Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowe kreacje 09:34, 08 gru 2018

Do góry
Aurelia zbierz wszystko co na tym papiorku i wysiej w styczniu zrob probke. Jak wzejda to dobrze.
Sa nasiona przytacznika w sklepach mozesz kupic i sprawdzic bo innej rady nie ma. Sprawdzalam przed chwila nasion w roznych kolorach jest duzo ale w torebkach nasion nie widac. Nie wiedzialam, ze amatorsmo mozna je siac. Kiedys chba Miska siala ale jakos nie przywiazywalam wagi do tego.
Wiec zbierz i wysiej, kup torebke nasion i wysiej zgodnie z instrukcja.

Np jak zbieram cynie tez sa rozne smiecia wysiewam i wyrastaja.

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:05, 07 gru 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja uważam, że po prostu musi się chcieć. W ubiegłym roku pierwszy raz piekłam pierniki. w tym piekłam już dwa razy i na pewno upiekę jeszcze raz. Sama widzę, że za każdym razem mam pewniejszą rękę, ale przygotowania robię już wcześniej. Mam rozrysowane 3 kartki z różnymi pomysłami na wzorki do lukrowania, bo jak właśnie potrzebny jakiś pomysł to on za nic nie chce się wyklarować.

To prawda dla chcacego nic trudnego. Dorotka, a te pierniczki miekkie ci wychodza czy twarde. Chodzi mi o to czy zeby daja rade?

Bo mnie toznie wychodza raz twarde ze zeby mozna polamac a raz mieciutkie.
Moze w niedziele sie zmusze.

Dzieki pytalam bo myslalam ze masz cos innego od tego worka i koncowki.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 22:11, 07 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Przekopać z obornikiem odwracając skibę trawy do góry nogami, najwyżej wiosną przy plewieniu wyplewi co by ewentyalnie rosło jeszcze i tyle. Cała moja podwyższona rabata przy oczku obok gunnery jest z darni odwróconej do góry nogami i ciut przysypanej ziemią, w tą darń nie rozłożona sadziliśmy rośliny od razu. Tak samo zrobiłam w skrzyniach na truskawki, tam poszła cała darń z rowu tylko tez do góry nogami

Zastanawiająca ta temperatura, bo popatrz jak wypalali łąki to powinien łysy plac zostawać, a to po pierwszym deszczu się zieleni od świeżych wschodów, czyli temp ognia nie niszczy tych nasion. Chyba, ze w granulatorze ta temp. jest jeszcze wyższa lub dochodzi ciśnienie.....tak gdybam sobie

Laki wypalane. Słoma tylko sie wypali i pozyteczne robaczki, szkodliwe pal ich licho.
Korzen pozostaje w ziemi i zyje na wiosne ziemia wilgotna i odbija.

Poodwracaj co niektore darnie zielonym do dolu.
Pozdrawiam
Bawarka 21:28, 07 gru 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Kasiu

Co tam u Ciebie przyszlam od Figi zobaczyc a tu posucha.
Pokaz co stworzylas tego lata. Przebudowe ogrodowa. Zamilklas na calego.

Pozdrawiam

A posucha posuchaa Momencik...
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:50, 07 gru 2018

Do góry
O Dorotka już napiekla i ozdobiła. Co tu pisać można się tylko zachwycać.

Dorotka pokaż przyrząd którym lukier rozprowadzasz.
Pierniczków ciągle przybywa, i na bieżąco ubywa fajnie, że się podobają. Przyrząd do dekoracji to metalowa tylka tu pokazana z adapterem, ale jak dekorowałam to po prostu była włożona w rękaw cukierniczy zakończony tak jak woreczki strunowe. Te z plastiku nie są fajne, trudno się nimi dekoruje. Można też rękaw cukierniczy użyć bez tylki tylko trzeba odciąć niewielki kawałek koniuszka. Ten otwór ma około 2 mm.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:23, 07 gru 2018

Do góry
O Dorotka już napiekla i ozdobiła. Co tu pisać można się tylko zachwycać.

Dorotka pokaż przyrząd którym lukier rozprowadzasz.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:33, 07 gru 2018

Do góry
Ja schudnac nie moge. 8 kg to sporo masy. Tez bym chciala, ale slodycze kusza zyc bez nich nie moge, a szczegolnie wieczorem najbardziej smakuja. To moja zguba.

Nalog jak papierosowy. Ale od poniedzialku koniec. Jedzenie w malych porcjach 5 razy dziennie i duzo warzyw.

Jak dlugo do ubytku 8 kg dochodzilas.

Elu zgubiłam w 2 miesiące,ale jeszcze powolutku coś tam idzie w dól.teraz ważę 77kg ,ale to jeszcze za dużo.Moje odchudzenie nie było zamierzone ,jakoś tak wyszło.Slodycze przestały mi smakować i jakoś tak nie mam apetytu wracam do swojej wagi sprzed 4 lat

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:19, 07 gru 2018

Do góry
Basiu ja tez dopiero dzisiaj skladam lepiej pozno niz wcale. Mozna i tydzien obchodzic.

Zdrowia, szczescia wszelkiej pomyslnosci. Pociechy z wnuczat tych co sa i ktore beda.

Jak tam przygotowania do "w". Napisze na priw o moich, ale nie wiem kiedy bo lenistwo totalne. Pada u nas.

Elu serdeczne dzięki

Co do przygotowań już wszystko dopięte na ostatni guzik...oby tylko pogoda dopisała.Młodzi sami wszystko zalatwiali u siebie w Olsztynie.Jutro jedziemy to zobaczymy i poznamy mamę zięcia
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:36, 07 gru 2018

Do góry
Ja schudnac nie moge. 8 kg to sporo masy. Tez bym chciala, ale slodycze kusza zyc bez nich nie moge, a szczegolnie wieczorem najbardziej smakuja. To moja zguba.

Nalog jak papierosowy. Ale od poniedzialku koniec. Jedzenie w malych porcjach 5 razy dziennie i duzo warzyw.

Jak dlugo do ubytku 8 kg dochodzilas.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:29, 07 gru 2018

Do góry
Basiu ja tez dopiero dzisiaj skladam lepiej pozno niz wcale. Mozna i tydzien obchodzic.

Zdrowia, szczescia wszelkiej pomyslnosci. Pociechy z wnuczat tych co sa i ktore beda.

Jak tam przygotowania do "w". Napisze na priw o moich, ale nie wiem kiedy bo lenistwo totalne. Pada u nas.

Ptasi gaj 11:11, 07 gru 2018

Do góry
W Łazienkach Krolewskich jest duzo choin kanadyjskich sa to dorosle wysokie okazy, kiedys pokazywalam na moim watku. Jak znajde foty to pokaze.
Duze drzewa od spodu pien ma sciete boczne galezie a korony olbrzymie.

Nasadzili sporo mlodych choin 3 lata temu ladnie rosna, ale nie widac przycinki.

Sylwia dosiegne z drabiny. Kupilismy w tym roku 3 czlonowa drabine.
Bede ciela czubki.
Mam tez bardzo wysokie kurniki 5 szt tez ciecie wagi ciezkiej na wiosne.
W tym roku dwa przycielam i bardzo ladnie sie maja, zaluja ze wszystkich nie obciachalam.

Niestety juz wkraczam w fazę ciecia wszystkich iglakow i krzakow lisciastych.

Trzeba sie zaopatrzyc w odpowiednie narzedzia. Pila ELEKTRYCZNA juz nie daje rady. Spalinowa troche ciezka.
Ptasi gaj 09:13, 07 gru 2018

Do góry

Regularnie przycinana to jest ta, ale rośnie jak na drożdżach i znowu ma duże odrosty ma ok 4 m

I tą górę sięgasz jeszcze przy cięciu? Bo dół ma śliczny gęściutki
Ptasi gaj 09:11, 07 gru 2018

Do góry
Sylwia inaczej to wygląda w mieście inaczej na wsi. Teraz to się nazywa wizyta dusz0asterska, a kiedyś ksiądz chodził z ministrantami z kadzidłem oo jeszcze nieraz był kościelny lub organista.
Kiedyś na wsi był tylko proboszcz teraz ma wikarych do pomocy.
Kiedyś kazania były co sam napisał lub listy pasterskie biskupow a teraz mają gotówce z internetu.

Kiedyś przy parafiach też były ogrody które ksiądz uprawiał z kucharka pomocą domowa. Teraz jest wynajęty ogrodnik

Tam też zmiany.

Przy mojej parafii to takie rosną, kościół tonie w rozanecznikach

A takie chodzą trzy i jeden biały

No to u nas po staremu, ale w Krakowie u rodziny też jeszcze po staremu bo z wizytą duszpasterską chodzą po świętach, a nie przed nimi.
Przed to ja bym wyciągnęła rękę po kopertę do niego ciekawe czy w którymś domu gdzie bida aż piszczy choć jedną z takich kopert zostawia.

Mieliśmy kiedyś takiego proboszcza wiele lat. Od ubogich nie dość, że nie brał to jeszcze zostawiałTo jest Kapłan z powołania, reszta jak dla mnie to powołanie traktuje jak zawód i ewidentnie pomyliła się w jego wyborze.

U Was albo bardzo dobry gospodarz, albo parafia bogata.
U nas ma plebani remonty i jacuzzi, a ogrodzenie kościoła i cmentarza zawaleniem grozi i do kościoła przez schody trzeba będzie skakać bo też już się kładą. Parafia bogata, ale ludzie nie dadzą bo widzą co się wyprawia

Ptasi gaj 08:57, 07 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też namawiam do regularnego cięcia choin

Regularnie przycinana to jest ta, ale rośnie jak na drożdżach i znowu ma duże odrosty ma ok 4 m

Ptasi gaj 08:52, 07 gru 2018

Do góry
Sylwia inaczej to wygląda w mieście inaczej na wsi. Teraz to się nazywa wizyta dusz0asterska, a kiedyś ksiądz chodził z ministrantami z kadzidłem oo jeszcze nieraz był kościelny lub organista.
Kiedyś na wsi był tylko proboszcz teraz ma wikarych do pomocy.
Kiedyś kazania były co sam napisał lub listy pasterskie biskupow a teraz mają gotówce z internetu.

Kiedyś przy parafiach też były ogrody które ksiądz uprawiał z kucharka pomocą domowa. Teraz jest wynajęty ogrodnik

Tam też zmiany.

Przy mojej parafii to takie rosną, kościół tonie w rozanecznikach

A takie chodzą trzy i jeden biały

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:00, 07 gru 2018

Do góry
Piekne widoki. To zasluga wczorajszego slonca rosliny parowaly w dzien a w nocy przyszedl mroz i poranek cudownie wygladal. Tak jak Gosia napisala zwiewne i wolne trawy efekt przepiekny.
Brzozy tez oszronione.

Niskich traw nie wiąże, ale srednie i wysokie tak i mam kopce.
Kiedys nie powiazalam i po calym ogrodzis sloma rozwiana. Do srodka kepy nasypalo sniegu potem deszcz padal zamarzlo bujalam sie z lodem do konca kwietnia 2013 r
Ptasi gaj 23:20, 06 gru 2018

Do góry

Masz racje kazdego roku ta pokuta jest oplacana.
Klecha byl, mlody nie znalam go. Ta wizyta to kuriozum, przychodzi nie znana osoba i pyta co slychac jak sie zyje. Wszystko trwalo 5 min tyle czekania z koperta. Dla swietego spokoju przyjmuje bo wszystko maja zaznaczone w kartotece.

Bez j.j po kolędzie już chodzi???
Jeszcze Bożego Narodzenia nie było......to jak z kolędą?
Chyba że mi coś umknęło...
Ptasi gaj 23:12, 06 gru 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Kurczę, fajnie że możesz tak wcześniej szykowac. U mnie niestety ten numer nie ma szans. A dziwnym zwyczajem leń rośnie w miarę zbliżania się świąt.

To wszystkon wina bustawki pogodowej. Ale jak sie zawezme to wiory poleca.
U mnie jest to, ze w srodku dnia cze chce czy nie wychodze na spacer przechodze zmordowana z zakupami potem obiad i czlowiek ledwo cieply.

Zycze wszystkim duzej krzepy.
Ptasi gaj 23:02, 06 gru 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Tak szybko ksiądz u mnie to w styczniu jakoś zawsze

Bo im śpieszno do kasy. Znowu afera z Jankowskim.

Mnie len trapi od dluzszego czasu sama nie wiem co sie dzieje nie moge sobie z tym poradzic. Dobrze dzialam pod presja. Krece sie po domu jak przede mna tak za mna roboty nie ubywa. Firanki trzeba prac a mam ich sporo 2razy w roku piore.
Najlepiej bym sie gdzies zaszyla i dobrze pospala.

Pada snieg jest bialo. Temp zerowa
Ptasi gaj 23:01, 06 gru 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Swierki szybko Ci porosły.

Finansowo piszesz, to co coś trzeba dać zawsze w kopertę za sakrament pokuty w domu? ( Jeśli dobrze zrozumiałam)

Masz racje kazdego roku ta pokuta jest oplacana.
Klecha byl, mlody nie znalam go. Ta wizyta to kuriozum, przychodzi nie znana osoba i pyta co slychac jak sie zyje. Wszystko trwalo 5 min tyle czekania z koperta. Dla swietego spokoju przyjmuje bo wszystko maja zaznaczone w kartotece.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies