej magnolii, spojrze. Jak traci łuski to znaczy wiosne poczula.
W kazdym razie jak widzisz u mnie trawnik zielony mozna koc rozciagnac tylko slonca brak.

A tam Sylwia co bedzie to bedzie z ta pogoda nie mamy na to wplywu.
Czlowiek chodzi w zimowych kapotach i poci sie jak bobr dobrze, ze nie trzeba juz po sklepach chodzic bardzo to chodzenie termicznie przezywam.

Ptasi gaj 23:48, 28 gru 2018

Do góry
U mnie trawnik zielony ptaki po nim chodza i wydziobuja robactwo to znak, ze jeszcze sa plytko. Jak nigdy zawsze karmiki po 2 3 dniach byly puste teraz przyjezdzam po tygodniu a karmiki tylko do polowy wyjedzone.
Komary fruwaja stadami.

Slonca brakuje to jest najwiekszy mankament tej pogody.
Jeszcze tylko 3 mce i bedzie kwieciń. W tym roku od 2 kwietnia bylo bardzo cieplo i tak do jesieni.
Moze przyszly tez bedzie taki hojny w slonce, oby tylko deszczyku wiecej przyniosl niz ten obecny.

Wszystko w rekach najwyzszego on rozdaje wszystko.
Ptasi gaj 23:35, 28 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie strasz Bo jak pomyślę, że miałabym od nowa brzeziniak sadzić....

Sylwia nie strasze tak moze byc. Widzisz co sie dzieje robi sie cieplo. Nagle przyjdzie mroz i przymrozi.
Ptasi gaj 23:15, 28 gru 2018

Do góry
MonikA napisał(a)
Na razie zima sroga nie jest, boję się co będzie w styczniu i lutym rośliny znów nie zdążą się przygotować, mam nowego tulipanowca, nie chciałabym go stracić przez nagły mróz poniżej 20 stopni.

Wlasnie pogoda deszczowa, ale jest cieplo teraz 6 stopni na plusie.
Kiedys tak mialam z brzozami padlo 5 brzoz.
Bylo tak jak dzis w grudniu styczniu soki w drzewach zaczely krazyc w lutym przyszedl tygodniowy mroz ok 20 i brzozy zmarzly i trzeba bylo wyciac.
Mirkowy ogród (początki) 19:39, 28 gru 2018
Do góry

Tak samo ja. Tez nie chcialam, ale ktos mnie namawial i dalam sie namowic i uwazam, ze to dobrodziejstwo.

Właśnie mam ogromną ochotę go zrobić w łazience na poddaszu. Oj korci, korci.
Moja działka na Dębowym Lesie 08:13, 28 gru 2018

Do góry
Aniu przepiękne dekoracje. U nas śniegiem sypie temperatury ok zera

Aniu spokojnych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia.

Pozdrawiam

Elu dziękuję.
Jedno zabieganie większe za nami
Teraz tylko powitać Nowy Rok.
I zaraz będzie planowanie i szykowanie wysiewow
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:21, 28 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To muszę jednak wkleić, jest odjazdowe. Jakby płomienie ognia smagały rabatę.

Rzeczywiście odjazdowe już wcześniej zwróciłam uwagę na fotkę może podobną.
Różne kolory w tonacji różu, fioletu i czerwieni. W takiej gęstwinie wszystkie rośliny pięknie rosną. Kwitną na różnych wysokościach obłęd.
Amarantus najstarsze zboże świata. Pięknie wygląda nie pokłada się i samo się rozsiewa.
U mnie też zagościł od kilku lat samo się wysiewa.

Pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 21:35, 27 gru 2018

Do góry
Haniu przyjmij ode mnie zyczecia. Wszystkiego dobrego w 2019 roku, duzo zdrowia i radosci. Aby Twoj ogrod wydal obfite plony a ozdobne cieszyly oko.

U nas byle jak pogoda cieplo, ale pada deszcz.

Pozdrawiam
Mirkowy ogród (początki) 21:30, 27 gru 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Czekam na domek z Tobą...bidet to przedmiot pierwszej potrzeby, nie wyobrażam sobie, że go nie mam
Pozdrawiam Mira

Tak samo ja. Tez nie chcialam, ale ktos mnie namawial i dalam sie namowic i uwazam, ze to dobrodziejstwo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies