Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogródek do zmian gotowy 23:14, 21 sie 2013

Do góry
kasiaa napisał(a)
Bacha2224 witaj, rozgość się u mnie. Jałowce też do przesadzenia? Czeka mnie pracowita jesień, ciekawe co mały bączek na to...

Agata chciałabym kolorystykę niebiesko- fioletowo- białą, niewiele trawnika. Zdecydowaliśmy na jałowce wzdłuż ogrodzenia, żeby były wąskie i nie zabierały nam działki. Teraz wolałabym szerszą rabatę z różnymi nasadzeniami, ale nie wiem czy to możliwe do zrobienia (bez usuwania jałowców). Zresztą po Waszych wpisach widzę, że ogólnie mam tendencję do przedobrzenia z nasadzeniami, a najgorsze jest to, że ja bym ciągle coś tam jeszcze dosadzała.

jeśli nie masz kostki zamurowanej (bo ułozona to spoko, można przesunąć) na styku rabata z trawą, to wszystko jest do zrobienia

a jaki kształt rabat? jaki styl?

huśtawkę ładnie możesz sobie taka rabatą "otoczyć" i cudnie ponasadzać krzewami (derenie, bzy koralowe, krzewuszki) może jakieś mniejsze drzewko, żeby trochę cienia dawało (chyba śliwy, wiśnie, patrz: http://www.iglaki24.pl/k120,rosliny-lisciaste-prunus-sliwa-wisnia-migdalek-czeremcha-laurowisnia.html) lub większe (malownicza brzózka, przepiękny wiąz holenderski Wredai), trawy szumiące (wyższe i niższe), hortensje, czosnki fioletowo-purpurowe, niebieskie i białe na wiosnę, może też ciurkadełko gdzieś dasz obok (będzie umilało czas przy hustawce, a i z tarasu bedzie widoczne), może jakieś róże łatwe (The Fairy, Lovely Fairy, Bonica, Rosarium Uetersen, Carefree Beauty), może jakieś lilie dla zapachu (orientalne, OT, trąbkowe), lawendę, itd. itp

ale najpierw trzeba pomyśleć nad kształtem rabat, a potem układać rośliny

jak ciasno masz jałowce posadzone?
Liliowo i kolorowo:) 22:07, 21 sie 2013

Do góry
Witaj Piękne są te lilie. Kocham lilie za ich wdzięk, urok i zapach. Ale niedawno czytałam w internecie że lilie mogą zabić mojego pieska. Nie wiem czy to prawda i co może spowodować ze mój piesek może mieć kłopoty przez lilie? Szczerze mówiąc przeraziłam się .

Tu są moje Pozdrawiam

Ogród Nebel 22:05, 21 sie 2013

Do góry
Mnie też lilie zachwyciły!!! Moje ostatnie ścięte w poniedziałek
Ogród z łezką 21:07, 21 sie 2013

Do góry
eMuś wyeksmitował mozgi poza włości, magnolia odetchnęła

już niedużo zostało. Podzielić żurawki, posadzić sosenki, rozsadzić lilie i posadzić te od Bogusi. Acha...jeszcze przesadzić rh Goldbukett i posadzić Haagę Może się wyrobimy...okna chyba muszą poczekać na mycie...w przyszłym tygodniu prawdopodobnie wrócę do pracy...ten tydzień urlopu odbiorę sobie we wrześniu chyba

W cieniu - zacieniona 20:01, 21 sie 2013

Do góry
olga_szopa napisał(a)

Bogusiu, nadrobiłam zaległości i jestem pod wrażeniem. Cała zacieniona przepiękna i jak na zacienienie, bardzo kolorowo. Lilie i hortensje kwitną obłędnie, ale takich "dywaników" to Ci zazdraszczam i z uporem maniaka będę próbowała podobne u siebie osiągnąć.
Dywaniki jeszcze trochę pustawe...zakładałam je w ubiegłym roku i czekam cierpliwie kiedy się rozrosną...
W cieniu - zacieniona 17:46, 21 sie 2013

Do góry
Miło,że tyle odwiedzin podczas mojej nieobecności...postaram się za chwilę odpowiedzieć na pytania.Zostawiam kwiatka dla zaglądających...lilie u mnie jeszcze będą kwitnąć długo,mają pąki...
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 12:55, 21 sie 2013

Do góry
Toszka napisał(a)
Zaraz zapewne właścicielka wątku napisze, że nic latem kwitnąć nie będzie jak przekwitną rh. Ja pomiędzy swoje azalie posadziłam lilie orintalne (lubią kwas ), a jesienią powinny niespotykanie szafirowo-lazurowo zakwitnąć kwasolubne goryczki chińskie (jeśli nie wypaliło ich na amen słońce, bo to był mój błąd - a było je w półcieniu posadzić). Zresztą obecnie pierwsze skrzypce grają hortensje maści wszelakiej, miskanty i rozplenice, których wesołe czupryny zaczynają pojawiać się i radośnie powiewać. Zimą ogród rozświetlają swoją purpurą kiścienie i żurawki, a żółte pinus mugo (trzymane w ryzach by miały zwarty, konkretny pokrój) świecą nawet jak śniegu brak. Jesień to wrzosy i żółć host... czerwień dereni i borówki amerykańskiej. Taki leśny ogród to masa koloru wbrew pozorom.

Toszkę uprasza się o zakladanie swojego watku okraszonego suto zdjęciami!!!
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 07:38, 21 sie 2013

Do góry
Zaraz zapewne właścicielka wątku napisze, że nic latem kwitnąć nie będzie jak przekwitną rh. Ja pomiędzy swoje azalie posadziłam lilie orintalne (lubią kwas ), a jesienią powinny niespotykanie szafirowo-lazurowo zakwitnąć kwasolubne goryczki chińskie (jeśli nie wypaliło ich na amen słońce, bo to był mój błąd - a było je w półcieniu posadzić). Zresztą obecnie pierwsze skrzypce grają hortensje maści wszelakiej, miskanty i rozplenice, których wesołe czupryny zaczynają pojawiać się i radośnie powiewać. Zimą ogród rozświetlają swoją purpurą kiścienie i żurawki, a żółte pinus mugo (trzymane w ryzach by miały zwarty, konkretny pokrój) świecą nawet jak śniegu brak. Jesień to wrzosy i żółć host... czerwień dereni i borówki amerykańskiej. Taki leśny ogród to masa koloru wbrew pozorom.
Bajkowy ogród Weroniki 00:42, 21 sie 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Horti rzeczywiście niesamowite, obok róż to najefektowniejsze rośliny dla mnie.

Grembosiu, dla mnie też hortensje, róże, lilie... a przecież azalie też piękne, konwalie, bzy, kaliny, głogi,tawuły wczesne...

Begonie też lubię.

Nawet groszki pachnące są śliczne, i pachną.

A słoneczniczki jakie radosne.
Ogród z łezką 20:09, 20 sie 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Kasiu, ale dobra dostałaś Wielkie sadzenie Cię czeka
Troszkę pokropiło, więc sadzić się będzie lepiej, powodzenia

Ja po gościach mam lenia... zbieram siły

Już posadzone Elu. Wczoraj jeszcze i rano. Tylko lilie czekają, bo to się wiąże z roszadą innych.

Po południu zaczęło trochę więcej padać, jak do podzielenia żurawek wyszłam...widocznie mam mieć dzień urlopowego odpoczynku Bardzo sucho jest, zaczęłam odkopywać żurawkę...susza. Trzeba by było dobrze podlać, żeby coś z nimi robić. Może na jutro będzie dobrze. Właściwie całe popołudnie i teraz też pada.

Wcale Ci się nie dziwię, że lenia masz. Tyle czasu goście...Odpoczywaj teraz, leżing Ci się należy
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:16, 20 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)

Uuuu, a co tak brutalnie..? Ja jestem przeciwna morderstwom, wszak ślimaki część natury, niech sobie żyją Ja chronię hosty przed ślimakami podsypując niektóre szyszkami sosnowymi, podobno są trudne do przejścia. Są też inne metody - generalnie dobrze jest sypać pod hosty coś, co jest kanciaste i niemiłe dla delikatnego ślimaczego ciałka, np. kanciasty żwirek, kamyszki... Nie chcąc porysować brzuszków ślimaki odpełzają zniesmaczone i idą szukać czegoś łatwiejszego do zdobycia.

Ha natura ale dlaczego w takich ilościach lezie do mnie z pola... I to na dodatek te żarłoczne bezdomkowe.... U mnie zżerały wszystko od host, przez hortensje, trytomy, róże, wyżarły mi lilie, jeżówki (nie dały rady wykiełkować). Pokazalam kto tu rządzi dopiero gdy zabrały się za moje hortensje!!!
Ogród z łezką 13:12, 20 sie 2013

Do góry
Wczoraj była Bogusia z wnusiem Przyjechała po azalię, przywiozła mi floksy, lilie, czosnki i nasionka tego pięknego, pełnego maku.

i jeszcze jedno prezentowe cudo dostałam

Było bardzo miło Dziękuję Ci Bogusiu za odwiedziny

Wieczorem posadziłam floksy. Miałam nadzieję na deszcz, spieszyłam się a tu nici z deszczu...dopiero teraz trochę siąpi.
A miało być tak pięknie.... 23:47, 19 sie 2013

Do góry
Trawy chyba za gęsto posadziłam,serba niemal nie widać.

I hosta pachnąca pięknie jak lilie

Hosta Babkolistna-Plantaginea Grandiflora

Mój mały skrawek ziemi 20:47, 19 sie 2013

Do góry
A więc jestem jak obiecałem Niezłe rarytasy masz w ogrodzie... lilie, czosnki, pustynniki Świetna ta bańka leżąca sobie na trawie Brak pomysłowości to Tobie nie można zarzucić Pozdrawiam
P.S. Piesio też słodki
Bajkowy ogród Weroniki 20:13, 19 sie 2013

Do góry

Hortensje i floksy z dali.

Lilie, zmieniają z każdym dniem kolorek.

Ta róża też zmienia kolorki, Kronenbourg.

W ogrodzie u Aguniady 18:01, 19 sie 2013

Do góry
Drodzy znajomi, bliźsi i dalsi - chciałabym Was serdecznie pozdrowić i spróbować reaktywować swój wątek na Ogrodowisku, jeśli pozwolicie...
Ostatni rok obfitował w różne zmiany, głównie ogrodowe, ale też trochę życiowych. Miałam więc ograniczone chwile na odwiedzanie Was. Mam nadzieję, że to się zmieni!

Wiosna tego roku była dla nas bardzo pracowita w ogrodzie... Pokrótce, zmieniliśmy kilka miejsc dość diametralnie:
- przebudowaliśmy rabatę frontową, po zniknięciu zbiornika na gaz propan. Na rabacie został posadzony ogromny, około 4-metrowy cyprisik nutkajski, a wokół niego powstało poletko hortensji Silver Dollar (6szt.) do których dosadziłam 3szt. Vanille Fraise. Na tej rabacie mieszkają też różaneczniki Nova Zembla, Persy Wiseman, Schneekrone oraz Hoppy. Dla towarzystwa rosną tam także piwonie oraz tawułki Arendsa.
- przesadziliśmy ogromne pęcherznice Diabolo ze wspomnianej wyżej rabaty pod ogrodzenie. Żylistki, które tam rosły, poszły w dobre ręce
- przesadziliśmy wiąza Jacqueline Hillier
- przesadziliśmy świerka wężowego
- zbudowaliśmy nową rabatę wzdłuż południowej elewacji domu, która jest teraz rozrastającym się szpalerem hortensji Limelight, przeplatanych budlejami Border Beauty, z bodziszkami u stóp
- przebudowaliśmy tzw. rabatę wstydu, której wygląd bardzo mnie męczył - zniknęły z niej żylistki i pięciorniki, a w ich miejsce posadziliśmy żywotniki, kaliny, kosodrzewiny i lilie.
- dopracowaliśmy rabatę hortensjowo-różano-trawiastą... doszły tam kolejne, ostatnie już chyba róże oraz lilie.
- obsadziliśmy skrzynie na tarasie oraz pozostałe donice
- poddaliśmy renowacji meble ogrodowe, które zostały oszlifowane do 'kości' oraz zaolejowane
- ostatnio także zmieniliśmy wygląd rabaty leśnej, ze względu na fytoftorozę, która dotknęła różanecznik i cyprysik nutkajski. Na ich miejsce pojawiły się dwa nowe klony palmowe.

Mam teraz trochę więcej czasu i czas ten spowodował, że zaczęłam pisać o swojej pasji w sposób uporządkowany, na blogu Brzozowy Ogród - może będziecie mieli ochotę zajrzeć od czasu do czasu i zostać?

Zapraszam na spacer po sierpniowym ogrodzie:

Postaram się odwiedzić po kolei Wasze wątki, ale proszę o wyrozumiałość
W cieniu - zacieniona 17:44, 19 sie 2013

Do góry

Bogusiu, nadrobiłam zaległości i jestem pod wrażeniem. Cała zacieniona przepiękna i jak na zacienienie, bardzo kolorowo. Lilie i hortensje kwitną obłędnie, ale takich "dywaników" to Ci zazdraszczam i z uporem maniaka będę próbowała podobne u siebie osiągnąć.
Mój mały skrawek ziemi 15:55, 19 sie 2013

Do góry
Madziu,wpadam z rewizytą i pędzę kosić trawkę
Pękne lilie
Czytałam o saloniku u Irenki, wpadłabym na małe conieco, ale za daleko
Pozdrawiam
Moja działka. 09:10, 19 sie 2013

Do góry
Witaj a co będziesz szabrować ???Jak nie widzą to bierz ----lepiej rośnie .Pomidor wielki u mnie lilie czerwone robactwo zjadło tzn liście zanim sie obejrzałam .Dzięki za wizytę i pozdrawiam
Antyki i starocie w ogrodzie 00:56, 19 sie 2013

Do góry
dzisiaj miałam być na flumarku, ale goście mi pokrzyżowali plany a w garnkach kiszeniakach mam róże i lilie a ten ogródek morski jest w starej misie szklanej z gabinetu lekarskiego zrobil mi tylko szklarz dziurki w dnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies