Nie znam odpowiedzi na to pytanie, ale może powyżej w wypowiedziach innych osób znajdziesz wskazówki. Raczej nie ma żadnych przepisów odnośnie obowiązkowego wyposażenia działki, a wręcz czego nie wolno mieć (np. ogrzewania stałego).
Dziękuję za wskazówki odnośnie szałwii. Przechowam z agapantami A szałwię ananasową wyrzucę bo jest tak ogromna, że nigdzie się nie zmieści i w dodatku nie kwitnie jeszcze.
Dziekuje bardzo Danusiu, nie chcialam Cie naprowadzac o co mi dokladnie chodzilo ale to co piszesz potwierdza mnie w tym, czego sie obawiam.
Kupilam wiasna 2 Royal Burgundy na 2m pieniu, by je posadzic pomiedzy dwie ciemnozielone wisnie, tak zeby sie ladnie odznaczaly od reszty.
Na poczatku chcialam kupic Nigry ale tutaj w niemczech doradzali mi w szkolce, do Royal Burgundy. Niby ma ladniej kwitnac, ma miec jasniejsze liscie latem a na jesien sie pieknie na czerwono przebarwiac.
Rzeczywiscie u mnie obydwie ladnie zakwitly, na poczatku mialy ladne czerwono-bordowe liscie i bylam bardzo zadowolona.
Ale tak gdzies od czerwca zciemnialy bardzo te listki, zrobily sie prawie az czarne a pod koniec lata ciemnozielone-brazowe-czarne. Nic czerwonego, nic bordowego.
Nawet jak slonce na nie swieci, wygladaja liscie czarno-brazowe i bardzo mnie to denerwuje i niepokoji, bo sie obawiam, ze to tak co rok bedzie a to nie jest to czego chcialam.
Porownujac liscie Nigry moich sasiadow, do moich RB do jak niebo a ziemia.
Lisice Nigry w sloncu sa az prawie czerwone i wogole nie zielenija.
Czy mogla bys mi powiedziec, jak dlugo mialas Royal Burgundy w twoim ogrodzie i czy mowiac o malo intensywnym kolorze lisci masz wlasnie to na mysli o czym ja pisze?
Moje Royal Burgundy dzisiaj na sloncu wygladaja tak. Czekam czy sie zaniedlugo zeczywiscie na czerwono przebarwia, jesli nie, to je wywale, choc szkoda mi ich, bo zaplacilam za nie 300€
Śliwa wiśniowa 'Nigra" ma piękny, nasycony kolor liści od wiosny, ale przed liśćmi ma różowe kwiaty w sporej ilości. Liście bardzo długo na jesieni wytrzymują przymrozki i spadają jako ostatnie.
Wiśnia 'Royal Burgundy' w moim ogrodzie nigdy nie zakwitła, a kolor liści nie był intensywny na tyle, aby mi się podobać, stąd wywaliłam jednym zgrabnym ruchem i posadziłam tam klona Shirasawy.
Liście dębu wydzielają szkodliwe fitoncydy hamujące wzrost innych roślin, które są pod nim. Jednak wiem, że np. różaneczniki lubią dodatek spróchniałych liści dębu do ziemi.
Dla różaneczników będzie jednak zbyt sucho pod okapem drzewa, liście nie dopuszczają wody z deszczu, bo działają jak parasol.
Hosty wytrzymają, w pierwszym okresie trzeba podlewać, żeby się dobrze zakorzeniły, derenie o kolorowych gałązkach też mogą wytrzymać, irgi płożące, bluszcz.
Skalniak odpada, będzie cudacznie wyglądał kopiec kamieni pod dębem w cieniu.
Pokaż zdjęcie buków, będzie łatwiej sensownie doradzić. Buki można radykalnie odmładzać.
Takie zdjęcia zrobiłam w 2010 w ogrodzie Bressingham. Buki bardzo radykalnie przycięte, celem odmłodzenia, wybijają z pnia. Cięcie - koniecznie wiosna.
Teraz zrozumiałam pytanie - tak dalie z sadzonek, które przyszły w czerwcu po Bożym Ciele, wsadziłam w skrzynie warzywne. Niektóre nie wiem nawet jak kwitną, bo mają dopiero pąki, a niektóre już zakwitły. Zakwitły te, co są w bardziej ubogiej glebie i bardziej sucho miały.