Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Sylvana 12:25, 01 mar 2016

Odpisałam Ci u siebie na temat rabaty - strona 185
MirellaB 15:31, 01 mar 2016

Iwonka wkleiłam zdjęcie igiełkowej dla przypomnienia.
Jak znajdziesz chwilę to zajrzyj
MirellaB 18:18, 01 mar 2016

Iwonka na wątku u Moniki przeczytałam, że chyba anabelki będziesz zamawiała?

A czy masz już te hortki i domawiasz czy to będą tej odmiany Twoje pierwsze?

Podpytuję bo się zastanawiam czy zamiast vanilek ich nie posadzić do przedogródka?

W sąsiedniej wiosce widziałam takie dwa krzaki i myślę, że to były właśnie anabelki, takie piękne, duże białe kwiaty, sztywne wyprostowane łodygi, a zimą bardzo ładnie prezentują się brązowe kwiaty na tych długich, wyprostowanych łodygach

Iwonko jaką masz wiedzę na ich temat?

Trochę o nich czytałam, ale wolę jeszcze Ciebie zapytać

Dominika11 18:37, 01 mar 2016

a skąd zamawiasz ??? proszę o namiary
Iwk4 19:44, 01 mar 2016

bacowa napisał(a)
Iwona , jak nasiona stipy są tycie , to ty nie widziałaś naprawdę tycich nasion .
Ja też stipy nie pikuje.Rośnie w pudełku czy małej skrzynce i potem jak jest czas wysadzania to po kilka wędruje do ziemi, do ogrodu.

Ciliata mi skiełkowała.

Fajnie, ze skiełkowała. Teraz niech ładnie rośnie
Obawiam się, ze ja ślepa mniejszych nasionek bym nie zobaczyła.
Toszka 20:01, 01 mar 2016

kosolka napisał(a)
Iwonka, a moje wykiełkowane stipy padły. Naprawdę za głupia jestem - nie mam pojęcia co robię źle. Gdy wykiełkowały przeniosłam je z garażu na słoneczny parapet. Codziennie podlewałam zraszaczem - nie za mocno, nie za słabo. Po kilku dniach padły. Zwiotczały, pokładły sie i w sumie zanikły.

proponuję zwykły piasek wyprażony w piekarniku (ok. 180C/20min). Błędem jest codzienne zraszanie.
Iwk4 20:05, 01 mar 2016

olga80 napisał(a)
Iwonka jeśli pozwolisz to ukradnę od Ciebie to zestawienie z Abrahamem. Ładnie się komponują razem

Tereniu, weź sobie, wiem, ze szukałaś towarzystwa dla Abrahama
Do tego niebieskie kwiatki: np. szałwia
Iwk4 20:07, 01 mar 2016

Toszka napisał(a)

proponuję zwykły piasek wyprażony w piekarniku (ok. 180C/20min). Błędem jest codzienne zraszanie.

W zeszłym roku wyprażyłam, chociaż się z tego śmiałam. W tym roku nie i w jednej doniczce pojawiła się pleśń. To chyba niedobrze. Na szczęście tylko w jednej części.
Iwk4 20:43, 01 mar 2016

Mirelko, o igiełkowej napisałam u Ciebie
Anabelkę mam. Jedną kwitnącą, w pierwszym roku posadziłam ją przy różowych różach, i był moment, że nie zagrała mi kolorem, jak się limonkowa zaczęła z czasem robić.
Potem ją trochę przesadziłam na rabacie i zachwycałam się nią. Dostałam od sąsiadki dwie mizerne sadzonki, które u niej rosły w przeciągu. Dosadziłam do mojej pierwszej przy jodle koreańskiej. Spodziewam się w tym roku, ze wszystkie trzy zakwitną.

Planuję je jeszcze w nowym miejscu przy brzozie niedaleko host. Posadzę na tle szmaragdów. Mogłabym rozmnożyć z patyczków, ale nie wiem, czy chcę czekać jeszcze jeden sezon na nie
Choć anabelki najłatwiej się ukorzeniają
Anabelle najszybciej kwitną i długo. Dlatego je chcę
Ale mam też Vanilia Fraize (kiedyś ci pokazywałam), Lime Light, Little lime, od jesieni też Polar Bear

makkasia 21:26, 01 mar 2016

przeczytałam o kiełkowaniu stipy u mnie jak zwykla maja zwaliła pudełko zaraz po posianiu - wrzuciłam z powrotem do pudełka przyklepałam i wykiełkowała
Anabelkę mam jedną i pomimo tego że sie pokłada to baaardzo ją lubię