Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiaty we włosach

Kwiaty we włosach

Magleska 19:45, 12 mar 2019

Gosia nadrobiłam śliczne wczesnowiosenne fotki urzekł mnie ten jaśmin prześliczny ….

.a jak on po kwitnieniu wygląda ? masz może fotkę z innej pory roku ,jak już nie kwitnie ?
Nowa12 22:33, 12 mar 2019

katel napisał(a)
Gosiu a ten dereń Kousa nie ma nieodpowiedniego Ph podłoża? Derenie potrzebują lekko kwaśnego - czy wśród tych kamieni nie ma wapiennych? Bo wtedy deszcz padając może z nich wapń wypłukiwać do ziemi.
Ja mam derenia kwiecistego, początkowo rósł powolutku potem już znacznie szybciej a po pierwszym kwitnieniu to już szaleje . Na pierwsze kwitnienie czekałam wprawdzie ok 7 lat ale było warto - z roku na rok kwitnie obficiej i jest to jedno z najpiękniejszych drzew jakie widziałam. Z mojego doświadczenia wynika, żeby dać dobrej ziemi a pod korę/ściółkę dałam skórki z banana, mam złe doświadczenia z nawożeniem - nie było go dużo a i tak mi się pochorował.

To ja jeszcze mam 4 lata czekać na pierwsze kwitnienie? Załamka .
greg66 10:50, 13 mar 2019

Gosiu byłem dzis w zaprzyjaźnionej szkółce i maja jasmin nagokwiatowy. Powiedz gdzie on u Ciebie rośnie co lubi?
zoja 20:20, 15 mar 2019

Przyszlam zobaczyc Twoje wysiewy, a tutaj cisza...
Pokazesz?
ElzbietaFranka 21:28, 15 mar 2019

Goniu wydaje mi się, że ten dereń causa ma coś z glebą i za bardzo ma podsypany żwirek pod pieniek. Znalazłam coś takiego zresztą poczytaj sobie o tym dereniu bo szkoda jak już rośnie to może trzeba w inne miejsce posadzić i zmienić podłoże.

"Roślinę sadzi się do świeżej, lekko kwaśnej ziemi bądź nawet kwaśnej ziemi, jednak dobrze radzi sobie także w bardziej neutralnym podłożu. Jednak należy zwrócić uwagę na to, że dereń kousa nie może być sadzony do wapiennego podłoża. Z tego względu rzadko obok niego sadzi się inne krzewy ozdobne – najczęściej mają zupełnie inne wymagania i z tego powodu najlepszym towarzystwem dla derenia są trawy ozdobne. Aby dereń dobrze się rozwijał, podłoże dobrze jest dodatkowo zakwasić, na przykład dodatkiem torfu, najlepiej wymieszanego z piaskiem, by był jednak dość przepuszczalny i dobrze napowietrzony".

Też jestem daleko w tyle z robotami ogrodniczymi, ale jak pomyślę, że w zeszłym roku była jeszcze skamielina lodowa i śnieg leżał a 18 marca było -10 u nas to trzeźwieję. Później nam dało tak popalić, że wszystko naraz trzeba było robić.
Ja mam ten problem, że muszę dojeżdżać pojechałabym na kilka dni, ale pogoda nie do wyjazdu, leje wieje teraz u nas pada a miałam nadzieję, że coś jutro zrobię no trudno. Najgorsze u mnie to pryskanie świerków to mnie pogrąża nie mogę pryskać bo wiatr. Resztę to jakoś obrobię tydzień czasu i po robocie.

Pozdrowienia dla Ani śle.
Pozdrawiam
greg66 16:30, 16 mar 2019

Hello Gosiu
Jak tam sobota?
Robota wre!
U mnie pada i wieje więc robię łazienkę

Pozdrawiam weekendowo
katel 01:05, 17 mar 2019

gosika67 napisał(a)
Kasiu -masz rację, przesadzę go. Jest tam też popularniejszy dereń i ładnie rośnie, temu zmienię miejsce.

Mam nadzieję, że się odwdzięczy za troske

Nowa12 napisał(a)

To ja jeszcze mam 4 lata czekać na pierwsze kwitnienie? Załamka .

Nie wiem jak długo - ja czekałam 7 lat ale może mój był siewką? Jeśli chce się mieć derenia na którego kwitnienie nie trzeba czekać to trzeba z kwiatami kupować ale naprawdę warto czekać (przynajmniej na kwieciste - kousa jeszcze nie mam ).
gosika67 12:24, 17 mar 2019

Kochani dzięki za odwiedziny i wpisy. Wieczorem odpowiem.
U nas dzisiaj piękna wiosenna pogoda, nad ranem jeszcze padało.Powyciągałam donice z roślinami z garażu.
Wczoraj zrobiłam drobne sprawunki.

i wiosna zawitała do domu (jeszcze nie moje).

gosika67 12:33, 17 mar 2019

Mam 3 kępki krokusów, tulipanów i czosnków wychodzi mnóstwo. Sasanki , barwinek i bergenie się ociągają. Porzeczka krwista też ma pąki.

pierwsza kępka

druga

i trzecia

gosika67 12:57, 17 mar 2019

jaśmin cały czas nieprzerwanie kwitnie.

i pozostałe oznaki wiosenne

żarnowiec i małe pączuszki

forsycja, czekam na nią i biorę się za różankę