Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Moniq 22:26, 01 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Mirelko, o igiełkowej napisałam u Ciebie
Anabelkę mam. Jedną kwitnącą, w pierwszym roku posadziłam ją przy różowych różach, i był moment, że nie zagrała mi kolorem, jak się limonkowa zaczęła z czasem robić.
Potem ją trochę przesadziłam na rabacie i zachwycałam się nią. Dostałam od sąsiadki dwie mizerne sadzonki, które u niej rosły w przeciągu. Dosadziłam do mojej pierwszej przy jodle koreańskiej. Spodziewam się w tym roku, ze wszystkie trzy zakwitną.

Planuję je jeszcze w nowym miejscu przy brzozie niedaleko host. Posadzę na tle szmaragdów. Mogłabym rozmnożyć z patyczków, ale nie wiem, czy chcę czekać jeszcze jeden sezon na nie
Choć anabelki najłatwiej się ukorzeniają
Anabelle najszybciej kwitną i długo. Dlatego je chcę
Ale mam też Vanilia Fraize (kiedyś ci pokazywałam), Lime Light, Little lime, od jesieni też Polar Bear

Super ta anabelka i najwcześniej kwitnie
Chyba sie skuszę pod szmaragdy i posadzę żurawka.
Na początku myślałam o limce, ale ona dość późno kwitnie.
tulucy 22:34, 01 mar 2016

Moja A. też się kładła, ale sąsiad mi wygiął takie podpory z prętów i teraz jest ok.
MirellaB 23:11, 01 mar 2016

Iwonko piękne zdjęcia

To Anabelka się kładzie? To pech, bo ja raczej szukam takiej co sztywno stoi.
Iwk4 23:20, 01 mar 2016

Mirelko, zwykłą może się kłaść pod ciężarem kwiatów. Ale jest odmiana

Hortensja drzewiasta 'Incrediball' ('Strong Annabelle') -charakterystyka

"Efekt wieloletnich prac selekcyjnych, kolejna siostra popularnej hortensji 'Annabelle' o ulepszonych cechach, wpływających na nadzwyczajne walory estetyczne. Selekt wytwarzający ogromnej wielkości, białe, kuliste kwiatostany sięgające 40 cm średnicy, ponadto pędy są sztywniejsze i lepiej utrzymują ciężar ogromnych kwiatostanów. Dorasta do ok 1,2 metra wysokości. Ciemno zielone ulistnienie hortensji 'Strong Annabelle' podkreśla dodatkowo śnieżną biel kwiatów."

Te są sztywniejsze.
Ja nie wiem, jakie ja mam. Nie zauważyłam, by się mocno kładła. Ale moja jest młoda jeszcze. Ja ją lubię bez względu na odmianę
mira 23:23, 01 mar 2016

taką drogę mogłabym mieć do domu codziennie - ale bym się gapiła
Iwk4 23:26, 01 mar 2016

Ja się gapię
MirellaB 02:59, 02 mar 2016

Ok Iwonka. Przeczytałam i odmianę zapisałam dzięki

A czy anabelka się przebarwia na różowo czy jest najpierw zielona, a potem biała i na tym koniec?

Iwonka i jeszcze pytanko, czy Twoje anabelki się pokładały? Wiem,że są młode krzaczki, ale już kwitły i jak z nimi było?

Iwk4 06:57, 02 mar 2016

Moja się nie kładła. Ale kupowałam jako nn. Więc mogę podejrzewać, że to jest ta o sztywnych łodygach. Ale nie mam porównania.
Anabell są najpierw śnieżnobiałe, a z czasem przebarwiają się na limonkowy kolor.
MirellaB 07:22, 02 mar 2016

Czyli Twoja to może być ta Incrediball?
Sama nie wiem, czy tak wielkie kwiaty sa w stanie się utrzymać na pędach.
Czytałam dużo w nocy o niej, bo mnie zafascynowała, jest piękna, ale czy faktycznie nie potrzebuje podwiązania? Te kwiaty są ogromne.

Muszę się kiedyś po drodze zatrzymać na sąsiedniej wiosce i zapytam jakie oni mają hortensje, bo stoją jak świece i tez mają bardzo duże kwiaty. Może to są właśnie te, to będę wiedziała na 100%, że nie są podwiązywane

A czy są hortensje, które mają jasno zielone kwiaty, a potem się przebarwiają na białe?

Iwonka jeszcze jedna prośba ostatnia obiecuję.
Mam w inspiracjach to zdjęcie z stipą, perwowską i werbeną co tak mi się podoba i takie zestawienie będę robiła (Ewa też to robiła), ale nie mogę go skopiować. Możesz jeszcze raz wstawić link z pinta?
olga80 10:59, 02 mar 2016

Iwonka pokazujesz letnie piękne zdjęcia a u mnie śnieg i ziąb,Tęsknie już bardzo za kolorami za latem . Pozdrawiam