Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe kreacje

Ogrodowe kreacje

ElzbietaFranka 21:37, 13 mar 2019

Ja bardzo dużo gałązek odkładam tylko potem zapominam jakie odkłady zrobiłam. Np wiem że bardzo dobrze się ukorzenia lawenda prze odkłady. Bo mam 3 krzaki już duże w ten sposób ukorzenione.

Aurelia nie za wcześnie odcięłaś te hortki jeszcze małe korzonki i może jeszcze soki nie krążą w roślinie.
Jak będę robiła porządki muszę popatrzeć gdzie są odkłady i wtedy przytnę.
Wg mnie lepiej ukorzeniać przez odkłady niż przez patyczki. Spróbuję też przez odkłady ukorzenić perowską w zeszłym roku tak pięknie rosła ma grube pędy.

anabuko1 21:59, 13 mar 2019

Ale pysznie u ciebie.I serniczek i bułeczki,,,aż ślinka leci
Nowe hortki.A jakie odmiany kupiłaś ?
Ja dziś Silver Dollar
SlonecznyOgrod 22:02, 13 mar 2019

Aurelia wiem, że ogrodowych nie kupiłaś w B , bo tam nie mają w takich doniczkach

Zobacz u mnie na str 97 jak 2 lata temu od czerwca do września młodym hortkom zrobiłam odkłady, ale jeszcze do dziś nie odcięłam tej rośliny.
Zobacz jakie korzenie puściły przez 3 miesiące.
W tym roku je odetnę i wykopię, powinno byc kilka sztuk.

Wydaje mi się, że się pospieszyłaś, no zobaczysz sama, oby się udały.
Jakbyś poczekała to byś miała pewność.
Aurelllia 00:21, 14 mar 2019

Elu rozmnażanie pzez odkłady to chyba najlepszy sposób, bo prędzej czy pózniej odkład taki się ukorzeni Lawendy jeszcze nie próbowałam w ten sposób ukorzenić także muszę spróbować Przycięłam teraz juz te odkłady bo hortensja z której je robiłam była młoda i w sumie wszystkie pędy jakie wydała w zeszłym roku to właśnie przygięłam i obawiałam się, że jak ruszy to te nowe będą wygięte pod złym kątem i wtedy bym nie miała ani odkładu ani ładnych nowych pędów na tej roślinie z której robiłam odkład, bo te pędy jednak się mocno wyginają i pączki były skierowane do dołu, zobaczymy, te korzonki nie są takie małe powinno się udać
W zeszłym roku jak ukorzeniałam w wodzie i zobaczyłam, że jeden korzonek puściła to już do ziemii wsadzałam i udała się rosła Ja eksperymentuję a wiadomo jak w eksperymentach czasem wyjdzie a czasem nie

Aniu kupiłam odmianę 'Pink diamond'

Daria tak jak odpisałam Eli - robiłam z młodej rośliny te odkłady i ona miała 4 pędy i te 4 pędy ukorzeniłam i nowe pąki były wygięte w stronę ziemi i obawiałam się, że będą pod złym kątem rosnąć dlatego odkłady odcięłam, bo tamta hortka jest bardzo ładna mocna i chciałam żeby w tym roku już mi zakwitła, bo w zeszłym niestety nie wydała kwiatów
Aurelllia 23:24, 15 mar 2019

Tak w tamtym roku ładnie kwitły krokusy, a w tym ciągle zamknięte, bo pada i pada i pada, no nie napatrzę się na nie chyba w tym roku, bo od tej wody już się płatki pokładają na ziemię.....
Aurelllia 23:27, 15 mar 2019

Aktualnie tak wygląda mój pokój przy oknie, cały zastawiony - jak u większość z was zapewne, a jeszcze werbena nie wysiana, to jeszcze ona dojdzie
Kasya 07:45, 16 mar 2019

Aurelllia napisał(a)
Tak w tamtym roku ładnie kwitły krokusy, a w tym ciągle zamknięte, bo pada i pada i pada, no nie napatrzę się na nie chyba w tym roku, bo od tej wody już się płatki pokładają na ziemię.....

Slicznie
Ja się powstrzymuje od zakupów jak mogę
Póki co tylko do donic
zoja 08:16, 16 mar 2019

Aurelka ladnie wyglada Twoj pokoj!
Co wysialas?
Aurelllia 12:02, 16 mar 2019

Zojka nic To te tujki brabant ukorzenione, no i hortensje ukorzenione wsadzone do doniczki
ElzbietaFranka 12:27, 16 mar 2019

W tym Sezonie bede ukorzeniac tuje brabant zobacze co z tego wyjdzie. Mam sporo samosiejek po calym ogrodzie wiec trzeba wykopac i wsadzic na odpowiednie miejsce.
Bardzo duzo wyroslo u mnie samosiejek berberysa juz wyrzucam bo jakas plaga.

Oj znowu nici dzisiaj z robot wieje i od czasu do czasu zacina deszcz. Podobno jutro ma byc ladny dzionek a od czwartku super pogoda.

Jade moze cos zrobie ale marne szanse pewnie oblece popatrze i na tym sie skonczy. Moze kompost przerzuce tam cieplo i zasloniete.