Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:44, 10 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
Wczytałam się w plan różanki i chciałam zapytać jaką szerokość mają te rabaty gdzie będzie pastella? Tam zaplanowałaś kilka krzaków w poprzek? Czym się kierowalas dobierając odmiany?

Kasiu, przeoczyłam Twoje zapytanie.

Tam z każdej strony ścieżki jest ok. 3 m szerokości. Jest rząd 'Artemis' (jak żywopłot po bokach różanki), potem róże od 1,0 do 1,2 (mam nadzieję, że nie będą wyższe) i podsadzenie z tych niższych, czyli np. Pastella (ale ona nie rośnie pod wyższą różą, tylko pomiędzy różami wyższymi wzdłuż tego chodnika kamiennego), 'Diamant', 'Purple Rain'.

A skoro o 'Artemis' toczy się dyskusja (wychodzi na to, że to róża nietowarzyska), oto ona w 2 jesiennym kwitnieniu sprzed 4 tygodni z otoczeniem.

Pszczelarnia 21:58, 10 paź 2018

Gardenarium napisał(a)
W tym roku bardzo przekonałam się do wszelkich astrów, i wysokich i niskich. Nakupiłam sporo. Wrzesień i paźdź. pod znakiem zakupów astrowych. Wychodzą na czoło, przed floksami, które do tej pory wyprzedzały astry

Danusiu, mam niewiele astrów. Violettę, Andenken an Alma Poetschke, Kristinę, divaricatus (moje tegoroczne olśnienie, nawet do lekkiego cienia i pod drzewa), Breslau, Little Carlow, Moench, Lady in Red. Kolekcja astrów zasługiwałaby pewnie na osobną rabatę późnej jesieni, z prosami, miscantem Purple Fall, palczatką i jakimś białym (piuropusze) miskantem.

A ja sobie oglądam dalie. W tym roku na podium stawiam te:

Pszczelarnia 22:02, 10 paź 2018

ewalm napisał(a)

Porządki w ogrodzie czasami powodują takie sytuacje, że na porządki w domu nie starcza czasu. Ja lubię i jedne i drugie.

Pszczelarnia 22:26, 10 paź 2018

Poppy napisał(a)
Ewo, moge zapytac o dalie z siewu? Twoje wygladaja fantastycznie. Sama zbieralas nasiona? Jak sie robi? Duzo czasu zabiera, zanim zakwitna?
U nas wiem, ze mozna kupic nasiona takie z serii Bishop's children, troche moze niefortunna nazwa, ale dalie trafiaja sie piekne
I nie wiem, czy kupic, czy moze najpierw sprobowac z moich cos wyhodowac, pociagajacy pomysl, bo mogloby sie cos fajnie namieszac
I moglabys polecic jakas w fiolecie?

Nie, dalie siałam z 2 różnych paczuszek gotowych nasion.

Ta czerwona czeka na swoją nazwę (będzie moim selektem):

Z fioletowych osobiście znam tylko 'Franza Kafkę'. Choć u mnie jest taki, jakby jaśniejszy

Z fioletowych to może: Thomas A Edison, Purple Flame, Lilac Bull?

Z daliami jest problem - nie ma katalogów (jak dla róż), nie ma też w PL wyspecjalizowanych sprzedawców (znam osobiście tylko jedną szkółkę w Ratowicach).

Może być: Frau Irmgard Muth, Loretta, Moor Place, Ivanetti, Ambition.

A tak wygląda rabata robocza z daliami w Holandii:

Pszczelarnia 22:33, 10 paź 2018

yolka napisał(a)
Ewo, czy uprawiasz winorośl? jeśli tak, to co byś poleciła. Dziś internet ogłupił mnie doszczętnie... i nie wiem co wybrać, raczej późno owocujące

Uprawiam 3 szt.: 1 w gruncie i 2 w szklarni. Ta w gruncie (kupiłam na kiermaszu nazwy nie pamiętam, sprzedawca zapewniał, że da sobie radę w gruncie) rodziła w tym roku małymi żółto-oliwkowymi gronami. Mała pestka i bardzo słodkie grona. A te w szklarni - mam etykiety (wyszukałam je na forum winorośli), sprawdzę i podam.

Wiele odmian ma Jola z Ogrodu pól i wiatrów na Sądeczcyźnie.
Pszczelarnia 22:42, 10 paź 2018

sierika napisał(a)
I ja rozczytałam się w różanych rozmowach, piżmówki lubię bardzo, z urodziwych też Sibelius choć nikt go nie wymienia. Pomysł na wykorzystanie kratownic jako kompostownik doskonały, świetnie wyglądają też jako podpory na róże lub pnącza.

Ewo, nawiązując, kolor Mozarta jakoś do mnie nigdy nie przemawiał, landrynkowo-czerwony róż?- może się mylę?
W nowym ogrodzie daliowym w przyszłym roku będę na pewno eksperymentować z kratami i podporami, bramkami i innymi towarzyszącymi wspieraczami.

W tym ogrodzie Mira mdlała z wrażenia.

Pszczelarnia 22:56, 10 paź 2018

Gabriela napisał(a)
Przerabiasz już rabatę nad strumieniem, a przecież niedawno była założona.
Fajne kompostowniki.

Tak czytam o różach co dziewczyny piszą i jakoś straciłam w tym roku zapał różany. Co nie znaczy że przestałam je lubić. Muszę poprzesadzać część swoich w nowe miejsca, więc nawet nie myślę o nowych.
Z nowymi odmianami jest tak, że rejestruje się ich co roku mnóstwo, jednak nie wiadomo czy rzeczywiście się sprawdzą, więc wiele z nich przepada, bo tak naprawdę nie są wartościowe. To my, niezawodowi ogrodnicy weryfikujemy je w swoich ogrodach i decydujemy naszymi portfelami czy róża odniesie sukces czy nie.

Bouquet Parfait jest bardzo ładna, dosłownie tworzy bukiety kwiatów. Tyle że w ogóle nie pachnie.

Nie, troszkę rozsadzam. Np. irysy niskie - mają tendencje po 3 sezonach do bycia zbitą zrośniętą formą (coś jak korzeń imbiru). Podzieliłam (nieprzepisowo) rudbekię fulgidę 'Little Goldstar', wyrzuciłam szałwię lekarską z tej rabaty. Nic takiego - kosmetyka. I co najważniejsze, dosadziliśmy w miejsce padniętej, gruszę 'Chanticleer' do szpaleru.

Że Buquet nie pachnie, to duża niedogodność - nie zwróciłam na to uwagi. Jak się nie sprawdzi pod każdym innym względem, to się ją wyautuje.

Jak tam Twoje astry, pokażesz?
sierika 23:11, 10 paź 2018

Mozart, trochę landrynki ma w sobie ale z bielą, bramki wspierające to brzmi intrygująco, myślałam kiedyś o wykorzystaniu przęseł, cóż...potrzeba tego w ogrodzie bardzo dużo ale zero dominacji równocześnie.
Czy przerabiasz rajskie jabłuszka?
Wendy79 11:13, 11 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Czy dobrze widzę, że rajskie jabłonki prowadzisz w szpalerze?Hmm?
Poppy 11:22, 11 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Nie, dalie siałam z 2 różnych paczuszek gotowych nasion.

Ta czerwona czeka na swoją nazwę (będzie moim selektem):

Z fioletowych osobiście znam tylko 'Franza Kafkę'. Choć u mnie jest taki, jakby jaśniejszy

Z fioletowych to może: Thomas A Edison, Purple Flame, Lilac Bull?

Z daliami jest problem - nie ma katalogów (jak dla róż), nie ma też w PL wyspecjalizowanych sprzedawców (znam osobiście tylko jedną szkółkę w Ratowicach).

Może być: Frau Irmgard Muth, Loretta, Moor Place, Ivanetti, Ambition.

A tak wygląda rabata robocza z daliami w Holandii:

To moze tez kupie ALe korci mnie zebranie wlasnych, i mysle, ze sprobuje w tym roku!! Mam mega ochote, tylko malo miejsca, ale moze gdzies pomiedzy warzywami sie zmiesci jakas dalia
Czerwona jest naprawde fajna!
Moze i Kaffka by sie nadal, nad Edisonem tez dumam,za reszte dziekuje, nie kojarze nazwy z konkretna dalia, wiec musze poczytac. Ostatnio pomponiki za mna chodza i pileczki pimpongowe.
Holederska rabata to jak pol mojego ogrodka
W uk mozna kupic fajne dalie, chociaz katalog to chyba tylko Sarah Raven zapewnia, no ale ze mam pecha do jakosci, to chyba nie powtorze przyjemnosci. Ona do tego piekne bukiety z nich uklada, ale to pewnie wiesz.
Mam jeszcze dwa zrodla, jakbys potrzebowala, to podam, ale katalog on line tylko.
I nie wiem, czy slyszalas o Salutation! Ogrody w Sandwich, hotel, projekt Lutyensa. Maja nawet daliowy festiwal we wrzesniu. Nie dotarlam jeszcze, ale to podobno daliowy raj! Jak i Perch Hill, u Sarah.