I tak bede wycinac aby nie rosly wyzej na takiej wysokosci sa ladne.
Wytne u najwyzszej mniejsze niech doganiaja bo sa nie rowne.
EM pewnie nie pozwoli, ale trudno podetne i juz.
Wiesz Milus u mnie w zeszlym roku nic nie bylo i w tym nie pryskalam promanalem i masz wysyp galasow.
Jednak trzeba pryskac co roku i jak dlugo dam rady to bede pryskac. Na razie dobrze sie maja wiec niech rosna.
Tez kocham iglaki pod kazda postacia nawet gubienie igiel u sosen czarnych mi nie przeszkadza.
Witam Moniu dawnonie bylam. Przejrzalam piekne masz stipy. W tym roku na przelomie stycznia i lutego zasialam stipy rosly ladnie i czas wysadzania do gruntu rosly ladnie ale nie zakwitly. Stipa bez kwiatu to nie trawa bo efekt jest w zwiewnych kwiatostanach.
Jak nie zmarzna to beda na przyszly rok.
Chcialam zapytac czy te twoje okazy to tego roczne.
Chwalic ogrodu nie bede, bo wszedzie tak samo. Brazowo a teraz szaro buro i ponuro chociaz dzisiaj sloneczko SWIECILO.
Eluś dziękuję bardzo za te wiadomości.Widzisz, gdybym do ciebie nie zajrzała, nie czytała tych postów, nie wtrąciła się do dyskusji.
To dalej zastanawiałabym się czym dalej tą linię działki obsadzić.
A dziś już wiem serbami.Może dadzą radę i u mnie
Aniu to tylko ci sie tak wydaje. Fota jest tak zrobiona jak sie przyjrzysz sa dwie jedna z przodu i za nia jeszcze jedna i sprawiaja wrazenie, ze ladne geste. Były to patyki i pare galazek. Przez pierwsze 2 lata siedzialy w ziemi i mialy przyrosty po 0,5 cm.
Posadzone w ziemi, glina, gruz, skoszona trawa i rozne badziewia.
W 2015 wiosna dostaly sporo kompostu i bardzo odzyły jak widac.
Co tu duzo mowic obornik i kompost to eliksir na wszystkie rosliny.
Gosiu odnosnie przewodnikow pisalam o choinie kanadyjskij ktore sa na focie.
Sa podlewane wiec rosna szybko, i pryskam tez nawozem dolisnym do iglakow.
Oko ciesza bo wyciagnelam je z zapasci. Przez 2 lata ledwo rosly zolkly igielki, pryskalam na choroby, ale odzyly i sie ciesze.
Jezeli chodzi o swierki chce przyciac przewodnikow kilka i zobaczyc co z tego wyjdzie. Chcialabym aby byly takie ladne i tak wysokie jak teraz ok 3,5-4 m.
Wiec bede eksperymentowac.
Kazde drzewo ma zakodowane w genach przewodnik wzrostu, wiec uciecie to tylko czasowe zahamowanie wzrostu na 2-3 lata i znowu z bocznych galezi wyrosnie nowy przewodnik. Tak mialam u jednego serba.
Tak to prawda o zadomowieniu serbow.
Kupowalam prawie wszystkie byly w doniczkach wzrostowo od 0,5, 1, i 2,5 metra wszystkie nie zaleznie od wzrostu dopiero po dwoch latach czyli w 3 roku w glebie rodzimej zaczely ruszac z kopyta.
Na poczatku mialy jakies tam przyrosty 0,5 - 3 cm dawaly oznaki ze zyja.
Co tu duzo mowic kazde drzewo musi sie zaaklimatyzowac w glebie ale w pierwszym po posadzeniu wzrost marnie wyglada.
Toszko juz w tym roku wiosna cielam aby sprawdzic jak sie zachowuja. Ciecie wyszlo na korzysc i w przyszlym tne wszystko swierki i tsugi szczegolnie przewodniki. W tym roku urosły ponad 0,5 metra. Boki byly przycinane ale nie od siatki wiec trzeba solidnie przyciąć.
Mam straszne zaległości w odpowiedziach i nigdzie nie zaglądam. Powoli będę odrabiała wszystko Może jutro.
Wspomnę jeszcze, odnośnie żywopłotu bardzo ładna jest też choina kanadyjska (tsuga). O każdej porze wygląda pięknie a najładniej jak ma przyrosty tysiące bombelków. Widziałam taki żywopłot w realu.
Ktoś posadził (Żory, Tychy) o ile się nie mylę tsugę sklerozę mam ale pamiętam ze ktoś posadził.
To moje ale nie żywoplotowe wiosną przytnę tylko główny przewodnik
Przeglądając foty chciałam pokazać jak w 2012 r. wygladały moje świerki.
Tak mi się wydaje, że świerk świerkowi nie równy moje rosną w pełnym słońcu prawie cały dzień. Zresztą nawet te co posadzone różnią się igliwiem jedne mają małe igiełki inne długie lśniące a jeszcze inne są bardzo gęste.
Teraz mają po ok. 4 m wysokości sadziłam ok 1,20 cm
Ciesze sie zrob fotki jak rosna i pokaz bo to dobra informacja.
Jak ktos cierpliwy to szybko wszystko rosnie. Mam takiego serba, ze w ciagu roku dostal szpica 1 m to za duzo bo potem lysy w srodku obcielam i wypuscil 2 nowe i teraz gestnieje.