Dzięki Reniu, obejrzałam Twoje zeszłoroczne przycięte hortensje. Ja moje ciachnęłam na 6-8 cm. Czyli chyba niżej niż Ty. Ale dziewczyny z Ogrodowiska napisały mi, że będzie dobrze, odbiją. Więc myślę,że ne mam co się martwić.
Pozdrawiam.
Gracek kwitnący jest podrabiany? Ale właśnie piękne są k2itnące trawy bo ozdone zimą a tak tylko chochoł będzie związany. Pod oknami posadziłam sobie niższe miskanty alecteż kwitnące, wprawdzie mniej okazałe mają kwiatostany.
Właśnie tak Ula mądre głowy na ogrodowisku mówiły o grackach. I rzeczywiście koleżanka ma ten licencjonowany i jest zupełnie inny. Ja 3 duże kępy przekazałam dzisiaj do innego ogrodu, ale 2 zostawiłam u siebie. Natomiast mam obiecane te nie podrabiania. Mam wrażenie że one wyższe rosną no i w naszym klimacie bardzo rzadko kwitną. Zobaczymy
Jest to duzy klopot trzeba skalkulowac czy oplaca sie zbierac kamyczek czy zostawic i przekopac. Jak przekopiesz to ziemia bedzie miala drenaż.i nowy przywiezc i wylozyc albo na kartony albo na stare firany.
Mozna tez zebrac z wierzchu i przeplukac. Ja co prawda wieksze kamyczki plukalam ale dalam rady. Wlozylam do duzej donicy z otworami ok 50 litrow stare przescieradlo nalozylam kamienie i ostrym strumieniem plukalam kamienie. Oczyscilam ok 10 cm i przesypalam do innej donicy. I tak az doszlam do dna z piachem. Nie jest to ciezka praca tylko upierdliwa wiec trzeba wybrac.
W tym roku tez bede robila porzadki przy rozach z przodu domu bo po kilku latach kamyki zostaly zawiane roznymi smieciami i trzeba to oczyscic.