Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 08:36, 06 gru 2018

Do góry
Mirka napisał(a)

O widzisz Toszka dobrze że to napisałaś. Jak byś mogła na moje serby zerknąć(fotki wstawiłam) czy przewodniki mam ciachnąć na wiosnę.
Elu sorki że u Ciebie pytam. Toszka jak zajrzy to do mnie wstąpi.
Dziś z rana bardzo mroźno i biało bynajmniej u mnie.

Mirka zaglądaj i pytaj jesteś mile widziana.
I ja popatrzę na twoje serby.
Ptasi gaj 00:49, 06 gru 2018

Do góry
I tak bede wycinac aby nie rosly wyzej na takiej wysokosci sa ladne.
Wytne u najwyzszej mniejsze niech doganiaja bo sa nie rowne.
EM pewnie nie pozwoli, ale trudno podetne i juz.

Dziemi Toszka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:18, 06 gru 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ela ale Danusia już nazwała swój ogród, więc te rozważania są jakby obok.

Obawiam się, że to jest niegrzeczna i zbyt duża ingerencja w jej osobowość i w to, co chce sama wyrazić. Na nic tu stronnictwa i dzielenie nazwy na czworo.

Zasugerowalam sie pewnym wpisem. Obawa o niegrzecznosc juz zostala wyjasniona.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:09, 05 gru 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Elu, ja też w swoim czasie walczyłam z ochojnikiem na świerkach, przestałam w momencie, jak już nie dosięgałam i nie wiem, jakim cudem, samo przeszło i zdrowe są. Dziś bym żadnego świerka nie posadziła, no może 1 szlachetny, głównie przez korzenie, a daglezji cały las bym zrobiła, nie śmiecą i mają palowy korzeń, mam 1 sztukę gigantkę, też od spodu w górę cały czas podcinana. Tak czy siak, iglaki lubię, bo zimą i wiosną robią dobrą robotę

Wiesz Milus u mnie w zeszlym roku nic nie bylo i w tym nie pryskalam promanalem i masz wysyp galasow.
Jednak trzeba pryskac co roku i jak dlugo dam rady to bede pryskac. Na razie dobrze sie maja wiec niech rosna.
Tez kocham iglaki pod kazda postacia nawet gubienie igiel u sosen czarnych mi nie przeszkadza.
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:11, 05 gru 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Teraz już sezon stopnięty zmroziło ziemię, ostatnio chciałam wykopać jeszcze porę bo mi parę zostało na polu, ale już nie dało radę...
buziaczki Gosiaczku
stipy uwielbiam, będzie ich więcej w przyszłym roku

Witam Moniu dawnonie bylam. Przejrzalam piekne masz stipy. W tym roku na przelomie stycznia i lutego zasialam stipy rosly ladnie i czas wysadzania do gruntu rosly ladnie ale nie zakwitly. Stipa bez kwiatu to nie trawa bo efekt jest w zwiewnych kwiatostanach.

Jak nie zmarzna to beda na przyszly rok.
Chcialam zapytac czy te twoje okazy to tego roczne.

Chwalic ogrodu nie bede, bo wszedzie tak samo. Brazowo a teraz szaro buro i ponuro chociaz dzisiaj sloneczko SWIECILO.

Pozdrawiam Moniu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 05 gru 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gałązki dereni wykorzystam do dekoracji świątecznych.

Czym wiekszy mroz tym intensywniejszy kolor mocniejszy. Patrze na spod krzaka albo krzaczki odmlodzone albo tak pieknie mlode. Moje to pierwsze krzaki posadzone na dzialce i juz kilka razy odmladzane.

Widze w tle choine kanadyjska Haniu przycinasz ja? Moich nie przycinalam, ale w tym roku przycielam bardzo mocno i fajnie sie zageścily.

Moja działka na Dębowym Lesie 19:56, 05 gru 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak to prawda o zadomowieniu serbow.
Kupowalam prawie wszystkie byly w doniczkach wzrostowo od 0,5, 1, i 2,5 metra wszystkie nie zaleznie od wzrostu dopiero po dwoch latach czyli w 3 roku w glebie rodzimej zaczely ruszac z kopyta.
Na poczatku mialy jakies tam przyrosty 0,5 - 3 cm dawaly oznaki ze zyja.

Co tu duzo mowic kazde drzewo musi sie zaaklimatyzowac w glebie ale w pierwszym po posadzeniu wzrost marnie wyglada.

Eluś dziękuję bardzo za te wiadomości.Widzisz, gdybym do ciebie nie zajrzała, nie czytała tych postów, nie wtrąciła się do dyskusji.
To dalej zastanawiałabym się czym dalej tą linię działki obsadzić.
A dziś już wiem serbami.Może dadzą radę i u mnie
Ptasi gaj 17:23, 05 gru 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Oglądałam twoje świerki.To spore je posadziłaś.
I kilka lat i jakie duże.
Ech.A u mnie jeszcze goło .
Ale aby dobrze zaplanować.To i kiedyś będzie rosło i u mnie

Aniu to tylko ci sie tak wydaje. Fota jest tak zrobiona jak sie przyjrzysz sa dwie jedna z przodu i za nia jeszcze jedna i sprawiaja wrazenie, ze ladne geste. Były to patyki i pare galazek. Przez pierwsze 2 lata siedzialy w ziemi i mialy przyrosty po 0,5 cm.
Posadzone w ziemi, glina, gruz, skoszona trawa i rozne badziewia.
W 2015 wiosna dostaly sporo kompostu i bardzo odzyły jak widac.
Co tu duzo mowic obornik i kompost to eliksir na wszystkie rosliny.
Ptasi gaj 17:15, 05 gru 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
A ja u mamy cięłam wiosną zwykłe świerki, ale nie ruszałam przewodników. Teraz mają około 2,5 m wysokości. Będę je ciachała wiosną, bo się ładnie zagęściły. Nurtuje mnie pytanie - czy ciąć też przewodniki?

Gosiu odnosnie przewodnikow pisalam o choinie kanadyjskij ktore sa na focie.
Sa podlewane wiec rosna szybko, i pryskam tez nawozem dolisnym do iglakow.
Oko ciesza bo wyciagnelam je z zapasci. Przez 2 lata ledwo rosly zolkly igielki, pryskalam na choroby, ale odzyly i sie ciesze.

Jezeli chodzi o swierki chce przyciac przewodnikow kilka i zobaczyc co z tego wyjdzie. Chcialabym aby byly takie ladne i tak wysokie jak teraz ok 3,5-4 m.
Wiec bede eksperymentowac.
Kazde drzewo ma zakodowane w genach przewodnik wzrostu, wiec uciecie to tylko czasowe zahamowanie wzrostu na 2-3 lata i znowu z bocznych galezi wyrosnie nowy przewodnik. Tak mialam u jednego serba.

Moja działka na Dębowym Lesie 12:07, 05 gru 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Aniu pozwolę sobie zacytować twój post z Eli wątku.
Aniu z autopsji powiem, że świerk pospolity może być piękny jak nie ma modrzewi w okolicy. Ale jest jeden warunek- nic go nie może zacieniać ani dotykać, inaczej w tych miejscach natychmiast łysieje. I to co pisała Toszka- zupełnie inny system korzeniowy od serba (na minus niestety).
Serby kupowałam i całkowite maluszki z gołym korzeniem (po 1zł), ale baaardzo wolno się zadomowiają u mnie (ale już świerki czarne ładnie przyrosły). Ale dokupiłam kilka ładnych po 10zł takich ok 50cm u P.Szmitów dla szybszego efektu.

Aniu będę sobie robiła sadzonki dereni- może chcesz? Mam Midwinter Fire- fotki u mnie na 361 str. W sezonie taki zwykły krzaczorek do oglądania z daleka, ale po przymrozkach aż świeci. I drugi -NN- fotki na 354 str, cudny, zdrowy, z daleka limonkowy. Tylko ten ma korę taką ciemno bordową.
I mam jeszcze nasionka języczki "Britt Marie Crawford".

Tak to prawda o zadomowieniu serbow.
Kupowalam prawie wszystkie byly w doniczkach wzrostowo od 0,5, 1, i 2,5 metra wszystkie nie zaleznie od wzrostu dopiero po dwoch latach czyli w 3 roku w glebie rodzimej zaczely ruszac z kopyta.
Na poczatku mialy jakies tam przyrosty 0,5 - 3 cm dawaly oznaki ze zyja.

Co tu duzo mowic kazde drzewo musi sie zaaklimatyzowac w glebie ale w pierwszym po posadzeniu wzrost marnie wyglada.

Ptasi gaj 11:55, 05 gru 2018

Do góry
Toszko juz w tym roku wiosna cielam aby sprawdzic jak sie zachowuja. Ciecie wyszlo na korzysc i w przyszlym tne wszystko swierki i tsugi szczegolnie przewodniki. W tym roku urosły ponad 0,5 metra. Boki byly przycinane ale nie od siatki wiec trzeba solidnie przyciąć.

Ptasi gaj 23:24, 04 gru 2018

Do góry
Mam straszne zaległości w odpowiedziach i nigdzie nie zaglądam. Powoli będę odrabiała wszystko Może jutro.

Wspomnę jeszcze, odnośnie żywopłotu bardzo ładna jest też choina kanadyjska (tsuga). O każdej porze wygląda pięknie a najładniej jak ma przyrosty tysiące bombelków. Widziałam taki żywopłot w realu.

Ktoś posadził (Żory, Tychy) o ile się nie mylę tsugę sklerozę mam ale pamiętam ze ktoś posadził.

To moje ale nie żywoplotowe wiosną przytnę tylko główny przewodnik

Ptasi gaj 23:10, 04 gru 2018

Do góry
Przeglądając foty chciałam pokazać jak w 2012 r. wygladały moje świerki.

Tak mi się wydaje, że świerk świerkowi nie równy moje rosną w pełnym słońcu prawie cały dzień. Zresztą nawet te co posadzone różnią się igliwiem jedne mają małe igiełki inne długie lśniące a jeszcze inne są bardzo gęste.
Teraz mają po ok. 4 m wysokości sadziłam ok 1,20 cm

Na deser (2010 r.) co potrafią zrobić krety.

Ptasi gaj 16:19, 04 gru 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
No Iwonka, teraz to poleciałaś.

Elu mam nadzieję, że się nie obrazisz jeśli odpowiem u ciebie.
Bardzo dużo roślin mam dzięki ludziom z forum. Ludziom, których w większości nie widziałam na oczy. Pamiętam jakim szokiem była dla mnie pierwsza propozycja podzielenia się ze mną swoimi roślinkami. I z jakim zakłopotaniem ją przyjęłam. Ale nigdy wcześniej z taką ogromną, bezinteresowną pomocą się nie spotkałam.
I to jest ogromna siła tego forum. I mam nadzieję, że nikomu nie uda się zepsuć wspaniałej atmosfery forum, tej życzliwości i bezinteresowności.

Nie obrazM się jadę autobusem czytam. Na której stronie masz ten las Serbów?

Wszystko było dobrze do pewnego momentu, ale już spokój zapanował.
Ptasi gaj 13:08, 04 gru 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Eluś moje serby kupione jako maluszi z gołym korzeniem rosły 3 lata na rozsadniku. W zeszłym roku na jesieni je przesadziłem na docelowe miejsce. Na 25 szt. 2 się nie przyjęły. Reszta nawet ładne ma przyrosty.
Na wiosnę też mam zamiar 50szt.kupić.

Ciesze sie zrob fotki jak rosna i pokaz bo to dobra informacja.
Jak ktos cierpliwy to szybko wszystko rosnie. Mam takiego serba, ze w ciagu roku dostal szpica 1 m to za duzo bo potem lysy w srodku obcielam i wypuscil 2 nowe i teraz gestnieje.

Juz ide to narkotyk.
Ptasi gaj 13:04, 04 gru 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Czytam co tu się dzieje.
O a ja zamierzam posadzić wzdłuż ogrodzenia jak już będzie od łąki świerki pospolite. To nawet spory kawałek do obsadzenia będzie.
I co one będą atakowane przez tego ochojnika ??

Ania juz sie nic nie dzieje, zapanowal spokoj, lad teraz sa wpisy na temat.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies