Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:57, 16 lip 2021

Do góry
Pomidory się zaczynają, jupi i ogórki. I melon jeden jest w igloo

Dębowe zakątki 19:36, 16 lip 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Taki szerokie kadry lubię
Sezon 2017 u Hanusi 19:27, 16 lip 2021

Do góry
Ogrodową ukorzeniałam w wodzie, takie półzdrewniałe młode pędy w maju. Do jesieni już ma korzonki i wtedy pod koniec sierpnia wkładam do doniczki. Doniczka w domu do wiosny, z umiarkowanym podlewaniem, ale to kłopot jest wiele prób mi się nie udało przez gapiostwo. Tak samo bukietówki. Po obcięciu wiosennym patyczki , mimo wypuszczenia pierwszych listków zamierały i klops.

Tej wiosny zrobiłam wg metody Bogusi Bieńko, naszej ogrodowej koleżanki,

wszystkie patyczki natychmiast wtykałam do ziemi . muszą mieć 3 węzły. W ziemi chowamy 2loczka, góra z jednym oczkiem na wierzchu. Tak zrobiłam z kilkoma patyczkami z każdej odmiany, a mam ich 4 różne .Zeby nie bawić się w etykietki, patryczki wtykałam do ziemi z tyłu za "matką. cień ibz wilgoć w jednym. Można jeszcze przykryć butelką po wodzie bez dna, odciętym końcem przy patyczach. Korek zostawiamy otwarty, ewentualnie zatykamy suchą trawą. Musi byc dostęp powietrza.

I czekam do jesieni. Nie ruszam, w korzenie nie zaglądam, Jesienią też nie ruszam, Na zimę przykryać będę włókniną i ewntualnie suchymi liśćmi, ale to dopiero po opadzie liści.

A wiosną ryzyk fizyk, albo jest bingo, albo go nie ma. Ale Od kwietnia do teraz w kilku miejscach zielone widzę. To znaczy, że Bogusia nade mną czuwa, chociaż odeszła od nas ze 3 lata temu. niestety.[*]

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:14, 16 lip 2021

Do góry
Ło matko, zdjęcie z liliami i jeżówkami to jakiś piąty wymiar??????!!!!!! Cudo! Cytuję.

daredevil napisał(a)

Sezon 2017 u Hanusi 19:04, 16 lip 2021

Do góry
Świdośliwę dostałam od znajomej, około 1 kg. Przebrałam, wypłukałam, odsączyłam.
Zalałam sokiem z pigwy, 1,5 szklanki, który miałam z ub. roku. Pogotowałam, ale owoce się nie rozgotowują za bardzo. PO wystudzeniu, przełożyła do przecierania, Pulpę Razem z tym wywarem i żelfiksem znowu na ogień. Wg mnie zbyt zielenizną smakowało. Dodałam sok z 1 cytryny, i pół szkl,cukru. Ale jeszcze mi nie było to. Pachniało wiśniowo-śliwkowo. No to jeszcze machnęłam do tego łyżkę płaską kakao. I to było to.

Prawie powidła śliwkowe, któtre uwielbiam.
Sezon 2017 u Hanusi 18:51, 16 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dziś pierwsze dobrocie do słoika- wiśnie bez cukru i swidośliwa z dodatkami.

Co fajnego dodałaś do świdośliwy? U nas znika na surowo z drzewka, ale może kiedyś coś na słoik uda się uzbierać
Sezon 2017 u Hanusi 18:49, 16 lip 2021

Do góry
Grażynko, do końca miesiąca jestem na miejscu, w takie upały , to tylko dom albo ogród. Pilnuj się,ja pochodziłam któregoś ranka po rosie boso, i zaraz potem miałam efekty. Dobrze, że lekarstwa ze soba wożę.

Obeszło się na gorącej herbacie i wilgoci w nosie.

Dla Ciebie moja ogrodowa, która zadomowiła się w szklarni- z patyczka.

Sezon 2017 u Hanusi 18:43, 16 lip 2021

Do góry
Basiu, świdośliwa, w smaku ciut podobna do borowki ameryk. tylko mniej słodka, a jak sie zrobi do słoika, to w smaku ...powidła śliwkowe. Można jeść na surowo, ale musi być na to amator, nie każdemu pasuje.

Co do innych przetworów, staram się odchodzić od cukru. Jak na szybkie zużycie, to w lodówce wytrzyma tydzień, a jak na zaś, to pasteryzować trzeba. No i do tortu bezowego Pavlowej,cukier w bezie wystarczająco słodki jest.

To w klońcu biały zabójca jest, chociaż kiedyś pisał Wańkowicz, że cukier krzepi.
Krzepi ludzi pracujących fizycznie na roli, czy gdzie indziej, a my teraz mózgowcy jesteśmy, nam cukier tylko mgłę ma mózg naprowadza i kamienie w nerkach i pod wątrobą buduje.

Nie mówię, że wcale, ale trzeba się pilnować.

Firletka dla Ciebie
ogród (nie)Mocy 18:42, 16 lip 2021

Do góry
Mam takiego miskanta, kupiony jako Graziella lub Gracillimus, czy ktoś może jest w stanie pomóc mi rozwikłać zagadkę czy to faktycznie któryś z nich? Te karteczki z nazwami były tam powtykane ..jakby komuś skądś odpadły i nie wiedział z czego, więc wetknął tam Drugi się różni, a pani ze szkółki sama nie wiedziała.

A to moja pierwsza kwitnąca hortka, za mało je ścięłam po zakupie ale jeszcze nie wiedziałam czy jeszcze mogę bo to był już maj. Ciekawe czy to Vanilka w ogóle jak ma takie białe kwiaty?

Przerwa na kawę... 18:21, 16 lip 2021

Do góry
Aaa zapomniałam o gipsówce!!

I z przymrużeniem dla wprawnego oka
Ogród kwiatowy 18:20, 16 lip 2021

Do góry
violaskom napisał(a)

Violu masz przepięknie. Zachwycam się zawsze. Czy mogłabym liczyć na nasionka tego słoneczniczka z ciemnymi liśćmi?
I jeszcze jedno pytanie o tego przetacznika. Piękny, wysoki i zachwycający kolor. Jaka to odmiana?
Zieleń, drewno i antracyt 18:01, 16 lip 2021

Do góry
A czy tego jegomościa w gromadzie Pani rozpoznaje? Tworzy fajny zestaw maciejką, tytoniem i darowaną przez Renatę ożanką
Wysiałam go w dwóch miejscach i w obu wygląda cudnie. Właśnie go z hamaka podziwiam, a miałam kastrę wkopywać
ogród (nie)Mocy 17:52, 16 lip 2021

Do góry
Moja bledziutka jeżówka wreszcie troszkę bardziej się otwiera... powinna już się ze wstydu zaróżowić, że tak wolno się zbiera

Tak wyglądają moje siewki- wprawne oko zauważy,że w ostatnim pojemniku jest jedno malusie, tyci-tyci zielone coś- to pysznogłówka ruszyła

Ogród pod pliszką 17:23, 16 lip 2021

Do góry
Ogród pod pliszką 17:17, 16 lip 2021

Do góry
Uwielbiam kwiaty stwierdzam
Sezon 2017 u Hanusi 17:08, 16 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Grażynko moje zawilce będą takie, i nie pamiętam czy tam przypadkiem nie jedna sadzonka tylko jest. fotka ubiegłoroczna

A tak z rozpędu uszykuję Tobie przesyłkę po niedzieli, własnie z zawilcem, bo mam gdzieś wysianą jakąś nie w tym miejscu. i jeszcze coś, ale to niespodzianka.

Haniu, cudne te zawilce, ja nawet nie wiem, jakie mam, bo nie kwitły

Ach, jak ja lubię niespodzianki, dziękuję, ucieszyłam się
Rośliny dla Ciebie też gotowe do wysyłki /26-27, czy może być?/

A kosmosy u mnie nie chcą rosnąć, 3 nieudane próby i zrezygnowałam.
Będę oglądać Twoje, w tej masie rewelacyjne
Cała reszta też
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 16:34, 16 lip 2021

Do góry
Mam też dwie śliwki dąbrowicką i amers nie cięłam ich na wiosnę tylko odginałam gałązki. Czy jednak wypada je przyciąć i kiedy ewentualnei to robić? Jednej gałązki naturalnie rosną mocno w poziomie drugiej uciekają do góry.

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki jeśli ktoś się odezwie
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 16:30, 16 lip 2021

Do góry
Wiśnia cięta na wiosnę. Zaschechł jej przewodnik - czubek i teraz jedną gałązkę boczną przywiązać do kikutka i poprowadzić na przewodnik a drugą odgiąc jako boczną do poziomu? Korygować coś w pokroju? Ogólnie za wszelką cenę prowadzić wiśnie z przewodnikiem czyli wybierać jakąś boczną gałązkę na przewodnik jeśli zanika i prostować?
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:28, 16 lip 2021

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Przed południem zaliczone pływanie w jeziorze (odzyskiwanie kondycji) a po południu zamiast drugiej rundy było to

około 2cm całe szczęście obyło się bez strat

Ufff bo potrafi szkód narobić nawet mniejszy.
Liliowiec - Hemerocallis 16:09, 16 lip 2021

Do góry

Night Embers
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies