Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 22:26, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, o igiełkowej napisałam u Ciebie
Anabelkę mam. Jedną kwitnącą, w pierwszym roku posadziłam ją przy różowych różach, i był moment, że nie zagrała mi kolorem, jak się limonkowa zaczęła z czasem robić.
Potem ją trochę przesadziłam na rabacie i zachwycałam się nią. Dostałam od sąsiadki dwie mizerne sadzonki, które u niej rosły w przeciągu. Dosadziłam do mojej pierwszej przy jodle koreańskiej. Spodziewam się w tym roku, ze wszystkie trzy zakwitną.

Planuję je jeszcze w nowym miejscu przy brzozie niedaleko host. Posadzę na tle szmaragdów. Mogłabym rozmnożyć z patyczków, ale nie wiem, czy chcę czekać jeszcze jeden sezon na nie
Choć anabelki najłatwiej się ukorzeniają
Anabelle najszybciej kwitną i długo. Dlatego je chcę
Ale mam też Vanilia Fraize (kiedyś ci pokazywałam), Lime Light, Little lime, od jesieni też Polar Bear

Super ta anabelka i najwcześniej kwitnie
Chyba sie skuszę pod szmaragdy i posadzę żurawka.
Na początku myślałam o limce, ale ona dość późno kwitnie.
Ogród z pergolą 22:15, 01 mar 2016

Do góry
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385735090/
https://pl.pinterest.com/pin/349380883568185976/
Beskidzkie marzenie 22:01, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To poczekaj na niego. Rok temu też u niego kupowałam. Jeszcze się sezon nie zaczął.
Ja będę zamawiać chyba anabelki. Też bym u niego chciała.
Chyba, że mu Ogrodowisko wszystko wykupiło

Bardzo możliwe
W zeszłym roku kupowałam w lutym.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 21:15, 01 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

A mówili, że na forum mnie zrozumieją

Gosiu, ja Cię rozumiem.
W lawendowym musi być lawenda, a w ogrodzie od nasionka musi byc wysiew nasion
Ja się tylko zastanawiam, gdzie to wszystko pomieścisz, bo stoliczek za mały jest na pewno
Chyba jeszcze raz muszę wysiać krwawnik. Słabo mi wzeszedł. Może nasionka były puste? Tylko kilka listków w pudełku jest
Makowo na Kociewiu 20:53, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosia tak apetycznie napisała o swojej rabacie, że muszę iść zobaczyć.
Ciekawa jestem Kasiu informacji o jarzmiankach, bo mnie zachwycają i w tym roku jak się wybiorę na targi do Starego Pola, to sobie zafunduję.

jarzmianki to urocze rośliny i tak jak pisałam są to rośliny same w sobie ciekawe ale ja je widze jako tło dla innych roślin, oczywiście pięknie wyglądałoby pole jarzmianki z niską paprocią ...pomysłów na nią na Ogodowisku i w sieci jest bardzo wiele
Ogródek Iwony 20:43, 01 mar 2016

Do góry
Mirelko, o igiełkowej napisałam u Ciebie
Anabelkę mam. Jedną kwitnącą, w pierwszym roku posadziłam ją przy różowych różach, i był moment, że nie zagrała mi kolorem, jak się limonkowa zaczęła z czasem robić.
Potem ją trochę przesadziłam na rabacie i zachwycałam się nią. Dostałam od sąsiadki dwie mizerne sadzonki, które u niej rosły w przeciągu. Dosadziłam do mojej pierwszej przy jodle koreańskiej. Spodziewam się w tym roku, ze wszystkie trzy zakwitną.

Planuję je jeszcze w nowym miejscu przy brzozie niedaleko host. Posadzę na tle szmaragdów. Mogłabym rozmnożyć z patyczków, ale nie wiem, czy chcę czekać jeszcze jeden sezon na nie
Choć anabelki najłatwiej się ukorzeniają
Anabelle najszybciej kwitną i długo. Dlatego je chcę
Ale mam też Vanilia Fraize (kiedyś ci pokazywałam), Lime Light, Little lime, od jesieni też Polar Bear

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:20, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudowny przegląd róż. Bardzo to lubię.

A co do luksusów... Ja mieszkałam z rodzicami w starym powojennym domu, gdzie wc było na półpiętrze dla kilku rodzin, a mycie odbywało się w misce w zimnej kuchni, gdzie z kranu leciała lodowata woda.
Jak przeprowadziłam się na wieś w poszukiwaniu pracy, było jeszcze ciekawiej. Zapomniana wieś na skraju województwa, woda tylko w studni, wychodki, brak gazu...
Dopiero w latach 90 ludzie założyli stowarzyszenie i wybudowali sobie hydrofornię i wodociąg. Każdy do dziś to docenia. Możnaby wiele wspominać. To były wcale nie tak odległe czasy. Ale ludzie bardziej życzliwi dla siebie byli. Było więcej obowiązków. Ciekawie to wspominam.

Cieszę się, ze lubisz takie przeglądy

Właśnie, to wcale nie tak dawno było. Rownież ciekawie to wspominam. Dlatego myśle, ze trzeba doceniać to co się ma i cieszyć się z tego
Ogródek Iwony 20:07, 01 mar 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

proponuję zwykły piasek wyprażony w piekarniku (ok. 180C/20min). Błędem jest codzienne zraszanie.

W zeszłym roku wyprażyłam, chociaż się z tego śmiałam. W tym roku nie i w jednej doniczce pojawiła się pleśń. To chyba niedobrze. Na szczęście tylko w jednej części.
Ogródek Iwony 20:05, 01 mar 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwonka jeśli pozwolisz to ukradnę od Ciebie to zestawienie z Abrahamem. Ładnie się komponują razem

Tereniu, weź sobie, wiem, ze szukałaś towarzystwa dla Abrahama
Do tego niebieskie kwiatki: np. szałwia
Ogród Mirelli 20:01, 01 mar 2016

Do góry
Mirelko, twoja igiełokowa ma swój urok, bo masz tam iglaki i trawki. Nie jestem pewna, czy powinnaś tam coś dosadzić. Baron w tym roku pięknie się rozrośnie, posadziłaś go tam sporo. Kocimiętkię posadź przy różach, ładnie będzie się komponowała, jak będzie kwitła, potem przytniesz.
Jaskry, jak chcesz dać tutaj, to daj w grupie, one są małe. Ja ich nie mam, ale wygooglowałam sobie i znalazłam fotki, jak są posadzone w doniczkach przy tarasie. Na rabatach gubią się pojedynczo.
Kosmosy też mają malutkie kwiatki. posadź je gdzieś na brzegu. Przy trawkach

Może ktoś ma lepsze doświadczenie z tymi roślinkami?
A pieski ci kosmosów nie zjedzą?
Ogródek Iwony 19:44, 01 mar 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona , jak nasiona stipy są tycie , to ty nie widziałaś naprawdę tycich nasion .
Ja też stipy nie pikuje.Rośnie w pudełku czy małej skrzynce i potem jak jest czas wysadzania to po kilka wędruje do ziemi, do ogrodu.

Ciliata mi skiełkowała.

Fajnie, ze skiełkowała. Teraz niech ładnie rośnie
Obawiam się, ze ja ślepa mniejszych nasionek bym nie zobaczyła.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:24, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, ty z Jolą to gdzie na pogaduchach się spotkałaś? Zazdroszczę wam, se blisko do siebie macie
A ładna jesteś. Wiem o tym po Pęchcinie

Iwonko
Nasze spotkanie było tylko i wyłącznie wirtualne ... niestety

Dziękuję za komplement Ależ to miłe ...
Ogródek Ewy 18:40, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, już kilka razy patrzyłam na twoją rabatę i nic ciekawego nie wymywliłam.
Jakich roślinek ogrodowiskowych masz jus dość w ogrodzie?
Bo może hortensje dosadzić?

Trudne prawda?
Iwonko mój ogródek jest dość spory i mam wrażenie że roślinki w nim zginęły.
Dziś liczyłam, jest 14 krzewów różnych Hortensji (mniej lub bardziej dojrzałych)
Zawilcy japońskich nie jestem w stanie zliczyć, ukorzenionych sadzonek bukszpanów ok 20 szt. Trzmielin pnących, ciętych w kulki też sporo, 3 gatunki peoni ok 7 krzewów. Z bylinek o których pamiętam a które rosną w przechowalniku powstała lista

1. Rozchodnik okazały zielony (czas podzielić)
2. Irys bródkowy Indian Chief
3. Irys syberyjski (czas podzielić)
4. Liliowce w kol. cytryny i pomarańczy
5. Zawilce japońskie różowe
6. Kuklik (czas podzielić)
7. Przywrotnik ostroklapkowy (czas podzielić)
8. Żurawki 6 szt. Marmalade, 10 szt Palace Purple, 4 Krwiste i 2 NN
9. Kostrzewa sina (czas podzielić)
10. Konwalnik szt. Ok. 20
11. Ice Dance szt. Ok. 20
12. Miskant Gracillimus (czas podzielić)
13. Rutewka orlikolistna
14. Orliki
15. Agastache foeniculum
Z pewnością to nie wszystko ale czy to roślinki ogrodowiskowe ?
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:31, 01 mar 2016

Do góry
Cudowny przegląd róż. Bardzo to lubię.

A co do luksusów... Ja mieszkałam z rodzicami w starym powojennym domu, gdzie wc było na półpiętrze dla kilku rodzin, a mycie odbywało się w misce w zimnej kuchni, gdzie z kranu leciała lodowata woda.
Jak przeprowadziłam się na wieś w poszukiwaniu pracy, było jeszcze ciekawiej. Zapomniana wieś na skraju województwa, woda tylko w studni, wychodki, brak gazu...
Dopiero w latach 90 ludzie założyli stowarzyszenie i wybudowali sobie hydrofornię i wodociąg. Każdy do dziś to docenia. Możnaby wiele wspominać. To były wcale nie tak odległe czasy. Ale ludzie bardziej życzliwi dla siebie byli. Było więcej obowiązków. Ciekawie to wspominam.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:16, 01 mar 2016

Do góry
Reniu, ty z Jolą to gdzie na pogaduchach się spotkałaś? Zazdroszczę wam, se blisko do siebie macie
A ładna jesteś. Wiem o tym po Pęchcinie
Beskidzkie marzenie 18:08, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To poczekaj na niego. Rok temu też u niego kupowałam. Jeszcze się sezon nie zaczął.
proszę o namiar
Beskidzkie marzenie 17:54, 01 mar 2016

Do góry
Ogródek Ewy 17:37, 01 mar 2016

Do góry
Ewuniu, już kilka razy patrzyłam na twoją rabatę i nic ciekawego nie wymywliłam.
Jakich roślinek ogrodowiskowych masz jus dość w ogrodzie?
Bo może hortensje dosadzić?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:09, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Słoneczka życzę gorącego

Podobno dzisiaj tylko słońce w Kołobrzegu
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:02, 01 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, tak smakowicie opisałaś tą swoją rabatę u Makkasi, że nabrałam do niej smaczku. Jarzmianki od roku są na mojej liście roślin pożądanych. Może w tym roku coś kupię. A gdzie ty będziesz szukać swoich?

Odp na pryw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies